Irak’ta üst düzey bir yetkili yolsuzluk suçlamasıyla tutuklandı

Tutuklanan yetkili, aralarında eşinin de bulunduğu üç kişiyle birlikte sorgu hakimine sevk edildi.

 Çevik kuvvet polisi geçtiğimiz günlerde Bağdat'ta, Merkez Bankası önünde yolsuzlukla mücadele için yapılan gösteride aktivistlerle karşı karşıya geldi. (EPA)
 Çevik kuvvet polisi geçtiğimiz günlerde Bağdat'ta, Merkez Bankası önünde yolsuzlukla mücadele için yapılan gösteride aktivistlerle karşı karşıya geldi. (EPA)
TT

Irak’ta üst düzey bir yetkili yolsuzluk suçlamasıyla tutuklandı

 Çevik kuvvet polisi geçtiğimiz günlerde Bağdat'ta, Merkez Bankası önünde yolsuzlukla mücadele için yapılan gösteride aktivistlerle karşı karşıya geldi. (EPA)
 Çevik kuvvet polisi geçtiğimiz günlerde Bağdat'ta, Merkez Bankası önünde yolsuzlukla mücadele için yapılan gösteride aktivistlerle karşı karşıya geldi. (EPA)

Irak’ta Dürüstlük Komisyonu, Başbakan Muhammed Şiya es-Sudani’nin yolsuzlukla mücadelenin hükümet programının önceliklerinden biri olduğunu ve doların yüksek kuruyla yüzleşmek için ciddi çözümleri bulunduğunu duyurduğu bir zamanda, dört sanığın tutuklandığı ve büyük meblağlarda paraya el konulan nitelikli bir operasyon uygulandığını duyurdu.
Yetkili, yaptığı açıklamada sanıkların ‘Vergiler Genel Müdürlüğü Eski Genel Müdürü, eşi ve diğer iki zanlı’ olduğunu bildirdi. Operasyonda, büyük mücevheratın yanı sıra bir milyar dinar ve 500 bin dolardan fazla bir meblağ, Irak içinde ve dışında 11 mülke ait belgeler ele geçirildi. Ayrıca komşu bir ülkeye 3,5 milyon ABD dolarından fazla kaçakçılık yaptığına dair itiraflar da bulunuldu.
Komisyon yetkilisi yaptığı açıklamada şunları söyledi:
“Yolsuzlukla Mücadele Yüksek Komisyonu destek ekibi, bilgiye ulaştıktan ve Yolsuzlukla Mücadele Merkez Ceza Soruşturma Mahkemesi tarafından verilen tutuklama emirlerini aldıktan sonra yasal işlemleri tamamladı. Ardından bir başka davada tutuklanan Vergiler Genel Müdürlüğü eski genel müdürü olan dördüncü zanlıyla ilgili üç kişi tutuklandı ve itirafları alındı. Sanıkların ifadeleri tutanağa geçirildi ve tutuklanmalarına karar veren yetkili yargıcın huzuruna sunuldu.”
Bu bağlamda bir hükümet kaynağı, Irak'taki resmi haber ajansına yaptığı açıklamada şunları söyledi:
“Kamu parasının çalınmasının takibine yönelik bu operasyonlar, Sudani için en önemli öncelik olan yolsuzlukla mücadele ve yağmalanan fonların geri alınması kapsamında yer aldığı için yüksek bir hızla devam edecek.”
Ayrıca Başbakan Muhammed Şiya es-Sudani, eski Başbakan İyad Allavi ile ofisinde yaptığı görüşmede, yolsuzlukla mücadelenin hükümet programının birinci önceliklerinden biri olduğunu vurguladı. Sudani ile Allavi'nin bir araya geldiği görüşmede, ‘Irak'taki ekonomik durum, kurdaki yükseliş konusu ve bunun sonucunda vatandaşın yaşantısını doğrudan etkileyen kriz’ ele alındı. Başbakan, hükümet programının bu sorunların üstesinden gelmek için ciddi ve net çözümler içerdiğini vurguladı.
Sudani’nin ofisinden yapılan açıklamada, İyad Allavi'nin öne sürdüğü, bazı anayasal paragraflarda değişiklik yapılmasına yönelik bir öneriyi görüşmek üzere siyasi liderlerin huzurunda ulusal bir diyalog kurulmasını da içeren girişimin görüşüldüğü belirtildi. Açıklamada “Bu adım, Irak'taki siyasi sürecin gidişatında gerçek bir reform için mihenk taşı olacaktır. Şirvan el-Vaeli başkanlığındaki Anayasa Değişiklikleri Komisyonu ile Başbakan'ın Anayasa İşlerinden Sorumlu Danışmanı için bir toplantı yapılacak” ifadelerine yer verildi. Allavi, Sudani ve hükümetine, hükümet programının uygulanmasına, Irak halkına hizmet sağlanmasına ve kendilerine özgür ve düzgün bir yaşam sağlanmasına olan desteğini vurguladı.



İsrail ordusu, Nasır Hastanesi içindeki Hamas’ın "komuta merkezini" bombaladığını açıkladı

Gazze'deki yıkımdan (Arşiv-AFP)
Gazze'deki yıkımdan (Arşiv-AFP)
TT

İsrail ordusu, Nasır Hastanesi içindeki Hamas’ın "komuta merkezini" bombaladığını açıkladı

Gazze'deki yıkımdan (Arşiv-AFP)
Gazze'deki yıkımdan (Arşiv-AFP)

İsrail ordusu bu sabah erken saatlerde, Hamas'ın Gazze'de bir hastanenin içinde yer alan ve örgütün "terör faaliyetleri" için kullandığı "komuta ve kontrol merkezini" bombaladığını duyurdu. Bu, örgütün bir İsrailli-Amerikalı rehineyi serbest bırakmasından bu yana Gazze'de yürürlükte olan ateşkesi sona erdirdi.

Ordu, Telegram'da yaptığı paylaşımda, "Güney Filistin yerleşim birimi Han Yunus'taki Nasır Hastanesi'nin içinde bulunan bir komuta ve kontrol merkezini tam olarak bombaladı. Üst düzey Hamas yetkilileri hastaneyi terörist faaliyetlerde bulunmak için kullanmaya devam ediyor ve hastanenin içinde ve çevresindeki sivil halkı açıkça ve vahşice sömürüyor" denildi. Bombalamanın herhangi bir can kaybına yol açıp açmadığı henüz netlik kazanmadı.

Bu saldırı, Hamas'ın İsrailli-Amerikan vatandaşı asker Edan Alexander'ı serbest bırakmasının ardından dün Gazze Şeridi'nde ilan edilen kısa süreli ateşkesin hemen ardından geldi. Hamas, Ekim 2023'ten bu yana Gazze Şeridi'nde tutuklu bulunan Alexander'ı, ABD Başkanı Donald Trump'ın Körfez turu arifesinde serbest bıraktı. Şarku’l Avsat’ın edindiği bilgiye göre 21 yaşındaki Alexander, 19 aydan uzun süre esir tutulduktan sonra serbest bırakıldı ve hayatta kalan son Amerikalı rehine oldu.