Yemen: Safer tankerinin güvenliği belirsizliğini koruyor

Safer tankerinden petrolü boşaltmaya yönelik uluslararası planın kaderini belirsizlik çevreliyor

Hudeyde'nin kuzeyindeki Ras İsa Limanı'nda demirleyen Safer tankeri (AFP)
Hudeyde'nin kuzeyindeki Ras İsa Limanı'nda demirleyen Safer tankeri (AFP)
TT

Yemen: Safer tankerinin güvenliği belirsizliğini koruyor

Hudeyde'nin kuzeyindeki Ras İsa Limanı'nda demirleyen Safer tankeri (AFP)
Hudeyde'nin kuzeyindeki Ras İsa Limanı'nda demirleyen Safer tankeri (AFP)

Yemen’in Hudeyde ilindeki Ras İsa kıyılarında demirleyen petrol tankeri Safer’in akıbeti gizemini koruyor. 1,1 milyon varil olarak tahmin edilen ham petrolü fon yetersizliği nedeniyle yeni bir tankere nakletmek için bir Birleşmiş Milletler (BM) planı hala tamamlanabilmiş değil.
Yemen hükümetine ait petrol tankeri Safer, 2014 yılının Eylül ayında terörist Husi milislerin Yemen'in başkenti Sana'nın kontrolünü ele geçirmesinden bu yana herhangi bir bakım yapılmadan denizde demirledi. Uzmanlara göre bu, Kızıldeniz'deki en büyük çevre felaketinin habercisi olarak kabul ediliyor.
İsmini açıklamak istemeyen Yemenli bir kaynak, Şarku'l Avsat'a BM planının şimdiye kadarki başarısızlığının yeni bir tanker satın almak için fon eksikliğinden kaynaklanabileceğini vurguladı. Ayrıca “Görünüşe göre yeni bir tanker almak için ek finansmana ihtiyaçları var, fiyatlar yükseldi ve bunu beklemiyorlardı” dedi.
Öte yandan Husi grubu, 2022 yılının Mart ayında imzalanan anlaşmaya göre BM’yi Safer tankerini boşaltma taahhütlerini yerine getirmemekle ve başka bir alternatif gemi getirmemekle suçladı. Husi yetkili, BM’yi gerekli 85 milyon doları almasına rağmen donör ülkelerden daha fazla fon talep etmek için kasıtlı olarak yüzen rezervuarı olduğu gibi yerleştirmekle itham etti.
Husi darbe hükümetinin Ulaştırma Bakanı Abdulvehhab ed-Durra basın açıklamalarında şunları söyledi: BM’nin fonu hazır. Ben de bu yılın başında uygulayacağıma söz vermiştim ve şubat ayındayız ve şu ana kadar herhangi bir değişim hareketi gözlemlemedik.”
Batılı bir diplomatın Şarku'l Avsat’a yaptığı açıklamaya göre Husiler, Safer petrol tankerinin dosyasını uluslararası toplum, koalisyon ve Yemen hükümetine şantaj yapmak için bir kart olarak kullanıyor.
Yemen hükümeti, tarafından yapılan açıklamada “Husilerin yöntemi, bir terör ve şantaj durumu yaratmaya ve taleplerine yanıt vermeye çalıştıkları için savaşın başından beri herkes tarafından biliniyor” ifadelerine yer verildi.
Öte yandan ‘Safer Üretim ve Arama’ şirketinden bir kaynak (tankerin sahibi), ‘para kaybı ve zaman kaybı’ değerlendirmesinde bulunarak tüm BM planının uygulanabilirliğini sorguladı.
İsminin açıklanmasını istemeyen bir kaynak, mürettebat, işletme ve yakıtla birlikte 18 aylık bir tanker kiralamanın maliyeti 30 milyon doları aştığını ve aynı yerde tutmanın boşuna para israfı olduğunu belirtti. Yetkili, “Çözüm, tankerin (Safer) yükünü boşaltmak ve kargoyu taşıyacak yeni gemiyi terk etmektir” dedi.
Tankerin kazaya neden olmadan kalması için tüm imkanlarıyla çalıştıklarını ifade etmesine rağmen, ‘bu hassas dosyanın çözülmesindeki erteleme ve sürekli gecikme nedeniyle her an bir felaket yaşanabileceği’ uyarısında bulundu.
ABD kısa bir süre önce, Safer petrol tankerini kurtarmak için Birleşmiş Milletler acil durum planının hızlı bir şekilde uygulanması çağrısında bulunmuştu.
BM tarafından yayınlanan uyarılara göre söz konusu tanker, Kızıldeniz'e 1 milyon varilden fazla petrol dökmekle tehdit ediyor. Bu da çevre felaketine ve kıyıların, geçim kaynaklarının yok olmasına, balık stoklarının tükenmesine ve Kızıldeniz ve Süveyş Kanalı üzerinden trafiğin aksamasına yol açacaktır.
BM'nin iki aşamadan oluşan Safer tanker tehdidine karşı koyma planının toplam maliyeti, ilk dört aylık acil durum operasyonu için acilen gerekli olan 80 milyon dolar dahil olmak üzere 144 milyon dolardır. BM söz konusu tankerden büyük bir petrol sızıntısının Hudeyde ve Salif limanlarının geçici olarak kapanmasına neden olacağı tahmininde bulunuyor. Bu iki liman nüfusun yüzde 80'inden fazlasının insani yardıma ihtiyaç duyduğu bir ülkede gıda, yakıt ve hayat kurtaran malzemelerin girişi için önemli bir arter kabul ediliyor. Öte yandan bir sızıntı durumunda temizleme maliyetinin 20 milyar dolar olduğu tahmin ediliyor.



