Müslüman Kardeşler Londra Cephesi bölünmenin eşiğinde mi?

Londra Cephesi’ne yeni bir Rehberlik Konseyi kurulması için çağrı yapıldı

Müslüman Kardeşler Rehberlik Konseyi Başkanı Muhammed Bedii
Müslüman Kardeşler Rehberlik Konseyi Başkanı Muhammed Bedii
TT

Müslüman Kardeşler Londra Cephesi bölünmenin eşiğinde mi?

Müslüman Kardeşler Rehberlik Konseyi Başkanı Muhammed Bedii
Müslüman Kardeşler Rehberlik Konseyi Başkanı Muhammed Bedii

Müslüman Kardeşlerin (İhvan-ı Müslimin) Mısır dışındaki liderleri ve özellikle Londra Cephesi ve İstanbul Cephesi arasında, Rehberlik Konseyi Başkanı’nın çalışmalarının yürütülmesi konusundaki tartışma aylardır devam ediyor. Londra Cephesi içinde yeni bir Rehberlik Konseyi kurulması çağrısında bulunulan bir mesajın yayılmasının ardından dün Londra Cephesi’ni sarsabilecek bölünmemelerle ilgili soru işaretleri ortaya çıktı. Bu soru işaretlerinin başında 2013 yılında Müslüman Kardeşlerin Mısır’da iktidardan ayrılmasının ardından ülkede patlak veren ‘şiddet ve cinayet’ olaylarına karıştığı suçlamasıyla hapishanede olan Rehberlik Konseyi Başkanı Muhammed Bedii geliyor.
Londra Cephesi, Rehberlik Konseyi Başkan Vekili İbrahim Münir'in 4 Kasım'da hayatını kaybetmesinin ardından bir ay içinde yeni bir vekil açıklayacağını duyurduysa da sorun halen çözülemedi. Londra Cephesi, o dönem Muhyiddin ez-Zait'in geçici olarak vekillik görevini üstlendiğini duyurdu, ancak İstanbul Cephesi, hiç vakit kaybetmeden Mahmud Hüseyin'i vekil olarak atandığını açıkladı.
İstanbul Cephesi’ne bağlı Genel Şura Meclisi, bu kararını, iç tüzükte yerel alan “RehberLik Konseyi Başkanı’nın görevini yapmasına engel olan bir durumun ortaya çıkması halinde yerine önce birinci yardımcısı, sonra en yaşlı vekiller, sonra Rehberlik Konseyi üyelerinin en yaşlısı ve ondan sonra gelen en yaşlısı atanır” ibaresine dayandırdı.
Londra Cephesi içinde dün yayılan mesajda, gençlik kolları, Cephe liderlerini İhvan’ın geri dönüşünü sağlamak ve İhvan liderleri arasında başta Rehberlik Konseyi Başkan Vekilliği meselesi olmak üzere tüm anlaşmazlıkları gidermek için İhvan üyelerinin uzlaşısıyla yeni bir Rehberlik Konseyi oluşturulması, bir grubu yüceltip diğerini hor görmeyen ve İhvan’ın iç sorunlarına çözüm getiren yeni bir tüzüğün hazırlanması ve tekelleşmenin önüne geçmek için fonların resmi olarak kayıt altına alınması gibi çeşitli talepleri yerine getirmeye çağırdılar. Söz konusu mesaj, İhvan içinde mesajın kimin tarafından yayınlandığı ve hangi amaca hizmet ettiğine dair tartışmalara yol açarken liderlik mücadelesi veren Londra Cephesi, İstanbul Cephesi ve Muhammed Kemal Cephesi ile liderlik için savaşacak yeni bir cephenin habercisi olup olmadığı merak konusu.
Mısırlı terörist ve radikal gruplar uzmanı Munir Edin, mesajın muhtemelen henüz ataması açıklanmayan yeni Rehberlik Konseyi Başkan Vekili Salah Abdulhak’a gönderildiğini ve Londra Cephesi içinde yeni bir bölünmenin habercisi olduğunu düşünüyor. Londra Cephesi içinde birtakım anlaşmazlıklar olduğunu söyleyen Mısırlı uzman, Londra Cephesi’nin bu yüzden Abdulhak'ın atamasını ertelemeyi tercih ettiğini belirtti.
Gözlemciler, Londra Cephesi’nin Müslüman Kardeşlerin önde gelen isimlerinden Salah Abdulhak’ı Rehberlik Konseyi Başkan Vekilliğine aday göstermeyi kabul ettiğini, ancak resmi olarak duyurusunu tüm taraflar Abdulhak’a biat edene kadar ertelediğine inanıyorlar.
 Londra ile İstanbul cepheleri arasında Rehberlik Konseyi Başkan Vekilliği için verilen mücadele geçtiğimiz aylarda, İbrahim Munir’in Türkiye'deki idari ofisi feshedip İstanbul’daki Rehberlik Ofisi’ne alternatif bir üst organ olarak Londra Şura Meclisi’ni kurması ve akabinde İstanbul Şura Konseyi’nin altı üyesi ile Mahmud Hüseyin’in görevlerinden alınması sonrası birçok anlaşmazlık yaşandı.
Mısırlı radikal gruplar uzmanı Ahmed Zağlul, Londra Cephesi'nin yeni Rehberlik Konseyi Başkan Vekilinin adını halen açıklamamasının nedeninin içeride yaşanan krizler olduğuna inanıyor. Abdulhak’ın bu göreve getirilmesine ilişkin bir anlaşmazlık olup olmadığını henüz bilinmediğini belirten Zağlul, duyurunun yapılmamasının Londra Cephesi içindeki gruplar arasında bir çekişme ve bölünme olduğunun bir göstergesi olabileceği ve Londra Cephesi üyeleri arasında yayılan son mesajın bunun bir sinyali olduğu yorumunda bulundu.
Müslüman Kardeşleri yakından takip eden kaynaklar, Londra Cephesi’nin yeni Rehberlik Konseyi Başkan Vekilinin adını açıklamadaki başarısızlığının, İstanbul Cephesi’ni harekete geçirdiğini ve Londra Cephesi içinde anlaşmazlıkları körüklediğini belirttiler. İstanbul Cephesi’nin son dönemde Londra Cephesi içindeki bölünmenin derinleşmesindeki rolüne işaret eden kaynaklar, son mesajda bunun açıkça görüldüğüne işaret ettiler. Mısırlı uzman Zağlul, Londra Cephesi’nin bölünmesinin ve İstanbul Cephesi’ne karşı bir güç kaynağı olmaması için bölünmeye devam etmesinin Mahmud Hüseyin'in çıkarına olduğunu da sözlerine ekledi.



