Beşiktaş, sahasında Corendon Alanyaspor'u mağlup etti

Spor Toto Süper Lig'de 21. haftanın açılış maçında Beşiktaş, sahasında Corendon Alanyaspor'u 3-0 mağlup etti.

AA
AA
TT

Beşiktaş, sahasında Corendon Alanyaspor'u mağlup etti

AA
AA

3. dakikada Beşiktaş gole yaklaştı. Salih Uçan'ın pasıyla ceza sahası içinde topla buluşan Aboubakar, kaleci Runarsson'u çalımladıktan sonra sol çaprazdan şutunu çekti. Altıpasın üzerinde topa müdahale eden Furkan Bayır, meşin yuvarlağın ağlara gitmesine izin vermedi.
9. dakikada Dele Alli'nin pasıyla ceza sahası sol çaprazında topla buluşan Cenk Tosun'un yaptığı vuruşta meşin yuvarlak uzak kale direğinin yanından az farkla auta çıktı.
14. dakikada gelişen Alanyaspor atağında, Candeias'ın ara pasıyla sağ çaprazda kaleciyle karşı karşıya kalan Efecan Karaca'nın şutunda, meşin yuvarlağa sağ ayağıyla müdahale eden Mert Günok, golü engelledi.
18. dakikada Beşiktaş penaltı kazandı. Ceza sahası içinde Furkan Bayır'ın kafayla geri pası kısa düştü. Araya giren ve topun sahibi olan Cenk Tosun, kaleci Runarsson'dan sıyrılmaya çalışırken yerde kaldı ve maçın hakemi Yaşar Kemal Uğurlu penaltı noktasını gösterdi. 20'nci dakikada penaltıyı kullanan Cenk, topu filelerle buluşturdu: 1-0.
24. dakikada Candeias'ın sağdan ortasında, Ahmed Hassan'ın ceza sahası içinde yakın mesafeden yaptığı vuruşta kaleci Mert Günok gole izin vermedi.
36. dakikada Beşiktaş'ın attığı gol, VAR incelemesinin ardından iptal edildi. Mert Günok'un uzun pasında topla buluşan ve ceza sahasına giren Muleka, yapılan baskı üzerine meşin yuvarlağı Aboubakar ile buluşturdu. Kamerunlu oyuncunun ceza yayından yaptığı aşırtma vuruşta kaleci Runarsson'un müdahalesi yeterli olmadı ve top filelerle buluştu. VAR incelemesinde, pozisyonun başlangıcında Muleka'nın ofsaytta olduğu gerekçesiyle gol geçersiz sayıldı.
Beşiktaş, müsabakanın ilk yarısını 1-0 önde tamamladı.
50. dakikada Beşiktaş farkı 2'ye çıkardı. Gedson Fernandes'in ara pasıyla topla buluşan Cenk Tosun'un ceza sahası sol çaprazından çıkardığı sert şutta, meşin yuvarlak üst direğe çarparak filelerle buluştu: 2-0.
59. dakikada siyah-beyazlı takım üçüncü golü buldu. Kaleci Runarsson'un pasında topla buluşan Doumbia'nın yapılan ön alan baskısı üzerine hatası sonucunda araya giren Dele Alli meşin yuvarlağın sahibi oldu. Dele Alli'nin ceza sahası sol çaprazından yaptığı vuruşta top önce Runarsson'a sonra da direğe çarparak ağlara yöneldi. Kale çizgisi üzerinde Fer'in müdahalesi yeterli olmadı ve meşin yuvarlak ağlara gitti: 3-0.
69. dakikada Corendon Alanyaspor'un kazandığı penaltı, yapılan VAR incelemesinin ardından iptal edildi. Ceza sahası içinde Masuaku ile girdiği ikili mücadelede Candeias'ın yerde kalması üzerine maçın hakemi Yaşar Kemal Uğurlu penaltı kararı verdi. VAR hakemlerinin uyarısı üzerine pozisyonu saha kenarındaki ekrandan izleyen hakem Uğurlu, penaltı kararından vazgeçti. Yaşar Kemal Uğurlu, ayrıca Masuaku'ya gösterdiği sarı kartı da iptal etti.
79. dakikada Oğuz Aydın'ın ceza sahası içinde soldan ortasında Zinedine Ferhat'ın penaltı noktası civarından uygun durumda yaptığı vuruşta meşin yuvarlak auta gitti.
84. dakikada Necip Uysal'ın ceza yayının sağından yaptığı sert vuruşta meşin yuvarlak direkten döndü.
90+1. dakikada N'Koudou'nun ceza sahasının solundan pasında Kerem Atakan Kesgin'in altıpasın gerisinden yaptığı vuruşta kaleci Runarsson gole izin vermedi.
Beşiktaş, karşılaşmadan 3-0 galip ayrıldı.