Meclis Başkanı'nın ‘Irak'ın kimliği’ konusundaki açıklamaları siyasi krize yol açtı

 Irak Temsilciler Meclisi Başkanı Mahmud el-Meşhedani (Irak Temsilciler Meclisi internet sitesi)
Irak Temsilciler Meclisi Başkanı Mahmud el-Meşhedani (Irak Temsilciler Meclisi internet sitesi)
TT

Meclis Başkanı'nın ‘Irak'ın kimliği’ konusundaki açıklamaları siyasi krize yol açtı

 Irak Temsilciler Meclisi Başkanı Mahmud el-Meşhedani (Irak Temsilciler Meclisi internet sitesi)
Irak Temsilciler Meclisi Başkanı Mahmud el-Meşhedani (Irak Temsilciler Meclisi internet sitesi)

Irak Temsilciler Meclisi Başkanı Mahmud el-Meşhedani'nin açıklamaları, yardımcısı Muhsin el-Mendelavi ile yaşadığı tartışmanın ardından siyasi krize yol açarak dün yapılması planlanan oturumun ertelenmesine neden oldu.

El-Meşhedani, ‘Irak'ın kimliği’ olarak tanımladığı şeyin anayasa metninde belirtildiği gibi ‘Arap Birliği'nin kurucu üyesi’ olmakla ilişkilendirilmesini kınamış ve açıklamasında ‘bu kimliğin binlerce yıl öncesine dayandığını’ belirtmişti.

Söz konusu kimliğin bu bağlantıyla nitelendirilmesine ilişkin bir soruya cevaben el-Meşhedani, bu bağlantıyı tamamen uygunsuz bularak ‘saçma’ kelimesini kullandı ve siyasi bir krize yol açtı.

Oturumun ertelenmesine, yapılmaması konusunda ısrar etmesine ve açıklamalarını geri çekmemesine rağmen el-Meşhedani bugün X platformunda “Gerçek bir sınav anında Sünni bloklar başkan etrafında kenetleniyor” diye yazdı ve meclis başkanına destek vermek için parlamento merkezinde toplanan Sünni milletvekillerine atıfta bulundu.

