İsrail’den uyarı: Hizbullah ile savaş durumunda Lübnan her gün binlerce top mermisi ile hedef alınacak

Fotoğraf (Reuters-Arşiv)
Fotoğraf (Reuters-Arşiv)
TT

İsrail’den uyarı: Hizbullah ile savaş durumunda Lübnan her gün binlerce top mermisi ile hedef alınacak

Fotoğraf (Reuters-Arşiv)
Fotoğraf (Reuters-Arşiv)

İsrail, Hizbullah ile olası bir savaş çıkması durumunda, orduya ait topçuların Lübnan’ı günde binlerce kez hedef alacağını açıkladı.
Şarku’l Avsat’ın Jerusalem Post gazetesinden aktardığı habere göre bugün ‘topçu’ olarak sınıflandırılan birim, saldırı ve istihbarat toplama amaçlı insansız hava araçlarını (İHA) içerdiği için geleneksel tanımdan tamamen farklı.
Silahlı insansız hava araçları (SİHA), füzeler ve diğer saldırı yöntemleriyle, mevcut ‘topçu’ kuvvetlerinin yüzde 60’ı geleneksel değil.
İsrail Kara Kuvvetleri geçmişe göre daha uzun menzile, hassas silahlara ve daha üstün fazla manevra kabiliyetine sahip. Bu da savaş alanını şekillendirme yeteneklerini kökten değiştiriyor.
İsrail Kara Kuvvetleri’nde topçu birliklerin eğitiminden sorumlu Komutan Yarbay Shai Cohen, 10 gün süren topçu tatbikatı sırasında Jerusalem Post’a konuştu.
Cohen gazeteye yaptığı açıklamada, “Topçu personelini, gelecekteki komutanları yetiştiriyoruz. Bu büyük bir sorumluluk. Bir sonraki savaşta topçu ateş gücü çok belirleyici olacak” dedi.
Cohen, Hizbullah’ı İsrail topçularının ‘hayal bile edilemeyecek’ şekillerde ezeceği imasında bulunduğu açıklamasında “Topçu gücü açısından Hamas’a karşı da dahil olmak üzere tüm cephelerde hazırız” ifadesini kullandı. Hazır olmaları gereken en büyük çatışmanın Hizbullah ile yaşanacağını vurguladı.

10 günlük tatbikatın önemi
Söz konusu tatbikatın uzun tutulmasının ‘savaşta yaşabilecek ikilemleri simüle etmek’ açıısndan önemli olduğunu söyleyen Cohen, “Kuzeyde bir savaşın gerçekten nasıl olacağını görmemiz ve topçu ateş gücünün merkezi rolünü hissetmemiz gerekiyor” dedi.
Cohen, İsrail ordusunun mevcut topçu yetenekleri ile geçmiştekini karşılaştırdığı açıklamasında şunları söyledi:
“Geçmişe göre çok daha fazla ateş gücü bulunacak. İstihbarat ve ateş gücü daha fazla entegrasyon olacak. İstihbarat iyileştikçe topçuların isabet oranı da artacaktır. Yeteneklerimiz çok çeşitli. Görsel ve istihbarat toplama yeteneklerimiz var. Toplarımız ve hassas mühimmatımız bulunuyor.”
Cohen ayrıca mevcut topçu birimlerinin orduya ‘kuvvet kullanmak için maksimum sayıda olasılık, gelişmiş seçenek ve parametre sağladığını’ kaydetti.
Kentsel alanlarda sivil kayıplardan kaçınmanın zorluğuna değinen Cohen açıklamasının devamında şunları söyledi:
“Düşmanın sivilleri canlı kalkan olarak kullanması ahlak dışı. Bunu yapmaları, sivillere verilen zararın en aza indirilmesi için daha kesin olmamız gerektiği anlamına geliyor. Bunu Mayıs 2021’de Hamas’a yönelik Duvarların Muhafızı Operasyonu sırasında, ondan kısa süre önce de diğer bazı operasyonlarda gördük.”
Cohen , İsrail ordusunun Mayıs 2021’deki Gazze savaşı sırasında sivil kayıpları azaltmak için uyguladığı kısıtlamalar hakkında da bilgi verdi:
“Ateş açamayacağımızı bildiğimiz veya yalnızca gerekli hedefleri vuracağımızdan emin olduktan sonra ateş ettiğimiz alanlar vardı. Kesinlikle ateş edebileceğimiz ve bölgedeki siviller nedeniyle saldırının iptal edildiği veya güçlerimizin daha az ağır ve daha isabetli mühimmat kullanılmasını sağlamak için saldırıyı ertelediği birçok durum yaşandı.”
Cohen, mevcut topçu kuvvetlerinin manevra kabiliyetine ilişkin de şu açıklamalarda bulundu:
“Her zaman farklı yerlere manevra yapabiliriz. Ancak bugün manevra kabiliyetimiz çok arttı ve hedefleri vurmak için sahip olduğumuz daha uzun menzil, bizi daha ölümcül ve etkili kılıyor.”
Topçu komutanlarının personellerinin veya güçlerinin bir kısmını kaybettiklerinde nasıl hareket edeceklerini bilmelerinin önemli olduğunu vurgulayan Cohen, “Stratejik ve taktiksel olarak çevrelerini ele geçirme ve hızlı bir şekilde saldırmaya devam etme yeteneğine ihtiyaçları var” dedi.



