Macron ve Scholz güçlü Avrupa için savunma sanayisine daha fazla yatırım yapmak istiyor

AA
AA
TT

Macron ve Scholz güçlü Avrupa için savunma sanayisine daha fazla yatırım yapmak istiyor

AA
AA

Almanya Başbakanı Olaf Scholz ve Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron yarının güçlü Avrupa'sı için silahlı kuvvetlere ve savunma sanayisinin temellerine daha fazla yatırım yapmaları gerektiğini belirtti.
Scholz ve Macron, Elysee Anlaşması'nın 60. yılı vesilesiyle Alman Frankfurter Allgemeine ve Fransız Journal du Dimanche için ortak bir makale kaleme aldı.
Makalede şu anki birinci büyük zorluğun, Avrupa'nın daha egemen ve uluslararası düzeni şekillendirecek jeopolitik kapasiteye sahip olmasını sağlamak olduğunu ifade eden iki lider, şunları kaydetti:
"Yarının güçlü Avrupa'sı için silahlı kuvvetlerimize ve Avrupa'daki savunma sanayimizin temellerine daha fazla yatırım yapmalıyız. Bu, savunma kabiliyetlerimizi geliştirecek ve dolayısıyla transatlantik ilişkileri de güçlendirecektir. Avrupa'nın yeteneklerinin geliştirilmesi ve NATO'da daha güçlü bir Avrupa ayağı, bizi Atlantik'in diğer yakasında ABD için daha güçlü bir ortak haline getirecektir. Büyük uluslararası askeri zorlukların üstesinden gelmede daha donanımlı, daha verimli ve daha etkili olunacaktır."
Eski Şansölye Konrad Adenauer ve eski Fransa Cumhurbaşkanı Charles de Gaulle'nin hayallerini, gösterdikleri yolda gerçekleştirmeye kararlı olduklarını vurgulayan Scholz ve Macron, makalede şu ifadeleri kullandı:
"Çocuklarımız büyüyüp bu kıtanın vatandaşları olduklarında Avrupa Birliğinin daha da güçlü bir umut lideri olmasını sağlamaya kararlıyız. Avrupa'daki ortaklarımızın ve dostlarımızın da bu inancı paylaştığını çok sayıda görüşmemizden biliyoruz. Onlarla bu inancı gerçeğe dönüştürmek istiyoruz. Gelecek nesil için Avrupa'mızı şekillendirmek üzere yedi stratejik hedef doğrultusunda çalışmak istiyoruz."
Jeopolitik gücün sadece askeri araçlara değil, aynı zamanda esnekliğe ve stratejik alanlarda ileriye dönük olma yeteneğine bağlı olduğunu ifade eden liderler, stratejik kaynaklarda çeşitliliği artıracak, kritik alanlardaki kabiliyetlerini güçlendirecek ve dünyanın ilk karbon-nötr kıtası olmak için yola çıkacaklarını kaydetti.
Enerji karışımında ulusal tercihlerin kabul edileceğini belirten Scholz ve Macron, şunları kaydetti:
"Her şeyden önce yenilenebilir ve düşük karbonlu enerji kaynaklarına, enerji verimliliği önlemlerine, güçlü ara bağlantılara ve hem üreteceğimiz hem de ithal edeceğimiz hidrojen kullanımına odaklanacağız. Elektrik piyasasının işleyişini iyileştirmek için çalışacağız ve Avrupa düzeyinde ortak gaz alımına katılacağız. Birleşmiş Milletler Şartı'nda yer alan uluslararası düzeni korumak için çalışan herkesle stratejik ortaklıklarımızı güçlendirmek istiyoruz. Refahımızın temel taşı olarak serbest ve adil ticareti teşvik etmek istiyoruz. Ticari ilişkilerimizi daha geniş bir zemine oturtmak için merkezinde (Dünya Ticaret Örgütü) DTÖ'nün yer aldığı iddialı bir ticaret gündemini ve dünyanın dört bir yanındaki ortaklarımızla modern ticaret anlaşmalarını destekliyoruz."
İklim değişikliğiyle mücadelenin önemini vurgulayan Scholz ve Macron, vatandaşlara ekolojik geçişin zorluklarının üstesinden gelmeleri için destek vereceklerine işaret etti.
İki lider, Avrupa sanayisinin rekabet etmesini desteklemek ve rekabet ve yeniliği teşvik eden bir ortamı oluşturacak iddialı bir strateji için çaba göstereceklerini vurguladı.
Bireysel özgürlükler, hukukun üstünlüğü, demokratik katılım ve vatandaşlarının korunmasının AB’nin ana değerleri ve ilkeleri olduğunu ifade eden Scholz ve Macron, bundan dolayı AB’nin Avrupa vatandaşlarını ve onların özgürlüklerini korumayı sürdürmesi gerektiğini vurguladı.
Hukukun üstünlüğünü ve bireysel özgürlüklere ilişkin çabalarının yanında dijital alanda uluslararası düzeyde standartların oluşturulması çağrısında bulunan iki lider, “AB’ye yapılan ithalatlar bizim güvenlik, insan hakları, çevre ve sosyal standartlarımıza uygun olmalı.” ifadesini kullandı.
Scholz ve Macron, özellikle öğrenciler için hareket özgürlüğü sağlamak istediklerini aynı zamanda AB’nin dış sınırlarında etkili kontrollerin yapılması gerektiğine işaret etti.
Batı Balkan ülkelerine ilişkin değerlendirmede bulunan Scholz ve Macron, AB’nin genişlemesine ilişkin hızlı ve somut ilerleme sağlanması için çalıştıklarını belirtti.
Fransa Cumhurbaşkanı ve Almanya Başbakanı, aynı zamanda genişlemiş bir AB’nin daha verimli kurumlarla ve hızlı karar alma süreçleri ile hareket etme yeteneğini sürdürmesinin temin edilmesi gerektiğini belirterek, özellikle AB Konseyinde kararların nitelikli çoğunlukla alınmasının sağlanmasını istedi.
Almanya ve Fransa’nın Elysee Anlaşması’nın imzalanmasının yıl dönümünde Avrupa’nın temel konularında hemfikir olduğunu vurgulayan iki lider, “Dirençli, güçlü ve egemen bir AB için aynı hedefleri takip ediyoruz. Aynı fikirde olmadığımız alanlarda da Avrupalı partnerlerimizle istişare etmek istediğimiz ortak cevaplar bulmak için kararlılıkla çalışıyoruz.” değerlendirmesini yaptı.



