Tahran: Washington bizimle doğrudan müzakere yürütme konusunda ısrar ediyor

Nikaragua Devlet Başkanı Daniel Ortega, İran Dışişleri Bakanını Abdullahiyan’ı kabul etti. (Mehr)
Nikaragua Devlet Başkanı Daniel Ortega, İran Dışişleri Bakanını Abdullahiyan’ı kabul etti. (Mehr)
TT

Tahran: Washington bizimle doğrudan müzakere yürütme konusunda ısrar ediyor

Nikaragua Devlet Başkanı Daniel Ortega, İran Dışişleri Bakanını Abdullahiyan’ı kabul etti. (Mehr)
Nikaragua Devlet Başkanı Daniel Ortega, İran Dışişleri Bakanını Abdullahiyan’ı kabul etti. (Mehr)

İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan, ABD’nin İran'la doğrudan müzakere yürütme konusunda ısrar ettiğini ve görüşmeleri sürdürdüğünü söyledi. Abdullahiyan'ın açıklaması, Nikaragua'da başlayan ve dün Venezuela'da devam eden Latin Amerika turu sırasında geldi.
Mehr haber ajansı, Abdullahiyan'ın Nikaragua Devlet Başkanı Daniel Ortega ile yaptığı görüşmede şunları söylediğini aktardı:
"Nikaragua'nın ilerlemesini ve gelişmesini İran ve bölge için de bir ilerleme ve gelişme olarak görüyoruz. Eski ABD Başkanı Donald Trump, İran'ın petrol ihracatını yaptırımlar ışığında sıfıra indirmek için çok uğraştı. Biz de İran'da yaptırımları etkisiz hale getirmeye çalıştık."
Yaptırımların kaldırılmasına yönelik müzakere sürecine değinen İranlı Bakan, “İran'la doğrudan müzakereler yürütme ısrarı olan ABD tarafı görüşmeleri sürdürüyor" dedi.
İran, iç işlerine ‘Amerikan müdahalesini’ reddediyor. İran haber ajansı Mehr'e göre İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Nasır Kenani Twitter hesabından şu paylaşımda bulundu:
“ABD’de eleştirilerde bulunan bir milletvekilinin sesini susturmak için parlamento zulmü yaşanıyor! Siyahi Müslüman ve Siyonist Apartheid varlığının eleştirmeni İlhan Omar'ın Kongre Dış İlişkiler Komitesi'nden ihraç edilmesi, ABD rejiminin (kadın, yaşam, özgürlük) sloganına pratik bağlılığının boyutunun bir göstergesidir. Şiddetle bölünmüş Temsilciler Meclisi’nde Omar'ı Dışişleri Komitesi’nden çıkarmak için yapılan oylamada 218 kişi lehte, 211 kişi ise aleyhte oy kullandı.”
İngiliz gazetesi The Times, İngiltere'nin İran Devrim Muhafızları’nı terör örgütü ilan etme planını durduğunu bildirdi. Plana ilişkin İngiltere İçişleri ve Güvenlik Bakanlarının onayına rağmenİngiltere Dışişleri Bakanlığı İran rejimi ile iletişim kanallarının açık tutulmasını konusundaki isteğini duyurdu. Gazetenin dün kaynaklardan alıntı yaptığı habere göre İngiliz yetkililer, Devrim Muhafızları’nı terörist grup olarak tanımlamaya dair endişelerini dile getirdiler. Zira Devrim Muhafızları diğer örgütlerden farklı olarak İran'da bir devlet kurumu olarak görülüyor.
İngiltere Dışişleri Bakanlığı, Times’ın haberi hakkında yorum yapmaktan kaçınırken İngiliz hükümetinden bir kaynak gazeteye verdiği demeçte “Devrim Muhafızları terör örgütü ilan edilmeliydi ama buna ilişkin süreç askıya alındı” dedi.
Gazetenin haberine göre İngiltere İçişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, Devrim Muhafızları'nın terör örgütü olarak sınıflandırılması planına ilişkin önümüzdeki haftalarda ilerleme kaydedilmesinin beklendiği ifade edildi. İran International’a göre bu haber hükümetin Devrim Muhafızları'nı terör örgütü ilan etmeye çağıran planına İngiltere Avam Kamarası üyelerinin oybirliğiyle destek verdiği bir zamanda geldi.
İngiliz Avam Kamarası’nda yapılan oylamanın sonucunun hükümete bir sorumluluk yüklemedi ancak söz konusu planın hayata geçirilmesi konusunda milletvekillerinin artan baskısını ortaya koydu. Birleşik Krallık, İran Devrim Muhafızları'nın terör listesine alınması çağrısında bulunuyor. İngiltere İç İstihbarat Teşkilatı (MI-5) kasım ayında İran rejimine bağlı ajanların geçen yıl içinde en az 10 İngiliz vatandaşını öldürmeyi ve kaçırmayı planladığını duyurdu.



