Cezayir Cumhurbaşkanı Tebbun’dan yaşam koşullarını iyileştirme sözü

Cezayir Cumhurbaşkanı Tebbun’dan 2023 yılının, yaşam standardını yükseltme ve büyümeyi artırma yılı olacağını vurguladı.

Cezayir Cumhurbaşkanı Abdulmecid Tebbun (AFP)
Cezayir Cumhurbaşkanı Abdulmecid Tebbun (AFP)
TT

Cezayir Cumhurbaşkanı Tebbun’dan yaşam koşullarını iyileştirme sözü

Cezayir Cumhurbaşkanı Abdulmecid Tebbun (AFP)
Cezayir Cumhurbaşkanı Abdulmecid Tebbun (AFP)

Cezayir Cumhurbaşkanı Abdulmecid Tebbun Cezayirlilerin kazanımlarını güçlendirme ve sosyal yaşam koşullarını iyileştirme sözü verdi. Maaşlara yapılan zammın gelecek yılın başında yüzde 47’ye ulaşacağını belirtti.
Tebbun, valilere hitaben yaptığı konuşmada, geçen yıl yüzde 4,1’e ulaşan büyüme oranının bu yıl yüzde 5’e ulaşmasını öngördüğünü söyledi.
Döviz rezervleri 60 milyar doların üzerine çıkarken, ithalat faturasının yakın geçmişte şişirilmiş faturalar ve kamu parasının israfı nedeniyle 63 milyar dolara yükselmesinin ardından, yaklaşık 38 milyar dolara gerilediği belirtti.
Ülke ekonominin ithalata değil üretime dayalı olduğunu vurgulayan Cumhurbaşkanı, Cezayir’in açık bir sosyal ve ekonomik dinamiğe tanık olduğunu ifade etti. Bu bağlamda, 2023 yılının ‘verimlilik, yaşam standardının yükseltme vatandaşın satın alma gücünün artırma ve enflasyonu düşürme yılı’ olduğunu vurguladı.  Ayrıca “Devlet, vatandaşı küresel ekonomik sonuçların dalgalanmalarından korumaya çalışıyor. Yolsuzluk ve yağmacılara karşı mücadele ediyoruz” dedi.
Tebbun ayrıca Cezayir’in ‘hiçbir menfaatin, vatandaşın menfaatinden üstün olmadığı, bir hak ve hukuk devleti’ olduğunu vurguladı.
Bu bağlamda, Cumhurbaşkanı Tebbun, valiler tarafından alınan kararlar sonucunda kısa sürede 600 ile 700 arasında mini, küçük, orta ve büyük ekonomik birimlerin oluşturulmasına olanak sağladığını, dünyanın ekonomik gerilemeye tanık olduğu bir dönemde 52 bin iş imkanı yaratmanın yanı sıra yerel kalkınma oranını artırmaya katkıda bulunan şeyin de bu olduğunu belirtti. Ayrıca bu yıl ‘devletin ve hukukun koruması altında tarladan tüketiciye şeker üreten ilk Cezayir fabrikasının açılmasının yanı sıra ilk yüzde 100 yerli sofra yağı üretimine de başlanacağını’ açıkladı.
Tebbun, paralarını bankaların dışında biriktiren kişileri mevduatlarını hızlandırmaya çağırırken “Paralarını evlerinde biriktirenlere bankalara yatırmaları için son bir çağrıda bulunuyorum. Devlet vatandaşı ve ülke ekonomisini korumak için birçok kez güvence verdi ayrıca İslami bankacılıkla çalışan bankalar bulunuyor” ifadelerini kullandı.
Cumhurbaşkanı, yağmalanan fonların geri alınmasıyla ilgili olarak, büyük servetin yalnızca bir ailede bulunduğunu açıkladı. Bu konuda “Hâlâ yaygın olan ve değişmeyi reddeden yozlaşmış para olgusundan kopulmasını umuyorum. Cezayir halkı yağmalanan paraları geri almak için son derece yüksek rakamların peşinde, sadece bir ailede 500 bin milyar tespit edildi. Onlar için ‘Allah bağışlasın’ demiyorum” dedi.
Cumhurbaşkanı ayrıca “Yolsuzlukla ve yozlaşmışlarla savaşıyoruz. Cezayir, hiçbir menfaatin vatandaşın menfaatinden üstün olmadığı bir hak ve hukuk devleti olarak kalacak” ifadelerini de sözlerine ekledi ve ‘düşmanların komplolarına rağmen ülkenin çökmeyeceğini’ vurguladı.
Tebbun sözlerini “2023 yılı verimlilik, yaşam standardını yükseltme, vatandaşın satın alma gücünü artırma, enflasyonu düşürme yılı olacak” ifadelerini bir kez daha vurgulayarak sonlandırdı.



