Libyalılar, Dibeybe hükümetinin performansını ve başarılarını nasıl görüyorlar?

Dibeybe hükümetinin performansının ‘beklentilerin altında olduğunu’ savunanlar da var, ‘harcama konusunda ileriye gittiğini’ söyleyenler de.

UBH Başbakanı Abdulhamid ed-Dibeybe. (UBH)
UBH Başbakanı Abdulhamid ed-Dibeybe. (UBH)
TT

Libyalılar, Dibeybe hükümetinin performansını ve başarılarını nasıl görüyorlar?

UBH Başbakanı Abdulhamid ed-Dibeybe. (UBH)
UBH Başbakanı Abdulhamid ed-Dibeybe. (UBH)

Libya’da geçici Ulusal Birlik Hükümeti (UBH) Başbakanı Abdulhamid ed-Dibeybe, Libya halkının yeni yılını kutlarken, hükümetinin geçtiğimiz yıl hayata geçirdiği projelere dikkat ekti. Dibeybe, ödenekler ve çeşitli sektörlere maaş ve hibe ödemeleri gibi ‘vatandaşın yaşam standardının yükseltilmesiyle ilgili alınan bir takım kararların’ altını çizdi.
Buna karşın Libyalıların büyük çoğunluğu, geçtiğimiz yıl boyunca elektrik kesintileri, likidite eksikliği ve sağlık hizmetlerindeki aksamalar gibi birçok büyük krizle birlikte süregelen sıkıntılar olduğunu vurgulayarak bu başarıların ne kadar yararlı olduğu ve hayat şartlarının iyileştirilmesine ne ölçüde katkı sağladığı konusundaki şüphelerini dile getirdiler.
Libya Ulusal Kongre Partisi lideri Esad Muhsizn Zehiv, UBH’nin ‘halka yansımaları sınırlı olan başarıları’ hakkında açıklamalarda bulundu. Bu başarıların yansımalarının sınırlı olmasının nedeninin sadece vatandaşların kriz nedeniyle tekrar tekrar sıkıntılar yaşamasından değil, aynı zamanda bu başarıların rastgele olmasından ve yüksek maliyetlerinden kaynaklandığını söyledi.
Zehiv, Şarku’l Avsat’a şu değerlendirmede bulundu:
“Libyalılar, başkent Trablus’un semtlerinden birinde bir caddenin genişletilmesinden ya da bir yolun asfaltlanmasından büyük bir mutluluk duymaktan vazgeçmeyecekler. Çünkü özellikle kırsal bölgelerde çok sayıda hastane ve okul inşa ederken hizmet düzeyinin artırılmasının yanı sıra büyük krizlere, güneydeki şehirlerdeki yakıt kıtlığına ve Batı Dağları'ndaki su kıtlığına çare bulunmasını da sabırsızlıkla bekliyorlar.”
Vatandaşların UBH’nin başarılarını beklentilerinin altında ve ihtiyaçlarından uzak olduğu için hissetmediğini savunan Zehiv, özellikle kalkınma alanında yapılan harcamalardaki artış ve sonuncusu Arap sanatçıların Bağımsızlık Günü töreninde sahne almaları gibi düzenlediği bazı etkinliklere yapılan abartılı harcamalara dikkat çekti. Hükümetin harcamaları doğru yönde yaptığı şeklinde ki açıklamalarının Libyalılar arasında şüphe uyandırdığını söyledi.
Komşu ülkelerdeki hastanelerin ‘hükümetin tedavi masraflarını ödememesi nedeniyle Libyalı onkoloji hastalarına hizmet vermeyi durdurduğuna’ dikkat çeken Zehiv, bunların vatandaşlar için sıradan haklar olmadığını, dikkate alınması gereken büyük bir başarı olarak hükümetin harcamaları ele almasına, çalışanlara maaşların ödenmesine ve aileler ve çocuklar için ayrılan ödeneklerin yapılmasına ihtiyaç duyduklarını söyledi.
Teknokrat Libya Partisi Başkanı Dr. Eşref Bilha da resmi açıklamaların halk arasında heyecan yaratmamasının nedenini, daha iyi bir yaşam arayışıyla 2011 yılında Şubat Devrimi'ni gerçekleştiren Libya halkının ülkedeki istikrarsızlık, güvensizlik ve sağlık gibi önemli sektörlerdeki hizmet eksikliği nedeniyle tekrar eden hayal kırıklıklarına bağladı. Ardı ardına göreve gelen hükümetlerin, maaşları düzenli ödememelerinin yanı sıra bu tür hizmetlerin asgari düzeyde sağlamakla yetindiğine işaret eden Dr. Bilha, halkın beklentilerini karşılamayan küçük projelerden bahsedildiğini vurguladı.
Ülkenin içinde bulunduğu durumun değişmesi için Libyalılarla bağların yeniden kurulması ve çeşitli hükümetlerin projeleriyle etkileşimleri, sahnenin ön saflarında yer alan isimlerin ve liderlerin inandırıcı ve harika hizmetler sunma yeteneklerine bağlı belirten Teknokrat Libya Partisi Başkanı, halkın müreffeh, demokratik bir ülke inşa etme isteğini vurguladı. Ancak bunu, belirli vasıflara sahip kişilerin karşılayabileceğinin altını çizdi.
Diğer yandan Libyalı siyasi analist Ahmed el-Mehdevi, Libyalıların temel gıda maddelerinin yüksek fiyatları nedeniyle çektikleri sıkıntıya ve onların ve çocuklarının gücünü korumak için verdikleri günlük mücadeleye dikkati çekerek bu durumun herkesin sorumluluğunun ayrılmaz bir parçası olarak gördüğü projeleri hayata geçiren UBH’nin çabalarını övmelerine izin vermediğini kaydetti.
Mehdevi, Şarku’l Avsat’a şu açıklamalarda bulundu:
 “Fiyatlardaki artışın kontrol altına alınamaması nedeniyle vatandaşlar bunun sorumluluğun büyük bir kısmını devlete yüklüyor. Devletin açıkladığı bazı kararları, yaşam koşullarını iyileştirmeye katkıda bulunmadığından karşılık bulmuyor.”
Hükümetin, birleşik maaş skalasından ve maaş artışına nasıl katkıda bulunduğu konusunda açıklamalarda bulunan Mehdevi, ancak fiyat artışının, özellikle piyasalarda kontrol mekanizmalarının yokluğunda, maaşlara yapılan zamları erittiğini söyledi. Mehdevi bunun yanında UBH’nin, doğrudan projelerle ilgilenmesi nedeniyle sık sık yapılan yolsuzluk uyarılarını göz ardı ettiğini de sözlerine ekledi.
Türk siyasi analist ve yazar Dr. Muhannad Hafızoğlu, Libyalıların, ülkedeki siyasi çıkmaz ve taraflar arasında devam eden rekabetin yanı sıra Batılı ve bölge ülkelerinin çıkar ve özellikle Libya seçimlerinin yapılması krizini çözmenin yollarına ilişkin vizyon çatışmaları gölgesinde kendilerine sunulan her türlü başarıyı değerlendirmekten uzak olduklarını söyledi.
Şarku’l Avsat’a konuşan Dr. Hafızoğlu’nun değerlendirmesi şöyle oldu:
“Libyalılar, seçimler yapılmadan mevcut hükümet ve devlet kurumları arasındaki bölünmeyi çözmenin mümkün olmadığının farkındalar. Dolayısıyla seçimler yapılmadan büyük krizlerin ele alınması ve yaşam koşullarının iyileştirilmesi mümkün değil.”
Dr. Hafızoğlu ayrıca Libya’nın eski istihbarat görevlisi Ebu Acile Mesud'un ABD'ye teslim edilmesinin ve geçtiğimiz ağustos ayının sonlarında başkentte meydana gelen çatışmaların, Libyalıların büyük bir kesiminin hükümetin performansına ilişkin görüşlerini olumsuz etkilemiş olabileceğinin de altını çizdi.



