Yemen hükümeti ekonomik reformları hızlandırıyor

Yemen hükümeti, ekonomiyi ve para birimini korumak için reformların hızlandırılmasını vurguluyor

Yerinden edilen Yemenliler, ülkenin kuzeybatısındaki Hacca’da Birleşmiş Milletler’den gıda yardımı alıyor (AFP)
Yerinden edilen Yemenliler, ülkenin kuzeybatısındaki Hacca’da Birleşmiş Milletler’den gıda yardımı alıyor (AFP)
TT

Yemen hükümeti ekonomik reformları hızlandırıyor

Yerinden edilen Yemenliler, ülkenin kuzeybatısındaki Hacca’da Birleşmiş Milletler’den gıda yardımı alıyor (AFP)
Yerinden edilen Yemenliler, ülkenin kuzeybatısındaki Hacca’da Birleşmiş Milletler’den gıda yardımı alıyor (AFP)

Yemen hükümeti, harcamaları rasyonelleştirme, gelirleri artırmak için alınan önlemlerden halkın etkilenmemesini sağlama taahhüdü vererek ekonomiyi ve yerel para birimini korumak için benimsediği reform sürecinin hızlandırılması gerektiğini vurguladı.
Muin Abdulmelik başkanlığında bir araya gelen Yemen hükümeti, darbeyi sona erdirmek ve devleti yeniden kurmak için Husi milislerle mücadele bağlamında olası herhangi bir değişikliğe karşı gerekli önlemlerin alınması çağrısında bulundu.
Hükümet, kaynakları artırma yönünde, temel olmayan ithal ürünler üzerindeki gümrük dolar fiyatının yüzde 50 artırılmasını onaylamıştı. Söz konusu karar, vatandaşların bu karardan zarar görmeyeceği taahhüdüne rağmen tartışmalara yol açmıştı.
Yemen hükümetinin bu kararı, Husilerin Hadramut ve Şabva'daki ihracat limanlarına yönelik insansız hava aracı saldırıları nedeniyle geçen Ekim ayından bu yana petrol ihracatı gelirlerinden mahrum kalması ardından kaydedildi.
Resmi kaynakların bildirdiğine göre, hükümet söz konusu online toplantıda genel siyasi ve ekonomik koşulları ele aldı. Aynı zamanda son iki yıldaki performansın değerlendirilmesi, cumhurbaşkanlığı direktiflerince ülke ekonomisinde istikrarının sağlanması için alınan ekonomik, mali ve parasal kararlar ve önlemler üzerine duruldu.
Şarku’l Avsat’ın SABA’dan aktardığı haberde şu ifadelere yer verildi:
“Toplantıda bu adımların vatandaşların hayatını ve geçimini etkilememesini sağlayacak düzenlemeler, gelir gelişimi için mevcut seçenekler, üretim, yatırım ve gelir sektörlerinin harekete geçirilmesi ihtiyacı konuşuldu. Bu konuda bakanlıklara ve ilgili makamlara yerel yönetimlerle koordineli bir şekilde piyasalar üzerindeki denetim tedbirlerinin yoğunlaştırılması, alınan kararların gümrük vergilerinden tamamen muaf olan temel malzeme fiyatlarında vatandaşa ekonomik açıdan yeni bir yük bindirmek için kullanılmaması talimatı verildi. Ekonomiyi pekiştirmek, gelir oluşturmak ve çeşitlendirmek, genel devlet hesabına erişimini sağlamak, harcamaları gerekli harcamalarla sınırlı olacak şekilde kontrol etmek ve rasyonelleştirmek için gerekli politikalar gözden geçirildi. Yemen hükümeti, 2014-2020 yılları için merkezi ve yerel düzeydeki tüm kamu hizmet birimleri ile ertelenen birimler için kamu çalışanlarına yıllık ikramiye ödemelerinin tamamlanması yönündeki işlemlerin hızlandırılması gerektiğine vurguda bulundu.”
Yemen hükümeti, Husi terör saldırılarının petrol tesislerine yönelik feci etkilerini azaltmak, insani ve ekonomik durum üzerindeki etkilerini hafifletmek için Başkanlık Konseyi ile koordineli çabalar dahilinde, alınan tedbirler üzerinde her türlü kontrolü uygulamaya, vatandaşların günlük yaşamının etkilenmemesini sağlamaya istekli olduğunu teyit etti.
Yemen Temsilciler Meclisi, dış burs listelerinin düzeltilmesi ve yurtdışı bursları için adalet ve fırsat eşitliği ilkesi kapsamında uygunluk sağlamayanların isimlerinin çıkarılması, diplomatik misyon ve ataşelik kadrolarının azaltılması, şeffaflığın artırılması, yolsuzlukla mücadele edilmesi dahil olmak üzere giderleri kısmaya, harcamaların vatandaşların hayatını ve geçimini etkileyen temel hizmetlere yönlendirilmesine yönelik tedbirlerin devam ettiğini onayladı.
Resmi kaynakların bildirdiğine göre, Başkanlık Konseyi'nin kalkınma ve kapsamlı ekonomik reformda ana ortak niteliğindeki özel sektör için gerekli kolaylıkları sağlamaya, bu sektörü korumaya yönelik direktifleri tartışan Yemen hükümeti, tüm egemen limanlardaki prosedürleri basitleştirme, kaçakçılıkla mücadele etme ve yasa dışı ücretlerin tahsil edilmesini önleme yönünde bir dizi politikayı onayladı.
Başbakan Muin Abdulmelik, hükümetin bu yöndeki çabalarının sürdürülmesinin, iki katına çıkarılmasının, acil ihtiyaçlar doğrultusunda öncelik verilmesinin, vatandaşların mevcut sıkıntılarının hafifletilmesinin, olası değişikliklerle başa çıkmaya hazırlıklı olunmasının, böylece devlet restorasyonunun tamamlanmasının ve darbenin sona erdirilmesinin önemini vurguladı.
Kaynakların bildirdiğine göre söz konusu toplantıda, Dışişleri Bakanı'nın ateşkesin uzatılması yönünde devam eden Birleşmiş Milletler’in hamleleri ve uluslararası düzeydeki hamleler, bu çabaların Husi milisler tarafından engellenmeye devam edilmesi gibi üzere siyasi gelişmeler hakkındaki raporuna değinildi. Bu yönde İran rejiminin desteklediği Husiler ile uzlaşmazlık ile başa çıkılması yönünde yeni bir yaklaşım bulma ihtiyacına dikkat çekildi.



