İsrail’den uyarı: Hizbullah ile savaş durumunda Lübnan her gün binlerce top mermisi ile hedef alınacak

Fotoğraf (Reuters-Arşiv)
Fotoğraf (Reuters-Arşiv)
TT

İsrail’den uyarı: Hizbullah ile savaş durumunda Lübnan her gün binlerce top mermisi ile hedef alınacak

Fotoğraf (Reuters-Arşiv)
Fotoğraf (Reuters-Arşiv)

İsrail, Hizbullah ile olası bir savaş çıkması durumunda, orduya ait topçuların Lübnan’ı günde binlerce kez hedef alacağını açıkladı.
Şarku’l Avsat’ın Jerusalem Post gazetesinden aktardığı habere göre bugün ‘topçu’ olarak sınıflandırılan birim, saldırı ve istihbarat toplama amaçlı insansız hava araçlarını (İHA) içerdiği için geleneksel tanımdan tamamen farklı.
Silahlı insansız hava araçları (SİHA), füzeler ve diğer saldırı yöntemleriyle, mevcut ‘topçu’ kuvvetlerinin yüzde 60’ı geleneksel değil.
İsrail Kara Kuvvetleri geçmişe göre daha uzun menzile, hassas silahlara ve daha üstün fazla manevra kabiliyetine sahip. Bu da savaş alanını şekillendirme yeteneklerini kökten değiştiriyor.
İsrail Kara Kuvvetleri’nde topçu birliklerin eğitiminden sorumlu Komutan Yarbay Shai Cohen, 10 gün süren topçu tatbikatı sırasında Jerusalem Post’a konuştu.
Cohen gazeteye yaptığı açıklamada, “Topçu personelini, gelecekteki komutanları yetiştiriyoruz. Bu büyük bir sorumluluk. Bir sonraki savaşta topçu ateş gücü çok belirleyici olacak” dedi.
Cohen, Hizbullah’ı İsrail topçularının ‘hayal bile edilemeyecek’ şekillerde ezeceği imasında bulunduğu açıklamasında “Topçu gücü açısından Hamas’a karşı da dahil olmak üzere tüm cephelerde hazırız” ifadesini kullandı. Hazır olmaları gereken en büyük çatışmanın Hizbullah ile yaşanacağını vurguladı.

10 günlük tatbikatın önemi
Söz konusu tatbikatın uzun tutulmasının ‘savaşta yaşabilecek ikilemleri simüle etmek’ açıısndan önemli olduğunu söyleyen Cohen, “Kuzeyde bir savaşın gerçekten nasıl olacağını görmemiz ve topçu ateş gücünün merkezi rolünü hissetmemiz gerekiyor” dedi.
Cohen, İsrail ordusunun mevcut topçu yetenekleri ile geçmiştekini karşılaştırdığı açıklamasında şunları söyledi:
“Geçmişe göre çok daha fazla ateş gücü bulunacak. İstihbarat ve ateş gücü daha fazla entegrasyon olacak. İstihbarat iyileştikçe topçuların isabet oranı da artacaktır. Yeteneklerimiz çok çeşitli. Görsel ve istihbarat toplama yeteneklerimiz var. Toplarımız ve hassas mühimmatımız bulunuyor.”
Cohen ayrıca mevcut topçu birimlerinin orduya ‘kuvvet kullanmak için maksimum sayıda olasılık, gelişmiş seçenek ve parametre sağladığını’ kaydetti.
Kentsel alanlarda sivil kayıplardan kaçınmanın zorluğuna değinen Cohen açıklamasının devamında şunları söyledi:
“Düşmanın sivilleri canlı kalkan olarak kullanması ahlak dışı. Bunu yapmaları, sivillere verilen zararın en aza indirilmesi için daha kesin olmamız gerektiği anlamına geliyor. Bunu Mayıs 2021’de Hamas’a yönelik Duvarların Muhafızı Operasyonu sırasında, ondan kısa süre önce de diğer bazı operasyonlarda gördük.”
Cohen , İsrail ordusunun Mayıs 2021’deki Gazze savaşı sırasında sivil kayıpları azaltmak için uyguladığı kısıtlamalar hakkında da bilgi verdi:
“Ateş açamayacağımızı bildiğimiz veya yalnızca gerekli hedefleri vuracağımızdan emin olduktan sonra ateş ettiğimiz alanlar vardı. Kesinlikle ateş edebileceğimiz ve bölgedeki siviller nedeniyle saldırının iptal edildiği veya güçlerimizin daha az ağır ve daha isabetli mühimmat kullanılmasını sağlamak için saldırıyı ertelediği birçok durum yaşandı.”
Cohen, mevcut topçu kuvvetlerinin manevra kabiliyetine ilişkin de şu açıklamalarda bulundu:
“Her zaman farklı yerlere manevra yapabiliriz. Ancak bugün manevra kabiliyetimiz çok arttı ve hedefleri vurmak için sahip olduğumuz daha uzun menzil, bizi daha ölümcül ve etkili kılıyor.”
Topçu komutanlarının personellerinin veya güçlerinin bir kısmını kaybettiklerinde nasıl hareket edeceklerini bilmelerinin önemli olduğunu vurgulayan Cohen, “Stratejik ve taktiksel olarak çevrelerini ele geçirme ve hızlı bir şekilde saldırmaya devam etme yeteneğine ihtiyaçları var” dedi.



