Horlama kadının cinsel hayatına nasıl etki ediyor?

Uyku apnesi (Getty Images)
Uyku apnesi (Getty Images)
TT

Horlama kadının cinsel hayatına nasıl etki ediyor?

Uyku apnesi (Getty Images)
Uyku apnesi (Getty Images)

Yapılan yeni bir araştırma horlamanın kadınların cinsel hayatını mahvedebileceği sonucuna vardı ki bu erkekler için de kötü bir haber. Çalışma, horlayan kadınların cinsel işlev bozukluğu yaşama olasılığının daha yüksek olduğunu ortaya koyuyor.
Journal of Urology'de yayınlanan bir araştırmaya göre, cinsel bozukluklar; obstrüktif uyku apnesi (yüksek sesle horlamaya neden olabilir), uykusuzluk veya sirkadiyen ritim uyku bozukluğu olan kadınlar arasında daha yaygın.
Şarku’l Avsat’ın The Independent’tan aktardığı habere göre, çalışma, uyku apnesi olan kadınların cinsel uyarılma bozukluğuna sahip olma ihtimalinin iki kat daha fazla olduğunu gösterdi, bu da uyarılma ile mücadele ettikleri anlamına geliyor. Ayrıca, uyku apnesinin orgazm bozukluğuyla da bir bağlantısı var. Bu hastalıktan mustarip kadınların yüzde 70'inin orgazm olmaya karşı mücadele ettiği bildirildi.
Aynı zamanda, uykusuzluk çeken kadınların cinsel sorunlardan muzdarip olma olasılığının ortalamadan iki ila üç kat daha fazla olduğu tespit edildi. Çalışma, yaklaşık 3 milyon kadının tıbbi kayıtları üzerinde bir incelemeye dayalı olarak yapıldı.
Maryland'de bulunan Johns Hopkins Üniversitesi'nden, raporun yazarlarından biri olan Dr. Taylor Cohn The Sun gazetesine yaptığı açıklamada şunları söyledi: “Kadın cinsel işlev bozukluğu ile düşük uyku kalitesi arasında güçlü bir ilişki keşfettik. Genellikle her ikisi de teşhis ve tedavi edilmez.”
Cohn, açıklamalarına şöyle devam etti: “Bulgularımız, kadınlarda uyku ve cinsel sağlık arasındaki önemli ilişkiyi tanımaya ihtiyaç olduğunu vurguluyor.”
Ayrıca uyku bozukluğunun testosteronun yanı sıra östrojen seviyesinin de düşmesine neden olduğuna inanılıyor. Hem erkeklerde hem de kadınlarda bulunan bu hormonlar, insanların cinsel dürtüleri ve işlevlerinde hayati bir rol oynuyor.



Trump'ın ilaçlara getireceği gümrük vergisinin maliyeti yıllık 51 milyar dolar

Fotoğraf: Unsplash
Fotoğraf: Unsplash
TT

Trump'ın ilaçlara getireceği gümrük vergisinin maliyeti yıllık 51 milyar dolar

Fotoğraf: Unsplash
Fotoğraf: Unsplash

Yeni rapora göre Donald Trump'ın yabancı ilaç ithalatının tamamına yüzde 25 gümrük vergisi getirme tehdidi, ABD'de ilaç maliyetlerini yaklaşık 51 milyar dolar artıracak.

Henüz uygulamaya konmamış gümrük vergilerinin yürürlüğe girmesi halinde, ilaç fiyatları ve diğer maliyetler yüzde 12,9'a varan oranlarda artabilir.

Bulgular, ilaç endüstrisinin ABD ticaret grubunun hazırlattığı, Ernst & Young'ın yazdığı ve Reuters'ın ulaştığı rapordan elde edildi.

Analiz, 2023'te ABD'nin 203 milyar dolarlık ilaç ürünü ithal ettiğini ve bunun yüzde 73'ünün başta İrlanda, İsviçre ve Almanya olmak üzere Avrupa'dan geldiğini ortaya koydu.

ABD'nin o yılki toplam mamul ilaç satışı 393 milyar dolardı.

22 Nisan tarihli rapor, üyeleri arasında Amgen, Bristol Myers Squibb, Eli Lilly ve Pfizer'ın da bulunduğu ABD'nin ana ilaç lobisi Amerika İlaç Araştırmacı ve Üreticileri (PhMRA) tarafından hazırlatıldı.

Rapor kamuoyuyla paylaşılmadı.

Rapor, Trump yönetiminin yabancı ilaç üretimine bağımlılık konusundaki ulusal güvenlik kaygılarını gerekçe göstererek ilaç ithalatını soruşturacağını açıklamasının ardından hazırlatıldı.

Bireylerin, kuruluşların ve diğer ilgili tarafların önerilen bir politika ya da düzenlemeye nihai şeklini vermeye yardımcı olacak girdiler sağlayabileceği 21 günlük kamuoyu yorum dönemi halihazırda devam ediyor.

Şimdiye kadar ilaç ürünleri Başkan'ın ABD'ye gelen yabancı ürünlere yönelik kapsamlı küresel gümrük vergilerinden muaf tutulsa da Başkan, birçok kez yüzde 25'lik vergiyi uygulama tehdidinde bulundu.

PhMRA, gümrük vergilerinin, Başkan'ın amaçlarının aksine, yerli ilaç ve diğer tıbbi ürünlerin üretimini artırma çabalarını baltalayacağını savunuyor.

Yabancı ilaç üreticileri de Trump'a, gümrük vergilerinin uygulanması halinde, vergilerin etkisini azaltma umuduyla ithal ilaçlara uygulanan vergilerin aşamalı olarak artırılması için lobi yapıyor.

Rapora göre, ithal ara girdiler ya da ithal bitmiş ürünler üzerindeki gümrük vergilerinin tüketicilere ne ölçüde yansıtılacağı belirsiz.

Ek olarak ABD'de ilaçların yaklaşık yüzde 25'i ihraç ediliyor. Ernst & Young'a göre 2023'te toplamda 101 milyar dolarlık ihracat yapıldı.

Danışmanlık firması, yüksek girdi maliyetlerinin ABD ilaçlarına yönelik dış talebi zayıflatması halinde, sektördeki 490 bin ihracat bağlantılı işin bir kısmının da risk altında olabileceğini ekledi.

PhRMA raporu olası misilleme vergilerinin etkisini içermiyor. Reuters'ın haberine göre, ABD'li üreticiler üzerindeki ekonomik etki çok daha önemli olacak.

Reuters'tan da yararlanılmıştır.

Independent Türkçe