Mısır: Ramses Central binasında çıkan yangında 4 kişi hayatını kaybetti, onlarca kişi yaralandı

Kahire'nin merkezindeki Ramses bölgesinde bulunan bir telekomünikasyon binasında çıkan yangının ardından yükselen dumanlar (Reuters)
Kahire'nin merkezindeki Ramses bölgesinde bulunan bir telekomünikasyon binasında çıkan yangının ardından yükselen dumanlar (Reuters)
TT

Mısır: Ramses Central binasında çıkan yangında 4 kişi hayatını kaybetti, onlarca kişi yaralandı

Kahire'nin merkezindeki Ramses bölgesinde bulunan bir telekomünikasyon binasında çıkan yangının ardından yükselen dumanlar (Reuters)
Kahire'nin merkezindeki Ramses bölgesinde bulunan bir telekomünikasyon binasında çıkan yangının ardından yükselen dumanlar (Reuters)

Mısır medyası bugün, Kahire'nin merkezindeki Ramses Central binasında dün çıkan yangında dört kişinin hayatını kaybettiğini ve yaklaşık 30 kişinin yaralandığını bildirdi.

Mısır İletişim ve Bilgi Teknolojileri Bakanı Amr Talat, telekomünikasyon hizmetlerinin 24 saat içinde kademeli olarak geri döneceğini belirterek, Ramses Central binasının yangın nedeniyle günlerce hizmet dışı kalacağını açıkladı.

ı8

Mısır devlet televizyonunun dün kontrol altına alındığını açıkladığı Mısır Telekomünikasyon Şirketi binasındaki yangın başkent genelinde telekomünikasyon ve internet kesintilerine neden oldu.

Mısır Telekomünikasyon Şirketi bugün yaptığı açıklamada, çalışanların yaşamını yitirmesinden üzüntü duyduğunu belirtti.

