Lider Galatasaray, Süper Lig'de Trabzonspor'u konuk edecek

Lider Galatasaray, Spor Toto Süper Lig'in 23. haftasında yarın Trabzonspor'u konuk edecek.

AA
AA
TT

Lider Galatasaray, Süper Lig'de Trabzonspor'u konuk edecek

AA
AA

Nef Stadı'nda oynanacak maç, saat 19.00'da başlayacak. Müsabakayı hakem Halil Umut Meler yönetecek.
Ligde çıktığı 21 müsabakada 16 galibiyet, 3 beraberlik ve 2 yenilgi yaşayan sarı-kırmızılı ekip, 51 puan topladı. Galatasaray, haftaya en yakın takipçisi Fenerbahçe'nin 6 puan önünde lider başladı.
Süper Lig'de oynadığı 21 maçın 11'ini kazanan, 5'inde berabere kalan ve 5'ini kaybeden Trabzonspor ise hanesine 38 puan yazdırdı. Bordo-mavili takım, 23. hafta öncesinde averajla 6. sırada yer alıyor.
İki takım arasında sezonun ilk yarısında Trabzon'da oynanan maç golsüz beraberlikle sonuçlanmıştı.

Tam kadro çıkacak
Galatasaray'da Trabzonspor maçı öncesinde sakat ya da cezalı futbolcu bulunmuyor.
Sarı-kırmızılı takım, bordo-mavili takım ile oynayacağı maça tam kadro çıkacak.
Öte yandan Galatasaray'da sarı kart ceza sınırında olan Kerem Aktürkoğlu, Barış Alper Yılmaz ve Berkan Kutlu, yarın da kart görmeleri halinde cezalı duruma düşecek ve 24. haftadaki Gaziantep FK maçında forma giyemeyecek.

Icardi son 7 maçında 7 gol attı
Galatasaraylı taraftarların gözü, Trabzonspor maçında da Arjantinli yıldız futbolcu Mauro Icardi'de olacak.
Yıldız futbolcu, Süper Lig'de forma giydiği son 7 karşılaşmada 7 kez ağları havalandırarak takımının gol yollarındaki en önemli kozu oldu.
Süper Lig'de 9'u ilk 11'de olmak üzere 11 müsabakada forma giyen Icardi'nin toplamda ise 8 golü bulunuyor.

Ligdeki galibiyet serisi rekorunu egale edecek
Galatasaray, Trabzonspor karşılaşmasını kazanması halinde Süper Lig tarihindeki galibiyet serisi rekorunu egale edecek.
Süper Lig'deki son 11 maçında VavaCars Fatih Karagümrük, Beşiktaş, Medipol Başakşehir, İstanbulspor, Demir Grup Sivasspor, MKE Ankaragücü, Fenerbahçe, Atakaş Hatayspor, Fraport TAV Antalyaspor, Bitexen Giresunspor ve HangiKredi Ümraniyespor'u yenen Galatasaray, Trabzonspor karşısında da üç puanla ayrılması halinde üst üste 12. galibiyetini alacak.
Sarı-kırmızılı takım, böylece lig tarihinde Mustafa Denizli yönetiminde 1987-1988 sezonunun son 9 ve 1988-1989 sezonunun ilk 3 haftasındaki maçlarını kazanarak elde ettiği galibiyet serisi rekorunu egale edecek.
Galatasaray Teknik Direktörü Okan Buruk da Mustafa Denizli'nin bu alandaki rekoruna ortak olacak.

Resmi maçlardaki galibiyet serisi rekorunu 15'e çıkartacak
Galatasaray, Süper Lig'de geçen hafta HangiKredi Ümraniyespor'u yenerek resmi maçlarda kırdığı galibiyet serisi rekorunu, Trabzonspor maçında geliştirmeye çalışacak.
Resmi maçlarda üst üste 14 galibiyeti olan sarı-kırmızılı ekip, Trabzonspor müsabakasını da kazanması halinde bu rekorunu 15'e çıkartacak.
Süper Lig'deki son 11 maçını kazanan Galatasaray, bu süreçte çeyrek finale yükseldiği Ziraat Türkiye Kupası'nda ise oynadığı Yeşilyurt D.Ç Ofspor, Ankara Keçiörengücü ve Corendon Alanyaspor müsabakalarından da galibiyetle ayrıldı.
Son 14 resmi maçında 38 kez ağları havalandıran Galatasaray, kalesinde ise 9 gol gördü.

