Sudan’ın başkenti Hartum’da sokaklar ve kaldırımlar, sabahın erken saatlerinden gece geç saatlere kadar, tezgâh kurup tarım ürünlerini satan sebze-meyve satıcılarına ev sahipliği yapıyor. Burada kurulan pazarlardaki pazarcılar, fiyatlarını dikkat çekici sloganlarla duyuruyorlar ve ürünlerini, alışveriş yapanları cezbedecek şekilde tezgâhlarında teşhir ediyorlar.
Sudan'da marketlerdeki sebze ve et fiyatlarının yüksek olmasının ardından, pazarlara gelen ziyaretçi sayısındaki artış, düşük maliyetli gıda satışı için önemli bir kaynak olarak kendini gösterdi.
Sudanlılar bu pazarlara "Salı”, "Çarşamba" veya "Perşembe" gibi haftanın günlerinin adlarını vererek, pazarı vatandaşların hayatlarının bir parçası haline getiriyor. Pazar sadece taze sebze ve etle sınırlı kalmayıp peynir ve baharat gibi kuru gıda maddelerinin yanı sıra geleneksel ev eşyalarını da kapsıyor.
Pazarların müdavimlerinden biri olan Muhammad al-Fatih, buraların, özellikle yüksek gıda fiyatlarından muzdarip olan önemli sayıda Sudanlı ailenin yaşamasına yardımcı olduğunu düşünüyor. Pazarı ziyaret eden başka bir Sudanlı olan Nura Mursi ise pazarı harika bir yer olarak nitelendirerek, buranın sebze-meyve dışında da seçenekler sunup, yüksek kaliteli ve taze ürünler içerdiğini söylüyor.
Bir alışveriş tutkunu olan Salma Ali ise bu pazarları diğerlerinden ayıran şeyin, fiyatların güneş batarken düşmeye başlaması olarak görüyor.
Şarku’l Avsat’a konuşan Ekonomist Muhammed Nur, bu pazarların varlığının eski ama kendini yenileyen bir küresel fenomen olduğunu ve ekonomik duruma göre sayılarının arttığını veya azaldığını, ayrıca kırsal şehirlerde sürekli olarak ve mahallelerde mobil olarak bulunduklarını vurguluyor. Hem kırsalda hem de kent merkezlerindeki mahallelerde sosyal ekonominin canlanmasında ve yerel ürüne katkıda bulunmada önemli bir rol oynadığını düşünüyor.
Pazarlar Sudanlıların geçimlerini sağlamalarına yardımcı oluyor

Sebze-meyve pazarları Sudan’lı ailelerin geçimlerini sağlamalarına yardımcı oluyor.
Pazarlar Sudanlıların geçimlerini sağlamalarına yardımcı oluyor

Sebze-meyve pazarları Sudan’lı ailelerin geçimlerini sağlamalarına yardımcı oluyor.
لم تشترك بعد
انشئ حساباً خاصاً بك لتحصل على أخبار مخصصة لك ولتتمتع بخاصية حفظ المقالات وتتلقى نشراتنا البريدية المتنوعة