Yemen: Husiler Humeyni devrimini kutluyor

Yemen Başkanlık Konseyi, üzerinde anlaşılan referanslara uygun kapsamlı barış yaklaşımı taahhüdünde bulundu

Yemen Başkanlık Konseyi'nin Riyad'daki toplantısı (SABA)
Yemen Başkanlık Konseyi'nin Riyad'daki toplantısı (SABA)
TT

Yemen: Husiler Humeyni devrimini kutluyor

Yemen Başkanlık Konseyi'nin Riyad'daki toplantısı (SABA)
Yemen Başkanlık Konseyi'nin Riyad'daki toplantısı (SABA)

Sana'daki Husi milisleri, Ayetullah Ruhullah Humeyni liderliğinde gerçekleşen 1979 İran Devrimi’nin yıldönümü dolayısıyla kutlama gösterileri düzenledi.
Yemen Başkanlık Konseyi ise devletin restorasyonuna yol açacak, Husi darbesini sona erdirecek, üzerinde anlaşılan referanslara uygun düzeydeki kapsamlı barış yaklaşımına olan bağlılığını yeniledi.
Yemen siyasi çevreleri, Husi darbesine karşı çıkan ulusal güçlerin Başkanlık Konseyi'nin arkasında saf tutması gerektiğine, zirâ konseyin Yemenlilerin ve ülkenin restorasyonunu tamamlama, İran destekli darbeyi sona erdirme hayallerinin meşru temsilcisi olduğuna dikkat çekti.
Resmi kaynakların bildirdiğine göre, dün Riyad’da Yemen'deki durum ve barışı sağlama çabalarını görüşmek üzere ABD'nin Sana Büyükelçisi Steven Fagin’i ağırlayan Yemen Başkanlık Konseyi Başkanı Reşad el-Alimi, ABD Donanması’nın bölgesel müttefikler ve uluslararası ortaklarla koordinasyon içerisinde terörist Husi milislerine kaçırılan İran silahları sevkiyatının durdurulması yönündeki etkili katkılarına övgüde bulundu.
Şarku’l Avsat’ın Yemen resmi haber ajansı SABA’dan aktardığı habere göre, söz konusu toplantıda petrol tesislerine, altyapıya ve küresel ticaret kaynaklarına yönelik Husi terör saldırılarının insani yansımalarını sınırlamak için ekonomik ve hizmet reformlarının seyrine ve hükümet önlemlerine değinildi.
Toplantıda, siyasi süreci yeniden hayata geçirmeyi, Husi milislerini ve İranlı destekçilerini Yemen halkının acılarını sona erdirmek için iyi niyetle ciddi bir şekilde anlaşmaya zorlamayı, devletin inşasını, güvenliği, istikrarı ve kalkınmayı yeniden tesis etmeyi amaçlayan bölgesel ve uluslararası çabalara da değinildi.
Öncesinde ise Alimi'nin Belçika ve Almanya'yı da kapsayacak resmi bir Avrupa turuna çıkmak üzere Aden'den Riyad'a gitmesi ardından Başkanlık Konseyi üyeleri kapalı bir toplantı gerçekleştirdi.
SABA’nın haberinde, “Toplantıda hükümet reformlarının seyri, kapsamlı barışı sağlamaya yönelik bölgesel ve uluslararası çabalar ve Husi milislerin darbesinin sona erdirilmesi dahil olmak üzere yerel gelişmeler ele alındı” ifadeleri kullanıldı.
Yemen Başkanlık Konseyi, idari, ekonomik, güvenlik ve askeri reformları destekleme, insanların acılarını hafifletmek için tüm imkanları seferber etme, vatandaşlara sağlanan kamu hizmetlerinin sürekliliğini sağlama ve bilhassa memurlara, silahlı ve güvenlik kuvvetlerine, emeklilere, diplomatik misyonlarda çalışanlara ve yurtdışında okuyan öğrencilere maaş ödenmesi konusunda devletlerin yükümlülüklerini yerine getirme konusundaki ısrarını teyit etti.
Yemen Başkanlık Konseyi, tüm vatandaşların devlet kurumlarını, güvenliği, istikrarı ve kalkınmayı eski haline getirme arzularının yerine getirilmesini sağlamak üzere yerel, bölgesel ve uluslararası düzeyde üzerinde anlaşılan referanslara uygun kapsamlı ve adil bir barış yaklaşımına olan bağlılığını yineledi.
Yemen Başkanlık Konseyi Başkanı Alimi, Husi milislerle durdurulan barış çabalarını koordine etme bağlamında Avrupa turuna çıkmak üzere Cumartesi günü Aden’den Riyad'a geçmişti.
Sana'daki Husi milisler, İran'daki Humeyni devriminin yıldönümünü kutladı. Yemen hükümeti bu gelişmeyi milislerin Arap bölgesini istikrarsızlaştıran İran rejimine tabi olduğunun bir başka kanıtı olarak değerlendirdi.
Yemen Enformasyon Bakanı Muammer el-İryani, konuyla ilgili resmi açıklamasında, “Husi milis liderlerinin kendi kontrollerindeki başkent Sana'daki İran Büyükelçiliğinde Humeyni devrimini andıkları sahneler, milislerin kimliklerini ve ulusal bağlantılarını ortaya koyuyor, İran'a tam bağımlılıklarını teyit ediyor. Yemenlilerin aşina olmadığı bu manzara, devletlerini ve başkentlerini yeniden kurmak, Arap kimliklerini korumak için yürüttükleri savaşın doğasını yansıtıyor. Böylece terörist Husi milislerin yürüttüğü projenin aslı, Yemen'i Körfez komşularından ve Arap çevresinden ayırmaya çalıştıkları, Tahran'dan uzaktan kumandayla yönetilen bir koloniye dönüştürme istekleri anlaşılıyor” ifadelerine başvurdu.
Vatandaşlarını kendilerini hedef alan komplonun boyutunu ve Husi milislerinin İran rejimine bağımlılık düzeyini fark etmeye çağıran Bakan İryani, İran’ın onları yayılmacı emellerini gerçekleştirmek için bir araç olarak kullandığına da dikkat çekti. Arap ülkelerini ve halklarını ülkesindeki çatışmanın kökenlerini anlamaya, İran'ın yayılmacı projesine karşı tüm Arapların savaşını yürüten Yemenlilerin mücadelesini desteklemeye çağıran İryani, “İran projesinin tehlikesi Yemen ile sınırlı değil, açıkça Humeyni devrimini ihraç etme, tüm bölgeye kendi denetimini dayatma, zenginlik ve kabiliyetlerini tahrif etme sloganlarını yükseltiyor” vurgusunda bulundu.



