Faslı milletvekili Alemi: Ülkemizin yeni konumu dışarıda öfkeye neden oluyor.

Reşid et-Talbi el-Alemi. (Şarku’l Avsat)
Reşid et-Talbi el-Alemi. (Şarku’l Avsat)
TT

Faslı milletvekili Alemi: Ülkemizin yeni konumu dışarıda öfkeye neden oluyor.

Reşid et-Talbi el-Alemi. (Şarku’l Avsat)
Reşid et-Talbi el-Alemi. (Şarku’l Avsat)

Fas Temsilciler Meclisi Başkanı Reşid et-Talbi el-Alemi, 7 Şubat’ta yaptığı açıklamada Fas’ın yeni bölgesel, kıtasal ve uluslararası konumunun ‘birçok imkanı, medyayı ve lobiyi harekete geçiren ve Fas’a karşı seferber olan dış tarafları öfkelendirdiğini’ söyledi. Alemi, bu öfkenin ve saldırının ‘ifade ve düşünce özgürlüğüne saygı’ adı altında 19 Ocak’ta bir tavsiye kararı veya ‘Avrupa Parlamentosu’ndaki siyasi yelpazenin bir kısmının bağlayıcılığı olmayan bir kararı’ ile zirveye ulaştığını vurguladı.
Alemi, yasama oturumunun sonuçlanması vesilesiyle Fas’ın, Avrupa Parlamentosu’ndan ‘fikir özgürlüğü, çoğulculuk ve insan haklarının korunması konularında ders almasına’ ihtiyacı olmadığını vurguladı. Faslı milletvekilleri de bir kez daha iç işlerine ve yargılarına herhangi bir müdahalenin yanı sıra, bir yanda düşünce özgürlüğü ile diğer yandan kamu hakkı suçları arasında kasıtlı oluşturulan karışıklığı reddettiklerini belirtti.
Avrupa Parlamentosu (AP), Temsilciler Meclisi Başkanı’nın açıklaması öncesinde Fas’taki insan hakları durumunu ve basını eleştiren bir tavsiyeyi onayladı. Bu çerçevede Reşid et-Talbi el-Alemi, AP’nin tavrının, ‘başta Batı Sahra meselesi olmak üzere Fas’ın hayati meselelerini ve çıkarlarını savunmak için’ parlamenter, çok taraflı, uluslararası örgütlerdeki seçkin ve sorumlu varlıklarını sürdürmekten kendilerini caydıramayacağını vurguladı.
Diğer yandan Alemi, sona eren yasama oturumunda, başta bir kanunun anayasaya aykırılığıyla ilgili şart ve usullerin belirlenmesine ilişkin düzenleyici kanun taslağı olmak üzere 33 yasa tasarısının onaylandığını ve üç yasa önerisine tanık olunduğunu söyledi. Onaylanan yasalar, ulusal sağlık sistemi ile ilgili çerçeve yasa, Temel Sağlık Sigortası Yasası’nı değiştiren ve tamamlayan bir yasa, yatırımla ilgili bir çerçeve yasa taslağı ve kendi kendine elektrik enerjisi üretimine ilişkin bir yasayı da kapsıyor. Aynı şekilde meclis, kamu tesisleri ve turizm ile ilgili yasa tasarılarını onayladı ve bir dizi ikili ve çok taraflı uluslararası anlaşmaya da onay verdi.-



İsrail ordusu, Nasır Hastanesi içindeki Hamas’ın "komuta merkezini" bombaladığını açıkladı

Gazze'deki yıkımdan (Arşiv-AFP)
Gazze'deki yıkımdan (Arşiv-AFP)
TT

İsrail ordusu, Nasır Hastanesi içindeki Hamas’ın "komuta merkezini" bombaladığını açıkladı

Gazze'deki yıkımdan (Arşiv-AFP)
Gazze'deki yıkımdan (Arşiv-AFP)

İsrail ordusu bu sabah erken saatlerde, Hamas'ın Gazze'de bir hastanenin içinde yer alan ve örgütün "terör faaliyetleri" için kullandığı "komuta ve kontrol merkezini" bombaladığını duyurdu. Bu, örgütün bir İsrailli-Amerikalı rehineyi serbest bırakmasından bu yana Gazze'de yürürlükte olan ateşkesi sona erdirdi.

Ordu, Telegram'da yaptığı paylaşımda, "Güney Filistin yerleşim birimi Han Yunus'taki Nasır Hastanesi'nin içinde bulunan bir komuta ve kontrol merkezini tam olarak bombaladı. Üst düzey Hamas yetkilileri hastaneyi terörist faaliyetlerde bulunmak için kullanmaya devam ediyor ve hastanenin içinde ve çevresindeki sivil halkı açıkça ve vahşice sömürüyor" denildi. Bombalamanın herhangi bir can kaybına yol açıp açmadığı henüz netlik kazanmadı.

Bu saldırı, Hamas'ın İsrailli-Amerikan vatandaşı asker Edan Alexander'ı serbest bırakmasının ardından dün Gazze Şeridi'nde ilan edilen kısa süreli ateşkesin hemen ardından geldi. Hamas, Ekim 2023'ten bu yana Gazze Şeridi'nde tutuklu bulunan Alexander'ı, ABD Başkanı Donald Trump'ın Körfez turu arifesinde serbest bıraktı. Şarku’l Avsat’ın edindiği bilgiye göre 21 yaşındaki Alexander, 19 aydan uzun süre esir tutulduktan sonra serbest bırakıldı ve hayatta kalan son Amerikalı rehine oldu.