Wagner, Rusya'daki mahkumları askere almayı durdurdu

Yevgeny Prigozhin (AP)
Yevgeny Prigozhin (AP)
TT

Wagner, Rusya'daki mahkumları askere almayı durdurdu

Yevgeny Prigozhin (AP)
Yevgeny Prigozhin (AP)

Rus paralı asker grubu Wagner'in sahibi Yevgeny Prigozhin, grubun Ukrayna'da savaşmak için mahkum toplamayı durdurduğunu söyledi. Prigozhin Rus medyasına, özel askeri şirket Wagner tarafından mahkumların askere alınmasının tamamen durdurulduğuna dikkati çekerek, Wagner’in çalışanlara karşı tüm yükümlülüklerini yerine getirdiğini söyledi.
Wagner, 2022 yazında Rus mahkumları askere almaya başladı. Prigozhin, Ukrayna'da altı ay hayatta kalmaları halinde hükümlülere af teklif etti. Wagner, saflarına katılan hükümlülerin sayısı hakkında bilgi vermedi. Ancak Kasım ayında yayınlanan Rus ceza servisi rakamları, ülkenin hapishane nüfusunun Ağustos ve Kasım arasında 20 binden fazla düştüğünü gösterdi. Ocak ayında yayınlanan rakamlara göre düşüş büyük ölçüde durmuş durumda. Geçtiğimiz Aralık ayında Reuters, ABD istihbaratı Wagner'in Ukrayna'da konuşlandırılmış 40 bin mahkum savaşçısı olduğuna dair iddiada bulundu.  Bu, grubun ülkedeki personelinin büyük çoğunluğunu oluşturuyor.
Wagner Grubu, son aylarda, paralı askerlerin Donetsk bölgesindeki Bahmut kasabasına aylarca süren bir saldırıya öncülük etmesiyle, Rusya'nın Ukrayna'daki savaşında giderek daha belirgin bir rol oynadı. Ocak ayında Rus devlet medyası, Prigozhin'in Ukrayna'daki görevlerini tamamlamak ve af almak için hüküm giymiş savaşçılardan oluşan ilk grupla bir araya geldiği görüntüleri yayınladı. Görüntülerden birinde Prigozhin'in onlara "Hayatın size bu şansı verdiğini unutmayın" dediği görüldü.



Katar’ın Trump’a 400 milyon dolarlık uçak hediyesi güvenlik krizi yarattı

Katar'ın Trump'a hediye ettiği uçak, şubatta ABD'ye gönderilmişti (AFP)
Katar'ın Trump'a hediye ettiği uçak, şubatta ABD'ye gönderilmişti (AFP)
TT

Katar’ın Trump’a 400 milyon dolarlık uçak hediyesi güvenlik krizi yarattı

Katar'ın Trump'a hediye ettiği uçak, şubatta ABD'ye gönderilmişti (AFP)
Katar'ın Trump'a hediye ettiği uçak, şubatta ABD'ye gönderilmişti (AFP)

ABD Başkanı Donald Trump’ın, Katar'ın gönderdiği uçağı kullanmak istemesi güvenlik alarmına yol açtı. 

Trump, Katar yönetiminin hediye ettiği 400 milyon dolarlık Boeing747-8’i kendi makam uçağı olarak kullanmak istiyor. ABD Başkanı, Katar’ın gönderdiği uçağın mevcut Air Force One’dan daha yeni olduğunu belirtiyor. Trump’ın makam uçağı yaklaşık 40 yıllık, Katar’ın gönderdiği Boeing ise 13 yıllık.

Diğer yandan ABD Başkanı’nı taşıyan Air Force One uçakları, Amerikan ordusunun belirlediği standartlara göre tasarlanıyor. 

Washington Post’un (WP) iletişime geçtiği ABD’li yetkililer, Katar’ın gönderdiği uçağın bu standartlara göre yenilenmesinin milyarlarca dolara mal olacağını ve çok uzun süreceğini söylüyor. 

Uzmanlara göre uçağın Air Force One’a dönüştürülmesinin, Trump’ın yönetim süresi içinde tamamlanması mümkün değil. 

Air Force One’ın teknik özellikleri hakkında bilgi sahibi olan eski bir ABD'li yetkili, uçağı “nükleer saldırıya dayanıklı bir komuta merkezi” diye niteliyor. Adının paylaşılmasını istemeyen yetkili, Katar’ın gönderdiği Boeing’in bu seviyeye getirilebilmesi için ABD Hava Kuvvetleri’nin uçağı söküp baştan tasarlaması gerekeceğini belirtiyor. 

Eski ABD Hava Kuvvetleri Sekreteri Frank Kendall, karşı istihbarat meselesinin de önemli bir risk olduğuna dikkat çekiyor: 

Uçağa dinleme cihazı yerleştirilmediğinden emin olmamız gerekiyor.

Eski ABD Başkanı Barack Obama'nın ekibinde çalışmış emekli Gizli Servis ajanı Mac Plihcik de şu ifadeleri kullanıyor: 

Bu uçağı iskeletine kadar söküp tekrar toplamanız lazım. Her parçanın güvenliği büyük önem taşıyor.

Diğer yandan yetkililer, süreci hızlandırmak için Trump’ın bu güvenlik kontrollerinin bazılarını yaptırmayabileceğini belirtiyor. 

Katar’ın gönderdiği uçak, 15 Şubat’ta Doha’dan Florida’daki Palm Beach Havalimanı’na getirilmişti. Trump da golf oynamaya giderken uçağı en az bir saat gezmişti. 

Trump, ilk döneminde Air Force One’ın değiştirilmesi için Boeing’le sözleşme imzalamıştı ancak uçakların 2027’ye kadar teslim edilmesi mümkün görünmüyor.

Independent Türkçe, Washington Post, BBC