Gazze Şeridi'ndeki gıda krizi nedeniyle Filistinliler kaplumbağa eti yiyor

 Filistinli çocuklar, Gazze Şeridi'nin merkezindeki Nuseyrat mülteci kampında biraz yiyecek alırken (AFP)
 Filistinli çocuklar, Gazze Şeridi'nin merkezindeki Nuseyrat mülteci kampında biraz yiyecek alırken (AFP)
TT

Gazze Şeridi'ndeki gıda krizi nedeniyle Filistinliler kaplumbağa eti yiyor

 Filistinli çocuklar, Gazze Şeridi'nin merkezindeki Nuseyrat mülteci kampında biraz yiyecek alırken (AFP)
 Filistinli çocuklar, Gazze Şeridi'nin merkezindeki Nuseyrat mülteci kampında biraz yiyecek alırken (AFP)

Magda Qinan, İsrail'in uyguladığı boğucu abluka ve yardımların engellenmesi nedeniyle açlık tehlikesiyle karşı karşıya olan Gazze Şeridi'nin güneyindeki Han Yunus'ta bir çadırda yaşayan yerinden edilmiş ailesini doyurmak için üçüncü kez kaplumbağa pişirmek zorunda kaldı.

61 yaşındaki Magda eti temizliyor, un ve sirkeyle karıştırıyor, yıkıyor ve eski, hasarlı bir tencerede kaynatıp kızarttıktan sonra soğan, domates ve biberle çeşnilendiriyor. “Çocuklar kaplumbağadan korkuyorlardı, biz de onlara dana eti kadar lezzetli olduğunu söyledik,” diyerek odun ateşinde pişen kırmızı eti izlerken AFP'ye “Bazıları yedi, bazıları ise reddetti” diyor.

