Washington İHA’larla ilgili yaptırım listesine 8 İranlı yetkiliyi ekledi

ABD Cuma günü sekiz İranlıya yaptırım uyguladı (Reuters)
ABD Cuma günü sekiz İranlıya yaptırım uyguladı (Reuters)
TT

Washington İHA’larla ilgili yaptırım listesine 8 İranlı yetkiliyi ekledi

ABD Cuma günü sekiz İranlıya yaptırım uyguladı (Reuters)
ABD Cuma günü sekiz İranlıya yaptırım uyguladı (Reuters)

ABD, İran Devrim Muhafızları Ordusu (DMO) için Şahid insansız hava araçları (İHA) üreten Paravar Pars Şirketi’nde yönetici pozisyonlarında bulunan sekiz İranlı’yı yaptırım listesine aldı. ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken tarafından dün (Cuma) yapılan açıklamaya göre şirket tarafından üretilen İHA’lar Ukrayna'ya karşı “acımasız ve haksız” savaşta kullanılmak üzere Rusya'ya naklediliyor.
ABD’nin bu kararı, ABD Hazine Bakanlığı tarafından İran İHA programıyla bağlantılı kişi ve kuruluşlara karşı 8 Eylül 2022, 15 Kasım 2022 ve 6 Ocak 2023 tarihlerinde açıklanan diğer kararların devamı niteliğinde.
Blinken, Rusya'nın Ukrayna'da sivillere ve sivil altyapıya yönelik saldırılarda İran İHA’larını kullandığını belirterek, “İran rejiminin sağladığı askeri desteğin Rusya'nın acımasız savaşı körüklemesine yardımcı olduğunu” belirtti.  İran'ın Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi'nden vaka bazında önceden onay almadan Rusya'ya askeri İHA sağlamasını yasaklayan 2231 sayılı BM Güvenlik Konseyi kararının ihlallerini daha da şiddetlendirdiğini dile getiren Blinken, ABD’nin “bu transferleri engellemek, geciktirmek ve bu faaliyete dahil olan taraflara bedel ödetmek için elindeki her aracı kullanmaya devam edeceğini” vurguladı.
ABD Hazine Bakanlığı Yabancı Varlıkları Kontrol Ofisi (OFAC), “İranlı kuruluşlar Devrim Muhafızları ve ordu için İHA üretmeye devam ediyor. Daha geniş ölçekte İran, Ukrayna'daki altyapıyı hedef alan saldırılarda Rus askeri operasyonlarını destekliyor. ABD, İran İHA programının tüm unsurlarını hedef almaya devam edecek” açıklamasında bulundu.
Paravar Pars Şirketi’nin DMO’nun hava-uzay kuvvetleri ve donanması için İHA ürettiği, test ettiği ve “Şahid-171 İHA’sının geliştirilmesi ve üretilmesinde rol oynadığına” dikkat çekildi. Yaptırımların Paravar Pars Şirketi’nin Genel Müdürü ve CEO'su olan Hüseyin Şemsabadi’yi ve şirketin yönetim kurulu başkanlığını yürüten ve aynı zamanda DMO Donanma Komutanı Ali Rıza Tangsiri'yi etkilediğini sözlerine ekledi. Yaptırımlar ayrıca Ebu’l Fadl Nasıri, Muhsin Esedi, Muhammed Sadik Haydari Musa, Ebu’l Fadl Salih Necad, Muhammed Rıza Muhammedi ve Ebu’l Kasım Felacevher’i de içeriyor.
Yaptırımlar ayrıca İran Donanması'na ait IRIS Makran ve IRIS Dena gemilerine yönelik tedbirleri de kapsıyor.



Polis nezaretindeyken ölen Moritanyalı adamın ailesinden Fransız polisine suçlama

Fransız polisi (Arşiv- Reuters)
Fransız polisi (Arşiv- Reuters)
TT

Polis nezaretindeyken ölen Moritanyalı adamın ailesinden Fransız polisine suçlama

Fransız polisi (Arşiv- Reuters)
Fransız polisi (Arşiv- Reuters)

Fransa’da gözaltında iken geçen hafta hayatını kaybeden Moritanyalı bir adamın ailesi, Fransız polisinin ölümüne neden olduğunu iddia ederek bağımsız bir soruşturma talep etti. Ağabeyi İbrahim'in dün yaptığı açıklamaya göre 35 yaşındaki Hassan Diarra, çarşamba gecesi yaşadığı göçmen konaklama yerinin dışında kahve içerken polis memurlarıyla karşı karşıya geldi.

Paris'te pazar günü yaklaşık 1000 kişinin katıldığı anma töreninde bir polis memuru, "Geçimini sağlamak için Fransa'ya geldi ve şimdi sonsuza dek gitti" dedi.