15 yıldır tutuklu bulunan eski Peru lideri 85 yaşında tahliye edildi

Doktorlar Alberto Fujimori'nin sağlık sorunları nedeniyle cezaevinde kalamayacağı yönünde rapor hazırladı (AFP)
Doktorlar Alberto Fujimori'nin sağlık sorunları nedeniyle cezaevinde kalamayacağı yönünde rapor hazırladı (AFP)
TT

15 yıldır tutuklu bulunan eski Peru lideri 85 yaşında tahliye edildi

Doktorlar Alberto Fujimori'nin sağlık sorunları nedeniyle cezaevinde kalamayacağı yönünde rapor hazırladı (AFP)
Doktorlar Alberto Fujimori'nin sağlık sorunları nedeniyle cezaevinde kalamayacağı yönünde rapor hazırladı (AFP)

Eski Peru Devlet Başkanı Alberto Fujimori, 15 yıl tutuklu kaldıktan sonra bugün tahliye edildi.

Başkent Lima'daki Barbadillo Cezaevi'nden salıverilen Fujimori'yi karşılamaya yüzlerce destekçisi geldi.

Peru Yüksek Mahkemesi, 85 yaşındaki Fujimori hakkında 6 yıl önce verilen af kararının yürürlüğe koyulmasına karar vermişti.

Eski Peru lideri, hakkındaki yolsuzluk ve insan hakları ihlali suçlamaları nedeniyle 25 yıl hapis cezasına çarptırılmıştı.

Fujimori cezaevini tıbbi bir maske ve iki çocuğunun fiziksel desteğiyle terk ederken, bindiği araç destekçileri tarafından sarıldı.

Eski Peru liderinin çocuklarından biri olan Keiko Fujimori son seçimlerde devlet başkanlığına aday olmuş ancak küçük bir farkla kaybetmişti.

Peru siyasetinin en tartışmalı figürlerinden biri olarak görülen Fujimori, destekçileri tarafından ülkeyi ekonomik çöküş ve terörden kurtaran isim olarak görülüyor. 

Muhaliflerse eski Peru liderini, kendi iktidarını sağlamlaştırmak için ülkenin demokratik kurumlarını erezyona uğratan otoriter bir lider olarak tanımlıyor.

Japonya göçmeni bir ailenin çocuğu olan Fujimori, 1990-2000'de Peru Devlet Başkanı olarak görev yapmış ve otoriter yönetimi sırasında iki ayaklanmayla karşı karşıya kalmıştı. 

Fujimori'nin iktidarı sırasında yaşanan şiddet olaylarında yaklaşık 69 bin kişinin hayatını kaybettiği tahmin ediliyor.

2000'de Peru Parlamentosu tarafından görevinden azledilen Fujimori önce Japonya'ya kaçmış ve burada faks yoluyla istifasını sunmuştu. 2007'de gittiği Şili tarafından iade edilen Fujimori, 2009'da tutuklanmıştı.

Eski Peru lideri, rüşvet, görevi kötüye kullanma ve insan hakkı ihlalleri gibi suçlamalarla 25 yıl hapis cezasına çarptırılmıştı. Fujimori, devlet içinde kurulan ölüm mangalarının işlediği 25 cinayetten sorumlu tutulmuştu.

Dönemin Peru lideri Pedro Pablo Kuczynski, Aralık 2017'de sorunları nedeniyle cezaevinden hastaneye nakledilen Fujimori hakkında af kararı vermişti.

Independent Türkçe


Erdoğan: Komşu Yunanistan’ı hiçbir zaman düşman, hasım olarak görmedik

Erdoğan ve Miçotakis, 12 Temmuz tarihinde Litvanya’da düzenlenen NATO zirvesinin oturum aralarında yaptıkları görüşmede (AP)
Erdoğan ve Miçotakis, 12 Temmuz tarihinde Litvanya’da düzenlenen NATO zirvesinin oturum aralarında yaptıkları görüşmede (AP)
TT

Erdoğan: Komşu Yunanistan’ı hiçbir zaman düşman, hasım olarak görmedik

Erdoğan ve Miçotakis, 12 Temmuz tarihinde Litvanya’da düzenlenen NATO zirvesinin oturum aralarında yaptıkları görüşmede (AP)
Erdoğan ve Miçotakis, 12 Temmuz tarihinde Litvanya’da düzenlenen NATO zirvesinin oturum aralarında yaptıkları görüşmede (AP)

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, aralarındaki farklılıklara rağmen ülkesinin komşu Yunanistan’ı hiçbir zaman düşman veya hasım olarak görmediğini vurguladı.

