Abiy Ahmed, Sudan- Etiyopya arasındaki kopuşu sonlandırarak Hartum’a gidiyor

Etiyopya Başbakanının gündeminde Sudanlıları uzlaştırmak için yeni arabuluculuk girişimi bulunuyor.

Burhan ve Abiy Ahmed, Hartum’da eski tarihli bir görüşme sırasında (Etiyopya Başbakanlık Ofisi’nin Twitter sayfası)
Burhan ve Abiy Ahmed, Hartum’da eski tarihli bir görüşme sırasında (Etiyopya Başbakanlık Ofisi’nin Twitter sayfası)
TT

Abiy Ahmed, Sudan- Etiyopya arasındaki kopuşu sonlandırarak Hartum’a gidiyor

Burhan ve Abiy Ahmed, Hartum’da eski tarihli bir görüşme sırasında (Etiyopya Başbakanlık Ofisi’nin Twitter sayfası)
Burhan ve Abiy Ahmed, Hartum’da eski tarihli bir görüşme sırasında (Etiyopya Başbakanlık Ofisi’nin Twitter sayfası)

Medya Etiyopya Başbakanı Abiy Ahmed’in bugün Hartum’a yapacağı ziyarete odaklandı. Ziyaret sırasında Abiy Ahmed, Sudan- Sudan anlaşmazlığının çözümü için yeni bir girişim ortaya koyarak, Egemenlik Konseyi Başkanı Abdulfettah el-Burhan ile bir araya gelecek. Etiyopya Başbakanının ziyareti, ‘iki ülke arasındaki kopuş’ ve ‘Etiyopya ordusu tarafından desteklenen milislerin kontrolündeki Sudan’ın Fuşka bölgesi hususunda iki ordu arasındaki sınır çatışması’ sonrasında ilk ziyaret olacak.
Etiyopya Başbakanı’nın Hartum’da liderlerle görüşmesi beklenen ziyaretin detaylarıyla ilgili resmi bilgilere ulaşılamadı. Şarku’l Avsat’a açıklamalarda bulunan kaynaklar iki ülke arasındaki birçok ‘kritik’ noktayı ele alacak olan Ahmed’e bakanların eşlik etmesinin beklendiğini söyledi.
Abiy Ahmed, Aralık devrimi ve Hartum’daki ordu karargahı önünde sivillerin oturma eyleminin dağıtılması olaylarından sonra sivillerle ordunun arasında sağlanan barışta önemli bir rol oynadı. Ülkesi, eski Başbakan Abdullah Hamduk’un başkanlığındaki geçiş hükümetinin kurulmasını sağlayan anayasal belgenin imzalanmasına arabuluculuk etti.
Ziyaret ve belki de yeni arabuluculuk girişimi, ‘Özgürlük ve Değişim’ ana muhalefet koalisyonunun Mısır’ın Kahire’de Sudanlı tarafları bir araya getirme ve ordu ile siviller arasında bir çerçeve anlaşma imzalama girişimini reddetmesinin ardından gelişti. Anlaşmanın, sivil bir hükümetin kurulmasına katkı sağlaması bekleniyor. Ancak hükümet ile silahlı hareketler arasındaki barış anlaşmasını imzalayan tarafların reddi de dahil olmak üzere zorluklarla karşı karşıya.
Kaynaklar Abiy Ahmed’in bu sabah kısa bir ziyaret için Hartum’a geleceğini ve bu ziyaret sırasında geçici Egemenlik Konseyi Başkanı Korgeneral Abdulfettah el-Burhan ile iki ülke arasında askıdaki sorular da dahil bir dizi meseleyi görüşmek üzere bir araya geleceğini belirtti. Kaynağa göre görüşülecek konuların başında Nahda (Rönesans) Barajı, sınır anlaşmazlığı, Addis Ababa ile Mekelle arasındaki uzlaşı, Sudan sınırında Tigray ile olan anlaşmazlığın sona ermesi, Eritreli askerlerin Etiyopya’nın doğusundaki savaşın sona ermesinden sonra ülkelerine dönüşü meselesi geliyor.
Yerel ‘Al-Harak’ gazetesi, Abiy Ahmed’in Sudan’daki siyasi krizi çözmek için yeni bir arabuluculuğa öncülük edeceğini bildirdi. Ancak Sudanlı ve Etiyopyalı taraflar, ziyaretin gündemini resmi olarak yayınlamadı veya kamuoyuna açıklama yapmadı.
Ordu Komutanı Abdulfettah el-Burhan’ın 25 Ekim 2021’de eylemlerinin ardından iki ülke arasındaki durum gerginleşmeye devam etti ve her iki taraftan askerlerin öldüğü silahlı çatışmalar tırmandı.
Etiyopya, çatışmalarla Etiyopya federal ordusu ile Tigray Halk Kurtuluş Cephesi (TPLF) güçleri arasında devam eden savaş koşullarının istismar edildiğini açıkladı. Sudan ise ordusunun çeyrek asrı aşkın bir süredir Etiyopyalı milislerin kontrolündeki Fuşka bölgesini restore etmeyi amaçlayan operasyonları ‘meşru’ olarak nitelendirirken, iki yılı aşkın süredir de iki ülke arasındaki ilişkiler gergin.
Ancak Afrika'da Barış ve Güvenlik Sorunları Üzerine Tana Forumu sırasında geçen Ekim ayında Burhan ve Ahmed’i Etiyopya’nın Bahir Dar şehrinde bir araya getiren toplantı, Nahda Barajı ve sınır meseleleriyle ilgili sorunların diyalog yoluyla çözülmesi için bir anlaşmaya varma olasılığını artırdı.