Stockholm ve Şam, hüküm giymiş Suriyelilerin sınır dışı edilmesini artırmak için iş birliği yapacak

İsveç Göç ve İltica Bakanı Johan Forssell (Arşiv- AP)
İsveç Göç ve İltica Bakanı Johan Forssell (Arşiv- AP)
TT

Stockholm ve Şam, hüküm giymiş Suriyelilerin sınır dışı edilmesini artırmak için iş birliği yapacak

İsveç Göç ve İltica Bakanı Johan Forssell (Arşiv- AP)
İsveç Göç ve İltica Bakanı Johan Forssell (Arşiv- AP)

İsveç Göç Bakanı Johan Forssell, bugün yaptığı açıklamada, Stockholm ve Şam'ın, İsveç'te işlenen suçlardan hüküm giymiş Suriyelilerin sınır dışı edilmesini artırmak için iş birliği yapacağını duyurdu. Bu, Stockholm'ün Suriye'ye yaptığı yardımların bir kısmını dağıtmaya devam edebilmesi için koyduğu bir koşuldu.

Forssell, İsveç kamu yayın kuruluşu SR'de yaptığı açıklamada, söz konusu kişilerin "İsveç'te bulunan ve orada suç işlemiş Suriye vatandaşı kişiler olduğunu ve sınır dışı edilmeleri gerektiğini, ancak bunun çeşitli nedenlerle bazen çok zor olduğunu" belirtti.

Forssell ve Uluslararası Kalkınma Bakanı Benjamin Dossa, bu hafta Suriye'yi ziyaret ederek Suriye Devlet Başkanı Ahmed eş-Şara ile görüştü. Bu, İsveçli bakanların 2011'den bu yana Şam'a yaptığı ilk ziyaretti.

2015 yılında savaştan kaçan birçok Suriyeliye İsveç'te sığınma hakkı tanıyan büyük göçmen akınının ardından, ardışık sol ve sağ hükümetler sığınma kurallarını sıkılaştırdı.

Forssell, "İsveç'in en önemli önceliklerinden biri konusunda iş birliği yapmayı kabul ettik," diyerek, "İsveç'e gelenlerin büyük çoğunluğu dürüst ve yasalara saygılı, ancak suç işleyenler de var" ifadeleriini kullandı.

Forssell, "Bu insanları sınır dışı edebilmeliyiz; İsveç'te onlara yer yok" dedi.

İsveç kalkınma yardımlarını düzenleyen ve artık göçü azaltmayı ve sınır dışı işlemlerini hızlandırmayı da içeren yeni ilkeye işaret etti; bu iki hükümet önceliği var.

"İsveç çıkarlarımız tehlikede... Kalkınma yardımı sağladığımızda, bu ülkelerin bizimle iş birliği yapmalarını ve vatandaşlarını, özellikle de İsveç'te suç işleyenleri geri almalarını bekliyoruz. Benzer adımlar atılmazsa, kalkınma yardımı sağlamayacağız" dedi.

İki bakan, Suriyelilerin geri dönüşü konusunu eş-Şara ile genel olarak görüştü. Şarku’l Avsat’ın aldığı bilgiye göre ülkelerine dönmek isteyen Suriyelilere, seyahat masrafları ve diğer lojistik giderlerini karşılamak üzere mali yardım alma hakkı tanınıyor.


Putin, Kolektif Güvenlik Anlaşması Örgütü toplantısında: Rus silahlarının etkili olduğu kanıtlandı

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Kolektif Güvenlik Anlaşması Örgütü'nün (KGAÖ) genişletilmiş zirve toplantısı öncesinde Kremlin sözcüsü Dmitriy Peskov'u dinliyor, (EPA)
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Kolektif Güvenlik Anlaşması Örgütü'nün (KGAÖ) genişletilmiş zirve toplantısı öncesinde Kremlin sözcüsü Dmitriy Peskov'u dinliyor, (EPA)
TT

Putin, Kolektif Güvenlik Anlaşması Örgütü toplantısında: Rus silahlarının etkili olduğu kanıtlandı

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Kolektif Güvenlik Anlaşması Örgütü'nün (KGAÖ) genişletilmiş zirve toplantısı öncesinde Kremlin sözcüsü Dmitriy Peskov'u dinliyor, (EPA)
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Kolektif Güvenlik Anlaşması Örgütü'nün (KGAÖ) genişletilmiş zirve toplantısı öncesinde Kremlin sözcüsü Dmitriy Peskov'u dinliyor, (EPA)

Alman Haber Ajansı'nın (DPA) haberine göre, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Kolektif Güvenlik Anlaşması Örgütü (KGAÖ) toplantısında Rus silahlarının etkinliği hakkında konuştu.

