Hindistan, Google'ı Android'de büyük değişiklikler yapmaya zorluyor

Unsplash
Unsplash
TT

Hindistan, Google'ı Android'de büyük değişiklikler yapmaya zorluyor

Unsplash
Unsplash

Google, şirkete yönelik son baskılar sonucu Hindistan'daki Android'de bir dizi değişiklik yapacak.
Şirket, kullanıcıların varsayılan arama motorlarını seçmelerine ve cihaz üreticilerinin telefonlara önceden yüklenecek bireysel uygulamaları lisanslamasına izin vermek de dahil, platforma bir dizi güncelleme eklemek zorunda kaldı.
Değişiklikler, Google'ı Android üzerinde sahip olduğu gücü "kötüye kullanmakla" suçlayan Hindistan'ın antitröst kurulunun talepleri sonucu gerçekleşti.
The Independent'ın haberine göre, mobil platform Hindistan'daki neredeyse tüm akıllı telefonlara güç verirken, tahminlere göre sözkonusu cihazların yüzde 97'sinde bu yazılım kullanılıyor.
Akıllı telefonlar üzerindeki hakimiyeti ve bu gücü kullanmasına ilişkin endişeler sürerken Hindistan, Google'a baskı yapan son ülke oldu. Bu gelişme ABD'de Adalet Bakanlığı'nın, şirketi Android ve akıllı telefonlar üzerindeki kontrolünü kötüye kullanmakla suçlayarak dava etmesinden sadece birkaç gün sonra gerçekleşti.
Hindistan'da ise Hindistan Rekabet Komisyonu (CCI), Google'ın akıllı telefon üreticilerine uygulama lisansı verirken adil davranmaması nedeniyle bu adımı atmak zorunda kaldığını açıkladı.
CCI'nin, teknoloji şirketinin "adil olmayan" ticari uygulamalar kullandığına dair bulgularına ilk başta itiraz eden Google 161 milyon dolar para cezasına çarptırılmış ve şirketin, Android'de bir dizi değişiklik yapması talep edilmişti. Değişikliklerin "geniş kapsamlı" doğası itibarıyla emsalsiz olduğunu savunan Google, bu kararı Hindistan Yüksek Mahkemesi'nde bozdurmayı başaramamıştı.
Ancak geçen hafta her şeye rağmen kurallara uyacağını açıklayan Google, şimdi de yapmayı planladığı değişiklikleri ortaya koyan bir blog yazısı yayımladı.
Google, bireysel uygulamaları lisanslama ve kendi arama motorunu seçme olanağı tanımanın yanı sıra iş ortaklarının kendi Android sürümlerini kurma şeklini değiştirecek, geliştiricilerin Google'ın kendi sistemleri üzerinden ödeme yapmak yerine alternatif ödeme yolları sunmalarına izin verecek ve kullanıcıların Play Store dışından uygulama yüklemelerini kolaylaştıracak. Şirket, internet sitesinde bu değişikliklerle ilgili yeni bilgiler de yayımlayacak.
Şirket, değişikliklerin uygulanmasının zor olabileceğini ve biraz zaman alabileceğini belirtiyor. Duyuruda, "Bu değişikliklerin ekosistem genelinde uygulanması karmaşık bir süreç olacak ve bizim tarafımızdan önemli çalışmalar yapılmasını ve birçok durumda da ortakların, orijinal ekipman üreticilerinin (OEM'ler) ve geliştiricilerin ciddi çabalarını gerektirecek" ifadeleri yer aldı.



Trump’tan Küba radyosuna yayın yasağı: Castro kardeşlerin yapamadığını gerçekleştirdi

Trump ilk döneminde de radyonun fonunda kesintiye gitmişti (Reuters)
Trump ilk döneminde de radyonun fonunda kesintiye gitmişti (Reuters)
TT

Trump’tan Küba radyosuna yayın yasağı: Castro kardeşlerin yapamadığını gerçekleştirdi

Trump ilk döneminde de radyonun fonunda kesintiye gitmişti (Reuters)
Trump ilk döneminde de radyonun fonunda kesintiye gitmişti (Reuters)

ABD Başkanı Donald Trump, Florida’dan Küba'ya İspanyolca haber akışı sağlayan Radyo Marti’nin faaliyetlerine son verdi.  

