Mısır para pirimden yaşanan değer kaybı maaşları etkiliyor

Mısır para birimi dolar karşısında değer kaybetmeye devam ediyor. (EPA)
Mısır para birimi dolar karşısında değer kaybetmeye devam ediyor. (EPA)
TT

Mısır para pirimden yaşanan değer kaybı maaşları etkiliyor

Mısır para birimi dolar karşısında değer kaybetmeye devam ediyor. (EPA)
Mısır para birimi dolar karşısında değer kaybetmeye devam ediyor. (EPA)

ABD dolarının 2016'nın sonundan bu yana ardı ardına yaptığı sıçramalar Mısırlıların maaşlarını olumsuz yönde etkiliyor. Mısırlıların yerel para birimi cinsinden gelirleri ABD dolarına kıyasla değerinin yaklaşık dörtte birine düştü. Mısır cuneyhinin değer kaybetmesi, fiyatların artmasıyla ekonomik ve sosyal yükleri de artırdı.
Mısırlıların dolarla ilgili sıkıntısı, Kasım 2016'da Merkez Bankası'nın dalgalı kura geçmesinin ardından başladı ve dolar 7,8 cuneyhden 18,7 cuneyhe sıçradı. Hali hazırda Mısır para birimi dolar karşısında 15-16 cuneyh arasında işlem görüyor. Merkez Bankası geçtiğimiz ekim ayında esnek kura geçiş kararı almıştı.

Çift etki
Yerel para biriminin değerindeki bu düşüş, hükümetin geçtiğimiz aralık ayında yaşanan ekonomik krizin yansımalarıyla asgari ücreti artırma kararlarına rağmen ülkedeki çeşitli sektörlerde düşük ücretlere ilişkin şikayetleri yeniden gündeme getirdi. Ulusal Ücret Konseyi,  Ocak 2023 itibariyle özel sektördeki işçilerin asgari ücretini yüzde 12,5 oranında 2 bin 400 cuneyh yerine 2 bin 700 cuneyh (100 dolar) olarak  artırılmasını onayladı. Mısır hükümeti geçtiğimiz ekim ayında  devlet çalışanları için asgari ücreti aylık 2 bin700 cuneyhden 3 bin cuneyhe (111 dolara ) yükseltmeye karar verdi.
Mısır’ın 1325 sayılı kararına göre, devlet memurlarının maaşları 3 bin cuneyhden başlayarak, 8 bin 700 cuneyhe kadar varıyor.
2014 yılı 63 sayılı başbakanlık kararına göre, devlet memurlarının maaşı asgari ücretin otuz beş katını aşmasına izin vermiyor.
Yasanın çıkarıldığı o dönemde dolar cuneyh karşısında 7’yi geçmiyordu. Bu sebeple en yüksek maaş 42 bin cuneyhdi. Ancak aynı miktarın bugün ki değeri bin 556 dolar. Başbakan ve milletvekilleri de yasal olarak azami maaş alanlar statüsünde.

Doktor ve öğretmen maaşlarında düşüş
Mısır Doktorlar Sendikası eski Sekreteri Dr. Eymen Salim, Şarku’l Avsat’a yaptığı açıklamada Sağlık Bakanlığı’na bağlı stajyer doktorların maaşlarının bin 900 ila 2 bin 300  (70 dolar)  cuneyhden başladığına değinerek, asistan doktorların ise kıdem derecesine göre  2 bin 400 ila 3 bin 400 (89-126 dolar) maaş aldıklarını söyledi. Salim, en yüksek maaşlı doktorların ise 5 bin 800 cuneyh (215 dolar) aldığını aktardı. Üniversite hastanelerinde ise maaşların  2 bin 800 cuneyhden başlayarak  kariyer 10 bin cuneyhe kadar çıktığını bildirdi.
Salim, bunların üniversitedeki profesör maaşlarıyla aynı olduğunu ifade ederek idari pozisyonlarda ücretlerin arttığını 25 bin cuneyhe (556 dolar) kadar artış olabildiğini kaydetti.
Eğitim uzmanı Kemal Muğis de Şarku’l Avsat’a yaptığı açıklamada, devlet okullarındaki öğretmen maaşlarının bin 200 cuneyhden başladığını 5 bin 500 cuneyhe kadar çıktığını aktardı.
Mısır Kamu Seferberliği ve İstatistik Merkezi Ajansı tahminlerine göre 2021 yılında ortalama aile geliri 60 bin 599 bin cuneyh olarak tahmin ediliyor.



