Bathiliy’den Libyalı siyasetçilere ‘kahraman orduyu’ örnek alma çağrısı

Paralı askerlerin tahliyesi için güneydeki komşu ülkelerle yakın görüşmeler yapıldığı belirtildi.

BM’nin Libya Özel Temsilcisi Abdullah Bathiliy, 16 Ocak’ta Sirte’de basın toplantısı düzenledi.
BM’nin Libya Özel Temsilcisi Abdullah Bathiliy, 16 Ocak’ta Sirte’de basın toplantısı düzenledi.
TT

Bathiliy’den Libyalı siyasetçilere ‘kahraman orduyu’ örnek alma çağrısı

BM’nin Libya Özel Temsilcisi Abdullah Bathiliy, 16 Ocak’ta Sirte’de basın toplantısı düzenledi.
BM’nin Libya Özel Temsilcisi Abdullah Bathiliy, 16 Ocak’ta Sirte’de basın toplantısı düzenledi.

Birleşmiş Milletler’in (BM) Libya Özel Temsilcisi Abdullah Bathiliy, uluslararası topluma ve hükümete, ‘ateşkes anlaşmasının şartlarını uygulamak için ortak askeri komiteyi destekleme’ çağrısında bulundu. Bathiliy, ülkedeki politikacıları da ‘kahramanca bir rol oynadığını’ söylediği orduyu örnek almaya çağırdı.
Abdullah Bathiliy, 16 Ocak’ta Sirte’de düzenlediği basın toplantısında, Askeri Komite’nin iki gün boyunca önemli kararları ele aldığını belirtti. İlerleyen haftalarda güney Libya’nın güneyindeki komşu ülkelerle (Sudan - Çad – Nijer) yabancı güçlerin ve paralı askerlerin görevden alınmasını görüşmek üzere bir toplantı düzenleneceğini bildirdi.
Bathiliy açıklamasında şunları söyledi:
“İki günde tanık olduklarımız, Libya’daki silahlı kuvvetlerin siyasi süreci desteklemeye hazır olduğunu doğruluyor. Libya devletinde barış ve istikrar tesis edildiğinde bu, Libya halkının hayatını büyük ölçüde kolaylaştıracaktır. Bu da ekonominin gelişmesine katkıda bulunacak ve aynı zamanda Libya şehirleri arasındaki iş birliğini ve ilişkileri büyük ölçüde kolaylaştıracaktır.”
Bathiliy, isim vermeden hükümete Askeri Komite’ye destek verme çağrısını yinelerken “Bu çok önemli ve acil bir ihtiyaçtır” ifadesini kullandı.
Abdullah Bathiliy’nin gündeminde komitenin görüşmeleri de vardı:
“Güney bölgesindeki komşu ülkelerle dış güçler ve paralı askerler ile ilgili konuları görüşme fırsatı bulduk. Bu konuda ilerlemek için önemli kararlar alındı. Bu dosyayı ileriye taşımak için gelecek haftalarda bu konularda toplantılar yapılacak.”
Askeri Komite’nin on üyesine atıfta bulunarak, “Gördüğünüz gibi işler hareket ediyor. Üniformalı bu adamlar kahramanca bir rol oynuyorlar” diyen Bathiliy, “Libya’yı içinde bulunduğu krizden çıkarmak için siyasi partilerden de bu kararlılık ve azmi bekliyoruz. Politikacılar karar almada böyle bir azim ve kararlılığa sahipse Libya krizi sona erer” ifadelerini kullandı.
BM Temsilcisi, “Siyasetçileri bu üniformalı adamlar gibi davranmaya çağırıyoruz. Onlar, vatanına, halkına ve devletine sahip çıktı, Libya devletini yeniden inşa etme kararı aldı” dedi.
Libyalıların büyük bir kesimi, çatışmanın Haziran 2020’de durmasından bu yana siyasi liderlerin üstesinden gelemediği ikilemleri çözmek için 5+5 Ortak Askeri Komite’nin çabalarına güveniyor.
İki yıl önce kurulan ve ülkenin doğusu ile batısı arasında bölünmüş ordunun üst düzey liderlerini içeren Askeri Komite, askeri kurumların birleştirilmesi ve paralı askerlerin ülkeden çekilmesi yönünde önemli adımlar atmıştı. Askeri Komite’nin yaklaşık dört ay aranın ardından çalışmaların pazar akşamı Sirte şehrinde yeniden başlamasıyla birlikte, ‘bölünmüş askeri kurumları birleştirmek ve yabancı güçleri ve paralı askerleri ülkeden tasfiye için gerçek çözümler bulma’ çerçevesinde Libyalı taraflar arasında umutlar tazelendi.
