Deprem Suriye’deki 248 okulda hasara neden oldu

Lazkiye ve Halep’te onlarca bina çökme tehlikesiyle karşı karşıya.

Deprem, Halep’in eski mahallelerinde de yıkıma yol açtı. (AFP)
Deprem, Halep’in eski mahallelerinde de yıkıma yol açtı. (AFP)
TT

Deprem Suriye’deki 248 okulda hasara neden oldu

Deprem, Halep’in eski mahallelerinde de yıkıma yol açtı. (AFP)
Deprem, Halep’in eski mahallelerinde de yıkıma yol açtı. (AFP)

Şam’daki Eğitim Bakanlığı, pazartesi günü şafak vakti Türkiye ve kuzeybatı Suriye’yi vuran depremde yaklaşık 248 okulun hasar gördüğünü duyurdu. Eğitim Bakanı Darem Tabbaa, Halep, Lazkiye, Tartus ve Hama şehirlerinin eğitim müdürleri ile yaptığı toplantıda, Halep’te 71, Lazkiye’de 50, Hama’da 27, Tartus’da 99 ve İdlib kırsalında bir okulun deprem nedeniyle hasar gördüğünü açıkladı.
Depremden etkilenen bölgelerdeki 126 okulun sığınma merkezleri olarak belirlendiği bildirdi. Şam’daki resmi medyanın aktardığına göre Bakan, yetkililerden eğitim personeli ve öğrenciler arasında depremden etkilenenlerin ve yaşamını yitirenlerin adlarının yer aldığı listeler hazırlanmasını istedi.
Halep Eğitim Müdürü Mustafa Abdulgani, Halep’te hasar gören 71 okuldan dördünün tamamen harap olduğunu, öğrencilerin okula geri dönemeyeceklerini, geri kalan okullara da acil müdahale edilmesi gerektiğini belirtti. Abdulgani ayrıca 99 okulun barınma merkezi olarak tahsis edildiğini, şu an 17 bin kişinin bu okullarda barındığını ve kırsal kesimde de üç sığınma merkezinin oluşturulduğunu söyledi.
Lazkiye Eğitim Müdürü Ümran Ebu Halil de şu açıklamada bulundu:
“Lazkiye’de 50 okul depremde hasar aldı. Bunların 45’inde onarım yapılması gerekior. Beşinin ise yıkılma tehlikesi var. Yapı Komitesi’nin tahminine göre hasar oranı yüzde 70’e varıyor. 13 okul sığınma merkezlerine dönüştürüldü. Bunlardan 11'i şehir merkezinde, ikisi ise Cebele’de bulunuyor. Şu an 700 kişi bu iki merkezde kalıyor.”
Tartus Eğitim Müdürü Ali Şehrur, şehirdeki 99 okulun öğrencilerin eğitiminin devam etmesini engellemeyecek şekilde küçük hasarlar aldığını ayrıca bu okulların 25’nin el-Kadmus’ta, 21’inin Baniyas’ta, beşinin Şafita’da, 13’ünün Duraykiş’te, 12’sinin Şeyh Bedir’de, sekizinin es-Sifsafe’de ve geri kalanının şehrin diğer bölgelerinde yer aldığını belirtti.
Hama Eğitim Müdürü Yahya Munced şehirde hasar gören okul sayısının 27’ye ulaştığını, kısmi hasar olduğunu ve bu durumun okullardaki derslerin sürdürülmesine engel olmadığını bildirdi. Şehirdeki dört okulun sığınma merkezi haline getirildiğini belirirken, bunlardan üçünün şehir merkezinde, dördüncüsünün de Salhab’ta olduğunu, bölgede yerinden edilmiş kimsenin bulunmadığını kaydetti.
İdlib Eğitim Müdürü Abdülhamid Mimar, şehirde rejim kontrolündeki bölgede bir okulun depremde hasar gördüğü bilgisini paylaşırken  söz konusu okulun İdlib kırsalındaki Han Şeyhun’da olduğunu belirtti.
Halep, Cebele ve Lazkiye’de hayatta kalanlar için arama kurtarma çalışmalarına devam edildi. Depremde en büyük hasar Halep’te meydana geldi. Yıkılan toplam bina sayısı 53’e ulaştı. Yerel kaynaklara göre Halep’te artçılar nedeniyle yıkılma tehlikesiyle karşı karşıya olan yaklaşık 3 bin bina bulunuyor.
Çarşamba günü yapılan açıklamada Cebele’deki er-Rihavi binasında 18 kişinin cansız bedenine ulaşılırken dokuz kişinin kurtarıldığı bildirildi. Binadaki yaklaşık 50 kişinin arama kurtarma çalışmasına devam edildiği kaydedildi. Deprem sebebiyle yaşamını yitirenlerin sayısı Cebele’de 254’ e yükselirken yaralanan kişi sayısı ise 171 olarak duyuruldu.
Cebele Şehir Konseyi Başkanı Ahmed Kandil, Suriye resmi haber ajansı SANA’ya verdiği demeçte “Cebele belediyesinden bir mühendislik komitesi, çökme riski olan beş bina olduğunu tespit etti1 dedi. Söz konusu yapılar arasında su ve finans kurumlarının binalarının da yer aldığını söyledi.