İki ülke arasında henüz çözüme kavuşturulamayan pek çok mesele bulunduğunu vurgulayan Erdoğan, “İki ülke olarak bunun farkındayız. Ancak bu sorunların gerginliğe vesile olmasına, hükümetlerimiz ve halklarımız arasında anlaşmazlıklara yol açmasına izin verip vermemek bizim elimizdedir” dedi.

Erdoğan, Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis’in davetine icabet ederek, 5. Yüksek Düzeyli İşbirliği Konseyi toplantısı için Atina’ya yapacağı ziyaret öncesinde Yunanistan’da yayımlanan Kathimerini gazetesine röportaj verdi.

Diyalog yaklaşımı

Erdoğan, konuşmasında iki komşu ülke ilişkilerinde yeni bir sayfa açılmasına ve ‘kazan-kazan’ ilkesine değinerek şunları söyledi;

“Ben bu manada ilişkilerimizde ‘yeni bir sayfadan’, ‘kazan-kazan’ ilkesinden bahsettim. ‘Kazan-kazan’ anlayışı zaten Türkiye’nin uluslararası ilişkilere, diplomasiye yaklaşımının temelinde yatıyor. Bizim dış politika anlayışımız ‘hep ben kazanayım karşıdaki kaybetsin’ değildir. Biz ‘kazan-kazan’ anlayışı ile Atina’ya gideceğiz. Orada yeni dönemin ruhuna yakışır kararlar almak için hem ikili ilişkilerimizi hem Türkiye-Avrupa Birliği ilişkilerini ele alacağız.”

Başta ABD olmak üzere diğer tarafları, Türkiye ile Yunanistan arasındaki ihtilafları ‘kızıştırmaya’ çalışmakla suçlayan Erdoğan şöyle konuştu;

Bir diğer taraftan da bizi kızıştıran kim? Bu noktada baktığımız zaman Başta ABD olmak üzere birileri bizi birbirimize düşürmenin gayreti içerisinde. Parasını ödediğimiz halde bize F-16’larımız verilmezken Yunanistan’a hala F-16’ları gönderiyor, mühimmatını gönderiyor. ABD böyle yapıyor diye bizim de herhalde geri çekilecek bir halimiz yok. Yanı başımızdaki komşumuza ziyaretimizi yaparız, oturur konuşuruz. Eğer birbirimizin çıkarlarına zarar verecek tutumlar içerisine girmiyorsak mesele yok. Yolumuza aynen devam ederiz.

FRGE
12 Temmuz 2023’te Litvanya’da düzenlenen NATO zirvesi sırasında Erdoğan ile Miçotakis el sıkışıyor (Reuters)

Erdoğan, ihtilafların diyalog yoluyla ele alınması ve ortak paydada buluşulması halinde herkesin kazançlı çıkacağını söyleyerek, iki ülkenin son dönemde ilişkilerini bu yaklaşım çerçevesinde şekillendirme yönünde gayet iyi bir ivme yakaladığını ifade etti.

Cumhurbaşkanı bu konudaki açıklamasını şu ifadelerle sürdürdü;

Diyalog kanallarımız her seviyede açık ve işliyor. Karşılıklı ziyaret trafiğimiz yoğun. Ülkelerimiz ve bölgemiz açısından önemli pek çok alanda işbirliğimizi karşılıklı güven temelinde geliştirme irademiz mevcut. Şimdi ise her iki tarafın üzerine düşen, bu anlayışı pekiştirmek, kurumsal hale getirmek ve ilerletmektir. Sayın Miçotakis’in de aynı iradeye sahip olduğunu düşünüyorum.

Erdoğan, Perşembe günü (bugün) Atina’da imzalanması planlanan dostane ilişkiler ve iyi komşuluk konulu bildirge sayesinde bu ortak niyetin net bir şekilde kayıt altına alınacağını söyledi.

Deprem sonrası yakınlaşma

Erdoğan’ın Yunanistan ziyareti, NATO üyesi olan iki komşu ülke arasındaki ilişkilerin, ortak çıkarları ilgilendiren bölgesel ve uluslararası konuların yanı sıra aralarındaki çözüm bekleyen konular hakkında güven artırıcı toplantıların ve siyasi istişarelerin yeniden başladığı bir dönemde gerçekleşiyor.

Yunanistan’ın, 6 Şubat Kahramanmaraş deprem felaketinde Türkiye ile gösterdiği dayanışma onları yakınlaşmaya itti ve Erdoğan ile Miçotakis Temmuz ayındaki NATO zirvesinin oturum aralarında bir araya geldi.

Bunun ardından iki ülke arasında siyasi istişareler yeniden başladı.

