Irak yargısı, sosyal medyadaki ‘ahlak dışı içerik’ paylaşanlar hakkında hüküm verdi

Irak yargısı, sosyal medyadaki ‘ahlak dışı içerik’ paylaşanlar hakkında hüküm verdi
TT

Irak yargısı, sosyal medyadaki ‘ahlak dışı içerik’ paylaşanlar hakkında hüküm verdi

Irak yargısı, sosyal medyadaki ‘ahlak dışı içerik’ paylaşanlar hakkında hüküm verdi

Irak’ta müstehcen ve ahlak dışı içeriğe sahip videolar yayınlamaları gerekçesiyle YouTube ve Tik Tok kullanıcısı olan iki kişiye hapis cezası verildi.
Yargı Kurulu dün (Çarşamba), kamu ahlakına aykırı içerik yayınlayan kişilere karşı sert önlemler alınması için talimat verdi. Açıklamada “Sosyal medya üzerinde yapılan denetimde, söz konusu platformların halkın ahlakını zedeleyen, ahlak dışı içerik paylaşımlar için kullanılmasının yanı sıra yasalara aykırı bir şekilde farklı isimler kullanarak devlet kurumlarını kasten taciz etmek üzere kullanıldığı gözlemlendi. Bu nedenle, bu suçları işleyenlere karşı, kamusal caydırıcılık sağlayacak şekilde katı yasal önlemler alınması gereklidir” ifadelerine yer verildi.
Yargı açıklamasında, Tik Tok’ta yer alan bir model ve içerik sahibi hakkında hapis cezası verildiğini açıkladı. Açıklamada şu ifadeler de yer aldı:
“Karh Soruşturma Mahkemesi iki hüküm verdi. İlk hüküm Hasan Secma hakkında iki yıl hapis, ikincisi ise Tik Tok’ta aktif olan Umm Fahd olarak bilinen ve 23 binden fazla takipçisi olan Gufran Mehdi Savadi hakkında 6 ay hapis cezası olarak verildi. Zira müstehcen ve ahlakdışı ifadeler içeren çok sayıda video yayınlayıp sosyal medyada kamuoyuna sergilediler.”
Yapılan açıklamada “Hükümlüler aleyhine verilen iki karar, üzerinde değişiklik yapılan 1969 tarihli ve 111 sayılı Ceza Kanunu’nun 403. maddesi hükümlerine dayanıyor” ifadeleri de yer aldı.
Sosyal medyada ‘Seyid Ali’ lakaplı blog yazarı Ali Muhammed Curmat ve ‘Hamudi Heybe’ ismi ile bilinen Ahmed Ali Şelaş’a da birer yıl hapis cezası verildi.
Söz konusu kanun maddesi, içeriği genel ahlaka ayrı olan bir kitabı, baskıyı, yazıları, çizimleri, resimleri, filmleri ve benzeri eserleri kullanmak veya dağıtmak amacıyla üreten, ithal eden, ihraç eden, bulunduran veya paylaşan bir kişilere, iki yıla kadar hapis ve 200 dinardan az olmamak üzere para cezası verilmesini öngörüyor.
İçişleri Bakanlığı Ocak ayında, hala son derece muhafazakar olan Irak toplumunda sosyal medyada yer alan ve ‘halkın ahlakını zedeleyen, ahlak ve geleneklere aykırı’ olan içerikleri takip etmekle görevli bir komite kurulduğunu duyurdu. Sosyal medya kullanıcıların bu tür gönderileri şikayet etmesi için bir platform oluşturulduğu da bildirildi.
İçişleri Bakanlığı Basın ve Halkla İlişkiler Dairesi Başkanı Tümgeneral Saad Maan salı günü Irak’ın er-Reşid kanalına yaptığı açıklamada, şimdiye kadar 8 kişinin ‘müstehcen’ içerik yayınladığı için tutuklandığını belirtti.
Maan “Konunun kesinlikle ifade özgürlüğü ile ilgisi yoktur” derken “Bu insanlar Irak’ı, Iraklı kadınları veya Irak toplumunu temsil etmiyor” ifadelerini de sözlerine ekledi.
Maan, tüm ahlak dışı içerik sahiplerine bir mesaj’ göndererek, “İyi niyet gösterin ve silmeye başlayın. Bu iyi niyet dikkate alınacak. Tüm kötü içerikleri silin” çağrısında bulundu.
İçişleri Bakanlığı’nın kurduğu platform aracılığıyla “Birkaç gün içinde 50 binden fazla içeriğe ulaştık” diye açıkladı.
İnsan hakları kuruluşları ve medya kuruluşları, cezaların doğal yayın ve ifade özgürlüğünü etkileyecek kadar genişleyeceğinden ve sonuç olarak yönetim ve taraflarına pek sıcak bakmayan kişileri etkileyeceğinden endişe ediyor.
İnsan hakları aktivisti ve TV sunucusu Hüsam el-Hac dün Twitter’da yaptığı bir paylaşımda “Ahlak dışı içerikle mücadele kampanyası özgürlükleri, fikirleri ve ideolojileri kısıtlamaya kadar uzanacak, belirli bir fikir ve düşünce modeli empoze edilecek ve diğer her şey ahlak dışı içerik olarak ele alınacaktır. Yönetime karşı görüş bildirmekten mümkün olduğunca uzaklaştırmak için insanları susturmaya doğru istikrarlı bir şekilde ilerliyoruz” ” ifadelerine yer verdi.



