Yargıç Avn’dan bankalara üst düzey çalışanların gizliliğini kaldırın çağırısı

Yargıç Ghada Avn (Lübnan medyası)
Yargıç Ghada Avn (Lübnan medyası)
TT

Yargıç Avn’dan bankalara üst düzey çalışanların gizliliğini kaldırın çağırısı

Yargıç Ghada Avn (Lübnan medyası)
Yargıç Ghada Avn (Lübnan medyası)

Lübnan şu anda, Beyrut Limanı’ndaki patlamadaki sorumluları ifşa etmenin ötesinde, Lübnan yargısını yerle bir etmeye ve bankacılık sektörünü yok etmeye kadar uzanan bir dizi siyasi sorunla karşı karşıya.
Başbakan Necip Mikati’ye, Genel Temyiz Komisyonu’nun derhal toplanıp, yargının direkleri arasındaki benzeri görülmemiş çatışmayı durdurmak için adım atma talebini dikte ettiren de bu krizdir.
Yargı içindeki ihtilaf büyürken, bu durum Lübnan yargısında mezhepçiliği artırdı ve Mikati müdahale etmek zorunda kaldı.
Mikati bu adımı ile ‘kuvvetler ayrılığı ilkesini’ ihlal etmedi, bilakis yozlaşmamış son kurumlar arasında yer alan yargının prestijini yeniden sağlamak ve işleri normale döndürmek için yetkili yargı organlarından müdahale etmelerini istedi.
Ancak, güçler çatışması nedeniyle Beyrut Limanı patlamasını soruşturan Yargıç Tarık Bitar ve Başsavcısı Gassan Uveydat arasındaki çatışmayı durdurmak için Yargıtay’ı görevlendirmek yeterli değil.
Yetkilerini aşmada ısrar eden Yargıç Ghada Avn ise, doğrudan bankacılık sektörünü ilgilendiren bazı adımlarıyla tepki çekti.
Şarku’l Avsat’ın kıdemli bir banka kaynağından öğrendiğine göre, Yargıç Avn 7 Lübnan bankasına bankacılık sektöründeki mevcut ve eski kıdemli çalışanların hesaplarından bankacılık gizliliğinin kaldırılmasını talep eden bir muhtıra gönderdi.
İsmini vermek istemeyen banka kaynağına göre, Yargıç Avn’ın bu bankalara verdiği muhtırada, bankacılık sırlarının kaldırılmasına ilişkin kanuna istinaden, mevcut ve eski yönetim kurulu üyeleri, yöneticiler, şube müdürleri, denetçiler ve mali kontrolörlerden bankacılık sırlarının kaldırılmasını istedi.
Yargıç Avn’ın ihlalde bulunduğuna dikkat çeken kaynak, “Çünkü bu kanun, Başsavcılıktan geçmeden bankalarla muhatap olmasına izin vermiyor. Ayrıca, kara para aklamanın değerlendirilmesi Mali Savcı Ali İbrahim’in yetkisindedir” dedi.
Kaynak, Bankalar Birliği’nin, denetleyici idari organın hesaplardan bankacılık gizliliğinin kaldırılmasını talep ederek, büyük bankaları hedef aldığı için Lübnan bankalarının oluşturduğu tehlikeleri ortadan kaldırmak için insiyatif aldığını bildirdi.
Yargıç Avn’ın, Merkez Bankası Başkanı Riyad Selame ve kardeşi Raca Selame’nin hesaplarını takip ederek, bu bankalara gönderdiği muhtırada yer alan tüm şahısların peşine düşmek için Başsavcılık’tan herhangi bir onay almadan kendi başına hareket ettiğini ekledi.
Kaynak, Yargıç Avn’ın Fransa, Almanya ve Lüksemburg’dan gelen yargıçlardan oluşan yargı ekibi tarafından başlatılan soruşturmalarla bağlantılı olarak bu muhtırayı yeniden göndermesinin, yetkilerini aşma olarak görüldüğünü vurguladı.
Lübnan Bankacılar Birliği Başkanı Salim Sfeir, Çarşamba günü Başbakan Mikati ile görüşerek, Yargıç Avn’ın yetkilerini aşma konusundaki ısrarı hakkında şikayette bulundu.
Sfeir ayrıca, Lübnan’ı kuşatan boğucu mali krize son vermek ve mevduat sahiplerine çözüm üretmek istenildiği bir dönemde, Yargıç Avn’ın muhtırasının bankacılık sektörü üzerindeki olumsuz yansımaları konusunda uyardı.
Kaynak da, bankaların anlaşmalı olduğu en büyük ABD bankalarından birinin bu sektörde neler olup bittiğini sorgulama girişimi ışığında, Yargıç Avn’ın muhtırasının bir bütün olarak bankacılık sektörüne zarar verebileceğini dile getirdi.
Yargıç Avn’ın, Lübnan bankalarının yurtdışındaki bankaların finansal kredi açma veya yurt dışından Lübnan’a gönderilen havaleleri kabul etme konusunda finansal hizmet vermekten kaçınması durumunda ülke için oluşturduğu risklerin farkında olmadığını söyledi.
Söz konusu kaynak, “Bankacılık sektörünün maruz kaldığı zarar yetmedi mi? Sektör artık yetkilerini aşan bir yargıç tarafından disipline edilmek zorunda mı? Bunu durdurabilecek ve Lübnan’ın dünyayla bağlantısının kesilmesine yol açacak ihtiyari tedbirlere son verebilecek biri yok mu?” ifadelerini kullandı.



