The Flash'ın yıldızı Ezra Miller suçunu kabul ederek hapisten kurtuldu

Oyuncu 500 dolar para cezası ve bir yıl denetimli serbestlik alacak

AP
AP
TT

The Flash'ın yıldızı Ezra Miller suçunu kabul ederek hapisten kurtuldu

AP
AP

Ezra Miller, komşusunun mülküne izinsiz girme suçunu kabul ettiği için hapis cezasından kurtuldu.
Non-binary (ikili cinsiyet sınıflandırmasının dışındaki kimlikler için kullanılan tanım -ed.n) olan ve cinsiyet belirtmeyen o/onu zamirlerini kullanan oyuncu, geçen yıl kendisini Hawaii'den Vermont'a uzanan bir dizi gözaltı ve dengesiz davranış raporlarıyla karşı karşıya bulmuştu.
Miller'ın karıştığı izinsiz giriş olayı 1 Mayıs 2022'de gerçekleşmişti. Vermont Eyalet Polisi'nin, Stamford'daki bir hırsızlık şikayetine yanıt vermesiyle ev sahibi evde yokken bir mülkten birkaç şişe içki çalındığı bildirilmişti.
The Independent'ta yer alan habere göre, ev sahibi, Miller'la yaklaşık 18 yıldır arkadaş olduğunu ve evini, Miller'ın da bir ev satın aldığı semtten bir buçuk yıl önce aldığını söylemişti.
Polis, güvenlik kamerası görüntülerine bakıp tanıklarla görüştükten sonra Miller'a yasal suçlama yöneltmişti. Miller ekimde, alkol çalma suçlamasını reddetmişti.
13 Ocak Cuma günü mahkemeye çıkan 30 yaşındaki oyuncu, kabahat kapsamına giren yasadışı izinsiz giriş suçlamasını kabul etti.
Miller mahkeme ücreti ödemeleri, bir yıllık denetimli serbestlik ve akıl sağlığı tedavisinin devam etmesinin de arasında bulunduğu koşullarla birlikte 500 dolar para cezası aldı.
Bu yasal suçlama kapsamında üç ay hapis cezasından kurtulan Miller hakkında, 25 yıl hapis cezasıyla sonuçlanabilecek hırsızlık suçu da dahil iki suçlama düşürüldü.
Öte yandan Vermont Yüksek Mahkemesi Yargıcı Kerry Ann McDonad-Cady, Miller'a, denetimli serbestlik koşullarına uymadığı takdirde hırsızlık suçlamasının yeniden düzenlenebileceğini söyledi.
Bennington'daki yaklaşık 30 dakikalık duruşma sırasında Miller, yargıcın sorularını yanıtlasa da açıklama yapmayı reddetti.
Duruşmadan sonra Miller'ın avukatı Lisa Shelkrot, oyuncu adına bir açıklama yaptı:
"Ezra bu süreç boyunca güven ve sabırları için mahkemeye ve topluma teşekkür etmek istiyor ve bir kez daha, devam eden akıl sağlığı tedavisinde varlığı hâlâ hayati önemde olan ailesinden ve arkadaşlarından aldığı sevgi ve desteğin hakkını teslim etmek istiyor."
Miller geçen yıl, biri Hawaii'deki bir karaoke barda sergilediği uygunsuz davranış ve taciz sebebiyle olmak üzere iki kez gözaltına alınmıştı.



Trump’tan Küba radyosuna yayın yasağı: Castro kardeşlerin yapamadığını gerçekleştirdi

Trump ilk döneminde de radyonun fonunda kesintiye gitmişti (Reuters)
Trump ilk döneminde de radyonun fonunda kesintiye gitmişti (Reuters)
TT

Trump’tan Küba radyosuna yayın yasağı: Castro kardeşlerin yapamadığını gerçekleştirdi

Trump ilk döneminde de radyonun fonunda kesintiye gitmişti (Reuters)
Trump ilk döneminde de radyonun fonunda kesintiye gitmişti (Reuters)

ABD Başkanı Donald Trump, Florida’dan Küba'ya İspanyolca haber akışı sağlayan Radyo Marti’nin faaliyetlerine son verdi.  