Suriye'nin Hama kentinde bir adam karısını ve üç kızını öldürdükten sonra intihar etti

Hama'da Beşşar Esed rejiminin devrilmesinin birinci yıl dönümü kutlamaları sırasında dalgalanan Suriye bayrağı (Arşiv- AFP)
Hama'da Beşşar Esed rejiminin devrilmesinin birinci yıl dönümü kutlamaları sırasında dalgalanan Suriye bayrağı (Arşiv- AFP)
TT

Suriye'nin Hama kentinde bir adam karısını ve üç kızını öldürdükten sonra intihar etti

Hama'da Beşşar Esed rejiminin devrilmesinin birinci yıl dönümü kutlamaları sırasında dalgalanan Suriye bayrağı (Arşiv- AFP)
Hama'da Beşşar Esed rejiminin devrilmesinin birinci yıl dönümü kutlamaları sırasında dalgalanan Suriye bayrağı (Arşiv- AFP)

Suriye'nin Hama şehrinin el-Beyad mahallesinde, dün akşam bir ailenin beş üyesi evlerinde gizemli koşullar altında öldürüldü.

İçişleri Bakanlığı'na göre, ilk incelemeler kocanın önce karısını ve üç kızını öldürdükten sonra intihar ettiğini ortaya koydu.

Suriye'nin "Al Ekhbariya " kanalında bugün yer alan habere göre, suçun nedenleri ve tüm ayrıntılarını belirlemek için soruşturmalar devam ediyor.

Şarku’l Avsat’ın Yerel medyadan aktardığına göre cinayette kullanılan silah Kalaşnikov tipi bir saldırı tüfeği.


İsrail Ramallah'ın kuzeyindeki askeri kontrol noktasını kapattı

İsrail'in Cenin yakınlarındaki Kabatiya kasabasına düzenlediği baskında askeri araçlar çalışıyor (Reuters)
İsrail'in Cenin yakınlarındaki Kabatiya kasabasına düzenlediği baskında askeri araçlar çalışıyor (Reuters)
TT

İsrail Ramallah'ın kuzeyindeki askeri kontrol noktasını kapattı

İsrail'in Cenin yakınlarındaki Kabatiya kasabasına düzenlediği baskında askeri araçlar çalışıyor (Reuters)
İsrail'in Cenin yakınlarındaki Kabatiya kasabasına düzenlediği baskında askeri araçlar çalışıyor (Reuters)

İsrail güçleri, bu sabah Batı Şeria'daki Ramallah'ın kuzeyinde bulunan Atara askeri kontrol noktasını kapattı. Filistin Haber Ajansı (WAFA) haberinde, "işgal güçleri kontrol noktasını sabahın erken saatlerinde kapatarak, özellikle Ramallah'ın kuzeybatı ve batısındaki köylerden ve kasabalardan ve kuzeydeki vilayetlerden gelen ve giden vatandaşların hareketini aksattı" ifadelerini kullandı.

