Lübnan Kuvvetleri’nden bir heyet Patrik Rai ile cumhurbaşkanlığı krizini görüştü

Görüşme sonrasında açıklamalarda bulunan Caca açıklamasında “Adayımız Mişel Muavvad’dır” dedi.

Patrik Rai, 7 Şubat’ta ‘Güçlü Cumhuriyet’ bloğu heyetiyle bir araya geldi. (NNA)
Patrik Rai, 7 Şubat’ta ‘Güçlü Cumhuriyet’ bloğu heyetiyle bir araya geldi. (NNA)
TT

Lübnan Kuvvetleri’nden bir heyet Patrik Rai ile cumhurbaşkanlığı krizini görüştü

Patrik Rai, 7 Şubat’ta ‘Güçlü Cumhuriyet’ bloğu heyetiyle bir araya geldi. (NNA)
Patrik Rai, 7 Şubat’ta ‘Güçlü Cumhuriyet’ bloğu heyetiyle bir araya geldi. (NNA)

Lübnan Kuvvetleri Partisi Genel Başkanı Samir Caca’nın eşi milletvekili Setrida Caca, İlerici Sosyalist Parti lideri Velid Canbolad’a ‘cumhurbaşkanı olarak bir isim üzerinde anlaşmaya varmak için’ Temsilciler Meclisi Başkanı Nebih Berri’ye sunduğu üç isim dolayısıyla dolaylı eleştiride bulundu. Caca, “Keşke önceden bizimle koordine olsaydı” diyerek, partisinin milletvekili Mişel Muavvad’ın adaylığına bağlı olduğunu vurguladı.
Setrida Caca, Güçlü Lübnan bloğundan bir heyetin Maruni Patriği Beşara er-Rai ile görüşmesinin ardından şu açıklamada bulundu:
“Bir önceki dönemde ülkede iktidarın dizginlerini elinde bulunduranların, bugün imkansızı yaparak Lübnanlıları kendi iradeleri dışında ele geçirmeye devam ettiğini vurgulamamız önemlidir. Son dönemde yargıda yaşananları gördük. Bazılarının askeri kurumun imajını, itibarını ve şeffaflığını zedeleyerek nasıl yok etmeye çalıştığını da unutamayız. Oysa bu kurum, İç Güvenlik Güçleri ile birlikte halen ayakta olan ve vatandaşı koruyan, ülkede asayişi dayatan kurumdur diyebiliriz. Patrik Rai’nin bir cumhurbaşkanı seçilmesi için yapılan baskılarda bize katılmasını istedik. Meslektaşlarım ve Lübnan Kuvvetleri Partisi adına, egemen partilerin milletvekillerini, değişim milletvekillerini ve bağımsız milletvekillerini Beyrut Limanı’ndaki patlama ve adli müfettiş Yargıç Tarık el-Bitar’ı devirme girişiminden vazgeçme konularında bizimle iş birliğine davet ediyorum. İddianame çıkana, bir cumhurbaşkanı seçme konusunda iş birliği yapılana, reformist, bir an önce kurtarıcı bir cumhurbaşkanı seçilene, vatandaşların acı ve dramını dindirene ve Lübnan’ı içinde bocaladığı krizden kurtarma sürecine başlayana kadar konu üzerindeki çalışmalarına devam etmesinde ısrarcı olduk.”
Caca, cumhurbaşkanlığı seçimleri konusunda dış müdahaleye bel bağlayanlara da şöyle seslendi:
“Yaptıkları hiç doğru değil. Dışarıdan müdahale edilmesini beklemek büyük bir hata. Çünkü dışarısı, kendi işleriyle ve sorunlarıyla meşguldür ve bekleme süresi uzun olur. Ülke ve halk artık beklemeye dayanamazken hepimiz, bu hak üzerine ve doğru kişiyi doğru yere getirmek için çalışmalıyız. Lübnan Güçleri, Taif Anlaşması’nı ilk onaylayan ve destekleyendi. Bundan da öte, bedelini taraf ve birey olarak ödeyen bizleriz. Bu anlaşmaya bağlı kalmamız ve iyi bir şekilde uygulamamızın bir sonucu olarak tutuklandık, zulüm gördük ve bazı yoldaşlarımız suikasta kurban gitti.”
İlerici Sosyalist Parti Başkanı Velid Canbolad’a girişimi için teşekkürlerini ileten milletvekili sözlerini şöyle sürdürdü:
“Özellikle Meclis Başkanı Nebih Berri’nin Süleyman Franciyye’nin ismini vermeyi kabul etmediğini öğrendiğimizden sonra, keşke başarılı olmak için bizimle koordinasyon sağlasaydı. Bugün için adayımız Mişel Muavvad’dır.”