Gazze'deki "güvenlik bölgesi" Gazze Şeridi'nin %50'sinden fazlasını kapsıyor

 Yerlerinden edilmiş Gazzeliler eşyalarıyla birlikte Netzarim Koridorunu geçerken  (AFP)
Yerlerinden edilmiş Gazzeliler eşyalarıyla birlikte Netzarim Koridorunu geçerken  (AFP)
TT

Gazze'deki "güvenlik bölgesi" Gazze Şeridi'nin %50'sinden fazlasını kapsıyor

 Yerlerinden edilmiş Gazzeliler eşyalarıyla birlikte Netzarim Koridorunu geçerken  (AFP)
Yerlerinden edilmiş Gazzeliler eşyalarıyla birlikte Netzarim Koridorunu geçerken  (AFP)

Gazze'nin bazı bölgelerini tamamen kontrol altına alan İsrail, bu dar, yoğun nüfuslu ve savaşın harap ettiği şeridi yaşanmaz hale getirme tehdidiyle haritayı yeniden çiziyor. İsrail ordusu, bölgenin yaklaşık yüzde 30'unu Filistinlilerin girmesinin yasak olduğu “operasyonel güvenlik bölgesi” haline getirdiğini belirtti.

Şarku’l Avsat’ın AFP'den aktardığına göre İsrail ordusu tarafından yayınlanan haritalara dayanarak ajansın yaptığı hesaplamalara göre söz konusu alan 187 kilometrekare, yani Gazze'nin 365 kilometrekarelik yüzölçümünün yarısından biraz fazla.

BM İnsan Hakları Yüksek Komiserliği (OHCHR) sözcüsü Ravina Shamdasani, “İsrail ordusu, aslında zorla yerinden etme emirleri olan sözde tahliye emirlerine giderek daha fazla başvuruyor” dedi.

Shamdasani, “Bu durum Gazze'deki Filistinlilerin, hayati hizmetlerin çok az olduğu ya da hiç olmadığı, giderek daha küçük alanlara zorla göç ettirilmesine yol açmıştır” değerlendirmesinde bulundu. BM tahminlerine göre Gazze'deki sivil yapıların yüzde 80'i tamamen ya da kısmen yıkılmış durumda.