İsrail, Gazze’deki kafeyi 230 kiloluk bombalarla vurdu

İsrail ordusu, Filistinlilerin sıkça kullandığı deniz kenarındaki kafeyi harabeye çevirdi (AFP)
İsrail ordusu, Filistinlilerin sıkça kullandığı deniz kenarındaki kafeyi harabeye çevirdi (AFP)
TT

İsrail, Gazze’deki kafeyi 230 kiloluk bombalarla vurdu

İsrail ordusu, Filistinlilerin sıkça kullandığı deniz kenarındaki kafeyi harabeye çevirdi (AFP)
İsrail ordusu, Filistinlilerin sıkça kullandığı deniz kenarındaki kafeyi harabeye çevirdi (AFP)

İsrail, Gazze’de internete erişim sağlayan kafeye düzenlediği saldırıda 230 kilogramlık bombalar kullandı.

Guardian’ın haberinde, İsrail ordusunun pazartesi günü düzenlediği saldırıda Amerikan yapımı MK-82 bombalarından kullandığı yazılıyor. Bu bombalar büyük bir krater oluşturuyor ve şarapnelin geniş bir alana yayılmasına yol açıyor.

El Beka adlı kafeye yapılan saldırıda en az 41 Filistinli öldürülmüş, 75 kişi yaralanmıştı. Hayatını kaybedenler arasında 4, 12 ve 14 yaşlarındaki çocuklar da vardı.

Gazetenin bombanın parçalarına dair elde ettiği fotoğrafları inceleyen uzmanlar, sivillerin böyle bir mühimmatla kasten vurulmasının savaş suçu teşkil edebileceğine dikkat çekiyor.

Kopenhag Üniversitesi'nde uluslararası hukuk alanında çalışan Marc Schack şunları söylüyor:

Bu tür bir mühimmatın kullanımını gerekçelendirmek neredeyse imkansız. Eğer 20, 30, 40 ya da daha fazla sivil kayıptan bahsediyorsanız, bu genellikle çok büyük öneme sahip bir hedef olmalıdır. Afganistan ve Irak'taki koalisyon güçleri açısından çok üst düzey bir hedef için kabul edilen rakam 30'dan az sivilin öldürülmesiydi, o zaman da istisnai koşullar söz konusuydu.

Diğer yandan saldırının ardından İsrail Savunma Kuvvetleri’nden (IDF) yapılan açıklamada “asla sivillerin hedef alınmadığı” ileri sürüldü. Ayrıca saldırıdan önce sivil kaybın azaltılması için adımlar atıldığı savunuldu. Analistler, İsrail ordusunun drone’larla kafe etrafındaki sivilleri görmesine rağmen saldırı düzenlediğini söylüyor.

Filistinli bir aile tarafından 40 yıl önce kurulan kafe, hızlı internet bağlantısıyla öğrenciler, gazeteciler ve uzaktan çalışanların sık uğradığı bir mekandı.

İsrail ordusu Gazze’yi her gün bombalarken bölgede ateşkes sağlanması için yürütülen çalışmalar da hızlandı.

İsrail medyasındaki haberlerde, Başbakan Binyamin Netanyahu’nun 7 Temmuz’da yapacağı ABD ziyareti öncesinde ateşkes anlaşmasının imzalanmasının hedeflendiği yazılıyor.

Ayrıca ABD Başkanı Donald Trump’ın İsrail tarafından kabul edildiğini savunduğu 60 günlük ateşkes teklifine Hamas’ın da sıcak baktığı ileri sürülüyor. Anlaşmaya dair detaylar resmi kanallardan paylaşılmadı. Ancak haberlerde Hamas’tan kalan 50 rehinenin tamamını serbest bırakmasının isteneceği aktarılıyor.

Hamas’ın buna yanıtını cuma akşamına kadar arabuluculara sunması bekleniyor. Filistinli örgütün, Gazze’ye yardım girişine izin verilmesi ve İsrail ordusunun bölgedeki işgalini sonlandırması taleplerinden geri adım atmayacağı belirtiliyor. Anlaşma kapsamında IDF’nin Gazze’deki bazı bölgelerden çekilebileceği savunuluyor.

Independent Türkçe, Guardian, Times of Israel, Haaretz