Galatasaray-Trabzonspor rekabetinde 135. randevu
İki ekip arasında, Trabzonspor'un şimdiki adıyla Süper Lig'e yükseldiği 1974-1975 sezonunda başlayan 49 yıllık rekabette yapılan resmi ve özel 134 karşılaşmanın 59'unu Galatasaray, 44'ünü Trabzonspor kazandı, 31 müsabakada ise taraflar birbirlerine üstünlük sağlayamadı.
Lig, Türkiye Kupası, Cumhurbaşkanlığı Kupası, Başbakanlık Kupası, TSYD Kupası ve özel maçlar olmak üzere geride kalan karşılaşmalarda Galatasaray 174, Trabzonspor ise 151 kez gol sevinci yaşadı.

Ligdeki 100. maç
Galatasaray ile Trabzonspor, ligde yarın 100. kez karşılaşacak.
Ligde daha önce yapılan 99 karşılaşmanın 42'sini Galatasaray kazanırken, 32 maçta gülen taraf Karadeniz ekibi oldu ve 25 müsabaka berabere sonuçlandı.
Lig maçlarında Galatasaray 127, Trabzonspor ise 114 gol attı.

İstanbul'daki lig maçları
İki ekip arasında İstanbul'da yapılan 49 lig maçında ev sahibi Galatasaray 25, konuk Trabzonspor 12 kez galip geldi.
İstanbul'daki 12 karşılaşma da beraberlikle sonuçlanırken, Galatasaray'ın 66 golüne karşılık, Trabzonspor 54 gol kaydetti.

Farklı skorlu galibiyetler
Galatasaray, Trabzonspor karşısında en farklı skorlu galibiyetini 26 Mayıs 2001'de İstanbul'daki lig maçında 4-0'lık sonuçla aldı.
Trabzonspor ise 2018-2019 sezonunun ilk yarısında 1 Eylül 2018'de Trabzon'daki lig karşılaşmasında aynı skorla rakibini yendi.
Bu arada, 15 Kasım 1998'de İstanbul'da Trabzonspor'un 5-3 kazandığı lig maçı, iki takım filelerinin toplam 8 kez havalanmasından dolayı taraflar arasındaki en gollü karşılaşma olarak kayıtlara geçti.



Kuzey Koreli kadın futbolcuların başarısının sırrı ne?

Asya Şampiyonlar Ligi'ni kazanan Naegohyang'ın futbolcuları, 1 Haziran'da Kuzey Kore lideriyle bir araya geldi (AFP)
Asya Şampiyonlar Ligi'ni kazanan Naegohyang'ın futbolcuları, 1 Haziran'da Kuzey Kore lideriyle bir araya geldi (AFP)
TT

Kuzey Koreli kadın futbolcuların başarısının sırrı ne?

Asya Şampiyonlar Ligi'ni kazanan Naegohyang'ın futbolcuları, 1 Haziran'da Kuzey Kore lideriyle bir araya geldi (AFP)
Asya Şampiyonlar Ligi'ni kazanan Naegohyang'ın futbolcuları, 1 Haziran'da Kuzey Kore lideriyle bir araya geldi (AFP)

Kore Yarımadası'nın kuzeyinden güneyine 8 yılın ardından ilk kez bir sporcu kafilesi gitti ve Kuzey Kore takımı Naegohyang'ın futbolcuları ülkelerine elleri boş dönmedi.

23 Mayıs'ta Suwon'da oynanan final maçında Tokyo Verdy Beleza'yı yenen Kuzey Kore takımı, kadın futbolunda Asya Şampiyonlar Ligi'ni kazandı.

Adı Korecede "memleketim" anlamına gelen kulübün oyuncularının, pazartesi günü Pyongyang'da Kuzey Kore lideri Kim Jong-un'la görüştüğü sırada çekilen görüntüler dünyaya servis edildi.

Devlet medyası, şampiyonları "güvenilir kadınlar" ve "vatanın gururlu kızları" diye övdü. 