İngiliz basını: Salah'ın yüksek mali talepleri, al-Hilal ve al- Kadisiye görüşmelerini zora sokuyor

Mısır kaptanı Muhammed Salah (AP)
Mısır kaptanı Muhammed Salah (AP)
TT

İngiliz basını: Salah'ın yüksek mali talepleri, al-Hilal ve al- Kadisiye görüşmelerini zora sokuyor

Mısır kaptanı Muhammed Salah (AP)
Mısır kaptanı Muhammed Salah (AP)

Mısır Milli Takımı'nın kaptanı Muhammed Salah'ın geleceği, Suudi Arabistan Ligi'ne transfer olacağı yönündeki iddiaların sürmesi nedeniyle dünya basınının gündeminde kalmaya devam ediyor. Ancak yıldız futbolcunun yüksek mali talepleri, anlaşmanın şu ana kadar tamamlanmasının önündeki en önemli engel olarak gösteriliyor.

İngiliz gazetesi The Sun'ın haberine göre, Salah ile başta al Hilal ve al Kadisiye olmak üzere bazı Suudi kulüpleri arasındaki görüşmeler sürüyor. Ancak taraflar arasında, sunulan teklif ile Mısırlı yıldızın talep ettiği ücret arasında oluşan fark nedeniyle henüz nihai bir anlaşmaya varılamadı. Haberde, Salah'ın futbol tarihindeki en yüksek değerli sözleşmelerden birine imza atmak istediği belirtilirken, bütün tarafların anlaşmaya varma isteğinin devam ettiği, ancak finansal konuların temel engel olduğu ifade edildi.

Bu gelişmeler, Salah'ın 2026 yazında Liverpool kariyerinin sona ermesinin ardından yaşanıyor. Anfield'da başarılarla dolu dokuz yıl geçiren oyuncu, sözleşmesinin bitmesiyle bonservis bedeli olmadan istediği kulüple görüşebilecek serbest oyuncu konumuna geldi.

Suudi Arabistan Ligi'nin Salah'a ilgisi ise son dönemde ortaya çıkmış bir durum değil. Aralarında CBS Sports ve İtalyan gazeteci Fabrizio Romano'nun da bulunduğu çeşitli kaynaklar, Suudi liginin küresel yıldızları transfer etme projesinin başlamasından bu yana Mısır Milli Takım kaptanını stratejik bir hedef olarak gördüğünü belirtti. Daha önce al İttihad kulübü, 2023 yazında Salah için yüksek miktarlı bir teklif yapmış, Şarku’l Avsat’ın İngiliz basınından aktardığına göre değeri 150 milyon sterlini aşan bu teklif Liverpool tarafından reddedilmişti. Diğer bazı haberlere göre ise al Hilal, oyuncunun sözleşmesinin sona ermesinin ardından transfer ihtimalini yeniden ciddi şekilde değerlendirmeye başladı; Al Kadisiye de güçlü mali imkânlarıyla görüşmelere dahil oldu.

