OpenAI'ın CEO'su: ChatGPT yakında sıkıcı bir oyuncağa dönüşecek

Sam Altman, ChatGPT'nin "hızlı bir şekilde... çok daha iyi" olacağını söylüyor

ChatGPT, çok çeşitli sorgulara insan benzeri yanıtlar üretebilen bir yapay zeka programı (Reuters)
ChatGPT, çok çeşitli sorgulara insan benzeri yanıtlar üretebilen bir yapay zeka programı (Reuters)
TT

OpenAI'ın CEO'su: ChatGPT yakında sıkıcı bir oyuncağa dönüşecek

ChatGPT, çok çeşitli sorgulara insan benzeri yanıtlar üretebilen bir yapay zeka programı (Reuters)
ChatGPT, çok çeşitli sorgulara insan benzeri yanıtlar üretebilen bir yapay zeka programı (Reuters)

Ultra güçlü yapay zeka sohbet botu ChatGPT'nin yaratıcısı, yapay zeka geliştiricileri insan seviyesinde sistemler yaratmak için acele ederken "korkutucu anlar" ve "önemli aksaklıklarla" ilgili uyardı.
The Independent'ta yer alan habere göre OpenAI'ın kurucu ortağı ve CEO'su Sam Altman, yapay genel zekanın (AGI) bir sonraki büyük teknolojik atılım olacağını ve "harika" avantajlar sunmasının yanı sıra büyük zorluklara da yol açacağını söyledi.
ChatGPT, çok çeşitli sorgulara insan benzeri yanıtlar üretmedeki "akıllara durgunluk veren" becerisiyle bu ay manşetlere çıktı. Yapay zeka araştırmacıları genel amaçlı dil modelini muazzam bir ilerleme diye överken, bazıları bunun sektörlerde baştan aşağı bir devrim yaratabileceğine ve hatta Google'ın arama motoru gibi popüler araçların yerini alabileceğine dair tahminde bulundu.
Altman, ChatGPT'nin "hızla çok daha iyi, daha az sinir bozucu ve daha kullanışlı hale geleceğini" belirtse de AGI'nin gelişinin onu tamamen gölgede bırakacağını söyledi.
Pazartesi günü bir Twitter paylaşımında, "AGI seviyesindeki sistemlere doğru ilerlerken korkutucu anlar ve önemli aksaklıklar olacak fakat avantajları o kadar harika olabilir ki oraya ulaşmak için büyük zorlukların üstesinden gelmeye değer" diye yazdı:
"Ve bu süreçte göreceğimiz büyük faydalar ChatGPT'yi sıkıcı bir oyuncak gibi gösterecek. Özellikle zaman içinde OpenAI teknolojisinin kullanımıyla ilgili önemli sorunlar olacak; elimizden gelenin en iyisini yapacağız fakat her sorunu başarıyla öngöremeyeceğiz."
Altman'ın ChatGPT'yi halka açma kararı, Google ve Microsoft da dahil gelişmiş yapay zeka sohbet botları geliştiren diğer şirketlerin politikasına karşıtlık oluşturuyor. Her iki teknoloji devi de yerleşmiş önyargılar ve yanlış bilgilendirmeyle ilgili riskleri gerekçe göstererek, bu tür bir teknolojiyi geniş ölçekte piyasaya sürmenin tehlikelerine dair uyarmıştı.
AGI'nin gelişi, 2018'de "yapay zekanın nükleer silahlardan çok daha tehlikeli olduğunu" iddia eden OpenAI kurucu ortağı Elon Musk da dahil, teknoloji uzmanları ve sektörün önde gelen isimleri arasında da korku yaratıyor.

Daha önce Altman, tıpkı galaksileri anlamak için teleskopa ihtiyaç duyulması gibi, insanlığın "evreni tam olarak anlaması" için AGI'nin gerekeceğini iddia etmişti.
Altman son tweet dizisinde, "İyileştirme için çok sıkı bir geri bildirim döngüsü yürüteceğiz ve hatalarımızı riskler düşükken yapmaya çalışacağız" yazdı:
"Ancak gerçeklikle bağlantı kurmadan bunu doğru yapmak mümkün değil. ChatGPT'den çok şey öğreniyoruz; hızla çok daha iyi, daha az sinir bozucu ve daha kullanışlı hale gelecek."
OpenAI'ın GPT-4 olarak adlandırılan, ChatGPT'nin halefini 2023'ün başlarında tanıtması bekleniyor.
 



