Türk yetkili Şarku’l Avsat’a konuştu: Atatürk Barajı depremin artçılarından etkilenmez

Atatürk Barajı (Atatürk Barajı internet sitesi)
Atatürk Barajı (Atatürk Barajı internet sitesi)
TT

Türk yetkili Şarku’l Avsat’a konuştu: Atatürk Barajı depremin artçılarından etkilenmez

Atatürk Barajı (Atatürk Barajı internet sitesi)
Atatürk Barajı (Atatürk Barajı internet sitesi)

Uzmanlar, Pazartesi günü şafak vaktinde Türkiye’nin güneyinde ve güneydoğusundaki 10 şehri vuran Kahramanmaraş merkezli depremlerin artçılarının, Atatürk ve Keban barajları başta olmak üzere Fırat Nehri üzerindeki barajları etkilemeyeceğini düşünüyor.
Türkiye ve Irak’taki bazı kişiler sosyal medyada, Türk yetkililerin artçı sarsıntılar nedeniyle Atatürk Barajı’nın çökmesinden endişelendiğini söyleyerek, barajın sularının boşalttığını gösteren bir video yayınladı. Twitter’da yapılan bir paylaşımda “Daha önce görülmemiş bir şekilde, Türkiye, Fırat Nehri’nin 48 milyar metreküplük suyunu depolayan Atatürk Barajı’nın sismik artçı sarsıntılar nedeniyle yıkılmasından korkarak suyu tasfiye ediyor. Tutulan su, şimdi Irak’ın Duhok vilayetinin Zakho şehrine akıyor” ifadelerine yer verildi.
Başka bir paylaşımda “Türkiye’nin güneydoğusundaki Atatürk Barajı, ülkeyi vuran şiddetli depremde hasar gördü. Bu altyapı, bin 800 metreye kadar uzanan 48 milyar metreküplük rezervuarı ile dünyanın üçüncü en büyük hidroelektrik santralini teşkil ediyor” ifadeleri kullanıldı. 
Atatürk Barajı’nın artçı sarsıntılar nedeniyle çökme ihtimaline ilişkin sosyal medyadaki iddiaları değerlendiren deprem uzmanı ve Jeoloji Mühendisleri Derneği üyesi Dr. Bülent Özmen ise, ‘ülkeyi vuran iki büyük depremden sağ çıkabilen barajların artçılardan etkilenmesinin tasavvur edilemeyeceğini’ söyledi.
Özmen, barajların özel olarak tasarlanmış yapılar olduğunu açıklarken “Henüz yetkililerden, barajlarımıza karşı bir tehdit olduğuna yönelik bir mesaj gelmedi” ifadelerini kullandı. Ayrıca Atatürk ve Keban barajlarının yapısal istatistiklerinin insan yerleşimlerindeki yapılardan farklı özellikler taşıdığına dikkati çekti.
Özmen Atatürk ve Keban barajlarının Türkiye’nin en büyük barajları olduğunu, yapılarının, daha büyük depremlere maruz kalma olasılığına göre tasarlandığını belirtti. Atatürk Barajı, Adıyaman ile Şanlıurfa arasında, Keban Barajı ise Elazığ’da Fırat Nehri üzerinde inşa edildi. Diğer yandan Malatya Valiliği, depremde hasar gören Sultansuyu Barajı’nın tedbir amaçlı olarak kademeli olarak boşaltılacağını duyurdu.
Atatürk Barajı, Türkiye’nin en büyük su projelerinden ve en büyük hidroelektrik enerji üretim projelerinden biri. İnşası yaklaşık 10 yıl süren baraj, yaklaşık 2 bin 400 megavat elektrik üretiyor. Başkent Ankara’ya 600 km uzaklıkta, Şanlıurfa'nın 80 km kuzeybatısında yer alan baraj, Fırat Nehri’nin yukarı kesimlerinde, Suriye sınırına 60 km’lik uzaklıkta Anadolu platosunun yükseltileri arasında bulunuyor. Ayrıca Karakaya Barajı ile arasında 180 km mesafe bulunuyor.
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, Salı günü deprem bölgelerindeki barajlar hakkında yaptığı açıklamada “Herhangi bir sorunumuz yok. Sadece bir barajımız var; Malatya Sultansuyu. Burada da enine ve boyuna bazı çatlaklar ve açılma olduğu için tedbir amaçlı kademeli su tahliyesine başlayacağız. Vatandaşlarımız buna şahit olurlarsa bu sadece o suyun risk oluşturmasın diye boşaltılmasından ibarettir” dedi. Oktay, Türkiye’deki diğer barajlarda herhangi bir sıkıntı olmadığını vurguladı.



