Mısır Evkaf Bakanlığı, camilerin elektrik faturalarının ibadet edenlerden tahsil edildiği iddiasını yalanladı

Mısır Evkaf Bakanlığı (Bakanlığın internet sitesi)
Mısır Evkaf Bakanlığı (Bakanlığın internet sitesi)
TT

Mısır Evkaf Bakanlığı, camilerin elektrik faturalarının ibadet edenlerden tahsil edildiği iddiasını yalanladı

Mısır Evkaf Bakanlığı (Bakanlığın internet sitesi)
Mısır Evkaf Bakanlığı (Bakanlığın internet sitesi)

Mısır Evkaf Bakanlığı, camilerin elektrik faturalarının ibadet edenlerden tahsil edildiği iddiasını yalanladı. Bakanlık dün (Cuma) yaptığı açıklamada, bazı internet sitelerinde ve sosyal medya sayfalarında, Mısır hükümetinin camilerin elektrik faturalarının ödenmesini durdurduğu ve yeni camiler inşa etmek amacıyla harcamaları rasyonelleştirmek için ibadet edenleri bu faturaları ödemeye zorladığıyla ilgili çıkan haberleri reddetti.
Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi Ekim ayında ‘söylenti yayma tehlikelerine’ karşı uyarıda bulunarak “Söylenti, toplumun güvenliğine karşı bir suçtur ve bunları yayanlar, kendisine, dinine ve toplumuna karşı günah işlemiş olur ve bu kişiler kargaşa ve kaos peşindedir” ifadelerini kullandı.
Evkaf Bakanlığı dün (Cuma) “Mısır hükümetinin camilerin elektrik faturalarını ödemeyi durdurması ve yeni camiler inşa etmek amacıyla harcamaları rasyonelleştirmek için ibadet edenleri bu faturaları ödemeye zorladığına yönelik çıkan haberlerin hiçbir doğruluk payı yok” açıklamasında bulundu. Camilerden sorumlu olan bakanlık ‘camilerin tüm elektrik faturalarının, ibadet edenlerden tahsil edilmeden veya onlara herhangi bir mali yük veya ücret yüklenmeden ödendiğini’ vurguladı. Bakanlık ayrıca, “Camilere bağlı yapıların giderleri, hangi amaçla kullanılırsa kullanılsın (herhangi bir idari veya ticari faaliyet için kiralanan konutlar, kreşler veya idari ofisler) caminin sayacına yansıtılmıyor” açıklamasında bulundu.
Bakanlık, ‘camilerin yenilenmesi veya yeni camilerin inşa edilmesi çalışmalarının, ibadet edenlere sunulan hizmetleri etkilemeden ayrı bir şekilde ödendiğini’ belirtti.
Mısır Cumhurbaşkanı geçen ay tüm Mısır şehirleri genelinde Evkaf Bakanlığına ait camilerin inşası için entegre bir planın belirlenmesi talimatı verdi. Sisi, camilere dini davet ve Kuran-ı Kerim öğrenmek isteyenlere yönelik tüm faaliyetler için ortak bir yer olması, dini ülke genelinde yaymak üzere bir fener olması için bu planlara uygun bir alan tahsis edilmesini istedi. Bu çalışma, şehirlerdeki büyük camilerin verimliliğini artırma planı kapsamında geldi.
Sisi, ‘dini söylemin yenilenmesi’ konusuna büyük önem veriyor ve resmi çevrelerde yaptığı veya halka açık etkinliklerde yaptığı konuşmaları genellikle alimlere dini söylemi yenileme çağrısında bulunuyor. Sisi ‘metinlerin anlamlarını çarpıtan, bağlamlarından çıkaran ve kendi amaçlarına göre yorumlayan’ kötü niyetli kişilerle mücadelede edilmesi gerektiğini vurguladı.
Mısır makamları, camiler üzerinde kontrolü sıkılaştırmaya çalışırken, camilerdeki vaaz ve ders vermeyi yalnızca Ezher hatipleri ile sınırlayan ve bunu ihlal edenleri hapis ve para cezası ile cezalandıran bir yasa çıkardı. Hükümet aynı zamanda tüm camilerdeki cuma hutbelerinin tek bir noktadan okunması kararı aldı.