Naegohyang oyuncularının, "saygıdeğer Yoldaş Kim Jong-un müşfik ilgisi ve himayesinin sporda daha da önemli başarılara ulaşmaları için kendilerini teşvik ettiğini" vurguladığı aktarıldı.

Kuzey Kore'nin ulusal kadın futbolu takımının 17 ve 20 yaş altı kategorilerinde dünya şampiyonu unvanını da elinde tuttuğunu hatırlatan CNN, bu başarının sırrını irdeledi. 

2027'de Brezilya'da düzenlenecek Kadınlar Dünya Kupası'nda, son dönemde başarılar kazanmış genç futbolcuların da oynayabileceğine ve Kuzey Kore'nin daha önce almadığı bu kupaya da uzanabileceğine dikkat çekildi. 

Amerikan medya devine konuşan iki uzmanlar, iki unsurun altını çizdi: Altyapı ve siyaset. 

Güney Kore Birleşme Bakanlığı'nın bir raporuna göre sporu seven Kim Jong-un, ülkesinin reklamını yapmak için kadın futbolunun gelişmesini destekliyor. 

Asya Şampiyonlar Ligi finali maçında takımının galibiyet golünü atan Kim Kyong-yong gibi pek çok yeteneğin, 2013'te kurulan Pyongyang Uluslararası Futbol Okulu'ndan çıktığı vurgulandı. 

Kim Kyong-yong'un daha 10 yaşındayken futbola başladığı belirtildi. 

Kuzey Kore'deki antrenörleri yetiştirmek için 2018'de ülkeye çağrılan Britanyalı futbol antrenörü Stephen Constantine, oyuncuların fiziksel dayanıklılığına vurgu yaptı.

Artık Ruanda erkek milli futbol takımını çalıştıran Constantine, Kuzey Kore takımlarının en etkileyici taraflarının agresiflik ve çalışkanlık olduğunu söyledi. 

Teknik ve taktik konusundaki eksikliklerin dünyanın diğer yerlerindeki bilimsel veri ve tekniklerle giderilmeye çalışıldığı da bildirildi. 

Geçmişte Güney Kore kadın milli futbol takımını çalıştıran Colin Bell, "Teknik açıdan çok iyiler. Fizik, hız ve teknik kabiliyet bakımından yaş gruplarındaki çoğu takıma üstünlük kurabiliyorlar. Her bir oyuncu aynı tarzda koşuyor. Çok erken yaşlardan itibaren sürekli alıştırma yapıyorlar. Onlarla gençler seviyesinde boy ölçüşemezsiniz" dedi. 

Şampiyonlar Ligi çeyrek finalinde Naegohyang'a elenen Ho Şi Min Kenti Futbol Takımı'ndan Rielly Chesna, rakiplerini överken "Bunun onlar için normal bir oyun olmadığını anlıyorsunuz. Başarılı olmak zorundalar, bunu hissediyorsunuz" ifadesini kullandı. 

Amerikalı defans oyuncusu, halkın çoğunun yoksul olduğu Kuzey Kore'deki bu genç kadınların kendileri ve aileleri için futbolda başarı kazanmak zorunda olduğunu öne sürdü. 

2013-2019'da Kuzey Koreli futbol antrenörleri için 4 farklı seminer düzenleyen FIFA eğitmeni Kwok Ka-ming ise şu yorumu yaptı:

Avrupa'daki genç takım seviyelerinde sonuçlara değil, oyuncuları geliştirmeye odaklanılır. Asya'da iyi olduklarının söylenmesi için netice almaları gerekir. Şampiyon olursanız Kim Jong-un sizi havalimanında karşılar. Bu çok önemli.

Independent Türkçe, CNN, AFP


İran, bazı vize başvurularının reddedilmesinin ardından Amerika tarafından uygulanan "ayrımcı muameleyi" kınadı

İran milli takım oyuncularına ve personeline ABD vizesi verilmesinde ayrımcılık (AP)
İran milli takım oyuncularına ve personeline ABD vizesi verilmesinde ayrımcılık (AP)
TT

İran, bazı vize başvurularının reddedilmesinin ardından Amerika tarafından uygulanan "ayrımcı muameleyi" kınadı

İran milli takım oyuncularına ve personeline ABD vizesi verilmesinde ayrımcılık (AP)
İran milli takım oyuncularına ve personeline ABD vizesi verilmesinde ayrımcılık (AP)

İran bugün yaptığı açıklamada, Dünya Kupası'na ev sahipliği yapan ülkelerden biri olan Amerika Birleşik Devletleri’ni, turnuvaya katılacak İran heyetindeki bazı isimlere vize vermemesi nedeniyle eleştirerek, durumu "ayrımcı bir muamele" olarak nitelendirdi.

