BM Yemen Temsilcisi: "Çatışmanın gidişatını değiştirecek muhtemel bir adıma tanık oluyoruz"

BM'nin Yemen Özel Temsilcisi Hans Grundberg dün Sanaa havaalanına vardığında (EPA)
BM'nin Yemen Özel Temsilcisi Hans Grundberg dün Sanaa havaalanına vardığında (EPA)
TT

BM Yemen Temsilcisi: "Çatışmanın gidişatını değiştirecek muhtemel bir adıma tanık oluyoruz"

BM'nin Yemen Özel Temsilcisi Hans Grundberg dün Sanaa havaalanına vardığında (EPA)
BM'nin Yemen Özel Temsilcisi Hans Grundberg dün Sanaa havaalanına vardığında (EPA)

Birleşmiş Milletler (BM) Yemen Özel Temsilcisi Hans Grundberg, ülkede 8 yıldır süren çatışmanın gidişatında "muhtemel bir değişime" tanık olunduğunu belirtti.
Yemen'den video konferans bağlantısıyla BM Güvenlik Konseyi oturumuna katılan Grundberg, sahadaki duruma ilişkin yılın ilk brifingini verdi.
İran destekli Husilerin Yüksek Siyasi Konsey Başkanı Mehdi el-Meşat temsilciliğindeki liderlerle bugün "olumlu ve yapıcı" görüşmeler yaptığını belirten Grundberg, geçen haftalarda ise Yemen Başkanlık Konseyi Başkanı Reşad el-Alimi'nin yanı sıra Riyad ve Muskat'ta bölgesel ve uluslararası ortaklarla "verimli görüşmeler" yaptığını aktardı.
Yemen'deki çatışma cephelerinde büyük bir artış veya değişiklik olmadığına işaret eden Grundberg, genel askeri durumun stabil halini koruduğunu ifade etti.
Tarafların genel çerçevede "askeri açıdan kendilerine hakim olmalarından" övgüyle bahseden Grundberg; Marib, Taiz, Ed-Dali, Hudeyde, Lahec'in yanı sıra Suudi Arabistan-Yemen sınır bölgeleri başta olmak üzere ön hatlarda sınırlı bazı askeri faaliyetlere dikkati çekti.
BM Temsilcisi, olumsuz söylemlerin, gerginliği artırıcı siyasi ve ekonomik hamlelerin, askeri faaliyetlerle birleştiğinde basit bir yanlış hesabın, tersine çevrilmesi zor olacak bir şiddet döngüsünü yeniden alevlendirebileceği bir durum oluşturacağı uyarısında da bulundu.
Yemen'deki taraflar arasındaki arabuluculuk çalışmalarına da değinen Grundberg, yaptığı görüşmelerin "bir ateşkes anlaşması sağlanmasına, ekonomik çöküntüyü önlemeye ve çatışmanın siviller üzerindeki etkisini hafifletmeye yönelik önlemlere odaklandığını" söyledi.

"Diplomatik faaliyetler yoğunlaştı"
Suudi Arabistan ve Umman'ın bu konudaki çabalarını takdir ettiğini ifade eden Grundberg, "İçinde bulunduğumuz dönemde, Yemen'deki çatışmayı çözmek için bölgesel ve uluslararası düzeydeki diplomatik faaliyetlerin yoğunlaşmasına tanık olunuyor. 8 yıllık çatışmanın gidişatını değiştirecek muhtemel bir adıma tanık oluyoruz. Devam eden diyaloglar, kaçırılmaması gereken bir fırsatı temsil ediyor." dedi.
Gündemdeki pek çok meselenin, özellikle de egemenlikle ilgili olanların ancak Yemenliler arasında sağlanacak kapsamlı bir diyalog yoluyla kalıcı olarak çözülebileceğini belirten Grundberg, halihazırda yoğun şekilde yürütülen görüşmeler hakkındaki iyimserliğini ifade etti.
Grundberg, ilerlemek için ortak vizyonu içeren bir anlaşmanın yokluğunun, askeri tırmanışın ve topyekun bir çatışmaya dönüşün riskini artırdığını da kaydetti.
Yemenli tarafları, askeri alanda kısmen sağlanan sakinliğin yol açtığı diyalog alanından, yararlanmaya çağıran Grundberg, ayrıca "somut eyleme yönelik adımları içeren ortak bir vizyon oluşturmak için acilen çalışılmasını" istedi.
BM Yemen Özel Temsilcisi Hans Grundberg, 2023'ün Yemenliler için daha barışçıl ve müreffeh bir gelecek sunmasını sağlamak adına bu görüşmelerin geliştirilmesini umduğunu sözlerine ekledi.
Yemen, zorlu ekonomik ve insani koşullar altında yaklaşık 8 yıldır devam eden çatışmalara tanık oluyor. İran destekli Husiler, Eylül 2014'ten bu yana başkent Sana ve bazı bölgelerin denetimini elinde bulunduruyor. Suudi Arabistan öncülüğündeki koalisyon güçleri ise Mart 2015'ten itibaren Husilere karşı Yemen hükümetine destek veriyor.