Erdoğan ve Miçotakis, Eylül ayında New York’ta düzenlenen Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu toplantılarının oturum aralarında tekrar bir araya geldi.

İki lider, üst düzey Türkiye-Yunanistan İşbirliği Konseyi toplantısı yapılması konusunda mutabakata vardı.

Avrupa’nın memnuniyeti

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu, geçtiğimiz hafta ‘AB-Türkiye Siyasi, Ekonomik ve Ticari İlişkilerinin Durumu’ raporunu açıkladı.

Raporda, bölgede doğalgaz arama çalışmaları nedeniyle 2019 ve 2020 yıllarında Türkiye ile yaşanan gerilimin ardından Doğu Akdeniz’de yaşanan sakinlikten duyulan memnuniyeti ifade edildi.

DSFVRB
30 Ekim 2022’de Yunanistan ile Türkiye arasındaki sınır duvarının yakınında bir güvenlik devriyesi (AP)

Erdoğan, söz konusu açıklamasında, Türkiye ile Yunanistan arasında zaman zaman gerilim yaratan kaçak göçmenler konusuna da değinerek, dünyada göç hareketinin başta siyasi istikrarsızlık olmak üzere birçok nedenden dolayı arttığına dikkat çekti.

Cumhurbaşkanı konuya ilişkin görüşlerini şu ifadelerle dile getirdi;

Maalesef, insanların bu arayışlarından çıkar sağlayarak, ciddi gelirler elde eden suç yapıları da hızla artıyor. Bu durum, her zaman söylemiş olduğumuz üzere, devletlerin tek başına üstesinden gelebilecekleri bir mesele değil. Neticede düzensiz göç ortak bir sınamadır ve ortak çabalar gerektirmektedir. Tabiatıyla ülke olarak düzensiz göçle mücadelemize yoğun çabalarımızla devam ediyoruz.

Erdoğan, AB’nin bu konuda Türkiye’ye destek vermesi gerektiğini, yük ve sorumlulukların paylaşılması ve göçün kaynağında engellenmesi için ortak adımlar atılması gerektiğini vurguladı.

Göçle mücadelenin Türkiye ve Yunanistan arasındaki işbirliği ya da Ege’deki göç hareketlilikleriyle sınırlandırmamak gerektiğini belirten Erdoğan, tüm uluslararası toplumun katılımını gerektiren son derece geniş çaplı bir mücadeleye ihtiyaç olduğunu söyledi.

Türkiye, AB’yi 18 Mart 2016’da aralarında imzalanan göç ve mülteci geri kabul anlaşması kapsamındaki yükümlülüklerini yerine getirmemekle suçluyor ve Yunanistan bu konuda Türkiye’nin talebini destekliyor.


Rusya, Libya siyasi sahnesindeki varlığını neden yoğunlaştırıyor?

Libya Ulusal Birlik Hükümeti (UBH) Başbakanı Abdulhamid Dibeybe’nin Trablus'taki Rus Büyükelçisi ile daha önce yaptığı bir görüşmeden (UBH)
Libya Ulusal Birlik Hükümeti (UBH) Başbakanı Abdulhamid Dibeybe’nin Trablus'taki Rus Büyükelçisi ile daha önce yaptığı bir görüşmeden (UBH)
TT

Rusya, Libya siyasi sahnesindeki varlığını neden yoğunlaştırıyor?

Libya Ulusal Birlik Hükümeti (UBH) Başbakanı Abdulhamid Dibeybe’nin Trablus'taki Rus Büyükelçisi ile daha önce yaptığı bir görüşmeden (UBH)
Libya Ulusal Birlik Hükümeti (UBH) Başbakanı Abdulhamid Dibeybe’nin Trablus'taki Rus Büyükelçisi ile daha önce yaptığı bir görüşmeden (UBH)

Son zamanlarda Rusya'nın Libya siyasi sahnesindeki varlığı ve tüm Libyalı taraflara açılması konusunda çeşitli sorular gündeme geliyor. Bu durum Libya Devlet Yüksek Konseyi (DYK) Başkanı Muhammed Takala'nın Moskova'yı ziyaret etmesi ve burada bir dizi yetkiliyle görüşmesinin ardından ortaya çıktı. Bunun yanı sıra Rusya Savunma Bakan Yardımcısı Yunus-Bek Yevkurov'un Bingazi'de Libya Ulusal Ordusu (LUO) Komutanı Mareşal Halife Hafter ile bir araya geldiği ifade edildi.

Gözlemciler ‘Rusya'nın Libya'ya olan ilgisinin, Moskova yönetiminin Afrika kıtasındaki rolünün her düzeyde güçlendirilmesi çerçevesinde ortaya çıktığını’ düşünüyor. Siyasetçiler, Moskova yönetiminin Libya'daki siyasi krizi çözmek için Doğu ve Batı güçleri arasında bir denge kurmaya çalıştığını belirtseler de Libya'daki Rus etkisinin artmasının Moskova ve Washington arasında derinleşen anlaşmazlık ışığında siyasi arenada daha fazla durgunluğa yol açmasından çekiniyorlar.