Libyalı siyasi analistler, Askeri Komite’yi desteklemenin ve onu siyasi gerilimlerden ve güç mücadelelerinden uzaklaştırmanın önemli olduğu konusunda hemfikir. Analistler, bu konudaki önceki başarıları göz önüne alındığında komitenin çabalarının, orduyu birleştirmenin ve yabancı savaşçıları çıkarmanın tek yolu olduğuna inanıyor.
Askeri Komite, 2021 yılı sonunda Mareşal Halife Hafter liderliğindeki Libya Ulusal Ordusu (LUO) güçlerinin kontrol alanlarında bulunan 300 yabancı savaşçıyı sınır dışı ederek, onları BM ile koordineli şekilde ilk grup olarak ülkelerine göndermeyi başardı.
Askeri Komite’nin ikinci kapalı toplantısı, 16 Ocak’ta BM Temsilcisinin katılımıyla başlarken, toplantıda Libya’da gerginliği sınırlandıracak yeni kararların alınması bekleniyor.
Ulusal Ordu Ahlaki Rehberlik Dairesi Başkanı Tümgeneral Halid el-Mahcub 16 Ocak’ta yaptığı açıklamada, BM Temsilcisi’nin katılımıyla Sirte’de ikinci günde de toplantılarına devam eden komitenin, eski toplantılarda ortaya koyulan önerileri ele almak üzere kapalı bir oturum düzenlediğini söyledi.
Mahcub yaptığı basın açıklamasında, görüşmelerde ‘ateşkesin devamlılığının sağlanması, paralı askerlerin ve yabancı savaşçıların Libya topraklarından tahliyesi ve iki taraf arasında tutuklu değişimi’ konularının ele alındığını kaydetti.
Halid el-Mahcub ayrıca ilgili tarafların Cenevre Sözleşmesi’nin tüm hükümleriyle uygulanmasına destek verme çağrılarının yanı sıra komitenin ‘uluslararası ve yerel gözlemcilerin ateşkes faaliyetleri ve askeri kurumun birleştirilmesi konularını da ele aldığını aktardı.
Askeri Komite’nin Kahire’deki önceki toplantılarında Çad, Nijer ve Sudan temsilcileri ile ‘bu ülkelere bağlı paralı askerleri ve her düzeyden savaşçıyı Libya topraklarından çıkarmak için etkin bir iletişim ve koordinasyon mekanizması kurulması’ konusunda uzlaşı sağlanmıştı.
Söz konusu dönemde bu mekanizmanın ‘paralı askerleri ve yabancı savaşçıları kademeli, dengeli, eş zamanlı ve sıralı bir süreçte tasfiye etmek amacıyla’ Libya ve komşu ülkelerdeki irtibat ve koordinasyon komitelerine yardımcı olacağı konusunda mutabık kalınmıştı. Ancak yaklaşık beş ay süren görüşmeden bu yana Libya’daki paralı askerlerin durumu halen değişmedi.
Binlerce Suriyeli paralı askerin, ülkedeki grupların ayrılmasına ve yerlerine başkalarının geçmesine rağmen, geçici Birlik hükümeti güçlerini desteklemek için halen Libya’da olduğuna inanılıyor.
Diğer yandan İtalya merkezli ‘Nova’ ajansına göre Libya’da Rus Wagner şirketine mensup en az bin 500 ila 2 bin paralı asker bulunuyor. Bir süre önce onlarca Wagner paralı askeri, savaşmak üzere Ukrayna’ya nakledilmişti. Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ise yaptığı bir basın açıklamasında ‘Wagner grubunun Tobruk merkezli meşru parlamento tarafından ticari amaçla Libya’ya davet edildiğini’ savundu.
Diğer taraftan BM Yüksek Düzeyli Uzmanlar Paneli’nin son raporuna göre Libya’da, Pantsir S-1 uçaksavar savunma sistemleri, MiG-29 savaş uçakları ve Su-24 taktik bombardıman uçakları ile yaklaşık 2 bin savaşçı kaldı. ‘Financial Times’ internet sitesinin geçen ayın sonunda, Batılı ve Libyalı yetkililerin aktardığına göre bir ABD raporu, Rusya’nın Ukrayna’ya saldırması çerçevesinde bir kısmının geri çekilmesinin ardından Moskova adına 5 bin paralı askerin Libya’da kaldığını ortaya koydu.
Nova ajansına göre Libya’nın güneybatısındaki Brak Al-Shati, güney-orta kesimlerindeki Cufra, kuzey- orta kesimlerindeki Kardabiye ve kuzeydoğusundaki Hadim üsleri, Rusya tarafından yönetiliyor.
ABD zaman zaman Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’ndeki temsilcileri aracılığıyla ‘paralı askerlerin ve yabancı savaşçıların Libya’yı terk etmesi ve seçimlerin zamanında yapılması’ çağrısında bulunuyor.



