Riyad Şehri Kraliyet Komisyonu CEO'su: Riyad'ın Expo 2030'u kazanma şansına güveniyorum

Reşid, Davos’taki oturuma katılım sırasında (Riyad Şehri Kraliyet Komisyonu)
Reşid, Davos’taki oturuma katılım sırasında (Riyad Şehri Kraliyet Komisyonu)
TT

Riyad Şehri Kraliyet Komisyonu CEO'su: Riyad'ın Expo 2030'u kazanma şansına güveniyorum

Reşid, Davos’taki oturuma katılım sırasında (Riyad Şehri Kraliyet Komisyonu)
Reşid, Davos’taki oturuma katılım sırasında (Riyad Şehri Kraliyet Komisyonu)

Köklü miras, milyarlarca yatırım ve iddialı bir sürdürülebilirlik stratejisi, Suudi Arabistan’ın başkenti Riyad'ın Expo 2030'a ev sahipliği yapma teklifini karakterize eden bileşenlerden bazıları olarak görülüyor.
Riyad Şehri Kraliyet Komisyonu CEO'su Fehd er-Reşid, İsviçre'nin Davos kentinde yaklaşık bir hafta geçirdikten sonra, başkentin türünün en büyük etkinliği olacak Expo 2030 organizasyonunu kazanma şansını daha yüksek olarak değerlendirdi.
Reşid, Dünya Ekonomik Forumu oturum aralarında Şarku’l Avsat’a yaptığı açıklamada, Riyad’ın Expo 2030’a ev sahipliği adaylığının Davos'ta ülkeler, özel sektör ve çeşitli kuruluşlardan yoğun ilgi gördüğünü, bunun ise başarı şansının çok yüksek olduğu anlamı taşıdığını söyledi.
Reşid açıklamasında, “Riyad şehri bugün küresel bir şehir haline geldi ve dünyanın en büyük etkinliklerini düzenleyebiliyor. Ekonomisi, 250 milyar doları aşan gayri safi yurtiçi hasılası ile dünyanın en büyük şehir ekonomileri arasında yer alıyor ve 8 milyon nüfusa sahip” ifadelerini kullandı.
Expo 2030 için 40 milyon ziyaretçinin beklendiğine değinen Reşid, Riyad’ın geçtiğimiz yıl 20 milyonu aşkın ziyaretçi aldığına dikkati çekti.
Expo 2030'a ev sahipliği yapacak ülkenin Kasım ayında açıklanması bekleniyor. Riyad, etkinliğin ev sahipliğini kazanmak için İtalya'nın Roma, Güney Kore’nin Busan ve Ukrayna’nın ise Odessa şehri ile yarışıyor.
Riyad, 2030 yılına kadar dünyanın en büyük 10 kentsel ekonomisinden biri olma yolunda devasa yatırım faaliyetlerine tanık oluyor. Riyad Şehri Kraliyet Komisyonu CEO'su, “ Bugün Riyad şehrinde, yeni Kral Selman Havalimanı, Kral Abdulaziz Toplu Taşıma Projesi, Kral Selman Parkı, Diriyah ve Qiddiya projelere ek 30'dan fazla dev projemiz var” dedi.
Reşid’e göre, Riyad'ın önümüzdeki aylarda açıklanması beklenen stratejisi ‘bu projelerin daha büyük ölçüde ilerlemesine’ katkıda bulunacak.
Ayrıca, toplu taşıma projesinin ‘35 milyar dolardan fazla yatırım yapılan devasa bir proje’ olduğunu söyledi. Bu yıl hizmete girecek olan projede çok sayıda otobüs hattı ve günde 4 milyon yolcu kapasiteli 6 metro hattı yer alıyor. Bu projenin araba sayısında yüzde 20'lik bir azalmaya yol açacağını uman Reşid, bunu Riyad şehrinde sürdürülebilirlik ve yaşam kalitesini artırmaya yönelik en önemli projelerden biri olarak kabul ediyor.
Başkentteki sürdürülebilirlik projeleri toplu taşıma projesiyle sınırlı olmayıp ağaçlandırma girişimleri, arıtılmış su kullanımını ve enerji kaynaklarının çeşitlendirilmesini de içeriyor.
Reşid, “Geçtiğimiz yıl Riyad şehrinde çok iddialı hedeflerle bir sürdürülebilirlik stratejisi başlattık. Örneğin, Riyad'da elektrikli araba oranının 2030 yılına kadar yüzde 30'a ulaşmasını ve elektrik üretiminin yüzde 50'den fazlasında yenilenebilir enerji kullanılmasını hedefliyoruz” dedi.
8 milyondan fazla ağaç dikmeyi amaçlayan Yeşil Riyad projesi çerçevesinde Suudi Arabistan’ın başkentini ağaçlandırma çabalarının altını çizen Reşid, bunun sıcaklıkları düşürerek, yaşam kalitesini arttıracağını söyledi.
Reşid, bu projenin tamamının yatırım hacmi 70 milyar doları aşan stratejik sürdürülebilirlik çatısı altında gerçekleştiğini vurguladı.
Riyad Kraliyet Komisyonu, başkentin zengin kültürel mirasının korunmasına ve tanıtılmasına özel önem veriyor. Reşid, uzun bir tarihe sahip olan Riyad’daki insan varlığının ilk izlerinin 2 bin 600 yıl önce keşfedildiğini, şair el Aşa’nın bin 400 yıl önce burada doğduğunu, Diriye’nin tarihinin ise 300 yıldan daha eskiye dayandığını ifade ederek, Riyad’ın bölge için bir gıda kaynağı olması sebebiyle Doğu ile Batı arasındaki ticaretin merkezi olduğunu bildirdi. Reşid, Diriye projesi gibi çeşitli projeler ve müzeler aracılığıyla Riyad'ın tarihi mirasının korunması gerektiğini vurguladı.