İsrail, Golan Tepeleri'nde faaliyet gösteren bir Hizbullah üyesinin öldürüldüğünü duyurdu

Golan Tepeleri'ndeki bir İsrail tankı (AFP)
Golan Tepeleri'ndeki bir İsrail tankı (AFP)
TT

İsrail, Golan Tepeleri'nde faaliyet gösteren bir Hizbullah üyesinin öldürüldüğünü duyurdu

Golan Tepeleri'ndeki bir İsrail tankı (AFP)
Golan Tepeleri'ndeki bir İsrail tankı (AFP)

İsrail, Suriye'de işgal altındaki Golan Tepeleri’nde İsrail aleyhine istihbarat aktaran bir Hizbullah üyesini öldürdüğünü açıklarken, Suriye medyası bugün (Perşembe) İsrail hava saldırılarının Suriye'deki hedefleri vurduğunu bildirdi.

Yıllardır Suriye'deki İran bağlantılı hedeflere yönelik saldırılar düzenleyen İsrail, 7 Ekim 2023'te Hamas tarafından gerçekleştirilen ve İsrail'in Gazze Şeridi'ne yönelik savaşını tetikleyen saldırıdan bu yana saldırılarının sıklığını arttırıyor.

İsrail'in Hamas saldırısı ve sonrasındaki gelişmelere verdiği tepkinin kapsamını genişleterek Lübnan'a asker göndermesi ve İran’ın Yemen ve Suriye'deki vekil güçlerine hava saldırıları düzenlemesi, Ortadoğu'da daha geniş çaplı bir çatışma ve İran ile ABD'nin bu çatışmanın içine çekilme potansiyeli korkularını arttırdı.

İsrail güçleri ile İran destekli Hizbullah arasındaki kara çatışmaları dün Güney Lübnan'ın dağlık sınırı boyunca uzanırken, Ortadoğu, İran'ın geçen hafta gerçekleştirdiği füze saldırısına İsrail'in karşılık verebileceği yönündeki haberler nedeniyle alarm durumunda.

ABD Başkanı Joe Biden ve İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu dün her iki tarafın da olumlu olarak nitelendirdiği bir telefon görüşmesinde İsrail'in İran'a olası bir yanıtı hakkında konuştu.

Beyaz Saray, 30 dakika süren görüşmede İsrail'in planlarının ele alındığını ve Biden'ın Netanyahu'yu Lübnan'daki sivillere en az zarar vermeye çağırdığını açıkladı.

İsrail, İran'ı küçük çaplı hasara yol açan füze saldırısının bedelini ödemekle tehdit ederken, Tahran da herhangi bir yanıta geniş çaplı bir yıkımla karşılık vereceğini söyleyerek bölgede daha geniş çaplı bir çatışma korkusu yarattı.

Biden geçen hafta İsrail'in İran'ın petrol sahalarını hedef alması fikrine karşı çıkan açıklamalar yaptı ve İsrail'in İran'ın nükleer tesislerini vurmasını desteklemeyeceğini söyledi.

Suriye'deki saldırılar

İsrail ordusu dün yaptığı açıklamada Hizbullah'ın ‘Golan'daki terör ağı’ üyesi olarak tanımladığı Edhem Cahut'u Suriye'nin Kuneytra bölgesinde öldürdüğünü duyurdu.

Cahut'un rolünün Suriye rejimindeki kaynaklardan Hizbullah'a bilgi aktarmak ve Suriye cephesinde toplanan istihbaratı Golan Tepeleri'nde İsrail'e karşı operasyonları kolaylaştırmak için bildirmek olduğu ifade edildi.

İsrail 1967 savaşında Golan Tepeleri’ni işgal etmiş ve çoğu ülke tarafından tanınmayan bir hareketle bölgeyi ilhak etmişti.

Günün erken saatlerinde Suriye televizyonu İsrail'in Humus kırsalındaki bir sanayi bölgesini ve Hama'daki bir askeri alanı hedef alan hava saldırıları düzenlediğini ve kayıpların ‘maddi hasarla sınırlı kaldığını’ bildirdi.

Şarku’l Avsat’ın Suriye televizyonunundun aktardığına göre sanayi sitesi müdürü Amir Halil, ‘İsrail'in hava saldırısında bir otomobil fabrikası ile tıbbi ve yardım malzemesi yüklü araçların hedef alındığını ve büyük bir yangının çıktığını’ belirterek, itfaiye ekiplerinin yangını söndürmek için çalıştığını ifade etti.

Devlet medyası Dera'da da patlama sesleri duyulduğunu ve bunların araştırıldığını bildirdi.

İsrail ordusu dün Iraklı grupların İsrail'in Eilat kentini insansız hava araçlarıyla (İHA) hedef aldıklarını açıklamasından dakikalar sonra, Kızıldeniz üzerinden İsrail'e yaklaşan ancak İsrail'e girmeyen bir İHA’yı önlediğini açıkladı.