Suudi müdahalesi ABD-Suriye buzlarını eritti

Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman, 2 Şubat 2025'te Riyad'da Suriye Devlet Başkanı Ahmed eş-Şara'yı kabul etti (Arşiv-AP)
Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman, 2 Şubat 2025'te Riyad'da Suriye Devlet Başkanı Ahmed eş-Şara'yı kabul etti (Arşiv-AP)
TT

Suudi müdahalesi ABD-Suriye buzlarını eritti

Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman, 2 Şubat 2025'te Riyad'da Suriye Devlet Başkanı Ahmed eş-Şara'yı kabul etti (Arşiv-AP)
Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman, 2 Şubat 2025'te Riyad'da Suriye Devlet Başkanı Ahmed eş-Şara'yı kabul etti (Arşiv-AP)

Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman'ın müdahalesi, Washington ile Şam arasındaki buzları eritmeyi başardı ve ABD Başkanı Donald Trump'ı, çeyrek asır aradan sonra ilk kez ABD-Suriye başkanlık görüşmesi öncesinde Suriye'ye yönelik yaptırımları kaldırmaya ikna etti.

Beyaz Saray yetkilileri Trump'ın dün Riyad'da Suriye Devlet Başkanı Ahmed eş-Şara ile görüşeceğini teyit ederken, ABD Başkanı, Suudi Veliaht Prensi ile yaptığı görüşmelerin ardından Suriye'ye yönelik tüm yaptırımları kaldıracağını duyurdu. Trump, yaptırımların "önemli bir rol oynadığını ancak artık ilerlemenin zamanının geldiğini" kaydetti. Trump, Riyad'daki Suudi ABD Yatırım Forumu sırasında "Suriye ile normal ilişkileri geri getirmek için adımlar attım" dedi. "Suriye'ye uygulanan yaptırımların kaldırılmasını emredeceğim ki, ona parlama fırsatı vereyim." "Artık parlama zamanı geldi, tüm (yaptırımları) durduracağız. İyi şanslar Suriye, bize çok özel bir şey göster” ifadelerini kullandı.

Suriye Dışişleri Bakanı Esad eş-Şeybani, bakanlığının Twitter hesabından yayınlanan açıklamada, Suudi Arabistan'ın liderlerine, hükümetine ve halkına “Suriye'ye uygulanan haksız yaptırımların kaldırılmasına yönelik çabaları” için şükran ve takdirlerini sundu. Bu adımı “hakkaniyetin zaferi ve Arap dünyasının birliğinin teyidi” olarak nitelendirdi. ABD Başkanı, pazartesi günü Suudi Arabistan'a gitmek üzere hazırlık yaparken, Suriye'ye yönelik ABD yaptırımlarının kaldırılmasını değerlendirdiğini ve bu ülkeye “yeni bir başlangıç” vermek istediğini belirtmişti.

Suriye cumhurbaşkanının Riyad ziyareti ve Trump ile görüşmesi, cumhurbaşkanının cumartesi günü Bağdat'ta düzenlenecek Arap zirvesine katılmayacağını açıklamasının ardından gerçekleşti.Şarku’l Avsat’ın edindiği bilgiye göre İran yanlısı Iraklı siyasetçiler, Irak Başbakanı Muhammed Şiya es-Sudani’nin Suriye'nin Dışişleri Bakanı Esad Şeybani'nin katılacağı zirveye Şara'yı davet etmesini eleştirmişti.