Global Initiative kuruluşundan araştırmacı Celal Harşavi’ye göre Rusya, fazla zaman kaybetmeden Washington yönetiminin Ortadoğu'daki çatışmanın gidişatı ve İsrail'in Gazze Şeridi'nde yaptıklarının yansımalarıyla meşgul olmasının yarattığı boşluktan faydalanarak Libya'daki nüfuzunu genişletmekte gecikmedi. Bu da Washington'u çok zor bir duruma sokuyor. Ancak Harşavi, Şarku’l Avsat’a yaptığı açıklamada Moskova'yı şu anda Libya'daki etkisini arttırmaya iten başka faktörlere de dikkati çekti. Bu faktörlerin başında Rusya’nın birkaç ay öncesine kıyasla Ukrayna'daki çatışmayı kaybetmeme duygusu ve aynı anda birden fazla dosyayı yönetme becerisini arttırmak geliyor.

Görsel kaldırıldı.
Rusya Savunma Bakan Yardımcısı Yunus-Bek Yevkurov ve Libya Ulusal Ordusu (LUO) Komutanı Mareşal Halife Hafter Bingazi'de bir araya geldi. (LUO)

Diğer yandan DYK üyesi Adil Kermus, Takala'nın Moskova ziyaretinin ‘Moskova yönetiminin tutumunda bir değişiklik yaratma konusunda başarılı olma’ ihtimalinden şüphe duyduğunu belirtti. Kermus, bu ziyaretin Libya arenasında Rusya’nın tarafsız bir pozisyon almasının ya da en azından Hafter ile mevcut ilişkilerinde olduğu gibi bir tarafa karşı önyargılı olmamasının yolunu açacağından şüphe duyuyor.

Şarku’l Avsat’a konuşan Kermus, Rusya'nın 2019 ve 2020 yıllarında Hafter güçlerinin başkente doğru ilerlemesini desteklediğini ve şu ana kadar Hafter'le askeri koordinasyonun devam ettiğini söyledi. Bu durum Rusya Savunma Bakan Yardımcısı’nın geçtiğimiz Ağustos ayından bu yana Bingazi'ye art arda gerçekleştirdiği üç ziyarette ve Hafter'in geçtiğimiz Eylül ayında Rusya'ya yaptığı ziyaret sırasında düzenlenen resmi karşılama töreninde de gözlemlendi.

Kermus'a göre tüm bu göstergeler sadece Rusların kanaatlerini ve ittifaklarını değiştirmenin zorluğuna değil, aynı zamanda Libyalı siyasi ve askeri güçlerin ülkedeki siyasi krizi çözmek için yapacakları her türlü arabuluculuk teklifini reddedecekleri beklentisine de işaret ediyor. Kermus ayrıca, Libya'daki Rus etkisinin artmasının Moskova ve Washington yönetimleri arasında bölge içinde ve ötesinde diğer meselelerle ilgili derinleşen anlaşmazlık ışığında siyasi yolda daha fazla durgunluğa yol açacağından korktuğunu ifade etti.

Aynı bağlamda, Libya Temsilciler Meclisi (TM) üyesi Ali et-Tekbali, Rusları Libya’ya ve Afrika kıtasına soktuğu için ABD politikalarını suçladı. Tekbali, Şarku’l Avsat’a verdiği demeçte, “Washington yönetimi, Şubat Devrimi'nin ilk yıllarında Libya'nın batısında yoğunlaşan siyasal İslam hareketi güçlerinin yanında yer aldı ve bu durum muhaliflere Ruslara başvurmaktan başka seçenek bırakmadı. Hafter de sonunda baskı altında kaldığından bunu yaptı” ifadelerini kullandı.

Tekbali, Takala'nın UBH Başbakanı Abdulhamid Dibeybe ile koordineli olarak gerçekleştirdiği ziyaretin, Hafter'i tamamen devre dışı bırakarak Rusya'nın tutumunda radikal bir değişikliğe yol açmasa da, yavaş yavaş Ruslarla iyi ilişkilerin ortaya çıkmasına neden olabileceğine inanıyor. Tekbali, Rusya'nın kendi çıkarlarını gözeten büyük bir ülke olduğunu ve Libya'nın batı bölgesindeki güçlerle arasındaki ilişkilerin ekonomik iş birliği ortaklıklarıyla desteklenmesi halinde (Takala, Moskova ziyareti sırasında bunun ipuçlarını vermişti) Rusya'nın bu güçlerle ilgili vizyonunun yavaş yavaş değişebileceğini ve bir dereceye kadar ılımlılıkla karakterize edilebileceğini ifade etti.

Tekbali, ‘Moskova'nın Libya arenasındaki tüm taraflara, yani doğuda Hafter'e ve batıda Trablus liderlerine bu kadar açık olmasının yanı sıra eski rejimin destekçilerinin güvenini de kazanmasının, onu Libya ile ilgili herhangi bir masadan ya da uluslararası anlaşmadan kaldırmaya çalışmayı giderek daha da zorlaştıracağına’ işaret etti. Tekbali, kriz dosyasına ilişkin olarak da Washington ile görüş ayrılıklarının devam edeceğini dile getirdi.

Türk akademisyen ve siyasi analist Dr. Muhanned Hafızoğlu ise Şarku’l Avsat’a verdiği demeçte, Takala'nın Moskova ziyaretinden ya da Dibeybe’nin önümüzdeki yılın başlarında yapacağı söylenen ziyaretten, batı bölgesindeki siyasi ve askeri güçlerin en yakın müttefiki olan Türkiye’nin herhangi bir rahatsızlık duymayacağını belirtti. Hafızoğlu, “Ankara yönetimi, Libya Devleti’ni Rusya ile bağlayan ilişkilerin ve çıkarların varlığından haberdardır” dedi.

