Instagram ve Facebook’ta “Hamaney'e ölüm” sloganı üzerindeki yasak kaldırıldı

Las Vegas'taki META logosu (AFP)
Las Vegas'taki META logosu (AFP)
TT

Instagram ve Facebook’ta “Hamaney'e ölüm” sloganı üzerindeki yasak kaldırıldı

Las Vegas'taki META logosu (AFP)
Las Vegas'taki META logosu (AFP)

META Denetleme Kurulu dün, yoğun eleştirilerin ardından şirketin Facebook ve Instagram platformlarında “Hamaney'e ölüm” sloganı içerikli tüm gönderilerin silinmesi kararını geri çekti. Şirket tarafından finanse edilen ancak bağımsız olarak faaliyet gösteren kurul, ifadenin daha çok ‘kahrolsun Hamaney’ anlamında kullanıldığını, şiddet içerikli tehditleri yasaklayan kuralı ihlal etmediğini vurguladı.
İran Dini Lideri Rehber Ali Hamaney, ülkesinde aylardır yaşanan protestolara yönelik şiddetli bir baskıya öncülük ediyor.
Denetleme Kurulu, şirketi, gönderileri içerik politikalarına uygun olarak yeniden düzenleme yollarını geliştirmeye, devlet liderlerine yönelik sözlü tehditlere izin verilen koşulları açıkça belirtmeye çağırdı. Aynı zamanda “İran'daki sosyal ve siyasi durum ve kamusal söylem bağlamında, “Hamaney'e ölüm” sloganı “kahrolsun Hamaney” çizgisinde ele alınmalıdır. Mesele, retorik ve siyasi sloganla ilgilidir, gerçek bir tehdit anlamına gelmez” değerlendirmesinde bulundu.
İran'da en çok kullanılan sosyal medya platformu Instagram, yetkilileri kınayan gönderileri silmesi dolayısıyla eleştirilere maruz kalmıştı. Geçtiğimiz yıl şirketi eleştiren İranlı ünlüler, ağı denetleyen ekipte İranlı yetkililerin söz sahibi olma olasılığı hakkında sorular yöneltmişti.
Şarku’l Avsat’ın AFP’den aktardığı habere göre, Denetim Kurulu, Facebook'un ifade özgürlüğünü uygulamadaki başarısızlığının, kadın haklarını korumayı amaçlayan siyasi söylemin susturulmasına yol açtığını ifade etti.
META, şiddet olarak kabul edilebilecek içeriği hafifletmek ile ifade özgürlüğünü savunmak arasında bir seçim yapmak zorunda kalıyor.
Ağır şiddeti teşvik eden her türlü üslubu yasaklayan şirket, bu yasağı inandırıcı tehditlerle sınırlayarak fazla ileri gitmekten de kaçınmayı amaçlıyor. Bu sebeple kuralların ne zaman ve nasıl uygulanacağı konusunda belirsizlik ortaya çıkıyor.
Örneğin, Meta, Rusya'nın geçen yıl başlattığı Ukrayna'yı işgal girişimi ardından, bölgedeki kullanıcıların savaşa yönelik öfkelerini ifade etmeleri için Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'e ölüm çağrısına izin veren geçici bir muafiyeti benimsemişti.



Lübnan ordusu: Hizbullah’ın askeri altyapısı neredeyse yok edildi

İsrail ordusunun aylarca bombardımana tuttuğu Lübnan'da ateşkes sevinçle karşılanmıştı (Reuters)
İsrail ordusunun aylarca bombardımana tuttuğu Lübnan'da ateşkes sevinçle karşılanmıştı (Reuters)
TT

Lübnan ordusu: Hizbullah’ın askeri altyapısı neredeyse yok edildi

İsrail ordusunun aylarca bombardımana tuttuğu Lübnan'da ateşkes sevinçle karşılanmıştı (Reuters)
İsrail ordusunun aylarca bombardımana tuttuğu Lübnan'da ateşkes sevinçle karşılanmıştı (Reuters)

Lübnan ordusu, İsrail sınırındaki Hizbullah altyapısının en az yüzde 90'ının dağıtıldığını bildirdi.

Kimliğinin paylaşılmaması şartıyla AFP’ye konuşan Lübnanlı bir yetkili, Litani bölgesinin güneyinde yer alan Hizbullah yapılanmasının yüzde 90’ından fazlasının dağıtıldığını belirtti.

İsrail’le Lübnan arasında 27 Kasım 2024'te yapılan ateşkes anlaşması kapsamında Lübnan ordusunun, sınır bölgelerindeki Hizbullah karargahlarını kaldırıp buralara konuşlanması talep ediliyor. Bunun karşılığında İsrail ordusunun da ülkeden çekilmesi gerekiyor. Ancak Tel Aviv yönetimi anlaşmayı sıklıkla ihlal ediyor. İsrail birlikleri, Lübnan’ın güneyindeki 5 bölgede asker konuşlandırmayı sürdürüyor. 

Lübnanlı güvenlik yetkilisi, ateşkes kapsamında Hizbullah’a ait yeraltı sığınaklarına ve karargahlarına ordu tarafından el konduğunu söyledi.

Kaynak, kamplardaki mühimmatların çoğunun ya İsrail bombardımanı nedeniyle hasar gördüğünü ya da "stoklanamayacak kadar kötü durumda" olduğunu, bu nedenle ordunun bunları imha ettiğini de sözlerine ekledi.

Askerlerin ayrıca Litani Nehri’nin kuzeyinden güneyine silah transferini önlemek için geçiş noktalarındaki güvenlik önlemlerini artırdığı aktarıldı.

Yetkili, anlaşma uyarınca Lübnan’ın güneyinden çekilmesi gereken Hizbullah’ın orduyla işbirliği yaptığını belirtti:

Hizbullah bölgeden geri çekildi ve 'Ne isterseniz yapın' dedi. Litani'nin güneyinde Hizbullah’a ait bir askeri altyapı kalmadı.

Lübnan Cumhurbaşkanı Joseph Avn, dün yaptığı açıklamada, anlaşmada üstlerine düşeni yerine getirdiklerini belirtirken, askerlerin bölgede konuşlandırılması önündeki tek engelin İsrailli birliklerin geri çekilmemesi olduğunu söyledi.

Avn, Sky News Arabia’ya verdiği röportajda, güneydeki bölgelerin yüzde 85’inin Lübnan ordusunun kontrolünde olduğunu belirterek, İsrail’in işgalini sonlandırması gerektiğini ifade etti.

Hizbullah’ın lideri Hasan Nasrallah, İsrail ordusunun 27 Eylül’de Beyrut’ta düzenlediği saldırıda öldürülmüştü. Onun yerine geçen Naim Kasım, 29 Mart’taki açıklamasında ateşkes ve silah bırakmaya ilişkin diplomatik kanalları açık tuttuklarını belirtirken, İsrail’in anlaşmaya bağlı kalmaması halinde “başka seçeneklere” başvurulabileceğini söylemişti. 

Lübnan Sağlık Bakanlığı verilerine göre, 8 Ekim 2023'ten bu yana İsrail saldırıları yüzünden 1106'sı kadın ve çocuk, 222'si sağlık çalışanı 4 binden fazla kişi öldü, neredeyse 17 bin kişi de yaralandı. 

Independent Türkçe, Times of Israel, Arab News