İran’ın Türkiye Büyükelçiliği, ABD’nin Türkiye Büyükelçisi Tom Barrack’ın daha önce futbolculara vize verildiği yönündeki açıklamasına atıfta bulunarak X platformu üzerinden bir paylaşım yaptı. Büyükelçilik paylaşımında şu soruyu yöneltti:

"Bir milli futbol takımının ayrılmaz birer parçası olan idari ve icra kurulu üyeleri, teknik danışmanlar ve diğer pek çok isme vize verilmesinin reddedildiğini neden açıklamıyorsunuz?"

Açıklamanın devamında ise şu ifadelere yer verildi:

"İran Milli Futbol Takımı’na yönelik kasıtlı ve ayrımcı muamelenizi şu an en üst seviyeye çıkarmış durumdasınız."


NBA süperstarı, Çin deviyle "ömür boyu ortaklık anlaşması" imzaladı

Stephen Curry, 2025'te Çin turuna çıkarak genç basketbolculara ders vermişti (AP)
Stephen Curry, 2025'te Çin turuna çıkarak genç basketbolculara ders vermişti (AP)
TT

NBA süperstarı, Çin deviyle "ömür boyu ortaklık anlaşması" imzaladı

Stephen Curry, 2025'te Çin turuna çıkarak genç basketbolculara ders vermişti (AP)
Stephen Curry, 2025'te Çin turuna çıkarak genç basketbolculara ders vermişti (AP)

13 yıl boyunca Under Armour'ın ayakkabılarını giyen Stephen Curry, kasımdan beri süren sponsorsuzluk durumunu Çin şirketiyle sonlandırdı. 

NBA süperstarı, kendi markası Curry Brand'in Li-Ning çatısına girmesini onaylayan anlaşmayı imzaladı.

Golden ​State Warriors'a 4 şampiyonluk kazandıran yıldız, sosyal medyadan yaptığı paylaşımda şu ifadeleri kullandı:

Bu, ömür boyu sürecek bir ortaklık. Curry Brand'in geleceği, kökleri gerçekten spor ve yenilikte yatan bir şirket tarafından desteklenecek. Güvendiğim spor ayakkabılarla birlikte kaliteli ürünler yaratmaya adanmış, en üst düzeyde performans sunmaya devam edecek bir ortak. Curry Brand'in geleceği Li-Ning'le birlikte.

ESPN, Li-Ning'in takım arkadaşı Jimmy Butler III ve NBA efsanesi Dwyane Wade için yaptığı ayakkabılardan etkilenen Curry'nin 10 yıllık bir anlaşma imzaladığını bildirdi. 

Li-Ning'in hem ABD'de hem de Çin'de Curry Brand mağazaları açacağı aktarıldı. 

ESPN'e göre, Çin'de geniş bir hayran kitlesine sahip olan Curry, kadın ve erkek sporcuları markasına dahil edebilecek. 

Basketbol ürünlerinin yanı sıra gündelik kıyafetler ve bir golf koleksiyonu da Curry Brand çatısı altında satılacak.

CNN, Çin şirketlerinin Nike ve Adidas gibi dev markalarla küresel rekabeti artırdığına dikkat çekiyor.

Ancak Li-Ning'in geçen yıl yaptığı 4,3 milyar dolarlık cironun yüzde 98'inden fazlası Çin pazarından sağlandı.

1989'da kurulan Çin devi, halihazırda 63 yaşında olan eski jimnastikçi Li ⁠Ning'in adını taşıyor. 

Li Ning, 1984'teki Los Angeles Olimpiyatları'nda ülkesine üç altın madalya kazandırmıştı. 

Independent Türkçe, CNN, Reuters