Hafızoğlu’na göre Batı Libya liderlerinin Moskova ziyaretleri, Rusya'nın rolünü etkisizleştirmek ya da kutuplaştırmaya çalışmaktan ziyade, önümüzdeki dönemde Rus karar mekanizmasının düşüncelerini öğrenme çerçevesine giriyor.


Wall Street Journal: Blinken, İsrailli yetkililere savaşın birkaç hafta içinde sona ermesi gerektiğine inandıklarını söyledi

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken (AP)
ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken (AP)
TT

Wall Street Journal: Blinken, İsrailli yetkililere savaşın birkaç hafta içinde sona ermesi gerektiğine inandıklarını söyledi

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken (AP)
ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken (AP)

Wall Street Journal gazetesine konuşan ABD’li yetkilililere göre, ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, geçen hafta İsrail savaş kabinesindeki yetkililere, Başkan Joe Biden yönetiminin savaşın aylar değil, haftalar içinde bitmesi gerektiğine inandığını söyledi.

Şarku’l Avsat’ın Alemu’l Arabi haber ajansından (AWP) aktardığına göre, İsrailli yetkililer ise, ülkenin özellikle ekonomik istikrar açısından normale dönmek istediklerini Blinken’e ifade etti, ancak çatışmanın süresine ilişkin garanti vermedi.

ABD’li bir yetkili, savaş ne kadar uzun sürerse, herkes için o kadar zor hale geleceğinin herkes tarafından fark edildiğini söyledi.

Öte yandan, Blinken, bugün CNN’e yaptığı açıklamada, Hamas hareketinin rehineleri serbest bırakılması sürecini sona erdirmeyi seçtiğini söyledi.

Blinken, “Bu benim için açık, başkan için de açık ve biz bu işin üzerindeyiz. Ne yazık seçim Hamas’ın elinde. Hamas rehineleri serbest bırakma işini bıraktı. İsrail’e ve ilgili herkese verdiği taahhütlerden döndü. Sonuç olarak rehinelerin serbest bırakılması sürecini sonlandırmayı seçtiler. Buna yeniden başlamayı seçmeleri gerekiyor” dedi.

ABD Dışişleri Bakanı, İsrail’in Gazze’nin güneyine yönelik saldırısı sırasında sivilleri daha iyi korumak için bazı önemli adımlar attığını söyledi.

Blinken, İsrail kuvvetlerinin, Hamas ile savaşın bu aşamasında Gazze’nin kuzeyinde yaptıklarından farklı hareket etme çağrısına kulak verdiğini de öne sürdü.


İsrail Ekonomi Bakanı, Netanyahu'ya rakip olmaya hazırlanıyor

Barkat, 2019'dan bu yana milletvekili olarak görev yapıyor (Reuters)
Barkat, 2019'dan bu yana milletvekili olarak görev yapıyor (Reuters)
TT

İsrail Ekonomi Bakanı, Netanyahu'ya rakip olmaya hazırlanıyor

Barkat, 2019'dan bu yana milletvekili olarak görev yapıyor (Reuters)
Barkat, 2019'dan bu yana milletvekili olarak görev yapıyor (Reuters)

İsrail'de Ekonomi Bakanı Nir Barkat, Likud partisinde Binyamin Netanyahu'nun 18 yıllık liderliğini bitirmek istiyor.

İsrail kamu yayımcısı Kan'da yer alan habere göre, partinin bir değişime ihtiyacı olduğunu düşünen Barkat, savaş sonrasında parti liderliğine adaylığını koyacak.

İddiaya göre geçen hafta Likud aktivistleriyle bir konuşma yapan Barkat, "Netanyahu'yu bir daha desteklemeyeceğim. Savaştan sonra yeniden halka dönüp güven tazelemeliyiz. Likud'un değişime ihtiyacı var" ifadelerini kullandı.

Barkat ayrıca, "Bir takvime göre hareket ediyorum ve bu takvim tamamlanmak üzere" diye konuştu.

İsrail medyası Barkat'ın adaylık niyetini özel toplantılarda da dile getirdiğini öne sürerken, Netayahu istifa etmese bile İsrailli bakanın liderlik yarışına gireceği aktarıldı.

İddialara yanıt veren Barkat, "Art niyetleri olan siyasi yetkililerle işbirliği yapmaya niyetim yok. Bütçe konuylarıyla ilgili eleştirilerim sır değil" dedi.

Barkat bu hafta savaş bütçesinin yetersiz olduğuna ilişkin eleştirilerde bulunmuş ve parlamentoda bütçe aleyhine oy kullanabileceğini söylemişti.

İsrailli bakana yakın bir kaynak Barkat'ın, "sunulan bütçenin ekonomik çöküşe neden olacağını" düşündüğünü aktarmıştı.

Barkat daha önce, parti liderliği yarışına girmek istediğini ancak bunu sadece Netanyahu siyaseti bırakmaya karar verince yapacağını söylemişti.

