Elon Musk'tan, Dilbert'ın yaratıcısına destek: "Medya beyazlara düşman"

Gazeteler, 65 yaşındaki Scott Adams'ın 1989'da yarattığı karikatür bandını, sanatçının yorumlarının ardından yayından kaldırmaya devam ediyor

(Marcio Jose Sanchez/AP)
(Marcio Jose Sanchez/AP)
TT

Elon Musk'tan, Dilbert'ın yaratıcısına destek: "Medya beyazlara düşman"

(Marcio Jose Sanchez/AP)
(Marcio Jose Sanchez/AP)

Elon Musk, yaratıcısının internetteki ırkçı söylemlerinin ardından ABD'deki gazetelerden kaldırılan Dilbert karikatürünün arkasındaki sanatçıyı savundu.
65 yaşındaki Scott Adams 1989'dan bu yana ulusal çapta birden fazla yerde Dilbert'ı yayımlıyordu. Ama sanatçının, siyahları "nefret grubu" diye tanımlayıp beyazları onlardan "uzak durmaya" çağırmasının ardından, Los Angeles Times ve Washington Post gibi önde gelen gazetelerin yanı sıra ülke çapındaki daha küçük kuruluşlar da karikatürü yayımlamayı bıraktı.
Adams bu yorumları çarşamba günü yapsa da cumartesi günü attığı tweetle düşüncelerini pekiştirdi:
"Kendisiyle aynı ırktan olanlara karşı ırkçılık yapanlardan uzak durmak da ırkçılık mıdır? Yoksa uzak durduğunuz ırkçılar sadece beyaz olduklarında mı ırkçı olurlar"
Elon Musk buna, "Aynı anda hem ilginç bir soru hem de bir tekerleme!" diye yanıt verdi.
Pazar günü bir video yayımlayan karikatürist, sözlerinin bağlamından koparıldığından şikayet ederken, çelişkili bir şekilde ne yaptığını ve tepkinin ne olacağını bildiğini ve "hata yapmadığını" iddia etti.
Adams, pazar günü yayımladığı dağınık videoda "İptaller de dahil, bunların hepsi öngörülebilirdi ve konuşurken bunu biliyordum ve bununla bir sorunum yok" dedi. Karikatürist, kendisini eleştirenler arasında bile bahsettiği şeylere "katılmayan kimse olmadığına" ısrar etti.
Twitter'ın CEO'su pazar günü gazetelerin Dilbert'ı yayından kaldırdma haberleri üzerine tekrar karikatüristi savunmaya koşup "Medya ırkçıdır" yazdı.
Musk, "ABD medyası *çok* uzun süre beyaz olmayanlara karşı ırkçıydı, şimdi de beyazlara ve Asyalılara karşı ırkçı" diye bir tweet attı.

"Aynı şey Amerika'daki elit üniversiteler ve liselerde de oldu. Belki de ırkçı olmamayı deneyebilirler."

Öte yandan karikatürist cumartesi günkü programında, tartışmaların kariyerine zarar verdiğini kabul etti.
Adams, "Gelirimin çoğu gelecek haftaya kadar gitmiş olacak" dedi.

"Hayatımın geri kalanında itibarım yerle bir oldu. Bundan geri dönemezsiniz, haksız mıyım?"

Ülkenin dört bir yanındaki gazete yöneticilerinden gelen açıklamalar, Dilbert'ın geri dönüşünün pek mümkün olmayacağına işaret ediyor.
Cleveland Plain Dealer'ın editörü Chris Quinn, okuyucularına gönderdiği bir mektupta Adams'ın internetteki yorumlarını "çoğunlukla nefret dolu ve ırkçı" diye nitelendirerek karikatürü yayından kaldırmanın "zor bir karar olmadığını" söyledi.
Editör, "Geçim kaynağını kaybetmesiyle sonuçlanacağı neredeyse kesin olan bir dizi şaşırtıcı ifade" diye yazdı.

"Ondan alıntı yapmaktan nefret etsem de bunun bir "iptal kültürü" kararı olduğu yönündeki tepkileri caydırmak için bunu yapıyorum. Hayır bu karar, bu haber kuruluşunun ve hizmet verdiğimiz toplumun ilkelerine dayanıyor. Biz ırkçılığı benimseyenlerin yuvası değiliz. Onlara kesinlikle mali destek sağlamak istemiyoruz."

Teksas'ta San Antonio Express-News'un editörü ve yayıncısı da karikatüristin "kamuoyu önünde yaptığı nefret dolu ve ayrımcı yorumlarını" kınadı.
Yayıncı, "Bu ifadeler bizim temel değerlerimize aykırı" diye yazdı.