İngiliz basınında yer alan bilgilere göre Salah, Liverpool'daki son sözleşmesinde haftalık yaklaşık 400 bin sterlin kazanıyordu. Bu durum, bölgedeki ve dünya genelindeki en önemli futbol yıldızlarından biri olarak görülen ve yüksek ticari etkiye sahip olan oyuncunun yeni kulübünde olağanüstü sözleşme talep etmesinin nedenleri arasında gösteriliyor.

Bazı basın organları Salah'ın, 2017'de Liverpool'a transferinin mimarı olan Michael Edwards ile yeniden bir araya gelme ihtimaline de dikkat çekti. Eski Liverpool yöneticisinin Al Hilal'de üst düzey bir yönetici görevi üstlenebileceği iddiaları, müzakerelerin yeniden başlaması halinde Suudi kulübüne ilave bir avantaj sağlayabileceği şeklinde yorumlanıyor.


Haaland'ın babası, Norveç'in İngiltere'ye elenmesinde hakemi suçladı

Fotoğraf: Reuters
Fotoğraf: Reuters
TT

Haaland'ın babası, Norveç'in İngiltere'ye elenmesinde hakemi suçladı

Fotoğraf: Reuters
Fotoğraf: Reuters

İngiltere'nin Norveç'i Dünya Kupası'ndan elemesinin ardından Erling Haaland'ın babası hakemi suçladı.

İngiltere, uzatma dakikalarında aldığı 2-1'lik zorlu galibiyetle yarı finale yükseldi. Jude Bellingham, ilk olarak Andreas Schjelderup'un açılış golünü devre arasından hemen önce eşitledi, ardından 93. dakikada seken topa yetişerek galibiyet golünü attı.

Ancak İngiltere'nin galibiyeti tartışmalara yol açtı. Beraberlik golünün yanı sıra, Norveç'in maçı normal sürede değiştirebilecek ikinci golünün iptal edilmesi de soru işaretleri yarattı.

Bellingham'ın mükemmel bireysel performansını küçümsemek istemeyen ve aynı zamanda hakem Clement Turpin'e duyduğu hayal kırıklığını dile getiren eski Manchester City orta saha oyuncusu Alfie Haaland, X'te şu paylaşımı yaptı:

Bellingham'ı ve hakemi tebrik ederim.

Bellingham'ın beraberlik golüne giden süreçte, Norveç kalecisi Orjan Nyland'ın kale vuruşu Miami Stadyumu'nun üzerindeki bir kabloya değmiş gibi görünüyordu ve top havada yön değiştirerek Elliot Anderson'ın önüne düştü, o da İngiltere'nin gol attığı pozisyonu başlattı.

Kurallara göre, gol doğrudan oyuna müdahale nedeniyle iptal edilmeliydi ancak VAR müdahale etmedi. FIFA daha sonra, topun yönünün belirgin şekilde değişmiş görünmesine rağmen, "topun yukarıdaki kabloya değdiğine dair hiçbir kanıt sunmayan snicko" teknolojisine atıfta bulunarak, herhangi bir hata yapılmadığında ısrar etti.

Ancak devre arasından sonra Norveç bir kez daha haksızlığa uğradığını hissetti.

Stale Solbakken'in takımı, Torbjorn Heggem'in korner sonrası attığı golle yeniden öne geçtiklerini düşündü ancak VAR devreye girdi.

Yıldız forvet Haaland'ın Elliot Anderson'ı yere iterek faul yaptığına karar verildi ve Turpin'in olayı monitörde incelemesi tavsiye edildikten sonra gol iptal edildi.

sdvefdrg
Erling Haaland'ın Elliot Anderson'ı itmesine faul verildi (Reuters)

Maç boyunca VAR'ın acımasız yüzünü İngiltere de hissetti. Harry Kane'in Norveç'in ilk golünde yaptığı faul itirazları dikkate alınmadı, ardından Üç Aslan'ın uzatma dakikalarında penaltısı iptal edildi.