Açıklamada şu ifadelere yer verildi: “Mısır Telekomünikasyon Şirketi, dün Ramses Central'da meydana gelen yangında hayatını kaybeden çalışanlarının yasını tutuyor… Şirketin yönetim kurulu, üst yönetimi ve tüm çalışanları hayatını kaybedenlerin ailelerine ve sevdiklerine en derin taziyelerini sunuyor.”

dfvgthy
Kahire'nin merkezindeki Ramses bölgesinde bulunan bir telekomünikasyon binasında çıkan yangının ardından yükselen dumanlar (Reuters)

Talat, olayla ilgili gelişmeleri takip etmek, meydana gelen hasarın boyutunu değerlendirmek, telekomünikasyon hizmetlerinin devamını sağlamak ve yangının etkilerini en aza indirmek için alınan tedbirleri gözden geçirmek üzere Kahire'ye dönmek üzere yurtdışı ziyaretini yarıda kesti.

fgthyu
Yangın söndürme çalışmalarına katılan itfaiyeciler dinleniyor. (Reuters)

Mısır Borsası, sistemle etkin bir şekilde iletişim kurmakta yaşanan güçlükler nedeniyle bugün işlemlere ara verme kararı aldı.

Mısır Borsası’ndan yapılan açıklamada şöyle denildi: “Son gelişmeler ışığında ve tüm tarafların ticaret için uygun bir ortam yaratma ve aracı kurumların ticaret sisteminin tüm taraflarıyla verimli bir şekilde iletişim kurabilmeleri için sürekli girişimlerine ve büyük çabalarına rağmen, tarafların çıkarları ve tüccarlar arasında eşit fırsatlar için Mısır Borsası'nın çıkarları doğrultusunda, bugün, 8 Temmuz 2025 Salı günü işlemlerin askıya alınmasına karar verilmiştir.”

ıko
Kahire'nin merkezindeki Ramses bölgesinde bulunan bir telekomünikasyon binasında çıkan yangını söndürmeye çalışan bir itfaiyeci (AFP)

Mısır Merkez Bankası krizin aşılması amacıyla bugünden itibaren ikinci bir duyuruya kadar bazı bankaların açılış saatlerinin iki saat uzatılarak akşam 5'e çekildiğini açıkladı.

Yangın telekomünikasyonu doğrudan etkiledi, insanlar telefon görüşmesi yapamadıklarını bildirdi ve binada yangın çıktıktan sonra büyük internet kesintileri rapor edildi. Küresel internet erişimini takip eden Birleşik Krallık merkezli NetBlocks, ağ verilerinin yerel düzeyde bağlantının normal seviyelerin yüzde 62 altında olduğunu gösterdiğini bildirdi.

Mısır Sağlık Bakanlığı, vatandaşların ana telefon hattına ulaşamaması durumunda çeşitli valiliklerdeki ambulans hizmetleri için alternatif numaralar yayınladı.

Telefon görüşmelerinin yanı sıra bir bankacılık kaynağı ve vatandaşlar kredi kartları, ATM'ler ve online işlemler gibi bazı dijital bankacılık hizmetlerinin de etkilendiğini bildirdi.

Sağlık Bakanlığı Sözcüsü Hussam Abdulgaffar dün yaptığı açıklamada, yaralanmaların çoğunun duman solumaktan kaynaklandığını söyledi.

Şarku’l Avsat’ın Mısır resmi haber ajansı MENA’dan aktardığına göre bir güvenlik kaynağı, “Sivil savunma görevlileri yangının merkez binanın tamamına yayılmasını önlemenin yanı sıra komşu binaların çatılarına sıçramasını da engellemeyi başardı” dedi.

Kaynak, ilk incelemenin ‘yangının muhtemelen bir elektrik kısa devresinden kaynaklandığını gösterdiğini’ ifade etti. Öte yandan uzmanlar, yangının nedenini belirlemek için yangının kalıntılarını inceliyor.

Kahire Valiliği daha önce yaptığı açıklamada, ‘merkezi operasyon odası ve valilik kontrol merkezinin 10 katlı Ramses Central binasının yedinci katında yangın çıktığına dair bir ihbar aldığını’ belirtmişti.