ABD'nin İsrail Büyükelçisi'nin açıklamalarına Arap ve İslam dünyası tepki gösterdi

Kahire'deki Arap Birliği Genel Merkezi (Şarku’l Avsat)
Kahire'deki Arap Birliği Genel Merkezi (Şarku’l Avsat)
TT

ABD'nin İsrail Büyükelçisi'nin açıklamalarına Arap ve İslam dünyası tepki gösterdi

Kahire'deki Arap Birliği Genel Merkezi (Şarku’l Avsat)
Kahire'deki Arap Birliği Genel Merkezi (Şarku’l Avsat)

Arap ve Müslüman ülkeler tarafından bugün yapılan ortak açıklamada, ABD'nin İsrail Büyükelçisi Mike Huckabee'nin, Tevrat'a dayanarak İsrail'in Ortadoğu'nun büyük bir bölümünü kapsayan topraklar üzerinde hakkı olduğunu söylediği açıklamalarını kınadılar.

ABD’li muhafazakar çizgideki gazeteci Tucker Carlson, 2025 yılında Başkan Donald Trump tarafından büyükelçi olarak atanan, eski Baptist papazı ve Yahudi devletinin önde gelen destekçisi Huckabee ile bir röportaj gerçekleştirdi.

Arap ve İslam ülkeleri tarafından yapılan ortak açıklamada şöyle denildi:

"Suudi Arabistan Krallığı, Mısır Arap Cumhuriyeti, Ürdün Haşimi Krallığı, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), Endonezya Cumhuriyeti, Pakistan İslam Cumhuriyeti, Türkiye Cumhuriyeti, Bahreyn Krallığı, Katar Devleti, Suriye Arap Cumhuriyeti, Filistin Devleti, Kuveyt Devleti, Lübnan Cumhuriyeti, Umman Sultanlığı, Körfez İşbirliği Konseyi Sekreterliği, Arap Birliği (AL) ve İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT), ABD'nin İsrail Büyükelçisi'nin, işgal altındaki Batı Şeria dahil olmak üzere Arap devletlerine ait topraklar üzerinde İsrail'in kontrolünü kabul ettiğini belirten açıklamalarını kategorik olarak kınıyor ve derin endişelerini ifade ediyor.”