Arap-İslam Bakanlar Komitesi, Gazze savaşını sona erdirme çabalarını Paris'te görüştü

Paris'te dün düzenlenen toplantıdan (Suudi Dışişleri Bakanlığı)
Paris'te dün düzenlenen toplantıdan (Suudi Dışişleri Bakanlığı)
TT

Arap-İslam Bakanlar Komitesi, Gazze savaşını sona erdirme çabalarını Paris'te görüştü

Paris'te dün düzenlenen toplantıdan (Suudi Dışişleri Bakanlığı)
Paris'te dün düzenlenen toplantıdan (Suudi Dışişleri Bakanlığı)

Arap-İslam Bakanlar Komitesi, dün Paris'te Fransa Dışişleri Bakanı Jean-Noël Barrot ile Gazze'ye yönelik savaşı sona erdirmek ve Gazze Şeridi'ne insani yardım akışını sağlamak için uluslararası çabaları görüştü.

Suudi Dışişleri Bakanı Prens Faysal bin Ferhan başkanlığındaki heyete, toplantıya Ürdün Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri ve Göçmenler Bakanı Eyman Safadi, Mısır Dışişleri, Göç ve Yurtdışındaki Mısırlılar Bakanı Badr Abdulati ve Suudi Dışişleri Bakanı'nın siyasi danışmanı Prens Musab bin Muhammed el-Ferhan'ın da katıldı.

Görüşmede, İsrail işgal makamlarının Filistin halkına ve işgal altındaki topraklara karşı gerçekleştirdiği, uluslararası ve insani hukuku ve normları ihlal eden tüm ihlallerin durdurulması için ortak çabaların güçlendirilmesi ele alındı.

Görsel kaldırıldı.Suudi Arabistan, Mısır, Ürdün ve Fransa'nın dışişleri bakanları dün Paris'te bir araya geldi (Suudi Dışişleri Bakanlığı)

Katılımcılar, Ortadoğu'da barışın sağlanması çabalarının desteklenmesi ve iki devletli çözümün ilgili uluslararası hukuka uygun şekilde uygulanması, böylece bölgede güvenlik ve refahın sağlanması konularını müzakere ettiler.

Toplantıda, 17-20 Haziran tarihleri arasında New York'ta Birleşmiş Milletler'in ev sahipliğinde Suudi Arabistan ve Fransa'nın ortak başkanlığında düzenlenecek olan iki devletli çözüme yönelik uluslararası üst düzey konferansın hazırlıkları görüşüldü.