İsrail'in Gazze Şeridi'nin güneyine düzenlediği iki hava saldırısında 6'sı çocuk 20 Filistinli hayatını kaybetti

TT

İsrail'in Gazze Şeridi'nin güneyine düzenlediği iki hava saldırısında 6'sı çocuk 20 Filistinli hayatını kaybetti

İsrail'in Han Yunus'un eteklerinde yerinden edilmiş kişiler için kurulan bir kampa düzenlediği hava saldırısının ardından yükselen dumanlar (AFP)
İsrail'in Han Yunus'un eteklerinde yerinden edilmiş kişiler için kurulan bir kampa düzenlediği hava saldırısının ardından yükselen dumanlar (AFP)

Gazze Şeridi’ndeki Sivil Savunma Müdürlüğü Sözcüsü Mahmud Basal’a göre, İsrail savaş uçaklarının dün gece Gazze Şeridi'nin güneyindeki Han Yunus ve Gazze şehrinin batısındaki eş-Şati Mülteci Kampı’na düzenlediği iki saldırıda en az 20 Filistinli şehit oldu.

Şarku’l Avsat’ın AFP'den aktardığına göre Basal, sağlık görevlilerinin ‘Han Yunus'un el-Mevasi bölgesinde ve eş-Şati Mülteci Kampı’nda şafak vakti İsrail tarafından gerçekleştirilen iki saldırının ardından aralarında en az altı çocuk ve iki kadının da bulunduğu 20 şehit ve onlarca yaralıyı hastanelere naklettiğini’ bildirdi.

sdfrgthy
İsrail ile Gazze Şeridi arasındaki sınırın İsrail tarafından görülen bir patlamanın ardından Gazze'de duman yükseliyor. (Reuters)

İsrail'in Gazze Şeridi'ne yönelik savaşı, Gazze Şeridi’ndeki Sağlık Bakanlığı'na göre 57 binden fazla Filistinlinin hayatını kaybetmesine ve bölgenin büyük bölümünün enkaza dönüşmesine neden oldu.

Hamas uzun süredir kalan esirlerin serbest bırakılmasından önce savaşın sona erdirilmesini talep ediyor. İsrail ise tüm esirler serbest bırakılmadan ve Hamas ortadan kaldırılmadan savaşı sona erdirmeyi kabul etmeyeceğini ısrarla vurguluyor.

Birleşmiş Milletler (BM), yaklaşık yarım milyon insanın açlık tehlikesiyle karşı karşıya olduğu Gazze Şeridi'nde nüfusun büyük bir kısmının önümüzdeki aylarda yerlerinden edileceğini tahmin ediyor.