Kenya lideri, Haiti'de kendi ülkesindeymiş gibi karşılandı

Ruto, New York'taki BM zirvesine katılmadan önce, Haiti'ye konuşlandırdıkları Kenyalı polisleri görüp dinlemek istediğini söyledi (AP)
Ruto, New York'taki BM zirvesine katılmadan önce, Haiti'ye konuşlandırdıkları Kenyalı polisleri görüp dinlemek istediğini söyledi (AP)
TT

Kenya lideri, Haiti'de kendi ülkesindeymiş gibi karşılandı

Ruto, New York'taki BM zirvesine katılmadan önce, Haiti'ye konuşlandırdıkları Kenyalı polisleri görüp dinlemek istediğini söyledi (AP)
Ruto, New York'taki BM zirvesine katılmadan önce, Haiti'ye konuşlandırdıkları Kenyalı polisleri görüp dinlemek istediğini söyledi (AP)

Kenya Devlet Başkanı William Ruto cumartesi günü Haiti'nin başkenti Port-au-Prince'e ayak bastı.

Uçaktan iner inmez havalimanındaki Kenya üssüne doğru giderek çetelerle savaştan sorumlu polislerle bir araya geldi ve onlara şöyle seslendi:

Kenya halkını cesaret, profesyonellik, diğerkamlık, merhamet ve yeterlilikle temsil ettiniz.

Afrika ülkesinin 57 yaşındaki lideri, Karayipler'e gönderdikleri 600 civarındaki polis sayesinde Haiti'deki güvenlik durumunun "kayda değer ölçüde geliştiğini" ve evinden kaçanların geri döndüğünü savundu. 

Kenyalı yetkililerin, Ruto'yu kendi ülkelerindeymiş gibi karşılaması dikkat çekti.

xcdu7ıö
Ruto'yu Haiti Geçiş Konseyi Başkanı Edgard Leblanc, Toussaint Louverture Uluslararası Havalimanı'nda karşıladı (AP)​​​​

Birleşmiş Milletler Güvenlik Kurulu'nun kararıyla oluşturulan Çok Uluslu Güvenlik Destek Misyonu, Haiti Ulusal Polisi'ne destek sağlıyor. Kenya liderliğinde faaliyet gösteren misyon BM'ye bağlı.

Ancak halk, Kenya polisinin geldiği hazirandan beri ülkedeki durumun daha iyiye gitmediğini savunuyor. 

BM'nin insan hakları uzmanı William O'Neill bu hafta ziyaret ettiği Haiti hakkında cuma günü yaptığı açıklamada çete şiddetinin ülkeye yayılmayı sürdürdüğünü bildirmişti. 

Haiti Ulusal Polisi'nin hâlâ çetelerle savaşmaya yeterecek lojistik ve teknik kapasiteye sahip olmadığını vurgulayan O'Neill, "İnsani durum çok çarpıcı. Evinden edilen kişiler, toplumdaki kırılganlığı daha da artırıyor" demişti. 

Kenya, Haiti'de artan çete şiddetini sonlandırmak amacıyla görevlendirilen 400 kişilik ilk polis gücünü 25 Haziran'da, 200 kişilik polis gücünüyse 16 Temmuz'da göndermişti.

Ruto, ekim ve kasımda 300'er kişilik iki grup daha sevk edeceklerini bu ziyaretinde açıkladı. 

Finansal desteğin büyük kısmını ABD ve Kanada sağlarken güvenlik misyonunun başka ülkelerden de gelecek polis ve askerlerle 2 bin 500 kişilik bir kapasiteye sahip olması bekleniyor. Bunun ne zaman olacağıysa net değil.

ABD'nin BM Barış Gücü önerisi havada kaldı zira en son benzer bir işe girişildiğinde görülen kolera ve cinsel istismar vakaları "Faydadan çok zarar getirdi" yorumlarına yol açmıştı.

Temmuz 2021'de Devlet Başkanı Jovenel Moise'ye suikast düzenlenmesi ve aynı yıl ağustosta 2 bin 200'den fazla kişinin ölümüne neden olan 7,2 büyüklüğünde bir deprem yaşanması Haiti'deki toplumsal huzursuzluğu artırdı. 

Enflasyonun son yılların en yüksek seviyesine ulaştığı ülkede, nüfusun yüzde 40'ı gıda yardımlarına bağımlıyken, Port-au-Prince'in yüzde 80'ini çeteler kontrol ediyor.

Ülkedeki şiddet olayları eski Başbakan Ariel Henry'nin Nisan 2024'te istifa etmesine, geçici başkanlık konseyinin kurulmasına ve Garry Conille'in yeni başbakan olmasına yol açtı.

Ancak Conille, temmuzda CNN'e röportaj verdiği hastaneden ofisine dönerken ülkedeki durumun pek de düzelmediği görüldü zira güvenlik görevlileri onu korumak için etrafa ateş açtı.

Conille'in CNN röportajı sırasında da silah sesleri duyuldu.

BM'ye göre yılın ilk ayında ülkede 3 bini aşkın kişi öldürüldü.

Independent Türkçe, New York Times, AP