New York Times (NYT), Trump yönetiminin cumartesi günü gönderdiği bir e-postayla 40 yıllık Radyo Marti’nin faaliyetlerinin sonlandırılacağını duyurduğunu aktarıyor.

ABD’de yaşayan ve 2021’de Küba’da patlak veren protestoları destekleyen Ramon Saul Sanchez, bu haberin radyo çalışanlarının kendisiyle söyleşi yapmayı planladığı sırada geldiğini belirtiyor:

Kafaları çok karışmıştı. Bana ‘İşimize son verildiğini öğrendik. Gitmemiz gerekiyor’ dediler.

Trump, başta Amerika’nın Sesi (VOA) olmak üzere federal hükümet tarafından finanse edilen bazı medya kuruluşlarında bütçe ve personel sayısının azaltılması kararını vermişti.

Kararda, VOA, Özgür Avrupa ve Asya Radyosu’yla Küba'ya İspanyolca haber akışı sağlayan Radyo Marti'ye ev sahipliği yapan ABD Küresel Medya Ajansı'nın fonksiyonlarının minimum seviyeye çekilmesi yönünde talimatlar yer almıştı.

VOA çalışanları ve bazı medya örgütleri, “hukuka aykırı” olduğu gerekçesiyle kararı mahkemeye taşımıştı.

ABD Kongresi’ndeki Küba kökenli üç siyasetçiden biri olan Mario Diaz-Balart, Trump’la görüşerek radyonun faaliyetlerinin yeniden başlamasını talep edeceğini belirtiyor.

ABD Dışişleri Bakanlığı ise “durumun karmaşık ve değişken olduğunu” bildiriyor. Trump’ın atadığı Dışişleri Bakanı Marco Rubio da Küba kökenli. Cumhuriyetçi liderin Latin Amerika Özel Temsilcisi Mauricio Claver-Carone sınırlı da olsa radyonun faaliyetlerini sürdüreceğini düşündüğünü ifade ediyor.

Radyo, 1983’te dönemin ABD Başkanı Ronald Reagan tarafından kurulmuştu. Fidel Castro ve Küba Komünist Partisi karşıtı lobicilik faaliyetleriyle tanınan Küba kökenli iş insanı Jorge Mas Canosa’nın talebiyle hayata geçirilen radyo, Soğuk Savaş’ta adaya sansürsüz yayın yapmayı hedefliyordu.

NYT, Trump’ın bu kararla “Castro kardeşlerin 40 yıldır yapamadığını tek hamlede gerçekleştirdiğini” yazıyor.

Diğer yandan Radyo Marti, Soğuk Savaş'tan kalma modası geçmiş bir yayın kuruluşu olarak da görülüyordu. Radyoyu eleştirenler, Küba’daki komünist yönetim hakkında tek taraflı yayınlar yapıldığına dikkat çekiyor. Radyo, defalarca Kongre raporlarına konu olan yolsuzluk skandallarına da karışmıştı. Kuruluşa bağlı televizyon kanalı TV Marti ise Küba’da o kadar sık engellendi ki adada “Görünmeyen TV” diye adlandırılıyor.

ABD'nin Küba'ya yönelik ambargoları ilk kez 1960'da başlatıldı ve ilerleyen yıllarda kapsamı daha da genişletildi. Öte yandan ABD'nin Küba'ya yönelik ambargosunu kaldırmasına dair karar tasarısı 2012'den bu yana her yıl Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nda (BMGK) kabul ediliyor. Fakat bağlayıcılığı bulunmayan BMGK kararı sadece tavsiye niteliği taşıyor ve uluslararası toplumun tutumunu gösteriyor.

Independent Türkçe, New York Times, El Pais