Courtney Love, Kurt Cobain'i Brad Pitt'in oynamasına izin vermeyince Dövüş Kulübü'nden kovulduğunu iddia etti

Müzisyen, Helena Bonham Carter'ın oynadığı rolün ilk başta kendisine verildiğini öne sürdü

(Reuters / Fox)
(Reuters / Fox)
TT

Courtney Love, Kurt Cobain'i Brad Pitt'in oynamasına izin vermeyince Dövüş Kulübü'nden kovulduğunu iddia etti

(Reuters / Fox)
(Reuters / Fox)

Courtney Love, hayatını kaybeden eşi Kurt Cobain'i Brad Pitt'in oynamasına izin vermediği için Dövüş Kulübü'nden (Fight Club) kovulduğunu öne sürdü.
David Fincher'ın 1999 tarihli beğenilen kült gerilim filmi Dövüş Kulübü'nde Pitt, Edward Norton ve Helena Bonham Carter rol almıştı.
WTF With Marc Maron podcast'inin son bölümünde Love, Bonham Carter'ın canlandırdığı Marla karakterine başta kendisinin seçildiğini iddia etti.
The Independent'ta yer alan habere göre Love, sunucu Marc Maron'a Cobain hakkında bir film yapmak üzere kendisine ulaşan Pitt ve film yönetmeni Gus Van Sant'a "ateş püskürdükten" sonra Dövüş Kulübü'nden kovulduğunu söyledi.
Şarkıcı, Nirvana'nın solistiyle 1992'de evlenmişti. Cobain, iki yıl sonra 1994'te 27 yaşında ölmüştü. Çiftin tek çocuğu Frances Bean Cobain, şimdi 30 yaşında.
Hole grubunun solisti Love şöyle dedi:
"Brad'in Kurt'ü oynamasına izin vermezdim. Ateş püskürdüm. Ben ruhumu şeytana satmam. Siz kim olduğunuzu sanıyorsunuz?"
Love, aralarında geçtiğini iddia ettiği tartışmanın ayrıntılarına değindi ve Pitt'e, "Sana güvenip güvenmediğimi bilmiyorum; filmlerin kâr amaçlı mı, onu da bilmiyorum. Gerçekten iyi sosyal adalet filmleri ama... Eğer beni anlamıyorsan, Kurt'ü de anlamıyorsun demektir ve ben senin anladığını hissetmiyorum Brad" dediğini belirtti.
Şarkıcı, öne sürdüğü tartışmanın Van Sant'ın 2005'te Cobain'den esinlenerek çektiği Son Günler hakkında olmadığına açıklık getirdi.

(Reuters)

Love, görüşmeden sonra kendisine filmden kovulduğunun söylendiğini öne sürdü.
Şarkıcı, haberi kendisine ilk veren kişinin Norton olduğunu söyledi.
Love, "Edward hıçkıra hıçkıra ağlamaya başladı" diye öne sürdü ve devam etti:
"'Güç bende değil!' diyordu." 
Anlaşılan Love, daha sonra Fincher'dan artık Marla'yı oynamayacağını doğrulayan bir telefon almış.
Şarkıcı, Pitt'in önerdiği Cobain hakkındaki biyografik filme 2020'de bir kez daha hayır dediğini öne sürdü.
Love, Cobain hakkında film yapma fikrine tamamen karşı olmadığını, sadece bunu başka biriyle yapmak istediğini düşündüğünü söyledi ve şu ifadeleri kullandı:
"Arkadaşım Cameron Crowe [bana] 'Brad Pitt bu dünyaya seni Kurt için takip etmeye gelmiş' demişti, ki bu 1996'dan beri devam ediyor."
The Independent, yorum için hem Pitt'in hem de Fincher'ın bir temsilcisiyle temasa geçse de henüz yanıt alamadı.
 



Beklenmedik bir ülke, dünyanın en hızlı güneş enerjisi dönüşümünü gerçekleştiriyor

Pakistan'ın bazı bölgelerinde güneş panelleri için geniş alanlar inşa ediliyor (Reuters)
Pakistan'ın bazı bölgelerinde güneş panelleri için geniş alanlar inşa ediliyor (Reuters)
TT

Beklenmedik bir ülke, dünyanın en hızlı güneş enerjisi dönüşümünü gerçekleştiriyor

Pakistan'ın bazı bölgelerinde güneş panelleri için geniş alanlar inşa ediliyor (Reuters)
Pakistan'ın bazı bölgelerinde güneş panelleri için geniş alanlar inşa ediliyor (Reuters)

Yoksulluk ve ekonomik istikrarsızlıkla boğuşmasına rağmen Pakistan, dünyanın en hızlı güneş enerjisi dönüşümlerinden birini gerçekleştiriyor.

İklim kriziyle ilgili çalışmalar yapan düşünce kuruluşu Ember'ın verilerine göre Pakistan, 2024’te Çin’den 17 gigawattlık güneş paneli ithal etti. Böylelikle 2023’teki ithalatını iki katına çıkardı ve dünyanın en büyük üçüncü güneş paneli ithalatçısı oldu.

CNN’in haberinde, güneş enerjisinin Vietnam ve Güney Afrika gibi ülkelerde kitlesel ölçekte benimsendiğine ancak hiçbirinin bu alanda Pakistan kadar hızlı gelişmediğine dikkat çekiliyor.

İslamabad merkezli enerji düşünce kuruluşu Renewables First'ün program direktörü Mustafa Amjad, bu dönüşümün büyük firmaların baskısıyla değil halkın talebiyle gerçekleştirildiğini söylüyor:

Bunu yönlendiren bir politika baskısı yok; esasen bu insanların öncülüğünde ve piyasa güdümlü.

Pakistan şiddetli sıcak hava dalgalarıyla boğuşurken, güneş panellerine erişimin artırılmasıyla soğutma sistemlerinin enerji ihtiyacının karşılanmasının sağlanabileceği de aktarılıyor.

Pakistan Enerji Bakanlığı’ndan bir yetkili, güneş panellerinden vergi alınmadığını ve hanelerin fazla güneş enerjisini ana şebekeye göndermesini sağlayan programlar oluşturulduğunu belirtiyor. Güneş enerjisi panellerine gösterilen ilginin artmasında, Pakistan yönetiminin büyük payı olduğunu söylüyor.

Ancak bazı analistler, devlet destekli büyük ölçekli güneş enerjisi projelerinin yapılmadığına işaret ederek bu görüşü reddediyor. Amjad, bu teknolojideki patlamanın “tabandan yukarı” doğru geliştiğini, “halkın piyasaları daha fazla güneş paneli ithal etmeye zorladığını” belirtiyor.

Pakistan’da güneş enerjisine artan ilginin hem Çin’den ithal edilen ucuz panellerden hem de ülkedeki yüksek elektrik fiyatlarından kaynaklandığı ifade ediliyor. Amjad, elektrik maliyetinin son üç yılda yüzde 155 arttığını söylüyor. Ayrıca şebekelerle ilgili sorunlar meydana geliyor ve ülkenin bazı bölgelerinde saatlerce süren elektrik kesintileri yaşanıyor.

İklim savunucusu ve Satat Sampada İklim Vakfı'nın kurucu direktörü Harjeet Singh de "Yenilenebilir enerji kaynaklarının sadece sübvansiyonlarla geliştiği veya Küresel Güney'e 'zorla' dayatıldığı düşüncesinin aksine, Pakistanlılar finansal açıdan mantıklı olduğu için güneş enerjisini tercih ediyor" diyor.

Independent Türkçe, CNN, Reuters