Gazze’de bir kuvözde 4 bebek: Ölüm kalım mücadelesi veriliyor

Gazze'de yakıt kıtlığı nedeniyle bebekler tek kuvöze konuyor (@fnaim65/Twitter)
Gazze'de yakıt kıtlığı nedeniyle bebekler tek kuvöze konuyor (@fnaim65/Twitter)
TT

Gazze’de bir kuvözde 4 bebek: Ölüm kalım mücadelesi veriliyor

Gazze'de yakıt kıtlığı nedeniyle bebekler tek kuvöze konuyor (@fnaim65/Twitter)
Gazze'de yakıt kıtlığı nedeniyle bebekler tek kuvöze konuyor (@fnaim65/Twitter)

Gazze'deki doktorlar, yakıt kıtlığı nedeniyle tek kuvöze birden fazla bebek yerleştirmek zorunda kalıyor.

Gazze’deki El Ehli Hastanesi’nin direktörü Fadel Naim, X hesabından yaptığı paylaşımda, El Helou Hastanesi’nde çekilen ve aynı kuvöze birden fazla bebeğin yerleştirildiği bir fotoğrafa yer verdi.  

Naim, “Bu trajik durum, Gazze’deki acımasız savaşın ve sağlık sistemini felç eden kuşatmanın doğrudan bir sonucudur” ifadelerini kullandı. 

İsrail ablukasının prematüre bebekler için “rutin bakımı ölüm kalım mücadelesine çevirdiğini” söyleyen doktor, “Hiçbir çocuk, yaşamını bombalar ve ambargoların belirlediği bir dünyaya doğmamalı” dedi.

Gazze’nin kuzeyindeki El Şifa Hastanesi’nin direktörü Muhammed Ebu Silmiya da CNN’e açıklamasında, yakıt sağlanmazsa hastanenin birkaç saat içinde hizmet dışı kalacağını belirtti. 

Dr. Silmiya, aralarında 22’si kuvözde olan bebeklerin de bulunduğu yüzlerce hastanın ölüm riskiyle karşı karşıya olduğunu ifade etti.

Nasser Tıp Merkezi de sadece 24 saatlik yakıt kaldığını belirterek, elektriği doğum ve yoğun bakım gibi kritik bölümlere yönlendirdiklerini duyurdu.

Gazze Sağlık Bakanlığı’nın medya kuruluşuyla paylaştığı bilgilere göre yakıtın yanı sıra jeneratörleri çalıştıracak yedek parçalar da bulunulamıyor. 

Sınır Tanımayan Doktorlar (MSF), Gazze’de “eşi benzeri görülmemiş bir insani krizin” yaşandığını bildirerek, ateşkes çağrısı yaptı ve insani yardımın derhal artırılması gerektiğini söyledi.

New York Times’ın irtibata geçtiği Britanyalı cerrah Victoria Rose da Gazze’de gördüklerini şöyle anlatıyor: 

Hastaneye diz kapakları, ayakları ya da elleri kopmuş çocuklar getiriliyordu.

Gazze’de 21 gün gönüllü görev yaptığını belirten Dr. Rose, daha önce iki kez bölgede çalıştığını fakat bu sefer durumun daha da kötü olduğunu söylüyor. 

Rose, 1 Temmuz’da tedavi ettiği tüm hastaların, ABD-İsrail destekli Gazze İnsani Yardım Vakfı’na (GHF) ait erzak dağıtım bölgelerinde vurulduğunu söylediğini aktarıyor:

İnsanlar o kadar yoksulluğa düşmüş durumda ki, bir çuval pirinç ve biraz makarna için ölmeye hazırlar.

Gazze Sağlık Bakanlığı’nın paylaştığı verilere göre, GHF’nin faaliyetlerini başlattığı 27 Mayıs’tan 2 Temmuz’a kadar en az 640 kişi erzak dağıtım merkezlerine giderken öldürüldü. 4 bin 500’den fazla kişinin de yaralandığı aktarılıyor. 

Filistinli yetkililer, Netzarim ve Refah bölgelerindeki GHF'ye ait erzak dağıtım noktalarının "insani yardım" kisvesi altındaki ölüm tuzaklarına dönüştüğünü ve İsrail'in sivilleri kasıtlı olarak hedef aldığını savunuyor. İsrail ordusuysa iddiaları reddederek kurallara uymayan kişilere "uyarı ateşi" açıldığını öne sürüyor.

Independent Türkçe, CNN, New York Times