Libya Başkanlık Konseyi’nden Temsilciler Meclisi ve Devlet Yüksek Konseyi arasındaki ihtilafları çözmek için müdahale uyarısı

 Libya Başkanlık Konseyi Başkanı Muhammed el-Menfi (EPA)
Libya Başkanlık Konseyi Başkanı Muhammed el-Menfi (EPA)
TT

Libya Başkanlık Konseyi’nden Temsilciler Meclisi ve Devlet Yüksek Konseyi arasındaki ihtilafları çözmek için müdahale uyarısı

 Libya Başkanlık Konseyi Başkanı Muhammed el-Menfi (EPA)
Libya Başkanlık Konseyi Başkanı Muhammed el-Menfi (EPA)

Libya Başkanlık Konseyi Başkanı Muhammed el-Menfi, Abdulhamid Dibeybe başkanlığındaki Ulusal Birlik Hükümeti’nin Arap Birliği arasındaki mevcut ihtilaflardan uzak durdu.
Öte yandan, ertelenen cumhurbaşkanlığı ve milletvekili seçimlerinin anayasal temeli konusunda Temsilciler Meclisi ve Devlet Yüksek Konseyi arasındaki ihtilafları çözmek için müdahale edebileceği konusunda uyardı.
Dışişleri Bakanı Necla el-Menguş, Dibeybe hükümetinin, Arap Birliği ile olan anlaşmazlıklarına Menfi’yi de dahil etmeye çalıştı.
Geçtiğimiz günlerde Trablus kentinde düzenlenen Arap ülkeleri Dışişleri Bakanları İstişare Toplantısı’na birçok Arap Birliği üyesi ülke katılmayarak boykot etti.
Manguş, “Menfi, Tunus Dışişleri Bakanı ile görüşmesinde, Libya’nın meşru hak ve görevlerine yönelik herhangi bir ayrımcılığı tanımadığını vurguladı ve Arap Birliği’nin bir parti veya tarafın yanında yer almasını reddettiğini belirtti” dedi.
Manguş’un açıklamalarına ilişkin Menfi veya Başkanlık Konseyi tarafından herhangi bir resmi açıklama yapılmadı. Ancak konseydeki medya kaynakları Menfi’ye atfedilen ifadeleri yalanladı.
Arap Birliği’nden bir yetkili, adının gizli kalması koşuluyla Şarku’l Avsat’a yaptığı açıklamada, “Arap Birliği Genel Sekreteri Ahmed Ebu Gayt, Dibeybe hükümeti ile bir medya tartışmasına girmekten kaçındı” dedi.
Menfi ise, Tunus Dışişleri Bakanı ile görüşmesinin ardından yaptığı açıklamada, Dibeybe hükümeti ile Arap Birliği arasındaki mevcut ihtilafa atıfta bulunmadı.
Menfi, ABD’nin Trablus Büyükelçisi ve Libya Özel Temsilcisi Büyükelçi Richard Norland’dan bir telefon aldıktan sonra yaptığı açıklamada, görüşmede Libyalıların bir an önce seçimlere ulaşma umutlarını gerçekleştirmek için son toplantılarla siyasi çıkmazı kırmak ve siyasi süreci ilerletmek için atılan adımları tartıştıklarını bildirdi.
Açıklamaya göre Norland, ABD’nin ulusal uzlaşma projesinde Başkanlık Konseyi’ne verdiği desteği ve son yıllarda düzenlenen hazırlık forumunda kaydettiği ilerlemeyi vurguladı.
Öte yandan, Libya’daki ABD Büyükelçiliği, çimento ve inşaat sektörlerine adanmış en büyük ticaret fuarı olan ve geçtiğimiz günlerde Las Vegas’ta düzenlenen ‘World of Concrete’ fuarındaki Libya iş delegasyonunun, on yıl içinde Libya’dan ABD’ye yapılan en büyük ticaret misyonu olduğu bilgisini verdi.
Büyükelçilik açıklamasında, bu katılımın Libyalı ve ABD’li taraflar arasındaki yakın işbirliğinin sonucu olduğunu vurgulayarak, ABD-Libya ticari bağlarını daha da güçlendirmek için gelecekte daha fazla etkinlik düzenlenmesi yönündeki isteği ifade etti.
Diğer taraftan, Lockerbie saldırısının zanlısı eski Libya istihbarat görevlisi Ebu Akile Mesud’un savunmasını üstlenmek için bir hukuk ekibiyle bir anlaşma yapma sürecinde olduğu bildirildi.
Yerel basına göre, ailesi Ebu Akile Mesud’u hapishanede ziyaret etmek için Tunus’taki ABD büyükelçiliğinden vize alma sürecinde olduğunu açıkladı.



Almanya, "güvenlik gerekçeleriyle" Kuzey Irak'taki asker sayısını azaltıyor

Alman askerleri (DPA)
Alman askerleri (DPA)
TT

Almanya, "güvenlik gerekçeleriyle" Kuzey Irak'taki asker sayısını azaltıyor

Alman askerleri (DPA)
Alman askerleri (DPA)

Alman Silahlı Kuvvetleri, Ortadoğu'daki gerginliğin tırmanmasıyla birlikte "güvenlik gerekçeleriyle" Kuzey Irak'ta konuşlandırılan asker sayısını azaltacağını duyurdu.

