Reformistler Devrim Muhafızları’nın terör listesine alınmasına karşı çıkıyor

Reformistler Devrim Muhafızları’nın terör listesine alınmasına karşı çıkıyor
TT

Reformistler Devrim Muhafızları’nın terör listesine alınmasına karşı çıkıyor

Reformistler Devrim Muhafızları’nın terör listesine alınmasına karşı çıkıyor

İran'daki reformist akıma bağlı onlarca siyasi ve medya aktivisti, Avrupa Birliği (AB) tarafından kabul edilen ve İran Devrim Muhafızları Ordusu’nun (DMO) terör örgütleri listesine alınması çağrısında bulunan kararı eleştirdi.
Reformist internet sitelerinde yaklaşık 70 reformist aktivist tarafından imzalanan bildirinin bir nüshasına yer verildi. Nüshada şu ifadeler yer alıyor:
“Avrupa Parlamentosu'nun (AP) AB dışındaki ülkelerin askeri sistemine müdahale etme yetkisi olmamasına rağmen, bu eylem bir tehdidi, açık ve kabul edilemez bir müdahaleyi temsil ediyor.”
Aktivistler İran rejimine, ‘dış müdahalenin İran’daki ulusal gücün unsurlarından birini zayıflatmasını önlemek için toplumun çeşitli kesimleri arasında güvenin azalmasına neden olan ekonomik, sosyal ve siyasi politikaları yeniden gözden geçirmeleri’ çağrısında bulunuyor.
Reformist akım, İran'da rejimin devrilmesi çağrısında bulunan protestoları destekleyen tarafların çoğunluğu tarafından iktidarın karşılaştığı eleştiriye maruz kalıyor.
ISNA haber ajansının aktardığına göre reformistler, halk protestolarına üstü kapalı bir gönderme yaparak şunları söylediler:
“Ulusal gücün yeniden tesis edilmesi, ülke işlerinin yönetiminde halkın taleplerine, hukukun üstünlüğüne ve akılcılığa saygı gösterilmesini gerektirir. İran halkı, onların mücadelelerine ve ulusal güçlerinin çabalarına güvenerek yabancı hükümetlere ve güçlere karşı duruyor.”
AB, DMO’yu terör örgütleri listesine alma süreci üzerine çalışıyor. AB, İran içindeki protestoları bastırmadaki ve Rusya'ya insansız hava araçları (İHA) sağlamadaki rolü nedeniyle, üyelerinin çoğunluğu DMO’yu terör örgütleri listesine dahil etmekte ısrar eden AP'nin baskısıyla karşı karşıya.
AB, DMO birimleri de dahil olmak üzere 30'dan fazla İranlı yetkiliye ve örgüte yaptırım uyguladı ve onları protestolara ve diğer insan hakları ihlallerine yönelik ‘acımasız’ baskılardan sorumlu tuttu.
AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell geçen ay, bir AB mahkemesi tarafından bu yönde bir karar verilmedikçe DMO’nun terör örgütleri listesine eklenemeyeceğini söyledi.
Geçtiğimiz Pazar günü, Financial Times gazetesi, AB hukuk departmanının Fransız ve Alman desteğiyle, 27 AB başkentinde DMO’yu terör örgütü listesine dahil etmek için bir görüş hazırlamaya başladığını bildirdi.
Gazete, ismi belirtilmeyen bir Fransız yetkiliden alıntı yaparak, ‘Fransa'nın DMO’nun tamamını değil, yalnızca bazı bölgesel tümenlerini ve birimlerini terörist unsurlar olarak sınıflandırma olasılığıyla ilgilendiği’ sözlerini aktardı.
Gazeteye göre, Batılı diplomatlar İran'ın onlarca yıl önce Avrupa topraklarında muhalifleri öldürmesinin veya son yıllarda onları komşu ülkelere çekip buradan gizli yollarla İran'a göndermesinin, DMO’ya karşı yasal argüman olarak kullanılabileceğine inanıyor. Diplomatlar, AB ve İngiltere'nin, İran'ın herhangi bir misillemesini (büyükelçilerin Tahran'dan sınır dışı edilmesi gibi) İran rejimi için daha maliyetli hale getirmek için büyük olasılıkla toplu eylemde bulunacağını söyledi.
 



İsrail ordusu: Refah'ta bir tünelden çıkan 6 militanı hedef aldık

Gazze Şeridi'nin Refah kentindeki İsrail askerleri (Arşiv- Reuters)
Gazze Şeridi'nin Refah kentindeki İsrail askerleri (Arşiv- Reuters)
TT

İsrail ordusu: Refah'ta bir tünelden çıkan 6 militanı hedef aldık

Gazze Şeridi'nin Refah kentindeki İsrail askerleri (Arşiv- Reuters)
Gazze Şeridi'nin Refah kentindeki İsrail askerleri (Arşiv- Reuters)

İsrail askeri sözcüsü Avichay Adraee, İsrail güçlerinin bu sabah Gazze Şeridi'nin güneyindeki Refah'ta altı militanı hedef aldığını açıkladı. Militanların bölgedeki bir yeraltı tünelinden çıktıklarına inanılıyor.

Adraee, güçlerin bölgedeki arama operasyonlarını sürdürdüğünü de ifade etti.

cfg
İsrail askerleri, Gazze Şeridi sınırına yakın güney İsrail'de konuşlu bir tank taretinin tepesinde duruyor (AFP)

Şarku’l Avsat’ın çeşitli medya kuruluşlarından aktardığına göre İsrail güçlerinin 10 Ekim'den bu yana yürürlükte olan ateşkes anlaşması kapsamında yeniden konuşlandırıldığı Filistin topraklarının bir bölümü olan Refah'ta bulunan tünellerde 200 kadar Hamas savaşçısı mahsur kalmış olabilir.