Irak Cumhurbaşkanı Reşid, Gelecek Partisi lideri Davutoğlu görüştü

Fotoğraf: X
Fotoğraf: X
TT

Irak Cumhurbaşkanı Reşid, Gelecek Partisi lideri Davutoğlu görüştü

Fotoğraf: X
Fotoğraf: X

Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu, IKBY’ye bağlı Süleymaniye kentinde ilk kez düzenlenen Delphi Ekonomi Forumu’na katılmak üzere Irak’a gitti. Davutoğlu’na ziyareti sırasında genel başkan yardımcıları, milletvekilleri, parti yöneticileri ve gazeteciler eşlik etti.

Forum vesilesiyle Irak Cumhurbaşkanı Abdullatif Reşid ile bir araya gelen Davutoğlu, görüşmenin oldukça verimli geçtiğini belirtti. Görüşmede son siyasi gelişmeler kapsamlı şekilde ele alındı. Davutoğlu, Türkiye ve Irak arasındaki kardeşlik ile stratejik iş birliğinin daha da güçlenmesi gerektiği konusunda mutabık kalındığını ifade etti.

Davutoğlu, ayrıca IKBY Başbakan Yardımcısı Kubad Talabani ile de kapsamlı bir istişare gerçekleştirdi. Terörle mücadeleden enerji koridorlarına, insani diplomasiden kültürel ortaklığa uzanan bu bütüncül diyalogun, Türkiye-Irak ilişkilerinin vizyoner boyutunu bir kez daha ortaya koyduğunu vurgulayan Davutoğlu, Kubad Talabani ile terörden arındırılmış bu kadim coğrafyada bir kez daha buluşmak üzere sözleştiklerini ifade etti.

Nevzat Çiçek: Irak Cumhurbaşkanı, Davutoğlu ile görüşmesinde Türkiye’deki yeni açılım sürecini desteklediklerini ve ellerinden geleni yapacaklarını söyledi

Irak’taki Delphi Forumu’na katılan Independent Türkçe Genel Yayın Yönetmeni Nevzat Çiçek, TV100 canlı yayınında değerlendirmelerde bulundu.

Irak Cumhurbaşkanı Sayın Abdullatif Reşid’in Gelecek Partisi lideri Ahmet Davutoğlu ile görüştüğünü söyleyen Çiçek, “O görüşmede Irak Cumhurbaşkanı, Türkiye'nin bu sürecini desteklediklerini ve ellerinden geleni yapacaklarını ifade etti” dedi.

