ABD, İran Devrim Muhafızları Ordusu (DMO) için Şahid insansız hava araçları (İHA) üreten Paravar Pars Şirketi’nde yönetici pozisyonlarında bulunan sekiz İranlı’yı yaptırım listesine aldı. ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken tarafından dün (Cuma) yapılan açıklamaya göre şirket tarafından üretilen İHA’lar Ukrayna'ya karşı “acımasız ve haksız” savaşta kullanılmak üzere Rusya'ya naklediliyor.
ABD’nin bu kararı, ABD Hazine Bakanlığı tarafından İran İHA programıyla bağlantılı kişi ve kuruluşlara karşı 8 Eylül 2022, 15 Kasım 2022 ve 6 Ocak 2023 tarihlerinde açıklanan diğer kararların devamı niteliğinde.
Blinken, Rusya'nın Ukrayna'da sivillere ve sivil altyapıya yönelik saldırılarda İran İHA’larını kullandığını belirterek, “İran rejiminin sağladığı askeri desteğin Rusya'nın acımasız savaşı körüklemesine yardımcı olduğunu” belirtti. İran'ın Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi'nden vaka bazında önceden onay almadan Rusya'ya askeri İHA sağlamasını yasaklayan 2231 sayılı BM Güvenlik Konseyi kararının ihlallerini daha da şiddetlendirdiğini dile getiren Blinken, ABD’nin “bu transferleri engellemek, geciktirmek ve bu faaliyete dahil olan taraflara bedel ödetmek için elindeki her aracı kullanmaya devam edeceğini” vurguladı.
ABD Hazine Bakanlığı Yabancı Varlıkları Kontrol Ofisi (OFAC), “İranlı kuruluşlar Devrim Muhafızları ve ordu için İHA üretmeye devam ediyor. Daha geniş ölçekte İran, Ukrayna'daki altyapıyı hedef alan saldırılarda Rus askeri operasyonlarını destekliyor. ABD, İran İHA programının tüm unsurlarını hedef almaya devam edecek” açıklamasında bulundu.
Paravar Pars Şirketi’nin DMO’nun hava-uzay kuvvetleri ve donanması için İHA ürettiği, test ettiği ve “Şahid-171 İHA’sının geliştirilmesi ve üretilmesinde rol oynadığına” dikkat çekildi. Yaptırımların Paravar Pars Şirketi’nin Genel Müdürü ve CEO'su olan Hüseyin Şemsabadi’yi ve şirketin yönetim kurulu başkanlığını yürüten ve aynı zamanda DMO Donanma Komutanı Ali Rıza Tangsiri'yi etkilediğini sözlerine ekledi. Yaptırımlar ayrıca Ebu’l Fadl Nasıri, Muhsin Esedi, Muhammed Sadik Haydari Musa, Ebu’l Fadl Salih Necad, Muhammed Rıza Muhammedi ve Ebu’l Kasım Felacevher’i de içeriyor.
Yaptırımlar ayrıca İran Donanması'na ait IRIS Makran ve IRIS Dena gemilerine yönelik tedbirleri de kapsıyor.
Washington İHA’larla ilgili yaptırım listesine 8 İranlı yetkiliyi ekledi
https://turkish.aawsat.com/home/article/4136991/washington-i%CC%87ha%E2%80%99larla-ilgili-yapt%C4%B1r%C4%B1m-listesine-8-i%CC%87ranl%C4%B1-yetkiliyi-ekledi
Washington İHA’larla ilgili yaptırım listesine 8 İranlı yetkiliyi ekledi
ABD Cuma günü sekiz İranlıya yaptırım uyguladı (Reuters)
- Washington: Ali Barada
- Washington: Ali Barada
Washington İHA’larla ilgili yaptırım listesine 8 İranlı yetkiliyi ekledi
ABD Cuma günü sekiz İranlıya yaptırım uyguladı (Reuters)
لم تشترك بعد
انشئ حساباً خاصاً بك لتحصل على أخبار مخصصة لك ولتتمتع بخاصية حفظ المقالات وتتلقى نشراتنا البريدية المتنوعة
ABD Başkanı Bill Clinton, Camp David'de İsrail Başbakanı Ehud Barak ve Filistin Devlet Başkanı Yaser Arafat arasındaki barış görüşmelerinde arabuluculuk yapıyor, 11 Temmuz 2000 (Reuters)
ABD 2. Tabur askerleri, Bağdat'ta devriye gezmeden önce üstlerinden direktif alıyor, 14 Ağustos 2007 (Reuters)
ABD Eski Başkanı Barack Obama, Florida, 26 Haziran 2012 (Reuters)
Sınırın İsrail tarafından görüldüğü gibi, Kuzey Gazze üzerinde gün batımı, 28 Temmuz 2025 (Reuters)
Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman ve ABD Başkanı Donald Trump, Washington'da düzenlenen ABD-Suudi Yatırım Forumu'nda katılımcılarla birlikte fotoğraf çektiriyor, 19 Kasım 2025 (Reuters)