Komşular tarafından çekilen ve sosyal medyada dolaşan bir videoda, bir polis memurunun yerde yatan bir adama yumruk attığı, diğer bir polis memurunun ise yanında durduğu görülüyor.

 Şarku'l Avsat'ın AFP'den aktardığına göre ailenin avukatı, ailenin polise "ölümle sonuçlanan kasıtlı şiddet" suçlamasıyla şikayette bulunduğunu bildirdi.

"Görgü tanıkları, tutuklama yerinde kan lekeleri gördüler" diye ekledi.

Savcılık, polis memurlarının Diarra'yı "esrar sararken gördükten" sonra ona yaklaştığını ve aranmayı reddetmesinin ardından gözaltına aldığını belirtti.

Kadın, adamın "yere düştüğünü ve iki polis memurunu da beraberinde yere serdiğini" belirtti ve memurlardan birinin onu etkisiz hale getirmek için elektroşok cihazı kullanıldığını söylediğini aktardı.

Diarra, polise direnmek, "sahte idari belgeler ve esrara benzeyen kahverengi bir madde" bulundurmak suçlamalarıyla gözaltına alındı.

Polis, kaşındaki yara nedeniyle hastaneye götürülmesini istedi, ancak adam bir bankta beklerken bilincini kaybetmiş gibi görünüyordu.

Bir polis memuru ve ardından acil müdahale ekibi onu hayata döndürmeye çalıştılar, ancak yaklaşık kırk dakika sonra öldüğü açıklandı.


Trump: Grönland'dan "Rus tehdidini" kaldırmanın zamanı geldi

ABD Başkanı Donald Trump (AP)
ABD Başkanı Donald Trump (AP)
TT

Trump: Grönland'dan "Rus tehdidini" kaldırmanın zamanı geldi

ABD Başkanı Donald Trump (AP)
ABD Başkanı Donald Trump (AP)

ABD Başkanı Donald Trump, Danimarka'nın Grönland'dan "Rus tehdidini" ortadan kaldırmak için hiçbir şey yapamadığını belirterek, "Artık bunun zamanı geldi ve olacak" ifadesini kullandı.

Trump, Danimarka'nın özerk bölgesi olan Grönland'ın ülkesinin mülkiyetinde kalmasından daha azına razı olmayacağını defalarca vurguladı; ancak hem Danimarka hem de Grönland liderleri adanın satılık olmadığını ve Amerika Birleşik Devletleri'nin bir parçası olmasını istemediklerini ısrarla belirtiyorlar.


Avrupa, Trump'ın Grönland'a yönelik tehditlerine karşı birleşti

Alman silahlı kuvvetleri mensupları, dün Nuuk Havalimanı'ndan (Grönland) Reykjavik'e (İzlanda) gidecek uçağa binmeye hazırlanıyor (AFP)
Alman silahlı kuvvetleri mensupları, dün Nuuk Havalimanı'ndan (Grönland) Reykjavik'e (İzlanda) gidecek uçağa binmeye hazırlanıyor (AFP)
TT

Avrupa, Trump'ın Grönland'a yönelik tehditlerine karşı birleşti

Alman silahlı kuvvetleri mensupları, dün Nuuk Havalimanı'ndan (Grönland) Reykjavik'e (İzlanda) gidecek uçağa binmeye hazırlanıyor (AFP)
Alman silahlı kuvvetleri mensupları, dün Nuuk Havalimanı'ndan (Grönland) Reykjavik'e (İzlanda) gidecek uçağa binmeye hazırlanıyor (AFP)

ABD Başkanı Donald Trump'ın Danimarka'ya ait Grönland topraklarını ele geçirme emellerine karşı çıktıkları gerekçesiyle ek gümrük vergileriyle tehdit ettiği sekiz Avrupa ülkesi dün pozisyon birliğini dile getirdi.

İngiltere, Danimarka, Finlandiya, Fransa, Almanya, Hollanda, Norveç ve İsveç ortak bir açıklamada, "Gümrük vergisi tehditlerinin transatlantik ilişkileri zayıflattığını ve ciddi bir bozulma riski taşıdığını" belirterek, yanıtlarında "birleşik ve koordineli bir şekilde hareket etmeye devam edeceklerini" ifade etti.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ve İtalya Başbakanı Giorgia Meloni, Trump'ın tehditlerine karşı kararlılıklarını vurgulayarak, ABD Başkanı'nın ek gümrük vergileri uygulama tehditlerini yerine getirmesi durumunda "AB'nin baskı karşıtı mekanizmasını harekete geçirme" olasılığını görüştüler.

Şarku’l Avsat’ın edindiği bilgiye göre Avrupa pazarlarına erişimi dondurmaya veya belirli yatırımları engellemeye olanak tanıyan bu mekanizma, Avrupa Birliği tarafından 2023 yılında onaylanmış ancak henüz kullanılmamıştır.