Alman ordusunun operasyon komuta merkezi, artan bölgesel gerginlikleri gerekçe göstererek dün, görev için varlığı gerekli olmayan personelin geçici olarak Kürdistan Bölgesi'nin başkenti Erbil'den çekileceğiniaçıkladı.

Askeri bir sözcü, yeniden konuşlandırılacak asker sayısını veya bölgede kalacak gücün büyüklüğünü belirtmekten kaçındı.

Şarku’l Avsat’ın Alman Der Spiegel dergisinden aktardığına göre bu adım, Amerika Birleşik Devletleri ve İran arasında potansiyel bir askeri gerilimin artması riskine yanıt olarak atıldı.

Dergi, Washington ve Tahran arasındaki devam eden ve artan gerilimler nedeniyle bu adımın gerekli olduğunu belirten bir parlamento brifingine atıfta bulunarak, Almanya'nın Kuzey Irak'taki askeri varlığını önemli ölçüde azaltmayı planladığını bildirdi.

Ortak Operasyonlar Komutanlığı ise bu adımı ihtiyati bir önlem olarak nitelendirerek, kalan personelle temel görevlerini yerine getirmeye devam edeceğini vurguladı.

Kararın, sahadaki çok uluslu ortaklarla yakın bir koordinasyon içinde alındığını belirten yetkili, Alman askerlerinin güvenliğinin en büyük öncelik olduğunu vurguladı.

Almanya, DEAŞ'ın yeniden ortaya çıkmasını önlemek amacıyla Irak güçlerine eğitim de dahil olmak üzere Irak'ı desteklemek için uluslararası bir misyona katılıyor.

Misyon Erbil'e odaklanmış durumda, ancak Der Spiegel'in haberine göre son zamanlarda yaklaşık 300 Alman askeri ülke genelinde, çoğunlukla Ürdün'de konuşlandırıldı.


CENTCOM, bir hafta içinde Suriye'deki DEAŞ hedeflerine karşı 5 hava saldırısı düzenlediğini duyurdu

ABD'ye ait bir Apache helikopteri, 14 Ağustos 2024'te gerçek mühimmatla yapılan eğitim tatbikatı sırasında (Reuters)
ABD'ye ait bir Apache helikopteri, 14 Ağustos 2024'te gerçek mühimmatla yapılan eğitim tatbikatı sırasında (Reuters)
TT

CENTCOM, bir hafta içinde Suriye'deki DEAŞ hedeflerine karşı 5 hava saldırısı düzenlediğini duyurdu

ABD'ye ait bir Apache helikopteri, 14 Ağustos 2024'te gerçek mühimmatla yapılan eğitim tatbikatı sırasında (Reuters)
ABD'ye ait bir Apache helikopteri, 14 Ağustos 2024'te gerçek mühimmatla yapılan eğitim tatbikatı sırasında (Reuters)

ABD Merkez Komutanlığı (CENTCOM) yaptığı açıklamada, güçlerinin 27 Ocak ile 2 Şubat tarihleri ​​arasında Suriye'deki DEAŞ hedeflerine karşı 5 hava saldırısı düzenlediğini duyurdu. X platformu üzerinden dün yayınlanan açıklamada CENTCOM, DEAŞ’ın iletişim merkezlerini ve silah depolarını tespit edip imha ettiğini belirtti.

CENTCOM Başkanı Brad Cooper, “Bu saldırılar, DEAŞ’ın Suriye'de yeniden güçlenmesini önleme kararlılığımızın altını çiziyor… ABD'nin, bölgenin ve tüm dünyanın güven içinde yaşayabilmesi için DEAŞ’ın kalıcı olarak yenilgiye uğratılmasını sağlamak üzere Küresel Koalisyon ile koordineli olarak çalışıyoruz” dedi.  

CENTCOM açıklamasında, askeri operasyonlarının son iki ayda 50'den fazla DEAŞ üyesinin öldürülmesi veya yakalanmasıyla sonuçlandığı vurgulandı.


Irak, 350 bin Suriyeli mülteciyi kabul ettiği haberlerini reddediyor

Irak İçişleri Bakanlığı'na bağlı bir güvenlik görevlisi
Irak İçişleri Bakanlığı'na bağlı bir güvenlik görevlisi
TT

Irak, 350 bin Suriyeli mülteciyi kabul ettiği haberlerini reddediyor

Irak İçişleri Bakanlığı'na bağlı bir güvenlik görevlisi
Irak İçişleri Bakanlığı'na bağlı bir güvenlik görevlisi

Irak İçişleri Bakanlığı yaptığı açıklamada, Irak'ın Suriyeli mültecilere sınırlarını açtığı ve 350 bin mülteciyi kabul edeceği yönündeki haberleri yalanladı.

Irak İçişleri Bakanlığı'nın açıklamasında, "Bu haberleri kesinlikle yalanlıyoruz, ancak bilgi aktarımında doğruluğa ve haberlerin yalnızca resmi kaynaklardan alınmasına, kötü niyetli söylentilerden kaçınılması gerektiğini uyarıyoruz" denildi.

Şarku'l Avsat'ın DPA'dan aktardığına göre bakanlık açıklamasında ayrıca, "blog yazarlarının yanlış bilgi yaymaktan kaçınmaları ve yetkili kurumların resmi web sitelerini takip etmenin önemini" vurguladı.