AB’den Türkiye ve Suriye’ye 6,5 milyon euro acil yardım

Avrupa Birliği Komisyonu, ekonomik yaptırımlara rağmen üye devletleri Şam'ın yardım talebine karşılık vermeye "teşvik ediyor".

Sağlık görevlileri dün Halep şehrinde çöken bir binanın enkazından ceset çıkarıyor. (AFP)
Sağlık görevlileri dün Halep şehrinde çöken bir binanın enkazından ceset çıkarıyor. (AFP)
TT

AB’den Türkiye ve Suriye’ye 6,5 milyon euro acil yardım

Sağlık görevlileri dün Halep şehrinde çöken bir binanın enkazından ceset çıkarıyor. (AFP)
Sağlık görevlileri dün Halep şehrinde çöken bir binanın enkazından ceset çıkarıyor. (AFP)

Reuters, depremden saatler sonra hızlı bir şekilde Türkiye'ye büyük yardım ve kurtarma ekipleri gönderen Avrupa Birliği'nin, Sivil Koruma Mekanizması kapsamında Türkiye ve Suriye'ye 6,5 milyon euro değerinde acil insani yardım sağlayacağını bildirdi.
Türkiye’ye gönderilen hızlı yardımlara karşın, açık insani yardım kanallarından Suriye'ye çok az miktarda yardım gönderildi ve bu yardımlar rejim tarafından kontrol edilen bölgelere ulaştı. Lenarčič, Suriye makamlarının, arama-kurtarma ekipleri, ilaç, tıbbi ekipman, gıda ve acil yardım malzemelerinden oluşan bir ihtiyaç listesi sunduğunu açıkladı. Avrupa Birliği'nin listedekileri sağlayacağını ancak yardımın başka amaçlar için kullanılmaması gerektiğini vurguladı. Avrupa Birliği Sivil Savunma Mekanizmasından bir yetkili, Şarku’l Avsat’a verdiği özel röportajda, Suriye rejiminin sivil halka uyguladığı vahşi baskı sebebiyle rejimi ve onunla bağları olan iş adamları ile kurumları hedef alan mevcut yaptırımların, savaşın başından bu yana yapılması gereken insani yardımı sekteye uğrattığını söyledi. Buradaki yaptırımların ise, petrol ihracatının yasaklanmasından, Suriye Merkez Bankası'nın Avrupa Birliği ülkelerindeki varlıklarının dondurulmasına ve baskı aracı olacak bir dizi teknolojik ekipmanın Suriye’ye ithalatına kadar birçok unsuru kapsadığını belirtti.
Pazartesi günü, Avrupa Birliği'nin şu anki Dönem Başkanlığını yürüten İsveç Cumhurbaşkanlığı, Türkiye ve Suriye'deki duruma ilişkin Konsey'in Acil Durum Müdahale Koordinasyon Merkezi (IPCR) toplamak için inisiyatif aldığını açıkladı. Yapılan toplantıda IPCR mekanizmasının amacının, depremden etkilenen ülkelere AB desteğini ve yardımlarını hızlı şekilde koordine etmek olduğunun altı çizildi. Birliğin tüm kurumlarını, üye devletleri ve bazı büyük sivil toplum kuruluşlarını kapsayan bu mekanizmayı ise Konsey Başkanı’nın denetlediği vurgulandı.
Londra hükümeti ise çadır ve battaniyeleri içeren daha fazla destek sağlayacağını açıkladı. İngiliz Dışişleri Bakanı James Cleverly yaptığı açıklamada, "Önceliğimiz, Türk hükümeti, Birleşmiş Milletler ve uluslararası ortaklarla koordinasyon içinde yardımların en çok ihtiyaç duyanlara verilmesini sağlamaktır” dedi.

Şam rejimi AB’den yardım istedi
Şarku’l Avsat’ın Reuters haber ajansından aktardığı habere göre Suriye Dışişleri Bakanı Faysal Mikdad, Suriye hükümetinin uluslararası kuruluşlar tarafından depremzedelere sağlanan insani yardımın ulaşması için gerekli prosedürleri kolaylaştırmaya hazır olduğunu söyledi. Bundan iki gün sonra, Avrupa Kriz Yönetimi Komiseri Janez Lenarčič, Avrupalı ​​yetkililerin, Suriye ve Türkiye'yi vuran şiddetli depremin yol açtığı hasarın karşılanmasına yardımcı olmak için, Suriye hükümetinden resmi bir yardım talebi aldığını açıkladı. Lenarčič, Avrupa Komisyonu'nun, AB üye devletlerini tıbbi ekipman ve gıda sağlayarak bu talebe yanıt vermeye teşvik ettiğini de ifade etti. Gönderilecek yardımların kullanımını yakından izleyeceklerinin de altını çizdi.