Trump’tan Küba radyosuna yayın yasağı: Castro kardeşlerin yapamadığını gerçekleştirdi

Trump ilk döneminde de radyonun fonunda kesintiye gitmişti (Reuters)
Trump ilk döneminde de radyonun fonunda kesintiye gitmişti (Reuters)
TT

Trump’tan Küba radyosuna yayın yasağı: Castro kardeşlerin yapamadığını gerçekleştirdi

Trump ilk döneminde de radyonun fonunda kesintiye gitmişti (Reuters)
Trump ilk döneminde de radyonun fonunda kesintiye gitmişti (Reuters)

ABD Başkanı Donald Trump, Florida’dan Küba'ya İspanyolca haber akışı sağlayan Radyo Marti’nin faaliyetlerine son verdi.  

New York Times (NYT), Trump yönetiminin cumartesi günü gönderdiği bir e-postayla 40 yıllık Radyo Marti’nin faaliyetlerinin sonlandırılacağını duyurduğunu aktarıyor.

ABD’de yaşayan ve 2021’de Küba’da patlak veren protestoları destekleyen Ramon Saul Sanchez, bu haberin radyo çalışanlarının kendisiyle söyleşi yapmayı planladığı sırada geldiğini belirtiyor:

Kafaları çok karışmıştı. Bana ‘İşimize son verildiğini öğrendik. Gitmemiz gerekiyor’ dediler.

Trump, başta Amerika’nın Sesi (VOA) olmak üzere federal hükümet tarafından finanse edilen bazı medya kuruluşlarında bütçe ve personel sayısının azaltılması kararını vermişti.

Kararda, VOA, Özgür Avrupa ve Asya Radyosu’yla Küba'ya İspanyolca haber akışı sağlayan Radyo Marti'ye ev sahipliği yapan ABD Küresel Medya Ajansı'nın fonksiyonlarının minimum seviyeye çekilmesi yönünde talimatlar yer almıştı.

VOA çalışanları ve bazı medya örgütleri, “hukuka aykırı” olduğu gerekçesiyle kararı mahkemeye taşımıştı.

ABD Kongresi’ndeki Küba kökenli üç siyasetçiden biri olan Mario Diaz-Balart, Trump’la görüşerek radyonun faaliyetlerinin yeniden başlamasını talep edeceğini belirtiyor.

ABD Dışişleri Bakanlığı ise “durumun karmaşık ve değişken olduğunu” bildiriyor. Trump’ın atadığı Dışişleri Bakanı Marco Rubio da Küba kökenli. Cumhuriyetçi liderin Latin Amerika Özel Temsilcisi Mauricio Claver-Carone sınırlı da olsa radyonun faaliyetlerini sürdüreceğini düşündüğünü ifade ediyor.

Radyo, 1983’te dönemin ABD Başkanı Ronald Reagan tarafından kurulmuştu. Fidel Castro ve Küba Komünist Partisi karşıtı lobicilik faaliyetleriyle tanınan Küba kökenli iş insanı Jorge Mas Canosa’nın talebiyle hayata geçirilen radyo, Soğuk Savaş’ta adaya sansürsüz yayın yapmayı hedefliyordu.

NYT, Trump’ın bu kararla “Castro kardeşlerin 40 yıldır yapamadığını tek hamlede gerçekleştirdiğini” yazıyor.

Diğer yandan Radyo Marti, Soğuk Savaş'tan kalma modası geçmiş bir yayın kuruluşu olarak da görülüyordu. Radyoyu eleştirenler, Küba’daki komünist yönetim hakkında tek taraflı yayınlar yapıldığına dikkat çekiyor. Radyo, defalarca Kongre raporlarına konu olan yolsuzluk skandallarına da karışmıştı. Kuruluşa bağlı televizyon kanalı TV Marti ise Küba’da o kadar sık engellendi ki adada “Görünmeyen TV” diye adlandırılıyor.

ABD'nin Küba'ya yönelik ambargoları ilk kez 1960'da başlatıldı ve ilerleyen yıllarda kapsamı daha da genişletildi. Öte yandan ABD'nin Küba'ya yönelik ambargosunu kaldırmasına dair karar tasarısı 2012'den bu yana her yıl Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nda (BMGK) kabul ediliyor. Fakat bağlayıcılığı bulunmayan BMGK kararı sadece tavsiye niteliği taşıyor ve uluslararası toplumun tutumunu gösteriyor.

Independent Türkçe, New York Times, El Pais