İngiltere, Devrim Muhafızlarını terör örgütleri listesine dahil etmeyi planlıyor

İngiltere, Devrim Muhafızlarını terör örgütleri listesine dahil etmeyi planlıyor
TT

İngiltere, Devrim Muhafızlarını terör örgütleri listesine dahil etmeyi planlıyor

İngiltere, Devrim Muhafızlarını terör örgütleri listesine dahil etmeyi planlıyor

İngiliz medyası, Rishi Sunak hükümetinin İran Devrim Muhafızları Ordusu’nu (DMO) terör örgütleri listesine dahil etmeyi planladığını iddia etti.
BBC, Birleşik Krallık’ın DMO’nun terör örgütleri listesine resmen dahil etmeye hazırlandığını ileri sürdü. Raporda, haftalar içinde duyurulacak bu adıma Güvenlik Bakanı Tom Tugendhat ve İçişleri Bakanı Suella Braverman'ın da destek verdiği belirtildi.
DMO’yu terör örgütü olarak adlandırmak, ona katılmanın, toplantılarına gitmenin ve halka açık yerlerde amblemini asmanın suç kapsamına alınması anlamına geliyor.
BBC Farsça Servisi'ne göre, İngiltere Başbakanı'nın ofisindeki kaynaklar Diplomasi Muhabiri James Landall'a şunları söyledi: “Devrim Muhafızları’nın terör örgütleri listesine dahil edilmesinin ilanı yakında olmayacak, birçok ayrıntının dikkate alınması gerekiyor.”
DMO, geçen hafta Mahsa Amini'nin öldürülmesinin ardından ülkeyi sarsan hükümet karşıtı protestolar paralelinde İngiltere ile bağlantılı 7 kişiyi tutukladı.
İran'ı çift uyrukluları gözaltına alma uygulamasına son vermeye çağıran İngiltere Başbakanı Rishi Sunak, bu durumun diplomatik avantaj elde etmek için kullanılmaması gerektiğini söyledi.
Şarku’l Avsat’ın AFP’den aktardığına göre DMO geçen hafta istihbarat servisinin "İngiltere için çalışan ve İran’daki son isyanları kışkırtma suçuna bulaşan bir terör şebekesinin üyelerini" tutukladığını bildirdi.
Birleşik Krallık, ABD ve Avrupa Birliği, İran İHA'larının Rusya'ya tedarikinde görev alan İran askeri figürlerine ve savunma sanayii şirketlerine yaptırım uyguladı. İngiltere, geçen Kasım ayında İran'ı Birleşik Krallık'ta ikamet eden gazetecilerin hayatlarını tehdit etmekle suçlamıştı.
Dışişleri Bakanı James Cleverly, Tahran’ın "Iran International" kanalında çalışan gazetecileri tehdit etmesi üzerine İran maslahatgüzarını ülkeye çağırdı.
Iran International'ı yöneten Londra merkezli Volant Media TV kanalı şunları aktardı: “İngiltere ve İran vatandaşlığına sahip iki gazeteci Devrim Muhafızları tarafından ölüm tehditleri aldı. İki gazeteci Birleşik Krallık'ta rejim karşıtı protestoları takip eden Farsça yayın yapan bağımsız bir kanal için çalıştıklarını belirtti.”
Birleşik Krallık iç istihbarat servisi MI5'in Başkanı Ken McCallum, teşkilatın genel merkezinde yaptığı konuşmada şunları söyledi: “İran istihbarat servisleri, Tahran'ın tehdit olarak gördüğü İngiliz vatandaşlarını veya Birleşik Krallık'ta ikamet eden kişileri kaçırmak ve hatta öldürmek için en az 10 kez girişimde bulundu. İran rejiminin, düşman olarak gördüğü ülkesindeki İngiltere vatandaşlarını veya Birleşik Krallık'ta ikamet eden kişileri kaçırma ve hatta öldürme girişimleri de buna dahildir. Yalnızca Ocak'tan bu yana en az 10 potansiyel tehdit tespit ettik.”
İran geçen Ekim ayının sonunda, Almanya ve Avrupa Birliği'ni DMO’yu terör listesine dahil etme önerisine karşı uyardı. Almanya Dışişleri Bakanı Analina Baerbock o sırada bir televizyon röportajında şunları söylemişti: “İran'daki protesto hareketine sert müdahalesi nedeniyle "Devrim Muhafızları"nı terör örgütleri listesine dahil etmek mümkün.”
Amerika Birleşik Devletleri, İran'ı balistik füze programı ve nükleer politikası üzerinde müzakere etmeye zorlamak için azami baskı uygulama kampanyasının bir parçası olarak Mayıs 2019'da DMO’yu yabancı terör örgütü olarak tanımlıyor.