Meclis Başkanı'nın ‘Irak'ın kimliği’ konusundaki açıklamaları siyasi krize yol açtı

 Irak Temsilciler Meclisi Başkanı Mahmud el-Meşhedani (Irak Temsilciler Meclisi internet sitesi)
Irak Temsilciler Meclisi Başkanı Mahmud el-Meşhedani (Irak Temsilciler Meclisi internet sitesi)
TT

Meclis Başkanı'nın ‘Irak'ın kimliği’ konusundaki açıklamaları siyasi krize yol açtı

 Irak Temsilciler Meclisi Başkanı Mahmud el-Meşhedani (Irak Temsilciler Meclisi internet sitesi)
Irak Temsilciler Meclisi Başkanı Mahmud el-Meşhedani (Irak Temsilciler Meclisi internet sitesi)

Irak Temsilciler Meclisi Başkanı Mahmud el-Meşhedani'nin açıklamaları, yardımcısı Muhsin el-Mendelavi ile yaşadığı tartışmanın ardından siyasi krize yol açarak dün yapılması planlanan oturumun ertelenmesine neden oldu.

El-Meşhedani, ‘Irak'ın kimliği’ olarak tanımladığı şeyin anayasa metninde belirtildiği gibi ‘Arap Birliği'nin kurucu üyesi’ olmakla ilişkilendirilmesini kınamış ve açıklamasında ‘bu kimliğin binlerce yıl öncesine dayandığını’ belirtmişti.

Söz konusu kimliğin bu bağlantıyla nitelendirilmesine ilişkin bir soruya cevaben el-Meşhedani, bu bağlantıyı tamamen uygunsuz bularak ‘saçma’ kelimesini kullandı ve siyasi bir krize yol açtı.

Oturumun ertelenmesine, yapılmaması konusunda ısrar etmesine ve açıklamalarını geri çekmemesine rağmen el-Meşhedani bugün X platformunda “Gerçek bir sınav anında Sünni bloklar başkan etrafında kenetleniyor” diye yazdı ve meclis başkanına destek vermek için parlamento merkezinde toplanan Sünni milletvekillerine atıfta bulundu.

Irak'ın siyasi geleneğine göre meclis başkanlığı Sünni güçlerin elindeyken, Kürtler cumhurbaşkanlığı, Şiiler ise başbakanlık koltuğuna oturuyor.

Başbakan Muhammed Şiya es-Sudani'nin liderliğindeki İnşa ve Kalkınma Bloğu, yardımcısıyla patlak veren krizi kontrol altına almak amacıyla Sünni kampı dışından el-Meşhedani'ye desteğini açıklayan ilk siyasi bloklardan biri oldu.

İnşa ve Kalkınma Bloğu Sözcüsü Firas el-Meslemavi yaptığı basın açıklamasında, “Cabbar el-Kenani, Muhammed es-Sayhud, Kazım et-Tuki ve Murtaza es-Saadi'nin de aralarında bulunduğu 5 milletvekilinden oluşan blok liderliği, oturumu etkileyen sözlü tartışmalarla ilgili olarak parlamento içinde yaşananların koşullarını belirlemek üzere Temsilciler Meclisi Başkanlığı ile kapalı bir toplantı gerçekleştirdi” dedi.

El-Meslemavi, “Yaşananlar, meclis başkanlığının toplu olarak sorumlu olduğu bir emsal teşkil ediyor. Çünkü en yüksek yasama otoritesi olan yasama kurumunun başkanlığını ve üyelerini düzenleyen usul kuralları ve Temsilciler Meclisi yasası vardır. Bu nedenle bir blok olarak çözümlerle birlikteyiz ve oturumları düzenlemek ve önemli yasaları geçirmek için uygun yolları destekliyoruz” ifadelerini kullandı.

Sudani liderliğindeki İnşa ve Kalkınma Bloğu’nun el-Meşhedani ve yardımcılarıyla görüşmesi, parlamentodaki Sünni blokların el-Meşhedani'yi destekleyici bir tutum sergilemek üzere bir araya gelmesinin ardından gerçekleşti.