Elenmelerinin ardından takımıyla duyduğu büyük gururu dile getiren Solbakken, maçın bitiminden sonra mazeret aramıyor gibiydi.

"Bugün birçok şey yaşandı. Ve belki de Dünya Kupası boyunca buna benzer pek çok pozisyon gördük, yani böyle şeyler yaşanıyor. Sadece İngiltere'ye en iyi dileklerimizi sunmak istiyoruz" dedi.

İngiltere, yarı finalde Arjantin'le karşılaşacak.

Independent Türkçe


İngiltere'nin golünden önce top stadyum kamerasına mı çarptı? Norveç'ten FIFA'ya itiraz...

Norveçli futbolcular, Jude Bellingham'ın attığı beraberlik golünün alışılmadık bir gerekçeyle iptal edilmesi gerektiğini savundu. (AFP)
Norveçli futbolcular, Jude Bellingham'ın attığı beraberlik golünün alışılmadık bir gerekçeyle iptal edilmesi gerektiğini savundu. (AFP)
TT

İngiltere'nin golünden önce top stadyum kamerasına mı çarptı? Norveç'ten FIFA'ya itiraz...

Norveçli futbolcular, Jude Bellingham'ın attığı beraberlik golünün alışılmadık bir gerekçeyle iptal edilmesi gerektiğini savundu. (AFP)
Norveçli futbolcular, Jude Bellingham'ın attığı beraberlik golünün alışılmadık bir gerekçeyle iptal edilmesi gerektiğini savundu. (AFP)

Norveç, 2026 FIFA Dünya Kupası çeyrek finalinde İngiltere'ye 2-1 yenilerek turnuvaya veda etti. Ancak karşılaşmanın ardından en çok konuşulan konu, Jude Bellingham'ın beraberlik golü öncesinde topun stadyumun üzerindeki kamera sistemine ait kablolardan birine çarpıp çarpmadığı oldu.

İngiliz yayın kuruluşu BBC'ye göre Norveç cephesi, Bellingham'ın golüyle sonuçlanan atak sırasında topun Miami'deki statta sahanın üzerinde bulunan asılı kamera kablosuna temas ettiğini savundu. Oyun kurallarına göre topun kabloya temas ettiğinin tespit edilmesi halinde golün iptal edilmesi ve oyunun hakem atışıyla yeniden başlatılması gerekiyordu.

Norveç Milli Takımı ve Fulham'ın orta saha oyuncusu Sander Berge, "Kabloyla ilgili yaşananlar akıl alır gibi değil. Maçın 2-1 bitmesi farkların ne kadar küçük olduğunu gösteriyor. Hepimiz dengenin hangi tarafa kaydığını biliyoruz" dedi.

dbgfrbgrf
Tuchel, topun içinde bulunan elektronik çipin topa saç teli kadar hafif bir temas olduğunda bile bunu tespit edebildiğini söyledi. (AFP)

Norveç kaptanı Martin Ødegaard da bazı hakem kararlarından duyduğu rahatsızlığı dile getirerek, "Pozisyonu kendim görmedim ama bugün küçük ayrıntılar bizim lehimize işlemedi. Böyle maçları kazanmak için belki de bu tür şansa ihtiyaç vardır" ifadelerini kullandı.

Norveçlilerin tepkisini çeken tek karar bu olmadı. Hakem, ikinci yarıda Torbjørn Heggem'in attığı golü VAR incelemesinin ardından iptal etti. Kararın gerekçesi, korner sırasında Erling Haaland'ın İngiliz oyuncu Elliot Anderson'a faul yapması oldu.

Berge bu pozisyonla ilgili de, "Haaland'ın fiziksel gücü büyük bir avantaj ama rakibi tuttuğunuz anda cezalandırılıyorsunuz" değerlendirmesinde bulundu.