Minnesota'da bir yargıç, göçmenlik uygulamalarına yönelik operasyonların askıya alınması talebini reddetti

Minneapolis'te meydana gelen silahlı saldırı olayının ardından, güvenlik güçleri göz yaşartıcı gazın ortasında bekliyor (Arşiv- AP)
Minneapolis'te meydana gelen silahlı saldırı olayının ardından, güvenlik güçleri göz yaşartıcı gazın ortasında bekliyor (Arşiv- AP)
TT

Minnesota'da bir yargıç, göçmenlik uygulamalarına yönelik operasyonların askıya alınması talebini reddetti

Minneapolis'te meydana gelen silahlı saldırı olayının ardından, güvenlik güçleri göz yaşartıcı gazın ortasında bekliyor (Arşiv- AP)
Minneapolis'te meydana gelen silahlı saldırı olayının ardından, güvenlik güçleri göz yaşartıcı gazın ortasında bekliyor (Arşiv- AP)

Bir ABD yargıcı dün, Minnesota'nın Göçmenlik ve Gümrük Muhafaza Teşkilatı'nı (ICE) eyaletteki göçmenlerin gözaltına alınmasını ve sınır dışı edilmesini durdurmaya zorlama girişimini reddetti.

Bu arada başka bir yargıç, Minneapolis'te göçmenlik polisi tarafından gözaltına alınan ve mavi şapka takarken çekilmiş fotoğrafı viral olan bir çocuğun serbest bırakılması kararı verdi. Yargıç kararında, "mutlak iktidara duyulan kötü niyetli açlığı" kınadı.

Trump yönetimi, Minnesota'da yasadışı göçmenleri aramak için geniş çaplı bir kampanya başlattı ve görevlendirdiği federal güçler operasyonlar sırasında binlerce kişiyi gözaltına aldı ve iki Amerikan vatandaşı öldürüldü; bu durum kamuoyunda ve siyasi çevrelerde geniş çaplı öfkeye yol açtı.

Federal Yargıç Katherine Menendez, eyaletin geçici tedbir kararı talebine ilişkin kararında şunları belirtti: "Mahkeme, zararların dengesinin ihtiyati tedbiri ezici bir şekilde desteklemediğini tespit etmiştir."

Minnesota, bir ay süren federal güvenlik operasyonunun eyalet egemenliğini ihlal ettiğini savundu. Menendez, ihtiyati tedbir kararı vermeme kararının, eyaletin genel davası hakkında nihai bir karar olmadığını açıkladı. Ayrıca, Minnesota'nın yasadışı göçmenliğe karşı yürüttüğü operasyonun yasayı ihlal edip etmediği konusunda da bir karara varmadı. Bu karar, cuma günü on binlerce Minnesota sakininin operasyona karşı katıldığı büyük bir protestonun ardından geldi.

Minnesota'nın en büyük şehri ve güvenlik operasyonunun ana merkezi olan Minneapolis'in belediye başkanı, yargıcın kararına ilişkin yaptığı yorumda, "Elbette hayal kırıklığına uğradık" dedi. Jacob Frey açıklamasında, "Bu karar, buradaki insanların yaşadıklarını değiştirmiyor: korku, kargaşa ve Minneapolis'te yeri olmayan federal operasyonun neden olduğu zarar"ifadesini kullandı. Buna karşılık, Adalet Bakanı Pam Bondi kararı "muazzam" bir hukuki zafer olarak nitelendirdi.

Maskeli ve makineli tüfekli federal ajanlar tarafından Renee Goode ve Alex Peretti'nin öldürülmesi ülke çapında büyük bir öfkeye yol açtı ve Başkan Donald Trump'ı Minnesota'daki Gümrük ve Sınır Koruma operasyonlarının başkanı Gregory Bovino'yu görevden alıp yerine kendi yönetimindeki sınır güvenliği başkanı Tom Homan'ı atamaya sevk etti.

Trump dün, protestocuları "isyancı" olarak nitelendirerek, Truth Social platformu aracılığıyla federal güçlerin onlarla mücadelede polise yardımcı olmaya hazır olduğunu ifade etti.

Polis operasyonları, büyük kuzey şehri Minneapolis'te hayatı altüst etti; bazı sakinler tutuklanma korkusuyla evlerine hapsoldu. Şarku'l Avsat'ın AFP'den aktardığına göre isminin açıklanmasını istemeyen Ana, "Böyle yaşamak, kendi evinizde bir mahkum olmak insanlık dışı" dedi. Meksikalı ailesi iki aydır evlerine hapsedilmiş durumda.

Bir başka kararda ise Federal Yargıç Fred Bailey dün, yetkililerin 5 yaşındaki Liam Conejo Ramos ve babasını salı gününe kadar serbest bırakmasına hükmetti.

20 Ocak'ta Minneapolis'in karla kaplı sokaklarında gözaltına alınmaları, özellikle "ICE" çetesinin üyeleriyle çevrili, başında tavşan kulaklı şapka takmış ve korkmuş görünen çocuğun fotoğrafının yayılmasının ardından, Amerika Birleşik Devletleri dışında geniş çaplı bir öfkeye yol açtı.