Rus haber ajansı Interfax'ın aktardığına göre Putin, bugün Kırgızistan'da düzenlenen askeri ittifak toplantısında, "Gerçek muharebe operasyonlarında etkili olduğu kanıtlanmış modern Rus silahları ve teknolojisiyle birleşik silahlı kuvvetleri donatmak için geniş çaplı bir program başlatmayı öneriyoruz" dedi.

Rusya, Ukrayna'ya karşı yürüttüğü savaşta düzenli olarak yeni silah sistemleri test ediyor.

Kırgızistan'ın başkenti Bişkek'te konuşan Putin, hava ve savunma kabiliyetlerine odaklanan ortak askeri tatbikatların planlandığını söyledi.

 KGAÖ, Rusya'nın hakim olduğu bir askeri ittifaktır.

Şu anda eski Sovyet cumhuriyetleri olan Tacikistan, Kırgızistan, Kazakistan ve Belarus'u kapsamaktadır.

Ermenistan, Dağlık Karabağ bölgesindeki anlaşmazlıkta Azerbaycan'a yenilmesinin ardından Rusya ile gerginliğin artması üzerine Şubat 2024'te ittifak üyeliğini dondurdu.


İsrail Savunma Bakanı Katz: Suriye’deki silahlı gruplar Golan Tepeleri’ni ele geçirmeyi düşünüyor

Golan Tepeleri (Reuters)
Golan Tepeleri (Reuters)
TT

İsrail Savunma Bakanı Katz: Suriye’deki silahlı gruplar Golan Tepeleri’ni ele geçirmeyi düşünüyor

Golan Tepeleri (Reuters)
Golan Tepeleri (Reuters)

İsrail Savunma Bakanı Yisrael Katz, Knesset Dışişleri ve Savunma Komitesi toplantısında yaptığı açıklamada, Suriye’deki bazı silahlı grupların Golan Tepeleri’ni ele geçirmeyi düşündüğünü söyledi. Şarku’l Avsat’ın Times of Israel’den aktardığına göre Katz, İsrail’in Şam ile güvenlik anlaşması ya da normalleşme yolunda olmadığını belirterek, Suriye ordusu ya da ülkedeki farklı milislerin İsrail yerleşimlerine saldırma veya Suriye’deki Dürzi toplumunu yeniden tehdit etme ihtimaline karşı hazırlık yapıldığını ifade etti.

Katz, Husilerin de Golan Tepeleri’ne yönelik olası bir kara harekâtını değerlendirdiğini söyledi.

Öte yandan, İsrail güçleri Aralık 2024’te Beşşar Esad rejiminin çöküşünün ardından Suriye’nin güneyinde dokuz noktada konuşlandı. Bu noktaların büyük bölümü, iki ülke arasındaki sınırda Birleşmiş Milletler tarafından izlenen tampon bölgede yer alırken, konuşlanma alanları arasında Cebel Hermon’un (Şeyh Dağı) Suriye tarafındaki iki nokta da bulunuyor.

İsrail, bu birliklerin İsrail yerleşimlerini korumak ve düşman unsurların eline geçtiğinde tehdit oluşturabilecek silahları güvence altına almak amacıyla Suriye topraklarında yaklaşık 15 kilometre derinliğe kadar faaliyet yürüttüğünü açıkladı. Bu potansiyel tehdit unsurları arasında Lübnan Hizbullahı ile İran destekli diğer milis gruplar da yer alıyor.

Suriye’nin güneybatısında bulunan Golan Tepeleri, başkent Şam’ın yaklaşık 60 kilometre batısında yer alıyor ve toplamda 1.860 kilometrekarelik bir alanı kaplıyor. İsrail, Haziran 1967 Savaşı sırasında bölgenin yaklaşık 1.250 kilometrekarelik kısmını işgal etmiş, 1981’de ise fiilen ilhak etmişti. Ancak bu ilhak, bölgeyi hâlen işgal altındaki Suriye toprağı olarak kabul eden Birleşmiş Milletler tarafından tanınmıyor.