Yemen'deki parti ittifakları hakkında

 Liderlere eleştiri, arabulucu olmadan Yemen içinde veya dışında aralarında toplantı yapamadıkları içindir (AFP)
Liderlere eleştiri, arabulucu olmadan Yemen içinde veya dışında aralarında toplantı yapamadıkları içindir (AFP)
TT

Yemen'deki parti ittifakları hakkında

 Liderlere eleştiri, arabulucu olmadan Yemen içinde veya dışında aralarında toplantı yapamadıkları içindir (AFP)
Liderlere eleştiri, arabulucu olmadan Yemen içinde veya dışında aralarında toplantı yapamadıkları içindir (AFP)

Mustafa Numan

Çok partili hayat, Yemen Cumhuriyeti'nin kurulduğu 22 Mayıs 1990'dan itibaren şaşırtıcı ve benzeri görülmemiş bir hareketliliğe sahne olmuştu. Bu hareketlilik, Yemen birliğine imza atan iki siyasi yapı olan güneydeki Yemen Sosyalist Partisi ile kuzeydeki Genel Halk Kongresi arasındaki dengenin bir ürünüydü.

Partiler yer altını bırakıp, aleni olarak ve herhangi bir kısıtlama olmaksızın faaliyet göstermeye başladılar. Öyle ki, halkta tabanı olmayan ve insanların liderlerinden hiçbirini tanımadığı yeni ve yenilikçi parti ve oluşumlar ortaya çıktı.

Tarihi olarak bilinen partileri kopyalayarak alternatif partiler kurma girişimleri de arttı ve bunlar, tarihi partilerin çoğu düşünce olarak Sosyalist Parti'ye yakın olduğundan, Sana’daki iktidarın çoğulculuk fikrinden duyduğu baskı ve rahatsızlığın bir göstergesiydi.

Yerel sivil toplum ve insan hakları kuruluşları da o dönemde dar sınırlar içinde faaliyet göstermeye başladılar. Sınırlarının dar olmasının nedeni, merhum cumhurbaşkanı İbrahim el-Hamdi döneminde gelişen yollar inşa etme, su kuyuları açma, dispanserler işletme alanlarında yerel toplumlara önemli hizmetler sunan yardım kooperatiflerinin bilinen faaliyetleri dışında bu tür faaliyetler pek bilinmiyordu. Söz konusu kooperatiflerin gelirlerini ise zengin insanlardan, gurbetçilerden, Yemen içindeki ve dışındaki iş adamlarından, kısmen de dış yardım kuruluşlarından gelen bağışlar oluşturuyordu.

1994 yazındaki savaşın sona ermesiyle çok partili hayat, tarihi partilerin gerçek bir etkiye sahip olmadan siyasi sahnede var olmaya devam etmelerine rağmen, bugüne kadar etkisinden kurtulamadığı ağır bir darbe aldı. İktidar bu partilerin faaliyetlerine isteksizce göz yumdu, çünkü o aşamada genel özgürlüklerin, özgür siyasi faaliyetin korunması konusunda baskı yapan Batı dünyası nezdinde, demokratik devlet formunu koruma kaygısıyla muhalefeti kabul ettiğini göstermek istiyordu

İki taraf, iktidar ve partiler arasındaki gerilim ve çekişme durumu, dönem dönem yaşanan gevşeme ve yumuşama aşamalarıyla devam etti. Rejim, önce 1997’teki savaştan, ardından 2003'te yapılan ve parlamenter hayatta son olan seçimlerden sonra partilerin rolünü sınırlamayı başardı.

2003'te yapılan son parlamento seçimlerinin sonuçları açıklandıktan sonra, çoğunluğu elde etmesi umulan Halk Kongresi, merhum Abdulkerim el-Eryani’nin "ezici çoğunluk" olarak adlandırdığı bir sonuç elde etti. Meclisin 301 olan toplam sandalye sayısından 238’ini kazanarak muhalefete sadece 59'unu bıraktı.