O zamandan beri baba ve oğul, Teksas'taki göçmen aileler için kurulmuş bir gözaltı merkezinde tutuluyor. Yargıç Bailey kararında, "Bu davanın temelinde, hükümetin günlük sınır dışı etme kotalarını kötü planlayıp uygulaması yatıyor; bu durum çocukların travma geçirmesine yol açsa bile" ifadelerini kullandı.


Tehditler arasında İran'da gizemli olaylar...

Tehditler arasında İran'da gizemli olaylar...
TT

Tehditler arasında İran'da gizemli olaylar...

Tehditler arasında İran'da gizemli olaylar...

İran'ın orta ve güney bölgelerinde gizemli patlamalar meydana geldi. Türkiye savaşı önlemek için dolaylı arabuluculuk teklifinde bulunurken, Washington ve Tahran arasındaki karşılıklı tehdit devam etti.

Devlet televizyonuna göre Bender Abbas şehrinde sekiz katlı bir konutta meydana gelen patlama iki katın yıkılmasına neden oldu.

Ülkenin güneybatısındaki Ahvaz'da meydana gelen bir patlamada ise dört kişi hayatını kaybetti. Tahran'ın güneybatısındaki Parand kasabasında kuraklık nedeniyle bir nehrin kıyısında kuruyan sazların yanması sonucu yoğun dumanlar yükseldi. Kum şehrinde ise sosyal medya kullanıcıları, yükselen siyah duman bulutlarını ve patlama seslerini gösteren videolar paylaştı.

Olaylarla ilgili çeşitli söylentiler dolaşırken, Tesnim haber ajansı Devrim Muhafızları deniz kuvvetleri komutanı Ali Reza Tengsiri'nin suikasta uğradığı haberini hemen yalanladı. İki Amerikalı ve İsrailli yetkili de ülkelerinin patlamalarla bağlantısının olmadığını belirtti.

Patlamalar, ABD'nin İran'a karşı bölgede askeri yığınağını sürdürdüğü ve İran askeri yetkililerinin "Tel Aviv'in kalbinde" herhangi bir saldırıya karşılık verecekleri tehdidinde bulunduğu bir dönemde karşılıklı tehditlerin ortasında meydana geldi.

Ankara, bölgede savaşı önlemek ve yeni müzakere turlarını canlandırmak için bölgesel bir iletişim kanalı kurmaya çalışıyor. İran Devrim Muhafızları Ordusu, resmi gazetesi aracılığıyla "teslimiyeti" reddettiğini açıklarken, İran Yüksek Ulusal Güvenlik Konseyi Sekreteri Ali Laricani, Amerika Birleşik Devletleri ile müzakerelerde "ilerleme" kaydedildiğinden bahsetti.


Trump: İran bizimle görüşüyor ve bir şeyler yapabilir miyiz göreceğiz

ABD Başkanı Donald Trump (AFP)
ABD Başkanı Donald Trump (AFP)
TT

Trump: İran bizimle görüşüyor ve bir şeyler yapabilir miyiz göreceğiz

ABD Başkanı Donald Trump (AFP)
ABD Başkanı Donald Trump (AFP)

ABD Başkanı Donald Trump, Tahran'ı askeri saldırıyla tehdit ettikten ve bölgedeki güçlerini takviye ettikten sonra, iki taraf arasında çeşitli ülkeler tarafından yoğun diplomatik çabalar sürdürülürken, İran'ın ABD ile "görüşmelerde" bulunduğunu söyledi.

Şarku'l Avsat'ın AFP'den aktardığına göre ABD Başkanı Fox News'e verdiği demeçte, Tahran'ın "bizimle görüşüyor, bir şeyler yapıp yapamayacağımıza bakacağız, aksi takdirde ne olacağını göreceğiz" diyerek, "oraya doğru giden büyük bir filomuz var" ifadesini yineledi.

İran Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan dün yaptığı açıklamada, ABD ve İsrail'in düşmanlığı ve husumeti artırma ve savaş dayatma yolunda ilerlemeye devam ettiğini belirtti.

Pezeşkiyan, Mısırlı mevkidaşı Abdülfettah el-Sisi ile yaptığı telefon görüşmesinde, İran'ın sorunlara diplomatik çözümlere savaştan daha fazla öncelik verdiğini belirterek, ülkesinin savaş istemediğini ve istemeyeceğini, çünkü bunun "İran'ın, Amerika'nın veya bölgenin çıkarına olmadığını" ifade etti.

İran Cumhurbaşkanı, Tahran'ın önceliğinin "diplomasi yoluyla sorunları çözmek" olduğunu göz önünde bulundurarak, ABD ile görüşmelerin sakin bir ortamda yürütülmesi gerektiğini vurguladı.

Pezeşkiyan, "Umarız karşı taraf, Tahran'ın tehdit ve güç kullanarak müzakereye zorlanamayacağını ve İran topraklarına yönelik herhangi bir saldırı veya tahribatın kararlı ve güçlü bir karşılık bulacağını anlar" ifadelerini kullandı.