Şarku’l Avsat’ın Duvar ve Yerleşim Direnişi Komisyonu’nun ekim ayında yayınladığı rapordan aktardığına göre, Filistin topraklarını bölen kalıcı ve geçici engellerin toplam sayısı, askeri kontrol noktaları ve kapılar da dahil olmak üzere 916'ya ulaştı.


Lübnan'daki Birleşmiş Milletler gücü, askerlerinden birinin İsrail ateşiyle yaralandığını duyurdu

Lübnan-İsrail sınırına yakın bir noktada UNIFIL askerleri ve Lübnan askerleri (Reuters)
Lübnan-İsrail sınırına yakın bir noktada UNIFIL askerleri ve Lübnan askerleri (Reuters)
TT

Lübnan'daki Birleşmiş Milletler gücü, askerlerinden birinin İsrail ateşiyle yaralandığını duyurdu

Lübnan-İsrail sınırına yakın bir noktada UNIFIL askerleri ve Lübnan askerleri (Reuters)
Lübnan-İsrail sınırına yakın bir noktada UNIFIL askerleri ve Lübnan askerleri (Reuters)

Birleşmiş Milletler Lübnan Geçici Gücü (UNIFIL), dün güney Lübnan'daki mevzilerinden birinin yakınında İsrail'in düzenlediği saldırıda bir askerinin yaralandığını duyurdu ve İsrail'e "saldırgan davranışlarına son vermesi" çağrısını yineledi.

Bu, İsrail ve Lübnan arasında tampon güç olarak görev yapan ve İsrail ile Hizbullah arasındaki bir yıllık ateşkesi desteklemek için Lübnan ordusuyla iş birliği yapan UNIFIL'in güney Lübnan'da bildirdiği son olaydır.

Şarku'l Avsat'ın AFP'den aktardığına göre UNIFIL açıklamasında, "Bu sabah, Mavi Hat'ın güneyinde, Bastra köyünde yoldaki bir engeli inceleyen UNIFIL devriyesinin yakınlarına İsrail ordusunun mevzilerinden ağır makineli tüfek ateşi açıldı. Ateş, yakınlarda bir el bombasının patlamasının ardından başladı" ifadeleri yer aldı.

UNIFIL şöyle devam etti: "UNIFIL mülkünde herhangi bir hasar meydana gelmese de silah sesleri ve patlama nedeniyle barış gücü mensuplarından biri hafif bir beyin sarsıntısı geçirdi."

UNIFIL ayrıca dün, Lübnan'ın güneyindeki Kfarşuba kasabasında başka bir olayın yaşandığını bildirdi ve rutin operasyonel görev yürüten bir başka barış gücü devriyesinin, mevzilerinin yakınlarında İsrail tarafından ateş açıldığını belirtti.

Bu ayın başlarında UNIFIL, İsrail güçlerinin Lübnan'ın güneyinde barış güçlerine ateş açtığını bildirmişti.

UNIFIL, geçtiğimiz ay İsrail askerlerinin Güney Lübnan'daki güçlerine ateş açtığını bildirirken, İsrail ordusu barış güçlerini yanlışlıkla "şüpheli" olarak algıladığını ve onlara uyarı ateşi açtığını belirtti.

Ekim ayında UNIFIL, personelinden birinin Güney Lübnan'daki BM mevzisinin yakınlarına atılan bir İsrail el bombası nedeniyle yaralandığını bildirdi; bu, bir ay içinde yaşanan üçüncü benzer olaydı.

UNIFIL, barış güçlerine yönelik veya yakınlarında yapılan saldırıların, Kasım 2024 ateşkesinin temelini oluşturan BM Güvenlik Konseyi Kararı 1701'in "ciddi ihlalleri" olduğunu belirtti.

İsrail ordusuna, "Mavi Hat boyunca veya yakınında barış ve istikrar için çalışan barış güçlerine yönelik saldırgan davranışlarını ve saldırılarını durdurması" çağrısını yineledi.

İsrail, ateşkes anlaşmasına rağmen Lübnan topraklarına düzenli saldırılar düzenlemeye devam ediyor ve Hizbullah mevzilerini ve personelini hedef aldığını, onları yeniden silahlandıklarını iddia ederek suçluyor. İsrail ayrıca Güney Lübnan'ın stratejik açıdan önemli beş bölgesinde askeri varlığını sürdürüyor.