Avrupalı yetkililer: Rusya’nın İran yapımı SİHA stoğu tükeniyor

Kiev üzerinden uçan bir SİHA (EPA-Arşiv)
Kiev üzerinden uçan bir SİHA (EPA-Arşiv)
TT

Avrupalı yetkililer: Rusya’nın İran yapımı SİHA stoğu tükeniyor

Kiev üzerinden uçan bir SİHA (EPA-Arşiv)
Kiev üzerinden uçan bir SİHA (EPA-Arşiv)

Avrupalı ​​yetkililer, Ukrayna’nın doğu bölgelerinde çatışmalar devam ederken, Rusya’nın İran yapımı silahlı insansız hava aracı (SİHA) stoğunun tükenmekte olduğunu bildirdi.
Şarku’l Avsat’ın Bloomberg News’ten aktardığı habere göre, Rusya’nın İran yapımı SİHA stokları azalıyor gibi görünüyor.
Avrupalı yetkililer, Rusya’nın Ukrayna’ya karşı bu SİHA’ları kullanımının son 10 gün içinde önemli ölçüde düştüğünü söyledi.
Kiev hükümeti, Aralık ayında Rusya’nın İran’dan 250 SİHA aldığını bildirdi.
Kaynaklardan biri, Rusya’nın İran ve diğer kaynaklardan daha fazla SİHA ve diğer askeri malzemeleri elde etmek için sürekli çalıştığını aktardı.
G7 ve Avrupa Birliği (AB), özellikle Rusya’nın askeri amaçlar için kullanılabileceği herhangi bir Batı bileşenine erişimini engellemeye odaklanarak, tedarikleri kesintiye uğratmaya çalışıyor.
AB, İran Devrim Muhafızları ile bağlantılı olanlar da dahil olmak üzere bu hafta 7 İran varlığına yönelik yaptırımları ve ihracat kısıtlamalarını tartışacak.
Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen geçen hafta yaptığı açıklamada, “Diğer şeylerin yanı sıra, Rus silahlı sistemlerinde kullanılan SİHA’lar, füzeler ve helikopterler gibi çok sayıda elektronik bileşene ihracat kısıtlamaları öneriyoruz” dedi.
The Guardian gazetesi tarafından geçtiğimiz hafta yayınlanan bir haberde şu ifadelere yer verildi;
“İran, Ukrayna’ya karşı savaşında kullanması amacıyla Rusya’ya yeni tip gelişmiş uzun menzilli SİHA’ları göndermek için botları ve devlete ait bir havayolu şirketini kullandı. SİHA’lardan en az 18’i, Rus subay ve teknisyenlerin Kasım ayında Tahran’a özel bir ziyarette bulunmasının ardından Rus donanmasına teslim edildi.”
İran Dışişleri Bakanı, Kasım ayında ilk kez ülkesinin Rusya’ya SİHA sağladığını itiraf etti. Ancak bunların savaştan önce teslim edildiğini iddia etti.



Polonya Başbakanı: Avrupa “savaş öncesi döneme” girdi

Polonya Başbakanı Donald Tusk (DPA)
Polonya Başbakanı Donald Tusk (DPA)
TT

Polonya Başbakanı: Avrupa “savaş öncesi döneme” girdi

Polonya Başbakanı Donald Tusk (DPA)
Polonya Başbakanı Donald Tusk (DPA)

Polonya Başbakanı Donald Tusk, Ukrayna'daki çatışmanın Avrupa için oluşturduğu tehdit konusunda uyarıda bulunarak, kıtanın İkinci Dünya Savaşı'nın sona ermesinden bu yana ilk kez "savaş öncesi döneme" girdiğini söyledi.

Tusk, Avrupa gazetelerinin en büyük ittifakını içeren “LENA” medya ağına verdiği röportajda şunları söyledi:

 “Savaş artık geçmişte kalan bir kavram değil. Bu gerçek ve iki yıldan fazla bir süre önce başladı. Şu anda en endişe verici olan şey, herhangi bir senaryonun mümkün olmasıdır. 1945'ten beri böyle bir durum görmedik."

Tusk sözlerini şöyle sürdürdü: “Bunun özellikle genç nesil için kulağa yıkıcı geldiğini biliyorum, ancak yeni bir dönemin başladığı gerçeğine alışmamız gerekiyor: savaş öncesi dönem. Abartmıyorum, bu, her geçen gün daha da netleşiyor."

Rusya'nın iki yıldan fazla bir süre önce Ukrayna'yı işgal etmesi Avrupalı ​​liderlerin savaş sonrasındaki istikrarlı barış duygusunu sarstı ve birçok Avrupa ülkesini Kiev'e ve güçleri için ihtiyaç duyduğu silahları sağlamak için üretimlerini hızlandırmaya yöneltti.

Ülkesi komşu Ukrayna'nın en önde gelen destekçilerinden biri olan eski Avrupa Konseyi başkanı Cuma günü, Kiev'in savaşı kaybetmesi halinde Avrupa'da kimsenin kendini güvende hissetmeyeceğini belirtti.

Kıtanın endişelerinin başında, eski ABD Başkanı Donald Trump'ın, özellikle NATO'ya yönelik bilinen şüpheci duruşunun ardından Beyaz Saray'a dönme olasılığı da etkili oluyor.

Tusk verdiği röportajda, "Misyonumuz, Amerikan başkanının kim olduğuna bakılmaksızın transatlantik ilişkilerini güçlendirmektir" ifadelerini kullandı.