Çiçek ayrıca şunları söyledi:

"Aynı şekilde biraz önce Irak Bölgesi ve Kültürel Yönetim Başkanı, Başbakan Yardımcısı Kubat Talabani'yle bir görüşmemiz oldu. O da aynı şekilde sürecin desteklendiğini ifade etti. Ve Türkiye'nin yetkililerinin buraya gelip gittiklerini, görüştüklerini ifade etti. Önce şunu söyleyeyim, ben buraya gelmeden önce Ankara'nın kendi içindeki denkleme okuma biçimini bugün yazdım. Onlar süreci nasıl okuyorlar, nasıl olacak diye. Belki de süreçle ilgili en önemli şey şu, buradan bir mekanizmanın varlığından bahsediliyor. O mekanizmanın çok öteden beri devam ettiği PKK’nın silahsızlanmayla ilgili her ülkenin kendi içerisinde bir denklem oluşturacağı ifade ediyor. Irak'ın şartlarına göre bir silah bırakma, Suriye'nin kendi şartlarına göre, Türkiye'nin kendi şartlarına göre bir silah bırakma olgusundan bahsediliyor. Bu süreçle ilgili olarak bir 4 aylık süreç içerisinde bunun bir kısmının tamamlanmasının öngörüldüğü belirtiliyor.

Aynı şekilde özellikle “Diyarbakır anneleri”. PKK’ya katılan çocuklarının geri getirilmesinin çok önemli olduğu ifade ediliyor. Aynı şekilde suça karışmamış bine yakın PKK'lının varlığından bahsediliyor. Dolayısıyla aslında benim hem Ankara'da hem Süleymaniye'de, Kerkük'te buradaki yetkililerden edindiğim izlenim aslında mekanizmanın çok öteden beri devam ettiği ve bu mekanizmayla birlikte aslında süreci normal geliştiği.

Özellikle Milli İstihbarat Başkanı Sayın İbrahim Kalın başta olmak üzere Türkiye'de güvenlik provokasyonun yöneticilerinin bölge ülkeleriyle temaslarının çok ciddi ve yoğun olduğunu biliyoruz. Aslında buzdağının üzerinde normal bir akış devam ediyor. Bu süreçler tabi çok zorlu süreçler ve dolayısıyla sürekli tetikte olmayı gerektiriyor. Ama Türkiye'nin ana hedefini koruduğu ana hedefin gerçekleşme noktasında şöyle bir öngörü var. Sadece PKK'nın silah bırakma meselesi değil, aslında büyük bir inşaat sürecinden bahsediliyor.

Yani PKK silahı bıraktığı andan itibaren bölgedeki Kürtlerin yönünü Türkiye'ye dönmesi, Türkiye'nin yeniden bir inşaat sürecine gitmesi ve dolayısıyla aslında bu inşaat sürecinin uzun süre içerisine devam etmesi öngörülüyor."

Bu süreçte Kandil tepkisinin olup olmadığı ve İran etkisinin ne olduğu ile ilgili soruya Çiçek şu yanıtı verdi:

"Ben güvenlik kaynaklarına bu soruyu sorduğumuzda süreci en çok ne baltalayabilir diye, İsrail ve İran etkisinden çok söz veriliyor. Hatta şöyle bir ifade kullanılıyor. İsrail'in Kürt güçlerini vekalet gücü olarak elde etmeye çalışmasının Türkiye sınırına getirmesinin Türkiye açısından savaş sebebi olduğunun bile İsrail'e ifade edildiği söyleniyor ki bu çok önemli. Türkiye'nin kırmızı çizgileri anlamında son derece önemli. Aynı şekilde İran'ın yaklaşımı üzerinde İran'la gerekli temaslarının yapıldığını biliyoruz. Yakın zaman içerisinde Türkiye'den yetkililerin Irak, Suriye ve İran'da tekrar bir temas trafiğini yürütecekleri çok net ve dolayısıyla da aslında bölge ülkeleri açısından da Türkiye kendi kırmızı çizgilerinin nelerin yapılıp yapılmayacağını ve nelerin beklendiğini çok net bir ifade ediyor.