Libya’da Ulusal Birlik Hükümeti güçleri Trablus'ta İstikrarı Destekleme Birimi karargahını ele geçirdi

Libya'da silahlı unsurlar
Libya'da silahlı unsurlar
TT

Libya’da Ulusal Birlik Hükümeti güçleri Trablus'ta İstikrarı Destekleme Birimi karargahını ele geçirdi

Libya'da silahlı unsurlar
Libya'da silahlı unsurlar

Libya’nın başkenti Trablus'taki Ulusal Birlik Hükümeti’nin (UBH) Savunma Bakanlığı Ebu Selim bölgesinin tamamının kontrol altına alındığını duyurdu. İçişleri Bakanlığı da başkentin güneyindeki ve batısındaki vatandaşlara ‘devam eden süreci yakından takip ettikleri’ belirterek güvence verdi. Savunma Bakanlığından yapılan açıklamada, bölgede kontrolün sağlandığı ve güvenlik güçlerinin durumu kontrol altına almak için çaba sarf ettiklerini açıkladı.

Bakanlık tarafından bu sabah yapılan açıklamada askeri operasyonun başarıyla tamamlandığı belirtilirken güvenliğin ve istikrarın devamını sağlamak için bölgedeki operasyonun tamamlanması için gerekli emirlerin verildiğini aktardı.

Libya'daki Birleşmiş Milletler Destek Misyonu (UNSMIL), Trablus’ta kötüleşen güvenlik durumundan ve sivillerin yoğun olarak yaşadığı mahallelerde ağır silahlarla çatışmaların yoğunlaşmasından duyduğu ciddi endişeyi dile getirdi. UNSMIL dün gece geç saatlerde yaptığı açıklamada, tüm taraflara çatışmalara derhal son vermeleri ve sükûneti yeniden tesis etmeleri çağrısında bulundu. Sivillere ve sivil nesnelere yönelik saldırıların ‘savaş suçu’ anlamına gelebileceği uyarısında bulunan UNSMIL, toplumun önde gelen isimlerinin ve liderlerinin durumu yatıştırmaya yönelik çabalarını desteklediğini yineledi.

UBH’ye bağlı güçlerin başkentteki İstikrarı Destekleme Birimi karargahının büyük bir bölümünü ve bu birimi destekleyen İç Güvenlik Birimi'nin karargahını ele geçirdiğini gösteren görüntüler ve gelen haberler eşliğinde Trablus'un farklı mahallelerinden çatışma sesleri duyulmaya devam ediyor.

Güvenlik birimlerinin bazı liderleri arasında yapıldığı söylenen ve karşılıklı çatışmaların başlamasıyla sonuçlanan müzakereler sırasında dün akşam İstikrarı Destekleme Biriminin lideri Abdulgani el-Kikli’nin Trablus'un güney banliyölerindeki et-Tekbali Kampı’nda bulunan 444’üncü Tugay karargahında esrarengiz bir şekilde öldürüldü.

Kikli'nin ölüm haberinin ardından UBH’ye bağlı ordu ve güvenlik güçleri, İstikrarı Destekleme Birimi’nin şehrin çeşitli mahallelerindeki ve banliyölerindeki karargahlarına ani bir saldırı düzenledi. Bu operasyonu şehrin 80 kilometre güneydeki Garyan ilçesinde bulunan İstikrarı Destekleme Birimi karargahını kontrol altına alma girişiminin takip etmesi bekleniyor.

Öte yandan yaralı sayısına ilişkin resmi bir açıklama yapılmazken UBH Sağlık Bakanlığı tüm hastanelerden ve tıp merkezlerinden hazırlık seviyelerini arttırmalarını ve herhangi bir acil durumla başa çıkmak için azami hazırlığı sağlamalarını istedi. Çatışmaların nedeniyle Trablus Büyükşehir Belediyesi ve Trablus Üniversitesi, durum sakinleşene kadar eğitime ve sınavlara ara verildiğini duyurdu.