İsrail 2 Mart'ta Gazze'ye tam bir abluka uygulayarak ateşkesle birlikte yeniden başlayan uluslararası yardımların girişini engelledi ve ana tuzdan arındırma tesisine giden elektrik arzını kesti.

Bir grup uluslararası sivil toplum kuruluşu bu hafta “kıtlık sadece bir risk değil; Gazze'nin neredeyse tüm bölgelerinde hızla gelişiyor gibi görünüyor” uyarısında bulundu.

Filistinli bir çocuk, Gazze Şeridi'nin merkezindeki Nuseyrat mülteci kampında kısıtlı yemeğini yiyor (AFP)Filistinli bir çocuk, Gazze Şeridi'nin merkezindeki Nuseyrat mülteci kampında kısıtlı yemeğini yiyor (AFP)

İsrail'in çarşamba günü Gazze'ye insani yardım girişini engellemeye devam edeceğini açıklamasının ardından, Hamas perşembe günü yaptığı açıklamada İsrail'i “açlığı bir silah olarak kullanmakla” suçladı. Şarku’l Avsat’ın AFP'den aktardığına göre Hamas bu kararın “baskı araçlarından biri... ve bir savaş suçunun kamuoyu önünde yeniden kabulü” olduğunu belirtti.

Magda Qinnan, “Sınır kapıları kapalı. Pazarda domates, salatalık ve biberden başka bir şey yok” diyerek 80 şekele (19 avro) iki küçük torba sebze aldığını ve hiç et olmadığını belirtiyor. Kaplumbağaları yakalayıp kestikten sonra pişirdiklerini “birkaç aileye paylaşmaları için dağıttığını” söyleyen kadın, “bunların satılık olmadığını” ifade etti.

 Filistinliler, Gazze Şeridi'nin merkezindeki Nuseyrat mülteci kampında sıcak yemekten paylarını almak için yiyecek dağıtım noktasının önünde bekliyor (AFP)Filistinliler, Gazze Şeridi'nin merkezindeki Nuseyrat mülteci kampında sıcak yemekten paylarını almak için yiyecek dağıtım noktasının önünde bekliyor (AFP)

“Bir gün kaplumbağa yiyeceğimizi hiç düşünmemiştik” diyen balıkçı akrabası Abdul Halim Qinan, kaplumbağa etinin yiyecek yerine geçtiğini belirtti: “Savaş başladığından beri ne bize ne de başkasına yiyecek var. İhtiyacımız olan protein ve besin maddelerini yerine koymaya çalışıyoruz. Et yok, kümes hayvanı yok, sebze yok” şeklinde konuştu.

Birleşmiş Milletler İnsani İşler Koordinasyon Ofisi (OCHA) bu hafta “insani durumun savaşın başlamasından bu yana geçen 18 ay içinde muhtemelen en kötü durumda olduğu” uyarısında bulunarak “Gazze'ye geçişlere bir buçuk aydır izin verilmediğini, bunun bugüne kadarki en uzun tedarik kesintisi dönemi olduğunu” kaydetti.

Filistinli çocuklar, Gazze Şeridi'nin merkezindeki Nuseyrat mülteci kampında sıcak yemekten paylarına düşen kısıtlı miktarı alabilmek için sırada bekliyor (AFP)Filistinli çocuklar, Gazze Şeridi'nin merkezindeki Nuseyrat mülteci kampında sıcak yemekten paylarına düşen kısıtlı miktarı alabilmek için sırada bekliyor (AFP)

Dünya Sağlık Örgütü Doğu Akdeniz Bölge Direktörü Hanan Balkhi haziran ayında, Gazze sakinlerinin lağım suyu içmeye ve hayvan yemi yemeye zorlandığı uyarısında bulundu.

İsrail ordusu, 19 Ocak'ta başlayan ateşkes ve esirlerin serbest bırakılması anlaşmasının çökmesinin ardından 18 Mart'ta yeniden saldırıya geçmesinden beri Gazze Şeridi'nde hava bombardımanını yoğunlaştırdı ve kara operasyonlarını genişletti.