New York Times (NYT), Trump yönetiminin cumartesi günü gönderdiği bir e-postayla 40 yıllık Radyo Marti’nin faaliyetlerinin sonlandırılacağını duyurduğunu aktarıyor.

ABD’de yaşayan ve 2021’de Küba’da patlak veren protestoları destekleyen Ramon Saul Sanchez, bu haberin radyo çalışanlarının kendisiyle söyleşi yapmayı planladığı sırada geldiğini belirtiyor:

Kafaları çok karışmıştı. Bana ‘İşimize son verildiğini öğrendik. Gitmemiz gerekiyor’ dediler.

Trump, başta Amerika’nın Sesi (VOA) olmak üzere federal hükümet tarafından finanse edilen bazı medya kuruluşlarında bütçe ve personel sayısının azaltılması kararını vermişti.

Kararda, VOA, Özgür Avrupa ve Asya Radyosu’yla Küba'ya İspanyolca haber akışı sağlayan Radyo Marti'ye ev sahipliği yapan ABD Küresel Medya Ajansı'nın fonksiyonlarının minimum seviyeye çekilmesi yönünde talimatlar yer almıştı.

VOA çalışanları ve bazı medya örgütleri, “hukuka aykırı” olduğu gerekçesiyle kararı mahkemeye taşımıştı.

ABD Kongresi’ndeki Küba kökenli üç siyasetçiden biri olan Mario Diaz-Balart, Trump’la görüşerek radyonun faaliyetlerinin yeniden başlamasını talep edeceğini belirtiyor.

ABD Dışişleri Bakanlığı ise “durumun karmaşık ve değişken olduğunu” bildiriyor. Trump’ın atadığı Dışişleri Bakanı Marco Rubio da Küba kökenli. Cumhuriyetçi liderin Latin Amerika Özel Temsilcisi Mauricio Claver-Carone sınırlı da olsa radyonun faaliyetlerini sürdüreceğini düşündüğünü ifade ediyor.

Radyo, 1983’te dönemin ABD Başkanı Ronald Reagan tarafından kurulmuştu. Fidel Castro ve Küba Komünist Partisi karşıtı lobicilik faaliyetleriyle tanınan Küba kökenli iş insanı Jorge Mas Canosa’nın talebiyle hayata geçirilen radyo, Soğuk Savaş’ta adaya sansürsüz yayın yapmayı hedefliyordu.

NYT, Trump’ın bu kararla “Castro kardeşlerin 40 yıldır yapamadığını tek hamlede gerçekleştirdiğini” yazıyor.

Diğer yandan Radyo Marti, Soğuk Savaş'tan kalma modası geçmiş bir yayın kuruluşu olarak da görülüyordu. Radyoyu eleştirenler, Küba’daki komünist yönetim hakkında tek taraflı yayınlar yapıldığına dikkat çekiyor. Radyo, defalarca Kongre raporlarına konu olan yolsuzluk skandallarına da karışmıştı. Kuruluşa bağlı televizyon kanalı TV Marti ise Küba’da o kadar sık engellendi ki adada “Görünmeyen TV” diye adlandırılıyor.

ABD'nin Küba'ya yönelik ambargoları ilk kez 1960'da başlatıldı ve ilerleyen yıllarda kapsamı daha da genişletildi. Öte yandan ABD'nin Küba'ya yönelik ambargosunu kaldırmasına dair karar tasarısı 2012'den bu yana her yıl Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nda (BMGK) kabul ediliyor. Fakat bağlayıcılığı bulunmayan BMGK kararı sadece tavsiye niteliği taşıyor ve uluslararası toplumun tutumunu gösteriyor.

Independent Türkçe, New York Times, El Pais