Suriye Adalet Bakanlığı, Rakka'daki el-Aktan cezaevindeki tutukluların koşullarını incelemek üzere komiteler kurdu

Suriye'nin kuzeydoğusundaki Rakka vilayetinde bulunan el-Aktan cezaevi civarındaki Suriye hükümet güçleri (Reuters)
Suriye'nin kuzeydoğusundaki Rakka vilayetinde bulunan el-Aktan cezaevi civarındaki Suriye hükümet güçleri (Reuters)
TT

Suriye Adalet Bakanlığı, Rakka'daki el-Aktan cezaevindeki tutukluların koşullarını incelemek üzere komiteler kurdu

Suriye'nin kuzeydoğusundaki Rakka vilayetinde bulunan el-Aktan cezaevi civarındaki Suriye hükümet güçleri (Reuters)
Suriye'nin kuzeydoğusundaki Rakka vilayetinde bulunan el-Aktan cezaevi civarındaki Suriye hükümet güçleri (Reuters)

Suriye Adalet Bakanlığı dün, hükümetin Kürtlerin liderliğindeki Suriye Demokratik Güçleri'nin (SDG) yıllarca kontrol ettiği Rakka vilayetindeki el-Aktan cezaevini devralma sürecini tamamlamasının ardından, cezaevindeki tutukluların hukuki durumunu incelemek üzere adli komiteler kurulduğunu duyurdu.

Adalet Bakanlığı yaptığı açıklamada, şu anda "mahkumların güvenliğini ve emniyetini sağladığını, insani ve yasal haklarını garanti altına almak için gerekli tüm önlemleri aldığını... buna yiyecek, su ve ilaç temininin de dahil olduğunu" belirtti.

Şarku’l Avsat’ın aldığı bilgiye göre Cezaevi, 2014-2017 yılları arasında Irak ve Suriye'nin büyük bölümlerini ele geçiren aşırılıkçı gruba karşı ABD desteğiyle mücadele eden SDG tarafından yakalanan ve DEAŞ ile bağlantılı olan tutukluları barındırıyor.

Suriye yönetiminin tüm ülke üzerindeki kontrolünü genişletme çabaları kapsamında, hapishanenin çevresinde son günlerde Suriye hükümet güçleri ile SDG arasında çatışmalar yaşandı.

ABD ordusu, yaklaşık 7 bin DEAŞ’lı mahkumu Suriye hapishanelerinden Irak'a nakletmeye başladı.

Suriye hükümeti, geçen hafta SDG ile varılan anlaşma uyarınca, hapishaneler de dahil olmak üzere kuzeydoğudaki Rakka ve Deyrizor illerinin kontrolünü ele geçirdi.


Güney Yemen'den Riyad'da tarihi diyaloğa doğru ivme kazanıldı

Yemen'deki güneyli liderler, Riyad'da yapılacak diyalog konferansının sonuçlarına uymayı kabul etti (Reuters)
Yemen'deki güneyli liderler, Riyad'da yapılacak diyalog konferansının sonuçlarına uymayı kabul etti (Reuters)
TT

Güney Yemen'den Riyad'da tarihi diyaloğa doğru ivme kazanıldı

Yemen'deki güneyli liderler, Riyad'da yapılacak diyalog konferansının sonuçlarına uymayı kabul etti (Reuters)
Yemen'deki güneyli liderler, Riyad'da yapılacak diyalog konferansının sonuçlarına uymayı kabul etti (Reuters)