ABD, Yemen’de Husilere saldırıları artırdı: 200'den fazla kişi öldü

Amerikan ordusunun Hudeyde'deki limana saldırısının ardından yangın çıkmıştı (Reuters)
Amerikan ordusunun Hudeyde'deki limana saldırısının ardından yangın çıkmıştı (Reuters)
TT

ABD, Yemen’de Husilere saldırıları artırdı: 200'den fazla kişi öldü

Amerikan ordusunun Hudeyde'deki limana saldırısının ardından yangın çıkmıştı (Reuters)
Amerikan ordusunun Hudeyde'deki limana saldırısının ardından yangın çıkmıştı (Reuters)

ABD, Yemen’deki Husilere saldırıları artırırken, İran destekli grup bunu propagandasını güçlendirip savaşçı devşirmek için kullanmayı hedefliyor. 

ABD Başkanı Donald Trump, Truth Social platformundan 15 Mart'ta yaptığı açıklamada, orduya Yemen'deki Husilere karşı "büyük bir saldırı" başlatma talimatı verdiğini belirtmişti.

AFP’nin aktardığına göre, Washington’ın tekrar “terör örgütü” listesine aldığı Husilere yönelik marttan beri düzenlenen saldırılarda 200’den fazla kişi öldürüldü. 

Ottawa Üniversitesi’nden Ortadoğu uzmanı, Husilerin saldırılara karşı propaganda stratejisini şöyle anlatıyor: 

Husiler, ABD'nin yoğunlaştırdığı hava saldırılarını kesinlikle propaganda amaçlı kullanmaya çalışıyor. Kendilerini ABD'ye ve bölgesel ortaklarına karşı direnişin liderleri olarak konumlandırmak için enformasyon operasyonları düzenliyorlar. Buna ülke içinde eleman devşirme faaliyetlerini artırmak da dahil.

ABD'li analist Mohammed Albasha da Amerikan ordusunun saldırılarını artırmasının, Husilerin savaşçı devşirme faaliyetlerini hızlandırmasına yol açtığına dikkat çekiyor. 

Washington merkezli İnsan Hakları İzleme Örgütü’nün eylüldeki raporunda, Husilerin 13 ila 25 yaşlarında çocukları devşirdiği, bu faaliyetlerin 7 Ekim 2023’teki Gazze savaşıyla birlikte yoğunlaştığı aktarılmıştı. Husiler, Gazze savaşında Hamas’a destek vererek ABD, İsrail ve Birleşik Krallık’a karşı silahlı mücadeleye başlamıştı.

ABD’nin en ölümcül saldırılarından biriyse 17-18 Nisan’da gerçekleştirilmişti. Husilere bağlı Sağlık Bakanlığı’ndan yapılan yazılı açıklamada, Hudeyde kentindeki Ras İsa Limanı'na düzenlenen hava saldırılarında 80 kişinin öldüğü, 150 kişinin de yaralandığı aktarılmıştı. 

Amerikan-İslam İlişkileri Konseyi (CAIR), Trump yönetiminin Yemen’de sivillere ve sivil altyapıya yönelik artan saldırılarının “savaş suçu” teşkil ettiğini bildirmişti. Birleşmiş Milletler (BM) de saldırıların “endişelendirici” olduğunu belirterek operasyonların durdurulmasını, Husilerin esir aldığı BM çalışanlarının serbest bırakılmasını istemişti. 

Diğer yandan Husilere bağlı yönetimin Dışişleri Bakanı Cemal Amir, ABD’nin Yemen’de kara harekatı hazırlığında olduğunu da öne sürmüş, böyle bir hamlenin "durumu tamamen istikrarsızlaştırma tehlikesi taşıdığı" uyarısında bulunmuştu. 

Independent Türkçe, Times of Israel, Arab Weekly