Türkiye'nin bu kararlı duruşun karşısında şöyle bir yola doğru girilmiş.  Mesela şimdi ben Süleymaniye'deyim. Süleymaniye'de Süleymaniye Havaalanı kapalı. Süleymaniye havaalanının kapanmasının temel sebebi Türkiye ile Süleymaniye arasındaki ilişkilerin PKK'dan dolayı, SDG'den dolayı bozulmuş olması. Mesela dün Duhok valisi bir açıklama yaptı."

Dedi ki, “Eğer bu süreç tamamlanırsa, Türkiye'nin başlatır bu süreç tamamlanırsa bizim de PKK işgalinde olan 45 Eylül köyümüzü tekrar geri alma umudumuz var. Mesela Süleymaniye'de de eğer bu ilişki normalleşirse bizim havaalanımız açılır, ticaretimiz tekrar devam eder”.

Dolayısıyla aslında herkes süreci Yani Süleymaniye'nin aslında. Pratik bir gerçekliğinin olduğunu söyleyebiliriz biz. Özellikle burada tabii SDG üzerinden daha önce PKK yöneticilerinin bir kısmının burada olması asabiyle.

Özellikle ama Irak merkezi hükümetin PKK'yı Türkiye'nin baskısıyla terör örgütü ilan etmesinden sonra Süleymaniye'de birçok misyonun kapatıldığını biliyoruz. Yani siyasi faaliyetlerin yasaklandığını biliyoruz. O anlamda eğer normalleşme sağlanırsa mesela Süleymaniye'de bunun en büyük iz düşümü Süleymaniye Havaalanı'nın açılması ki olacak ki onların dünyaya bağlantı noktasında en önemli merkezlerden bir tanesi.

Bölgesel Kürt Yönetimi’nin bu sürece ne kadar dahil olduğu ile ilgili ise Çiçek şunları söyledi:

Ankara'dan edindiğimiz yerinde, bölgeden edindiğimiz yerinde Türkiye bu süreci kendi başına yürütüyor. Yani kendi başına yürütüyorlar kastım. Aslında bunu milli bir proje olarak yürütüyor. Ama paydaş olarak Suriye yönetimi, Irak yönetimi paydaş. Paydaşın olma sebeplerinden bir tanesi her iki ülkede PKK unsurlarının bulunması.

Dolayısıyla da bir silahsızlanma durumunda silahların nereye bırakılacağı konusunda bu ülkelerle iş birliği yapıldı. Aynı şekilde PKK'nın 35-40 yöneticisi Irak'ta yaşamak istiyorlarsa işte Iraklı yetkililerin bir şekilde buna bir cevaz vermesi.

Türkiye kendi sorununu çözerken bölge ülkeleriyle özellikle İran'dan Irak'tan ve Suriye'den PKK unsurlarıyla birlikte bir mücadele süreci işin kolaylaştırılması süreci ve süreci de aktif olması gerektiği ifade ediyor.

Türkiye'nin kendilerine ilgili talepleri olduğunu söylüyorlar ve dolayısıyla da bu talepleri içerisinde Türkiye'nin taleplerinin yerine getirme noktasında çalıştıklarını ve şunu çok net ifadeyle onu söyleyerek bitireyim. Yani buranın PKK ile ilgili olarak sürekli Türkiye ile bir şekilde karşı karşıya gelmelerinin temel sebebi olarak PKK'yı gösteriyorlar ve bu sorunun bitmesi durumunda Türkiye ile normalleşme sürecinin kendileri açısından başlayacağını özellikle Süleyman Yönetim için söylüyorum. Ve bunun da kendileri açısından kazanç olacağını söylüyorlar. O nedenle süreci baltalamaya yönelik değil de sürecin bir şekilde başarıya ulaşmasının da kendileri açısından önemli olduğunu ifade ediyorlar. Zaten Ankara'nın da temel görüşlerinden bir tanesi de o. Bölgeye, Irak'a, Türkiye'ye, Irak'a ve Suriye'ye de aynı zamanda huzuru getirebilir deniyor. Sanırım bu algı bölge ülkeleri açısından son derece satın alınmış durumda.

Independent Türkçe