Açıklamada, ‘uluslararası hukuk ilkelerini ve Birleşmiş Milletler (BM) Şartını açıkça ihlal eden ve bölgenin güvenliği ve istikrarına ciddi bir tehdit oluşturan bu tür tehlikeli ve kışkırtıcı açıklamaların kategorik olarak reddedildiği’ vurgulandı.

dfvgthy
ABD'nin İsrail Büyükelçisi Mike Huckabee (Reuters)

Suudi Arabistan, Büyükelçisi Huckabee’nin açıklamalarını ‘sorumsuzca’ ve ‘tehlikeli bir emsal’ olarak değerlendirirken Ürdün, bu sözleri ‘bölge ülkelerinin egemenliğine yönelik bir ihlal! olarak gördü. Mısır, !İsrail'in işgal altındaki Filistin toprakları veya diğer Arap toprakları üzerinde egemenliği olmadığını’ teyit etti.

Kuveyt, Huckabee’nin açıklamalarını ‘uluslararası hukuk ilkelerinin açık bir ihlali’ olarak kınarken Umman, bu sözlerin ‘barış şansını zedelediğini ve bölgenin güvenliğini ve istikrarını tehdit ettiğini’ vurguladı.

Filistin Yönetimi, Huckabee’nin açıklamalarının ‘ABD Başkanı Donald Trump'ın işgal altındaki Batı Şeria'nın ilhakını reddeden açıklamasının tersi’ olduğunu değerlendirdi.

ABD’nin İsrail Büyükelçisi dün sosyal medya platformu X’te, Siyonizm'in tanımı da dahil olmak üzere röportajda tartışılan diğer konular hakkındaki tutumunu açıklığa kavuşturmak için iki mesaj yayınladı. Ancak İsrail'in Ortadoğu'daki topraklar üzerindeki kontrolüne ilişkin açıklamalarına değinmedi.

Huckabee, söz konusu açıklamaları, İsrail'in 1967'den beri işgal altında tuttuğu Batı Şeria üzerindeki kontrolünü artırmak için önlemlerini yoğunlaştırdığı bir dönemde yaptı.

İsrail, onlarca yıl önce Doğu Kudüs ve Suriye'ye ait Golan Tepeleri'nin bir kısmını ilhak ettiğini açıklamıştı.


Şara, SDG ile varılan anlaşmayı uygulamak üzere bir cumhurbaşkanlığı temsilcisi atadı

Suriye Cumhurbaşkanı Ahmed eş-Şara (Reuters)
Suriye Cumhurbaşkanı Ahmed eş-Şara (Reuters)
TT

Şara, SDG ile varılan anlaşmayı uygulamak üzere bir cumhurbaşkanlığı temsilcisi atadı

Suriye Cumhurbaşkanı Ahmed eş-Şara (Reuters)
Suriye Cumhurbaşkanı Ahmed eş-Şara (Reuters)

Suriye Cumhurbaşkanı Ahmed eş-Şara, Suriye hükümeti ile Suriye Demokratik Güçleri (SDG) arasındaki anlaşmayı uygulamak üzere bir cumhurbaşkanlığı temsilcisi atadı.

Cumhurbaşkanlığı Medya Müdürlüğü tarafından yapılan açıklamada şu ifadeler yer aldı:

“Tuğgeneral Ziyad el-Ayeş, SDG ile 29 Ocak'ta imzalanan anlaşmayı uygulamak ve entegrasyonu sağlamak, böylece devletin varlığını güçlendirmek, engelleri aşmak ve vatandaşlara yönelik hükümet hizmetlerini etkinleştirmek üzere başkanlık elçisi olarak atandı.”