Hong Kong'da yüksek katlı konut kompleksinde yangın: En az 4 Kişi hayatını kaybetti

Fotoğraf: AP
Fotoğraf: AP
TT

Hong Kong'da yüksek katlı konut kompleksinde yangın: En az 4 Kişi hayatını kaybetti

Fotoğraf: AP
Fotoğraf: AP

Hong Kong’daki bir yüksek katlı konut kompleksinde bugün (Çarşamba) çıkan büyük yangında dört kişi hayatını kaybetti. Kentin İtfaiye Hizmetleri Dairesi, olayda dört kişinin öldüğünü ve üç kişinin yaralandığını açıkladı. Polis ise daha önce sekiz kişinin etkilendiğini bildirmişti; sayılardaki farkın nedeni henüz netlik kazanmadı.

Hong Kong medyası, yaşamını yitirenler arasında bir itfaiyecinin de bulunduğunu öne sürdü, ancak bu bilgi resmi olarak doğrulanmadı.

g
Fotoğraf:  AP

Yangın, kentin Tai Po bölgesindeki binanın dış cephesine kurulan bambu iskelesi boyunca hızla yayılarak gökyüzüne yoğun duman yükseldi. Olay yerinden aktarılan canlı görüntülerde, itfaiye ekiplerinin merdivenli araçlardan yüksekten su sıkarak alevlere müdahale ettiği görüldü.

Yetkililer, yangının ardından Hong Kong’daki ikinci en yüksek alarm seviyesi olan dört numaralı yangın alarmını devreye aldı.

s
Fotoğraf:  AP

Polis, olayın yaşandığı binalarda mahsur kalan kişiler olduğuna dair birçok ihbar aldıklarını açıkladı.

sdf
Fotoğraf:  AP

Tai Po, Hong Kong’un Yeni Topraklar olarak bilinen kuzey bölgesinde, Çin anakarasındaki Shenzhen kentine yakın bir yerleşim alanı olarak biliniyor.


Tayvan Devlet Başkanı savunma harcamalarına 40 milyar dolarlık ek bütçe önerisinde bulunacak

Hsinchu'daki Hokou Askeri Üssü'nde Tayvan'ın ilk Abrams tank taburunun açılış töreninde yer alan Brave Tiger ve Abrams M1A2T tankları (Reuters)
Hsinchu'daki Hokou Askeri Üssü'nde Tayvan'ın ilk Abrams tank taburunun açılış töreninde yer alan Brave Tiger ve Abrams M1A2T tankları (Reuters)
TT

Tayvan Devlet Başkanı savunma harcamalarına 40 milyar dolarlık ek bütçe önerisinde bulunacak

Hsinchu'daki Hokou Askeri Üssü'nde Tayvan'ın ilk Abrams tank taburunun açılış töreninde yer alan Brave Tiger ve Abrams M1A2T tankları (Reuters)
Hsinchu'daki Hokou Askeri Üssü'nde Tayvan'ın ilk Abrams tank taburunun açılış töreninde yer alan Brave Tiger ve Abrams M1A2T tankları (Reuters)

Tayvan Devlet Başkanı Lai Ching-te, adayı olası bir Çin işgalinden korumak için hükümetinin birkaç yıl boyunca savunma harcamalarına 40 milyar dolarlık ek bütçe önerisinde bulunacağını duyurdu.

Lai, dün Washington Post’ta yayınlanan makalesinde, “Pekin'in güç kullanımıyla ilgili karar alma sürecine daha yüksek maliyetler ve belirsizlikler ekleyerek caydırıcılığı artırmayı amaçlıyoruz” dedi. Pekin, Tayvan üzerinde egemenlik iddia ediyor ve adayı kontrol altına almak için askeri seçeneği de göz ardı etmiyor; bu da Tayvan'ı güçlü askeri, ekonomik ve diplomatik baskıya maruz bırakıyor.

Bu hamle, Tayvan'ı kendi toprağı olarak gören Çin'in, Taipei'nin şiddetle reddettiği iddialarını savunmak için beş yıldır askeri ve siyasi baskıyı artırmasıyla birlikte geldi.

Lai daha önce ABD'nin bu konudaki taleplerine yanıt olarak, savunma harcamalarını 2026'da gayri safi yurtiçi hasılanın (GSYİH) yüzde 3'ünden fazlasına ve 2030'da yüzde 5'e çıkarma planlarından bahsetmişti. Lai makalesinde, “Bu büyük paket sadece ABD'den yeni silah alımlarına önemli ölçüde finansman sağlamakla kalmayacak, aynı zamanda Tayvan'ın yeteneklerini önemli ölçüde geliştirmeye de katkıda bulunacak” ifadelerini kullandı.

Tayvan hükümeti, savunma harcamalarının 2026 yılında 949,5 milyar Taylan dolarına (30,25 milyar dolar) ulaşmasını öneriyor. Hükümet rakamlarına göre GSYİH'nin yüzde 3,32'sini temsil eden bu rakam, 2009'dan bu yana ilk kez yüzde 3'lük eşiği aşıyor.

Ancak Pekin ile daha yakın ilişkiler kurmak isteyen muhalefet partisi Kuomintang Partisi, müttefiki Halk Partisi ile birlikte finansmanı kontrol ettiği için, hükümetin parlamentodan onay alması zor olabilir. Yeni seçilen Kuomintang lideri Cheng Li-wun, Tayvan'ın ‘bu paraya sahip olmadığını’ söyleyerek Lai'nin savunma harcamaları planlarına karşı çıktı.