Suudi Arabistan'ın başkenti Riyad, Suudi Arabistan'ın doğrudan himayesinde düzenlenecek Güney-Güney Diyalog Konferansı'nın yolunu açan yoğun istişareler çerçevesinde, güney Yemen liderleri ve bileşenleri için benzeri görülmemiş bir siyasi ivmeye tanık oluyor. Bu hareket, halkın özlemlerini dışlama veya ötekileştirme olmaksızın ifade eden, kapsamlı bir güney ulusal uzlaşmasına dayalı olarak güney Yemen'in geleceğini yeniden şekillendirmek için çok önemli bir aşama olarak görülüyor.

Bu girişim, Yemen Cumhurbaşkanlığı Liderlik Konseyi Başkanı Reşad el-Alimi'nin, özellikle Hadramut ve el-Mehra başta olmak üzere güney vilayetlerindeki siyasi ve güvenlik gelişmelerinin ve ardından istikrarı yeniden sağlamak için Arap Koalisyonu'nun müdahalesinin ardından yaptığı talebe yanıt olarak ortaya çıktı. Şarku’l Avsat’ın aldığı bilgiye göre Yemen, bölgesel ve uluslararası çevreler, yaklaşan Güney Konferansı'nın sonuçlarının, kapsamlı bir Yemen siyasi çözümünün temel taşını oluşturacağını, güney birliğini güçlendireceğini ve nihai müzakere masasında davasının adil bir şekilde temsil edilmesini sağlayacağını öngörmektedir.

Riyad, yetkililerinin, özellikle de Savunma Bakanı Prens Halid bin Selman'ın açıklamalarına göre, rolünün tercihleri ​​dayatmak değil, uzlaşmayı teşvik etmek ve gerçek bir ortaklığa yol açacak sorumlu bir güney diyaloğunu desteklemek üzerine kurulu olduğunu teyit ediyor.

Bu durum, Suudi Arabistan'ın Yemen'de kurtarılan bölgelerde güvenliği sağlamaya, hizmet sunmaya, hükümeti desteklemeye ve sivil ve askeri personelin maaşlarını finanse etmeye yönelik çabalarını sürdürdüğü bir dönemde ortaya çıkıyor.


Şam, SDG'nin Kobani'ye çekilmesini sağladı

Şam, SDG'nin Kobani'ye çekilmesini sağladı
TT

Şam, SDG'nin Kobani'ye çekilmesini sağladı

Şam, SDG'nin Kobani'ye çekilmesini sağladı

Suriye ordusu dün, Suriye Demokratik Güçleri'ne (SDG) bağlı yüzlerce savaşçının Rakka vilayetinden Halep kırsalının doğusundaki Ayn el-Arab (Kürtçe adıyla Kobani) kentine çekilmesini sağladı. Her iki taraf da haftanın başlarında ilan edilen ateşkesi uygulamaya devam etti.

Suriye Ordusu Operasyonlar Otoritesi, ana omurgasını Kürtlerin oluşturduğu SDG örgütü üyelerinin Rakka Valiliği'ndeki el-Aktan hapishanesi ve çevresinden Ayn el-Arab kentine nakledilmeye başlandığını ve ordunun geri çekilen güçlere "Ayn el-Arab bölgesine" kadar eşlik edeceğini bildirdi.

Şarku’l Avsat’ın edindiği bilgiye göre Kürt haber siteleri, yolları karla kaplı Kobani'ye araçlarıyla gelen yüzlerce SDG savaşçısının görüntülerini yayınladı.

Bu arada, Fransız cumhurbaşkanlığı kaynakları, Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un Kürtler ve Şam hükümeti arasındaki çatışmaları "baştan beri azaltmak ve durdurmak için çalıştığını" belirterek, Paris'in mevcut ateşkesi "çok kırılgan" olarak gördüğünü ve bu nedenle amacının, her iki tarafın da "dostu" olduğu göz önüne alındığında, iki savaşan taraf arasında yeniden çatışma çıkmaması için ateşkesin "dayanıklılığını" sağlamak olduğunu kaydetti.