İngiltere, Andreas Schjelderup'un golüyle 1-0 gerideyken tartışmalı pozisyon ilk yarının uzatma dakikalarında yaşandı. Kaleci Orjan Nyland'ın kale vuruşunun ardından topun, asılı kamera kablosunun hemen yakınından geçtiği görüldü. Daha sonra Elliot Anderson'ın önüne düşen top, Anthony Gordon'a aktarıldı. Gordon'un pasında Jude Bellingham soğukkanlı bir vuruşla eşitliği sağladı.

Golün ardından çok sayıda Norveçli oyuncu, Fransız hakem Clément Turpin'in etrafını sararak golün iptal edilmesini istedi. Teknik direktör Ståle Solbakken'in de devre arasında hakemle uzun süre görüştüğü görüldü.

sdfgtrhyj
FIFA, topun içindeki elektronik sensörün top havadayken sinyalde herhangi bir değişiklik kaydetmediğini açıkladı. (AFP)

Solbakken, "Hakem bana pozisyonu kendisinin görmediğini ve bu yönde herhangi bir uyarı almadığını söyledi. Bu mantıklı bir açıklama. Eğer FIFA topun kabloya temas etmediğini ve topun içindeki elektronik çipten herhangi bir sinyal gelmediğini söylüyorsa hakemin yapabileceği bir şey yok" dedi.

Deneyimli teknik adam sözlerini şöyle sürdürdü:

"Ancak top bir anda yedek kulübelerinin önüne gökten düşmüş gibi indi. Bu yüzden kabloya temas ettiğini düşünüyorum. Kulübede birçok kişi bunu hemen fark etti, gerçi ben onlardan biri değildim."

Eski İngiltere Milli Takımı golcüsü Wayne Rooney de BBC'ye yaptığı değerlendirmede, "Topun yönü değişmiş gibi görünüyor ve ardından hızla aşağı düştü. Sanki bir şey topun rotasını değiştirmiş gibiydi" ifadelerini kullandı.

Daha sonra FIFA, topun kabloya temas ettiğine ilişkin "hiçbir kanıt bulunmadığını" açıkladı.

FIFA'nın medya hesabından yapılan açıklamada, topun içindeki elektronik sensörün havadayken herhangi bir sinyal değişikliği kaydetmediği belirtildi. Bu nedenle topun kabloya çarptığını ya da yön değiştirdiğini gösteren herhangi bir kanıt bulunmadığı ifade edildi.

Buna rağmen Solbakken görüşünü değiştirmedi.

"Elektronik çip herhangi bir sinyal vermediyse bununla tartışamam. Ancak kaleci de topu bekleyen oyuncu da dahil herkes topun aniden gökten düştüğünü gördü. Bana göre durum çok açıktı. Gerçekten çok tuhaf bir pozisyondu."

Bu olay, turnuvada birkaç gün önce yaşanan benzer bir tartışmanın ardından geldi. Hırvatistan ile Portekiz arasında son 32 turunda oynanan maçta, elektronik çip ve "Snicko" teknolojisi sayesinde Igor Matanovic'in topa yaptığı çok hafif temas tespit edilmiş, ofsayt pozisyonu nedeniyle Hırvatistan'ın golü iptal edilmişti.

İngiltere Teknik Direktörü Thomas Tuchel ise konuyla ilgili, "Topun içinde elektronik bir çip var. Hırvatistan-Portekiz maçında olduğu gibi topa saç teli kadar hafif bir temas olduğunda bile bunu tespit edebiliyor. Dolayısıyla burada kabloya temas olup olmadığını da belirleyebilmesi gerekir. Ben pozisyonu şahsen izlemedim" dedi.

Tuchel, karşılaşmada şans faktörünün de etkili olduğunu kabul ederek, "Kazandık çünkü şanslıydık demiyorum ama belirleyici anlarda şans bizim yanımızdaydı" ifadelerini kullandı.