O dönemde Temsilciler Meclisi içindeki ve dışındaki muhalefet partileri, sol partiler, Nasırcılar, Baas Partisi'nin kollarından biri ile farklı referanslarıyla İslamcıları, Ortak Buluşma Partileri adı altında bir araya getiren ilk bloğu oluşturdular.

Bu, Yemen ve bölge düzeyinde siyasi eylemde yeni bir gelişmeydi ve birbiriyle siyasi, fikri ve tarihi rekabeti olan bileşenleri bir araya getiriyordu. Aralarındaki rekabete rağmen merhum liberal solcu Carallah Ömer, siyasette ve düşüncede açık olan İslamcı meslektaşı, Islah Partisi lideri Muhammed Kahtan, onlarla birlikte politikacılar Muhammed Abdulmelik el-Mütevekkil ve Abdulkuddus el-Mudavhi, entelektüel hareket noktalarını birbirinden ayıran boşluğu doldurmayı başardılar. Siyasi hayal güçleri, üzerinde anlaşamadıkları konularda ortak ulusal eylem ve diyalog noktaları bulmalarını sağladı.

Ortak buluşma fikri, uygulama ve çaba olarak Yemen kökenliydi, arkasında bir dış müdahale ve hatta dış destek peşinde koşma yoktu. Bunun yanı sıra, bağımsızlığı ve bu konuda öne çıkması sebebiyle geniş bir halk kitlesinin kabulünü kazandı ki, mevcut partilerde eksik olan da budur.

Husilerin 21 Eylül 2014'te iktidara çökmesi, ülke içindeki siyasi yaşamı baskıyla ve zorla kış uykusuna yatırdı. Karşı çıkan, muhalif eden ve farklı olan herkes tehdit edildi ve hapse atıldı.

Parti liderlerinin çoğu ülkeden kaçtı, kalanlar tutuklandı, bazıları ise kayboldu. İç siyasi, sosyal ve ekonomik ortam, Sana'daki Husi otoritesinin özgür siyasi faaliyetlere ve medya çalışmalarına kapıları tamamen kapatan baskıcı tedbirleri nedeniyle umutsuz ve kötü bir hal aldı.

Ülkeyi terk eden partilerin liderleri kendi aralarında ittifak kurmaya çalıştılar ve Nisan 2019'da “Yemenli Siyasi Güçler Ulusal İttifakı” ilan edildi. Amaç, Husi karşıtı güçleri tek siyasi çerçevede bir araya getirmekti. Bunun “Yemenlilerin safları sıklaştırmak ve zafere ulaşmak için uzun zamandır beklediği önemli bir adım" olduğu da söylendi.

İnsanlar söylemlerin sahada eyleme dönüşmesini bekledi, ancak işler duyurunun ötesine geçemedi ve tüm katılımcıların tabanları yurt içinde, yurt dışındaki liderlerinin atmosfer ve ikliminden uzak oldukları için fikir henüz emekleme aşamasında öldü.

Şimdi Yemen'den uzaktaki bu siyasi oluşumları seferber etmeye yönelik girişim tekrarlanıyor, ancak bu kez Amerikan çabalarıyla. Evet, bu kez Amerikan çabalarıyla, dahası Güney’in en önemli grubu, ülkede en yüksek otorite olan Cumhurbaşkanlığı Liderlik Konseyi'nde üç üye ile temsil edilen ve hükümette beş bakanı bulunan Geçiş Konseyi’nin katılımı olmaksızın tekrarlanıyor.

Şu anda sürmekte olan seferberliğe yönelik eleştirinin fikre yönelik bir itiraz olmadığı, bunun katılmak isteyen herkesin siyasi hakkı olduğu anlaşılmalıdır. Eleştirinin nedeni, bu liderlerin arabulucu olmadan Yemen içinde veya dışında kendi aralarında bir toplantı düzenleyememesinden duyulan rahatsızlığı dile getirmektir.

Arabulucu taraf Arap olsaydı, mesele kabul edilebilir ve anlaşılır olurdu; ancak Batılı bir tarafın davetini kabul etmek, katılımcıların sorgulanamayacak olan vatanseverlikleri ve dürüstlükleri hakkında değil ama kaçınılmaz olarak liderlerin ulusal meselelerini Amerikan misafirperverliğine ve harcamalarına ihtiyaç duymadan yönetememelerinin anlamı hakkında pek çok soruyu gündeme getiriyor.

*Bu analiz Şarku’l Avsat tarafından Indpendent Arabia’dan çevrilmiştir.