Gazze Şeridi'ndeki gıda krizi nedeniyle Filistinliler kaplumbağa eti yiyor

 Filistinli çocuklar, Gazze Şeridi'nin merkezindeki Nuseyrat mülteci kampında biraz yiyecek alırken (AFP)
 Filistinli çocuklar, Gazze Şeridi'nin merkezindeki Nuseyrat mülteci kampında biraz yiyecek alırken (AFP)
TT

Gazze Şeridi'ndeki gıda krizi nedeniyle Filistinliler kaplumbağa eti yiyor

 Filistinli çocuklar, Gazze Şeridi'nin merkezindeki Nuseyrat mülteci kampında biraz yiyecek alırken (AFP)
 Filistinli çocuklar, Gazze Şeridi'nin merkezindeki Nuseyrat mülteci kampında biraz yiyecek alırken (AFP)

Magda Qinan, İsrail'in uyguladığı boğucu abluka ve yardımların engellenmesi nedeniyle açlık tehlikesiyle karşı karşıya olan Gazze Şeridi'nin güneyindeki Han Yunus'ta bir çadırda yaşayan yerinden edilmiş ailesini doyurmak için üçüncü kez kaplumbağa pişirmek zorunda kaldı.

61 yaşındaki Magda eti temizliyor, un ve sirkeyle karıştırıyor, yıkıyor ve eski, hasarlı bir tencerede kaynatıp kızarttıktan sonra soğan, domates ve biberle çeşnilendiriyor. “Çocuklar kaplumbağadan korkuyorlardı, biz de onlara dana eti kadar lezzetli olduğunu söyledik,” diyerek odun ateşinde pişen kırmızı eti izlerken AFP'ye “Bazıları yedi, bazıları ise reddetti” diyor.

İsrail 2 Mart'ta Gazze'ye tam bir abluka uygulayarak ateşkesle birlikte yeniden başlayan uluslararası yardımların girişini engelledi ve ana tuzdan arındırma tesisine giden elektrik arzını kesti.

Bir grup uluslararası sivil toplum kuruluşu bu hafta “kıtlık sadece bir risk değil; Gazze'nin neredeyse tüm bölgelerinde hızla gelişiyor gibi görünüyor” uyarısında bulundu.

Filistinli bir çocuk, Gazze Şeridi'nin merkezindeki Nuseyrat mülteci kampında kısıtlı yemeğini yiyor (AFP)Filistinli bir çocuk, Gazze Şeridi'nin merkezindeki Nuseyrat mülteci kampında kısıtlı yemeğini yiyor (AFP)

İsrail'in çarşamba günü Gazze'ye insani yardım girişini engellemeye devam edeceğini açıklamasının ardından, Hamas perşembe günü yaptığı açıklamada İsrail'i “açlığı bir silah olarak kullanmakla” suçladı. Şarku’l Avsat’ın AFP'den aktardığına göre Hamas bu kararın “baskı araçlarından biri... ve bir savaş suçunun kamuoyu önünde yeniden kabulü” olduğunu belirtti.

Magda Qinnan, “Sınır kapıları kapalı. Pazarda domates, salatalık ve biberden başka bir şey yok” diyerek 80 şekele (19 avro) iki küçük torba sebze aldığını ve hiç et olmadığını belirtiyor. Kaplumbağaları yakalayıp kestikten sonra pişirdiklerini “birkaç aileye paylaşmaları için dağıttığını” söyleyen kadın, “bunların satılık olmadığını” ifade etti.

 Filistinliler, Gazze Şeridi'nin merkezindeki Nuseyrat mülteci kampında sıcak yemekten paylarını almak için yiyecek dağıtım noktasının önünde bekliyor (AFP)Filistinliler, Gazze Şeridi'nin merkezindeki Nuseyrat mülteci kampında sıcak yemekten paylarını almak için yiyecek dağıtım noktasının önünde bekliyor (AFP)

“Bir gün kaplumbağa yiyeceğimizi hiç düşünmemiştik” diyen balıkçı akrabası Abdul Halim Qinan, kaplumbağa etinin yiyecek yerine geçtiğini belirtti: “Savaş başladığından beri ne bize ne de başkasına yiyecek var. İhtiyacımız olan protein ve besin maddelerini yerine koymaya çalışıyoruz. Et yok, kümes hayvanı yok, sebze yok” şeklinde konuştu.

Birleşmiş Milletler İnsani İşler Koordinasyon Ofisi (OCHA) bu hafta “insani durumun savaşın başlamasından bu yana geçen 18 ay içinde muhtemelen en kötü durumda olduğu” uyarısında bulunarak “Gazze'ye geçişlere bir buçuk aydır izin verilmediğini, bunun bugüne kadarki en uzun tedarik kesintisi dönemi olduğunu” kaydetti.

Filistinli çocuklar, Gazze Şeridi'nin merkezindeki Nuseyrat mülteci kampında sıcak yemekten paylarına düşen kısıtlı miktarı alabilmek için sırada bekliyor (AFP)Filistinli çocuklar, Gazze Şeridi'nin merkezindeki Nuseyrat mülteci kampında sıcak yemekten paylarına düşen kısıtlı miktarı alabilmek için sırada bekliyor (AFP)

Dünya Sağlık Örgütü Doğu Akdeniz Bölge Direktörü Hanan Balkhi haziran ayında, Gazze sakinlerinin lağım suyu içmeye ve hayvan yemi yemeye zorlandığı uyarısında bulundu.

İsrail ordusu, 19 Ocak'ta başlayan ateşkes ve esirlerin serbest bırakılması anlaşmasının çökmesinin ardından 18 Mart'ta yeniden saldırıya geçmesinden beri Gazze Şeridi'nde hava bombardımanını yoğunlaştırdı ve kara operasyonlarını genişletti.