"Sayfalarımızdan bir karikatür bandını çıkarmak sansür değildir. Adams istedediği gibi düşünme hakkına sahip. Express-News ona bir platform sağlamak ve mali destek vermek zorunda değil."

Öte yandan hafta sonu boyunca meydan okumaya devam eden Adams pazar günü "Buradaki içeriğin tamamını izleyen herkesin eleştirilerini kabul ediyorum" diye bir tweet atarak çarşamba günkü ilk YouTube videosunun bağlantısını ekledi.

"Geri kalanınız bir yalan haber balonunun içindesiniz ama eminim ki bunu tahmin ediyorsunuz."



Dinozorlar asteroit çarpmasa da yok olmaya mahkum muydu?

Dinozorlar asteroit çarpmasa da yok olmaya mahkum muydu?
TT

Dinozorlar asteroit çarpmasa da yok olmaya mahkum muydu?

Dinozorlar asteroit çarpmasa da yok olmaya mahkum muydu?

Dinozorların asteroit çarpmasından önce çöküşe geçtiği teorisinin doğru olmadığı öne sürüldü.

Milyonlarca yıl boyunca yeryüzüne hükmeden dinozorların soyu, 66 milyon yıl önce Dünya'ya çarpan bir göktaşının etkisiyle tükenmişti. 

Bugüne kadar bulunan bazı fosiller, dinozorların bu olaydan önce sayı ve çeşitlilik açısından gerilediğine işaret ediyordu. Özellikle göktaşından önceki yıllarda fosil sayısının azalması bu teoriyi destekliyordu. Bazı bilim insanları, asteroit gezegene çarpmasa bile bu sürüngelerin yok olma sürecine girdiğine inanıyordu. 

University College London'dan paleontolog Chris Dean "Dinozorların asteroit çarpmadan önce de yok olmaya mahkum olup olmadığı 30 yılı aşkın süredir tartışılan bir konu" diyor.

Dean ve ekip arkadaşları bu soruya yanıt bulmak için 66 milyon ila 84 milyon yıl önce Kuzey Amerika'da yaşamış 4 dinozor türüne ait 8 binden fazla fosili inceledi. 

Bulguları hakemli dergi Current Biology'de dün (8 Nisan) yayımlanan çalışmada dinozor çeşitliliğinin yaklaşık 76 milyon yıl önce zirveye ulaştığı ve ardından kitlesel yok oluşa kadar azaldığı bulundu. Bu eğilim, dinozorların soyu tükenmeden önceki 6 milyon yılda daha belirgindi. 

Ancak araştırmacılar, paleontologların asteroit çarpmasından önceki yıllarda ne kadar araziye erişebildiğini ve bu bölgelerde kaç kazı çalışması yapıldığını hesaplayınca, bilim insanlarının elinde pek örnek olmadığını tespit etti. Ekip, bu döneme ait jeolojik kayıtların açığa çıkmadığını veya üstünün bitki örtüsüyle kaplı olduğunu buldu.

Ayrıca çevresel koşullar veya diğer faktörlerin bu düşüşü açıklayamadığını söylüyorlar. Geliştirdikleri modellere göre dinozorların sayısı, göktaşı çarpmasına kadar stabildi. 

Bilim insanlarına göre dinozorlar kitlesel yok oluştan önce muhtemelen çökmeye başlamamıştı. Bu izlenimin, döneme ait fosillerin iyi korunmamış ya da bulunmasının zor olmasından kaynaklandığını düşünüyorlar. 

Makalenin bir diğer yazarı Alfio Alessandro Chiarenza, "Dinozorlar muhtemelen kaçınılmaz bir yok oluşa mahkum değildi" diyerek ekliyor: 

Eğer o asteroit olmasaydı, hâlâ bu gezegeni memeliler, kertenkeleler ve hayatta kalan torunları olan kuşlarla paylaşıyor olabilirlerdi.

Diğer yandan bazı bilim insanları yeni çalışmanın, dinozorların türlerinin azalmaya başladığı teorisini çürütmediğini savunuyor.

Reading Üniversitesi'nden Manabu Sakamoto'nun araştırmasına göre dinozorların yaşadığı 175 milyon yıl boyunca, yeni dinozor türlerinin ortaya çıkma hızı genel olarak yavaşlamıştı ve yeni türlerinin gelişmesinden çok daha fazla sayıda türün nesli tükeniyordu. 

Sakamoto, yeni araştırma mevcut fosillerde sapma olduğunu öne sürmesine karşın dinozor çeşitliliğindeki bu uzun vadeli düşüşün geçerliliğini koruduğunu söylüyor: 

Bu iki durum aynı anda geçerli olabilir.

Independent Türkçe, Live Science, New Scientist, Current Biology