Tuğgeneral Ayeş, geçtiğimiz yıl mayıs ayında İçişleri Bakanı'nın Sivil İşler Yardımcısı olarak atandı. 1987 yılında Haseke ilinin Kamışlı kırsalındaki Arca el-Cavala köyünde doğan Tuğgeneral Ayeş, ‘Ebu Usame el-Az’ künyesiyle biliniyor. Haseke'nin Rumeylan kentindeki Petrol Enstitüsü mezunu olan Tuğgeneral Ayeş, Lübnan'daki el-İmam el-Ouzai Üniversitesi'nden şeri ilimler diplomasına ve İdlib Üniversitesi'nden işletme yüksek lisans diplomasına sahip.

gthyj
Suriye Cumhurbaşkanı Ahmed eş-Şara, Şam'da SDG lideri Mazlum Abdi ile tokalaşırken, 10 Mart 2025 (SANA)

Genel Takip Komitesi üyesi olarak Heyet Tahrir eş-Şam (HTŞ) kamplarının yönetiminde önemli bir rol oynayan Tuğgeneral Ayeş, ayrıca İçişleri Bakanlığı'nda sivil işlerin yönetimini devralmadan önce, Genel Güvenlik Ajansı'nda idari memur ve İdlib'deki kontrol noktalarından sorumlu genel memur olarak görev yaptı.

Suriye Cumhurbaşkanı Şara, 13 Şubat’ta daha önce Haseke’nin kamu güvenliği komutanı olarak atadığı Nureddin Ahmed İsa'yı Haseke ilinin valisi olarak atayan bir kararname yayınladı.

Geçtiğimiz ayın 29'unda imzalanan anlaşma, Suriye hükümetinin SDG güçlerinin bu ayın sonuna kadar tam olarak uygulanması gereken anlaşmayı engellediği yönündeki suçlamalarından dolayı uygulamaya konulamıyor.

Bir başka gelişmede Sivil Havacılık Heyeti, Kamışlı Havaalanı’nın yeniden açılmasının hazırlıkları çerçevesinde havaalanına geldi. Haseke Valisi, Haseke şehrine giden tüm yolların açıldığını ve Haseke ile diğer iller arasındaki karayolu ulaşımının yeniden başladığını duyurdu.

Öte yandan Haseke’deki kaynaklar, bugün SDG’nin kontrolündeki hapishanelerden 50 tutuklunun serbest bırakıldığını bildirdi.

Haseke vilayetindeki kaynaklar, bugün SDG hapishanelerinden 50 tutuklunun serbest bırakıldığını bildirdi.


Rapor: Uluslararası koalisyon güçleri Suriye'deki Kasrak üssünün tahliyesine başladı

El-Kasrak köyü yakınlarında bir Amerikan devriyesi (Arşiv- Şarku'l Avsat)
El-Kasrak köyü yakınlarında bir Amerikan devriyesi (Arşiv- Şarku'l Avsat)
TT

Rapor: Uluslararası koalisyon güçleri Suriye'deki Kasrak üssünün tahliyesine başladı

El-Kasrak köyü yakınlarında bir Amerikan devriyesi (Arşiv- Şarku'l Avsat)
El-Kasrak köyü yakınlarında bir Amerikan devriyesi (Arşiv- Şarku'l Avsat)

Suriye TV'nin haberine göre, ABD öncülüğündeki DEAŞ karşıtı uluslararası koalisyon, dün Haseke kırsalındaki Kasrak üssünü boşaltmaya başladı.

Yerel haber ağları, tahliye operasyonunu gerçekleştirmek amacıyla dün erken saatlerde Irak'a giren ve üsse doğru ilerleyen, askeri araçlara ilave olarak 20'den fazla boş kamyondan oluşan bir Amerikan konvoyunun bulunduğunu belirtti.

Şarku’l Avsat’ın yerel haber ağlarından aktardığına göre 20'den fazla boş kamyon ve askeri araçtan oluşan bir ABD konvoyu dün erken saatlerde Irak sınırını geçerek tahliyeyi gerçekleştirmek üzere üsse doğru hareket etti.

Alman Basın Ajansı'na (DPA) göre, Kasrak üssü Suriye'nin Haseke Valiliği'nde, uluslararası karayolunun (M4) güneyinde, Tel Tamir ve Tel Beydar arasında yer almaktadır.

Suriye Savunma Bakanlığı bu ay, ABD güçlerinin bölgeden ayrılmasının ardından eş-Şeddadi ve el-Tanf askeri üslerinin kontrolünü ele geçirdi.