WhatsApp'tan önemli güncelleme: İnternet kısıtlanırken sohbet etmek artık mümkün

AA
AA
TT

WhatsApp'tan önemli güncelleme: İnternet kısıtlanırken sohbet etmek artık mümkün

AA
AA

WhatsApp, kullanıcıların internet kesintilerinde bile sohbet edebilmesini sağlayacak büyük bir yeni güncelleme getirdi.
Yeni özellik kullanıcıların vekil sunucular aracılığıyla çevrimiçi kalmasına olanak tanıyarak, bazı hükümetlerin uyguladığı internet kapatma ya da engellemelerini aşmasını sağlayacak.
The Independent'ın haberine göre, WhatsApp, bu özelliği İran da dahil küresel çapta yaşanan ani internet kesintilerine yanıt olarak hayata geçirdiğini açıkladı. Şirket yaptığı duyuruda bu engellemelerin "halkın insan haklarını yok saydığını ve acil yardım almasının engellediğini" belirtti.
"2023 için dileğinin bu internet kesintilerinin hiç yaşanmaması olduğunu" ifade eden şirket, "bu kesintiler devam ederse diye" özelliği eklemeye karar verdiğini açıkladı.
WhatsApp'ın ayarlarına yerleştirilen bu özellik, kullanıcıların bir vekil sunucunun adını girerek internete bağlanmak için bunu kullanmasına olanak tanıyacak.
Vekil sunucular, geleneksel bağlantı yöntemleri ve sunucuları kapatıldığında ya da kesildiğinde kullanıcıyla internet arasında alternatif bir geçit olarak çalışarak kullanıcıyla erişmek istediği internet sitesi ya da platform arasında gerekli bağlantıyı sağlıyor.
WhatsApp, halkın "özgürce iletişim kurmasına" katkı sağlamak için dünyanın dört bir yanındaki gönüllüler ve kuruluşların birçok vekil sunucu kurduğunu ve şirketin, başkalarına yardımcı olma amacıyla vekil sunucu kuracak kişilere rehberlik edeceğini belirtti.
Şirket bu özelliğin artık uygulamanın en son sürümünü kullanan herkesin ayarlar menüsünde bulunması gerektiğini ifade etti.
WhatsApp, bir blog gönderisinde "Vekil üzerinden bağlanmak WhatsApp'ın sağladığı yüksek gizlilik ve güvenlik seviyesini korur" diye belirtti.

"Kişisel mesajlarınız uçtan uca şifrelemeyle korunmaya devam edecek; böylece mesajlarınız siz ve iletişim kurduğunuz kişi arasında kalacak ve ne vekil sunucular, ne WhatsApp ne de Meta tarafından görülebilecek. 2023 için dileğimiz bu internet kesintilerinin hiç yaşanmaması. İran'da gördüğümüz gibi aylarca süren kesintiler halkın insan haklarını yok sayıyor ve acil yardım almasını engelliyor. Yine de bu kesintilerin devam etmesi durumunda, bu çözümün emniyetli ve güvenilir iletişime ihtiyaç duyulan her yerde kullanıcılara yardımcı olmasını umuyoruz."

Press Association'dan da yararlanılmıştır



Trump’tan Küba radyosuna yayın yasağı: Castro kardeşlerin yapamadığını gerçekleştirdi

Trump ilk döneminde de radyonun fonunda kesintiye gitmişti (Reuters)
Trump ilk döneminde de radyonun fonunda kesintiye gitmişti (Reuters)
TT

Trump’tan Küba radyosuna yayın yasağı: Castro kardeşlerin yapamadığını gerçekleştirdi

Trump ilk döneminde de radyonun fonunda kesintiye gitmişti (Reuters)
Trump ilk döneminde de radyonun fonunda kesintiye gitmişti (Reuters)

ABD Başkanı Donald Trump, Florida’dan Küba'ya İspanyolca haber akışı sağlayan Radyo Marti’nin faaliyetlerine son verdi.  

New York Times (NYT), Trump yönetiminin cumartesi günü gönderdiği bir e-postayla 40 yıllık Radyo Marti’nin faaliyetlerinin sonlandırılacağını duyurduğunu aktarıyor.

ABD’de yaşayan ve 2021’de Küba’da patlak veren protestoları destekleyen Ramon Saul Sanchez, bu haberin radyo çalışanlarının kendisiyle söyleşi yapmayı planladığı sırada geldiğini belirtiyor:

Kafaları çok karışmıştı. Bana ‘İşimize son verildiğini öğrendik. Gitmemiz gerekiyor’ dediler.

Trump, başta Amerika’nın Sesi (VOA) olmak üzere federal hükümet tarafından finanse edilen bazı medya kuruluşlarında bütçe ve personel sayısının azaltılması kararını vermişti.

Kararda, VOA, Özgür Avrupa ve Asya Radyosu’yla Küba'ya İspanyolca haber akışı sağlayan Radyo Marti'ye ev sahipliği yapan ABD Küresel Medya Ajansı'nın fonksiyonlarının minimum seviyeye çekilmesi yönünde talimatlar yer almıştı.

VOA çalışanları ve bazı medya örgütleri, “hukuka aykırı” olduğu gerekçesiyle kararı mahkemeye taşımıştı.

ABD Kongresi’ndeki Küba kökenli üç siyasetçiden biri olan Mario Diaz-Balart, Trump’la görüşerek radyonun faaliyetlerinin yeniden başlamasını talep edeceğini belirtiyor.

ABD Dışişleri Bakanlığı ise “durumun karmaşık ve değişken olduğunu” bildiriyor. Trump’ın atadığı Dışişleri Bakanı Marco Rubio da Küba kökenli. Cumhuriyetçi liderin Latin Amerika Özel Temsilcisi Mauricio Claver-Carone sınırlı da olsa radyonun faaliyetlerini sürdüreceğini düşündüğünü ifade ediyor.

Radyo, 1983’te dönemin ABD Başkanı Ronald Reagan tarafından kurulmuştu. Fidel Castro ve Küba Komünist Partisi karşıtı lobicilik faaliyetleriyle tanınan Küba kökenli iş insanı Jorge Mas Canosa’nın talebiyle hayata geçirilen radyo, Soğuk Savaş’ta adaya sansürsüz yayın yapmayı hedefliyordu.

NYT, Trump’ın bu kararla “Castro kardeşlerin 40 yıldır yapamadığını tek hamlede gerçekleştirdiğini” yazıyor.

Diğer yandan Radyo Marti, Soğuk Savaş'tan kalma modası geçmiş bir yayın kuruluşu olarak da görülüyordu. Radyoyu eleştirenler, Küba’daki komünist yönetim hakkında tek taraflı yayınlar yapıldığına dikkat çekiyor. Radyo, defalarca Kongre raporlarına konu olan yolsuzluk skandallarına da karışmıştı. Kuruluşa bağlı televizyon kanalı TV Marti ise Küba’da o kadar sık engellendi ki adada “Görünmeyen TV” diye adlandırılıyor.

ABD'nin Küba'ya yönelik ambargoları ilk kez 1960'da başlatıldı ve ilerleyen yıllarda kapsamı daha da genişletildi. Öte yandan ABD'nin Küba'ya yönelik ambargosunu kaldırmasına dair karar tasarısı 2012'den bu yana her yıl Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nda (BMGK) kabul ediliyor. Fakat bağlayıcılığı bulunmayan BMGK kararı sadece tavsiye niteliği taşıyor ve uluslararası toplumun tutumunu gösteriyor.

Independent Türkçe, New York Times, El Pais