Teknoloji alanında çalışan bir milyoner olan Barkat, daha önce Kudüs Belediye Başkanlığı'nı da yürütmüştü. 

7 Ekim'deki Hamas saldırılarıyla başlayan süreçte, Binyamin Netanyahu hükümetine yönelik eleştiriler keskin bir şekilde arttı. İsrail'de yapılan son anketler, bugün seçim olması durumunda koalisyonun toplam sandalye sayısının 64'ten 41'e, Likud'un sandalye sayısınınsa 32'den 18'e düşeceğini gösteriyor.

Independent Türkçe


ABD Ordusu, Osprey tipi uçakların kullanımını durdurdu

Japonya’nın batısındaki Iwakuni Üssü’nden kalkan Osprey tipi bir uçak. (AP-Arşiv)
Japonya’nın batısındaki Iwakuni Üssü’nden kalkan Osprey tipi bir uçak. (AP-Arşiv)
TT

ABD Ordusu, Osprey tipi uçakların kullanımını durdurdu

Japonya’nın batısındaki Iwakuni Üssü’nden kalkan Osprey tipi bir uçak. (AP-Arşiv)
Japonya’nın batısındaki Iwakuni Üssü’nden kalkan Osprey tipi bir uçak. (AP-Arşiv)

ABD Ordusu bugün, ‘ihtiyati tedbir’ olarak tüm Osprey türü uçakların kullanımını durdurma kararı aldığını duyurdu. Karar, Osprey türü uçakların yaşadığı ölümcül kazaların ardından alındı. Söz konusu kazaların sonuncusu, Kasım ayının sonunda Japonya’da meydana gelmiş ve sekiz ABD askeri yaşamını yitirmişti.

Ordudan yapılan açıklamada, Hava Kuvvetleri Özel Harekat Komutanlığı’nın helikopter gibi dikey kalkış-iniş yapabilen ve uçak gibi yatay yol alabilen bu askeri uçakların ‘operasyonlarının durdurulması emri’ verdiği belirtildi. Şarku’l Avsat’ın edindiği bilgilere göre donanma da yapılan ikinci bir açıklamada, söz konusu kararın kendi uçakları için de ‘ihtiyati tedbir olarak’ uygulanacağını bildirdi.


Sullivan: ABD ve İsrail Gazze’deki operasyon takvimini görüştü

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan. (EPA)
Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan. (EPA)
TT

Sullivan: ABD ve İsrail Gazze’deki operasyon takvimini görüştü

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan. (EPA)
Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan. (EPA)

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan dün, ABD’nin İsrail ile Gazze’deki askeri operasyonlara yönelik takvimi görüştüğünü açıkladı.

Şarku’l Avsat’ın Reuters’tan aktardığına göre Sullivan açıklamasında şunları söyledi:

Onlarla operasyon takvimi hakkında konuştuk. Takvimi paylaşmak istemiyorum, İsrail kara operasyonunun noktalarını zaten özel olarak gönderdi. Takvimi yayınlayan kişi olmak istemiyorum. Sadece kendileriyle süre hakkında ne düşündüklerini ve bunun askeri araçların ötesine geçen konuyu ele almaya yönelik uzun vadeli bir stratejiye nasıl uyduğu hakkında konuştuğumuzu söyleyebilirim.

ABD Dışişleri Bakanlığı Aözcüsü Matthew Miller dün erken saatlerde yaptığı açıklamada, Gazze Şeridi’nin içinde olması halinde ABD’nin önerilen her türlü tampon bölgeye itiraz edeceğini, zira bunun Washington’ın Gazze Şeridi’nin çatışmadan sonra daralmaması gerektiği yönündeki düşüncesi ile çeliştiğini kaydetti.

Reuters geçen hafta İsrail’in birçok Arap ülkesine ve Türkiye’ye tampon bölgeyle ilgili planlar gönderdiğini aktarmıştı.


Rusya'da devlet başkanı seçimi 17 Mart'ta yapılacak

(AA)
(AA)
TT

Rusya'da devlet başkanı seçimi 17 Mart'ta yapılacak

(AA)
(AA)

Federasyon Konseyi, devlet başkanı seçimi tarihinin belirlenmesine ilişkin toplandı.

Toplantı sonucunda konsey üyesi senatörler, oy birliği ile seçimin 17 Mart 2024'te yapılmasına ilişkin karar aldı.

Rusya Federasyonu Anayasası’na göre, ülkede devlet başkanı seçiminin belirlenmesi Rusya Parlamentosunun üst kanadı Federasyon Konseyinin yetkisinde bulunuyor.

Rusya’da bir önceki devlet başkanı seçimi 18 Mart 2018’de yapılmış, Vladimir Putin yüzde 76,69 oy alarak devlet başkanı seçilmişti.


Brezilya, ihtilaflı Esequibo bölgesini ele geçirmeyi planlayan Venezuela sınırına asker konuşlandırdı

(AA)
(AA)
TT

Brezilya, ihtilaflı Esequibo bölgesini ele geçirmeyi planlayan Venezuela sınırına asker konuşlandırdı

(AA)
(AA)

BBC'nin haberine göre, 19'uncu yüzyıldan bu yana Guyana ile ihtilaflara konu olan petrol ve gaz zengini Esequibo bölgesini topraklarına katmak için Venezuela'da 3 Aralık'ta yapılan referandumda halk, yüzde 95 ile hükümete destek verdi.

Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro, referandumun ardından Ulusal Meclisten Esequibo bölgesinin ülkenin 24. eyaleti olarak belirlenmesi için yasal düzenlemeler yapması ve bölgede petrol arama lisansı çıkarılmasını talep etti.

Venezuela ordusunun Esequibo bölgesine girebilmek için Brezilya sınırını geçmesi gerekmesi bölgede tansiyonu artırdı.

Maduro'nun söz konusu adımlarının ardından Brezilya, Venezuela sınırına asker ve zırhlı araç sevk ederken Guyana ordusu da alarm durumuna geçti.

Ayrıca, Guyana ordusuna ait içinde 7 kişinin olduğu askeri helikopterin Venezuela sınırı yakınlarında çarşamba günü kaybolduğu belirtiliyor.

Esequibo uyuşmazlığı

Venezuela ile Guyana arasındaki Esequibo bölgesi anlaşmazlığı, Guyana'nın bağımsızlığından önceki döneme dayanıyor.

Guyana'nın İngiliz sömürgesi olduğu dönemde, 1899 tarihli sınır tahkimi kararına göre Esequibo Nehri'nin batı sınırı olarak belirlenmesi ancak 1966'da Guyana'nın bağımsızlığını kazanmasının ardından bu sınırı tanımaması iki ülke arasında anlaşmazlığa neden oldu.

Halihazırda, Esequibo bölgesi veya Guyana Esequibo olarak bilinen bölge Guyana'nın ortalarında bulunan Esequibo Nehri'nin batısında ülkenin ise kuzeyinde yer alıyor.

Bölgenin doğal kaynaklar açısından son derece zengin olduğu biliniyor.


Avustralya'da "tehlikeli" sığınmacılar yeniden gözetim merkezlerine gönderilebilecek

(AA)
(AA)
TT

Avustralya'da "tehlikeli" sığınmacılar yeniden gözetim merkezlerine gönderilebilecek

(AA)
(AA)

Avustralya Parlamentosu, Yüksek Mahkeme'nin süresiz tutukluluklarının Anayasa'ya aykırı olduğu yönündeki kararının ardından serbest bırakılan, suç potansiyeli taşıyan "tehlikeli" sığınmacıların gözetim merkezlerine yeniden gönderilmesini öngören yasa tasarısını kabul etti.

Temsilciler Meclisi dün geç saatlerde toplum güvenliğinin tesisi için hazırlanan tasarıyı 59'a karşı 68 oyla onayladı. Oylama, Senato'nun aynı tasarıyı kabulünden bir gün sonra geldi.

Göçmenlik, Vatandaşlık ve Kültür Bakanı Andrew Giles, onayla birlikte şiddet veya cinsel suçlardan sabıka kaydı olan sığınmacıların toplum için risk teşkil etmeleri nedeniyle üç yıla kadar hapis cezasına çarptırılması için mahkemeye başvurabileceğini söyledi.

Ancak kamu açısından risk oluşturma potansiyeli taşıyan "tehlikeli" sığınmacıların gözetim merkezlerine yeniden gönderilmesine mahkeme karar verecek.

Giles, taslak yasalaşmadan önce, "Önleyici gözaltı rejimi, mahkemenin suçluların en kötüsünün gözaltına alınmasına izin verecek." dedi.

Bakan Giles, geçen aydan itibaren serbest bırakılan ve çeşitli nedenlerle sınır dışı edilemeyen 148 göçmenden kaçının gözaltına alınabileceğini söylemedi.

Federal yasalar daha önce sadece terör suçlarından hüküm giymiş "aşırılık yanlılarının" önleyici gözaltı rejimine tabii tutulmasına olanak sağlıyordu.

Avustralya vatandaşı olmayanlar için "daha katı bir adalet sistemi"

Uluslararası Af Örgütü'nün mülteci hakları danışmanı Graham Thom, hükümetin söz konusu mevzuatı uygun parlamento incelemesi olmadan aceleyle geçirmesinden endişe duyduğunu söyleyerek, "Toplum güvenliğiyle kişisel özgürlükleri dengelerken hassas davranmak gerekiyor." dedi.

Yeşiller Partisi Lideri Adam Bandt, yasaların Avustralya vatandaşı olmayanlar için "daha katı bir adalet sistemi" yarattığını belirterek, "Bazıları (göçmenler) iğrenç suçlar işledi ancak birçoğu işlemedi." şeklinde konuştu.

Yüksek Mahkeme, 8 Kasım'da gözetim merkezlerinde süresiz tutulan ve sınır dışı edilme durumunda gönderilecek yeri bulunmayan Myanmarlı bir sığınmacının süresiz gözetimde tutulmasının yasa dışı olduğuna hükmetmişti. Sığınmacı, 10 yaşındaki bir çocuğa tecavüz etmekten suçlanıyordu.

Emsal niteliğindeki karar, gidecek yeri olmayan sığınmacıların süresiz gözetimde tutulması uygulamasına son verilmesinin önünü açmıştı.

Mahkeme, bu çerçevede serbest bırakılan 148 kişiden çoğunun ayak bileğine takip bilezikleri takmalarına ve gece sokağa çıkma yasağı sırasında evde kalmalarına hükmetmişti.