Pilot merak edilen soruyu yanıtladı: Uçaklarda sifonu çekince ne oluyor?

Pilot, "Uzun mesafeli bir uçuşta tuvaletlerin sifonu bin defadan fazla çekilebilir" dedi

(TikTok/@flywithgarrett)
(TikTok/@flywithgarrett)
TT

Pilot merak edilen soruyu yanıtladı: Uçaklarda sifonu çekince ne oluyor?

(TikTok/@flywithgarrett)
(TikTok/@flywithgarrett)

Yolcular uçaktaki tuvaletlerin sifonunu çektiğinde aslında ne olduğunu açıklayan pilot birçok yolcuyu şaşırttı.
Önceki haftalarda TikTok'ta paylaşılan videoda, @flywithgarrett hesabının sahibi Garrett adlı pilot, uçak tuvaletlerinden bahsederek yolcuların araçtaki tuvaletin sifonunu çektiğinde tam olarak ne yaşandığına dair bir efsaneye açıklık getirdi.
Garrett videoya, "Uçakta her sifonu çektiğinizde, atığın aslında aşağıda yaşayanların üstüne dökülmediğini biliyor muydunuz?" diye esprili bir şekilde başladı.
Atığın daha sonra uçaktan temizlendiğini anlatarak devam eden Garrett, izleyicilere şunları söyledi:
Atık, boru tesisatından geçerek uçağın arkasındaki kapalı bölmelere gidiyor ve varış noktasındaki yer hizmetlileri tüm atıkları temizliyor.
Samimi videoda Garrett, özellikle uzun bir uçuşta zaman içinde ne kadar atık birikebileceğine de dikkat çekti.
Garrett, "747'deki uzun mesafeli bir uçuşta tuvaletlerin sifonu bin defadan fazla çekilebilir ve bu, 320 galondan (yaklaşık 1400 litre) fazla atık oluşturabilir" dedi.

"Çok yüksek bir miktar bu."

30 Aralık itibarıyla video 4,1 milyondan fazla görüntülenirken, TikTok kullanıcıları uçak tuvaletlerinin atıklarının gökyüzüne salındığı yanılgısı hakkında konuşup bunu sorguladı.
Bir kişi, "Annem bana her zaman atıkların uçaktan atıldığını ama yere çarpmadan önce parçalandığını söylerdi" diye itiraf etti.
Başkalarıysa gerçekle örtüşmeyen bu inanışın yolcular arasında ne kadar yaygın olduğunu fark edince şoke oldu.
Videoyu izleyen bir başka kişi "Bir dakika, birileri gerçekten atıkların aşağıya döküldüğünü mü düşünüyor?" diye sordu.

"Yani gökten [atık] düştüğünü ve bunun [kuşlardan] gelmediğini mi düşünüyorlar?"

Bir diğer kullanıcıysa "Başkaları bu atıkların uçaktan aşağıda yaşayanların üzerine atıldığına gerçekten inanıyor mu?" yazdı.
Videoyu izleyenlerin çoğu pilotun açıklamasından önce sürecin farkında olduğunu söylese de video, birçok kişinin her uçuştan sonra atıkları temizleyen işçileri övmesine yol açtı.
Bir izleyici "Yer hizmetlileri zammı hak ediyor" yazarken, bir diğeri de "Evet, bir uçuş görevlisi olarak bunun tamamen farkındayım...haha" dedi.
Reader's Digest'in yayımladığı bir makaleye göre, bir uçak tuvaletinin sifonu çekildiğinde "tabandaki kapak açılıyor" ve "sıvı salınıyor". Atıklar oradan boru tesisatı aracılığıyla uçağın arkasına taşınarak "kapalı haznelerde depolanıyor".
The Independent yorum için Garrett'la temasa geçti ancak henüz yanıt alamadı.



Çin'den gövde gösterisi: Yarı maratonda robotlar insanlarla yarıştı

Yarış sırasında insanlar su içerken robotların da bataryaları değiştirildi (AFP)
Yarış sırasında insanlar su içerken robotların da bataryaları değiştirildi (AFP)
TT

Çin'den gövde gösterisi: Yarı maratonda robotlar insanlarla yarıştı

Yarış sırasında insanlar su içerken robotların da bataryaları değiştirildi (AFP)
Yarış sırasında insanlar su içerken robotların da bataryaları değiştirildi (AFP)

Cumartesi günü Çin'in başkenti Pekin'de düzenlenen Yizhuang yarı maratonuna insansı robotlar da katıldı. 

21 kilometrelik parkurda 21 robot 12 bin insanla birlikte koştu. Böylece ilk kez bu makineler bir yarı maratonda insanlarla yarıştı.

DroidVP ve Noetix Robotics gibi Çin şirketlerinin ürettiği robotların arasında 120 santimetreden kısa olanlar da vardı, 180 santimetreye uzanan da… 

Bir firma, feminen özellikler taşıyan ve göz kırparak gülümseyen robotunun insanlara çok benzemesiyle övündü. 

Bazı şirketler, yarış öncesinde haftalar boyunca deneme yaptıklarını bildirdi. 

Robotların bazılarını piste birlikte çıktıkları insan eğitmenlerin fiziksel olarak da desteklemesi gerekti. 

Bir robot başlangıç çizgisinde düştü. Bir diğeriyse birkaç metre koştuktan sonra parmaklıklara girerek operatörünün de kendisiyle birlikte yere inmesine yol açtı. 

Bazı robotlar koşu ayakkabısı giyerken birinin boks eldivenleri, bir diğerininse "kazanmaya mahkum" yazılı bir kafa bandı taktığı görüldü. 

Pekin İnsansı Robot İnovasyon Merkezi'nden Tiangong Ultra, 2 saat 40 dakikalık derecesiyle yarışı ilk sırada bitiren robot oldu. 

Erkekler birincisiyse 1 saat 2 dakikada bitiş ipini göğüslemeyi başardı. 

Görsel kaldırıldı.Robotlar kategorisinde yarışın kazananı 1.80 metre boyuyla Tiangong Ultra oldu (Reuters)


İki kamu iktisadi kuruluşuyla birlikte Xiaomi ve UBTech şirketlerinin sahip olduğu Pekin İnsansı Robot İnovasyon Merkezi'nin baş teknoloji sorumlusu Tang Jian, robotlarının uzun bacaklarına ve insanların nasıl maraton koştuğunu taklit etmesine izin veren algoritmasına dikkat çekti:

Böbürlenmek istemem ama Batı'daki hiçbir robotik şirketinin Tiangong'un sporda başardıklarına erişebildiğini sanmıyorum.

İzleyicilerden He Sişu, yapay zeka üzerine çalıştığını belirterek "Robotlar çok iyi çalışıyor, çok istikrarlılar. Robotlar ve yapay zekanın evrimine tanıklık ettiğimi hissediyorum" dedi. 

Oregon Eyalet Üniversitesi'nde robot bilimi dersleri veren Alan Fern ise robotların koşturulmasının Çinli yetkililerin söylediği gibi yapay zekada çığır açıldığı anlamına gelmediğini savundu:

Çin şirketleri yürüme, koşma, dans etme ve diğer çeviklik gösterilerine gerçekten odaklanmış durumda. Bunlar genelde ilginç gösteriler olsa da faydalı işlerdeki kullanımına ya da basit bir zekaya dair çok bir şey ifade etmiyor.


Independent Türkçe, CNN, Reuters