Frontex, Bulgaristan'ın sınırı koruma çabalarından memnun

Fotoğraf: AA
Fotoğraf: AA
TT

Frontex, Bulgaristan'ın sınırı koruma çabalarından memnun

Fotoğraf: AA
Fotoğraf: AA

Avrupa Birliği'nin (AB) sınır koruma ajansı Frontex'in, Bulgaristan'ın sınırı koruma çabalarından memnun olduğu bildirildi.
Bulgaristan Telgraf Ajansının (BTA) haberine göre, İçişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, İçişleri Bakanı Ivan Demerdzhiev ve Frontex İade ve Operasyonlardan Sorumlu İcra Müdür Yardımcısı Lars Gerdes'in bir araya geldiği belirtildi.
Görüşmede, Bulgaristan sınır muhafızlarının çalışmalarının yanı sıra AB'nin dış sınırlarının korunmasındaki işbirliği konusu da ele alındı.
Bulgar sınır muhafızlarının çalışmalarının ve ülkenin sınırını koruma çabalarının oldukça değerli olduğu değerlendirmesi yapıldı.
Frontex'in, Bulgaristan'ın Türkiye, Sırbistan ve Kuzey Makedonya ile sınırlarını ortak operasyonlar yoluyla korumayı en iyi seviyeye getirmesini desteklediği belirtildi.
Bu arada, Bulgaristan'ın sınır muhafızlarını, diğer AB üyesi ülkelerdeki ortak operasyonlara da gönderdiği aktarıldı.
Teknik ekipman yoluyla etkili sınır koruması sağlamak için yüksek mali kaynağa ihtiyaç duyulduğunun vurgulayan Bakan Demerdzhiev, bu konuda ortak Avrupa bilincine erişilmesi gerektiğini vurguladı.
Lars Gerdes, Bulgaristan İçişleri Bakanlığı tarafından düzenlenen AB'nin dış sınırlarının etkin yönetimi konulu bir konferansa katılmak için bu ülkeye gitmişti.

 



Polonya Başbakanı: Avrupa “savaş öncesi döneme” girdi

Polonya Başbakanı Donald Tusk (DPA)
Polonya Başbakanı Donald Tusk (DPA)
TT

Polonya Başbakanı: Avrupa “savaş öncesi döneme” girdi

Polonya Başbakanı Donald Tusk (DPA)
Polonya Başbakanı Donald Tusk (DPA)

Polonya Başbakanı Donald Tusk, Ukrayna'daki çatışmanın Avrupa için oluşturduğu tehdit konusunda uyarıda bulunarak, kıtanın İkinci Dünya Savaşı'nın sona ermesinden bu yana ilk kez "savaş öncesi döneme" girdiğini söyledi.

Tusk, Avrupa gazetelerinin en büyük ittifakını içeren “LENA” medya ağına verdiği röportajda şunları söyledi:

 “Savaş artık geçmişte kalan bir kavram değil. Bu gerçek ve iki yıldan fazla bir süre önce başladı. Şu anda en endişe verici olan şey, herhangi bir senaryonun mümkün olmasıdır. 1945'ten beri böyle bir durum görmedik."

Tusk sözlerini şöyle sürdürdü: “Bunun özellikle genç nesil için kulağa yıkıcı geldiğini biliyorum, ancak yeni bir dönemin başladığı gerçeğine alışmamız gerekiyor: savaş öncesi dönem. Abartmıyorum, bu, her geçen gün daha da netleşiyor."

Rusya'nın iki yıldan fazla bir süre önce Ukrayna'yı işgal etmesi Avrupalı ​​liderlerin savaş sonrasındaki istikrarlı barış duygusunu sarstı ve birçok Avrupa ülkesini Kiev'e ve güçleri için ihtiyaç duyduğu silahları sağlamak için üretimlerini hızlandırmaya yöneltti.

Ülkesi komşu Ukrayna'nın en önde gelen destekçilerinden biri olan eski Avrupa Konseyi başkanı Cuma günü, Kiev'in savaşı kaybetmesi halinde Avrupa'da kimsenin kendini güvende hissetmeyeceğini belirtti.

Kıtanın endişelerinin başında, eski ABD Başkanı Donald Trump'ın, özellikle NATO'ya yönelik bilinen şüpheci duruşunun ardından Beyaz Saray'a dönme olasılığı da etkili oluyor.

Tusk verdiği röportajda, "Misyonumuz, Amerikan başkanının kim olduğuna bakılmaksızın transatlantik ilişkilerini güçlendirmektir" ifadelerini kullandı.