 Irak Başbakanı Muhammed Şiya es-Sudani ile Temsilciler Meclisi Başkanı Mahmud el-Meşhedani arasında Bağdat'ta gerçekleşen bir görüşmeden (hükümet medyası)Irak Başbakanı Muhammed Şiya es-Sudani ile Temsilciler Meclisi Başkanı Mahmud el-Meşhedani arasında Bağdat'ta gerçekleşen bir görüşmeden (hükümet medyası)

Yanlış anlama

Sünni bir siyasetçiye göre, ‘el-Meşhedani'nin açıklamaları herhangi bir belirsizlik içermiyor, ancak Şii güçlerin yardımcısını bu yöne iten kasıtlı bir iradesi olduğu anlaşılıyor’.

Adının açıklanmaması kaydıyla Şarku'l Avsat'a konuşan Sünni siyasetçi, “El-Meşhedani ile pek çok konuda aynı fikirde olmasam da, Irak'ın kimliği ve anayasal olarak Arap Birliği üyeliğiyle ilişkilendirilmesi konusunda söyledikleri doğru. Hatalı olan Irak anayasasını hazırlayan taraftır” dedi.

Söz konusu tartışma, Temsilciler Meclisi Başkan Yardımcısı Muhsin el-Mendelavi’nin el-Meşhedani'yi telefonla arayarak “Irak'a hakaret ettin” demesiyle başladı.

Telefon görüşmesiyle yetinmeyen el-Mendelavi tartışmayı sürdürmek üzere el-Meşhedani'nin ofisine gitti ve ‘Irak'ın kimliği’ hakkındaki açıklamalarına itiraz etti. El-Meşhedani ise “Irak, Arap Birliği kurumundan daha büyüktür, 7 bin yıllıktır ve kimliğini onlarca yıllık bir kurumdan alması makul değildir” şeklinde yanıt verdi.

El-Meşhedani'nin Arap Birliği'ne ilişkin açıklamaları, meclis başkanlığı ile ilişkilerde bardağı taşıran son damla gibi görünse de el-Meşhedani televizyonda yaptığı açıklamalarda, Irak'ta önümüzdeki ay gösteriler düzenleneceğini ve bir güvenlik sorunu yaşanması halinde ‘acil durum hükümetine’ gidilebileceğini söylemek gibi başka önemli konuları da gündeme getirdi. ABD'nin Halk Seferberlik Güçleri (Haşdi Şabi) ile ilgili olarak tüm siyasi liderlere mesaj gönderdiğini de doğrulayan el-Meşhedani, ABD'nin yaklaşımının Halk Seferberlik Güçleri’ni yapılandırmak değil, güvenlik güçlerine entegre etmek olduğunu belirtti.

‘Boşluğu doldurmak’

Araştırmacı Yahya el-Kubeysi Şarku’l Avsat'a yaptığı açıklamada şöyle dedi: “Devlet içindeki Sünni temsiliyeti sadece bir boşluğu dolduruyor, çünkü bu boşluğu Şii siyasi aktörler yönlendiriyor.”

El-Kubeysi'ye göre bu durum, Federal Yüksek Mahkeme'nin Irak Temsilciler Meclisi eski Başkanı Muhammed el-Halbusi'yi görevinden alma ve parlamentodan ihraç etme kararına kadar uzanıyor.

El-Kubeysi, “Bu karar anayasal ya da yasal bir argümana dayanmıyordu; daha ziyade siyasi bir karardı. Federal Yüksek Mahkeme de bu kararı almak için bir araçtı” ifadelerini kullandı.

Araştırmacı Seyf es-Saadi'ye göre ‘Temsilciler Meclisi'nin krizi 61. madde ve fıkralarında öngörülen yasama sürecinden sapması ve siyasi bloklar ile liderlerinin meclisin genel gidişatını kontrol etmesidir. Tüm sorumluluk meclis başkanlığına atfedilemez; aksine Temsilciler Meclisi Başkanı’nın sorumluluğu milletvekillerinin sorumluluğunu tamamlayıcı niteliktedir. Milletvekillerinin çoğu kendi bloklarının direktiflerini takip etmekte ve başkanlarının kararlarına uymamakta, bu da parlamento içinde tıkanıklığa yol açmaktadır.’

Es-Saadi Şarku’l Avsat'a verdiği demeçte, ‘beşinci parlamento döneminin sona erdiğini ve halen yürütme makamının performansını denetleyecek anayasal bir dayanaktan yoksun olduğunu’ ifade etti.