Irak'ın siyasi geleneğine göre meclis başkanlığı Sünni güçlerin elindeyken, Kürtler cumhurbaşkanlığı, Şiiler ise başbakanlık koltuğuna oturuyor.

Başbakan Muhammed Şiya es-Sudani'nin liderliğindeki İnşa ve Kalkınma Bloğu, yardımcısıyla patlak veren krizi kontrol altına almak amacıyla Sünni kampı dışından el-Meşhedani'ye desteğini açıklayan ilk siyasi bloklardan biri oldu.

İnşa ve Kalkınma Bloğu Sözcüsü Firas el-Meslemavi yaptığı basın açıklamasında, “Cabbar el-Kenani, Muhammed es-Sayhud, Kazım et-Tuki ve Murtaza es-Saadi'nin de aralarında bulunduğu 5 milletvekilinden oluşan blok liderliği, oturumu etkileyen sözlü tartışmalarla ilgili olarak parlamento içinde yaşananların koşullarını belirlemek üzere Temsilciler Meclisi Başkanlığı ile kapalı bir toplantı gerçekleştirdi” dedi.

El-Meslemavi, “Yaşananlar, meclis başkanlığının toplu olarak sorumlu olduğu bir emsal teşkil ediyor. Çünkü en yüksek yasama otoritesi olan yasama kurumunun başkanlığını ve üyelerini düzenleyen usul kuralları ve Temsilciler Meclisi yasası vardır. Bu nedenle bir blok olarak çözümlerle birlikteyiz ve oturumları düzenlemek ve önemli yasaları geçirmek için uygun yolları destekliyoruz” ifadelerini kullandı.

Sudani liderliğindeki İnşa ve Kalkınma Bloğu’nun el-Meşhedani ve yardımcılarıyla görüşmesi, parlamentodaki Sünni blokların el-Meşhedani'yi destekleyici bir tutum sergilemek üzere bir araya gelmesinin ardından gerçekleşti.

 Irak Başbakanı Muhammed Şiya es-Sudani ile Temsilciler Meclisi Başkanı Mahmud el-Meşhedani arasında Bağdat'ta gerçekleşen bir görüşmeden (hükümet medyası)Irak Başbakanı Muhammed Şiya es-Sudani ile Temsilciler Meclisi Başkanı Mahmud el-Meşhedani arasında Bağdat'ta gerçekleşen bir görüşmeden (hükümet medyası)

Yanlış anlama

Sünni bir siyasetçiye göre, ‘el-Meşhedani'nin açıklamaları herhangi bir belirsizlik içermiyor, ancak Şii güçlerin yardımcısını bu yöne iten kasıtlı bir iradesi olduğu anlaşılıyor’.

Adının açıklanmaması kaydıyla Şarku'l Avsat'a konuşan Sünni siyasetçi, “El-Meşhedani ile pek çok konuda aynı fikirde olmasam da, Irak'ın kimliği ve anayasal olarak Arap Birliği üyeliğiyle ilişkilendirilmesi konusunda söyledikleri doğru. Hatalı olan Irak anayasasını hazırlayan taraftır” dedi.

Söz konusu tartışma, Temsilciler Meclisi Başkan Yardımcısı Muhsin el-Mendelavi’nin el-Meşhedani'yi telefonla arayarak “Irak'a hakaret ettin” demesiyle başladı.

Telefon görüşmesiyle yetinmeyen el-Mendelavi tartışmayı sürdürmek üzere el-Meşhedani'nin ofisine gitti ve ‘Irak'ın kimliği’ hakkındaki açıklamalarına itiraz etti. El-Meşhedani ise “Irak, Arap Birliği kurumundan daha büyüktür, 7 bin yıllıktır ve kimliğini onlarca yıllık bir kurumdan alması makul değildir” şeklinde yanıt verdi.

El-Meşhedani'nin Arap Birliği'ne ilişkin açıklamaları, meclis başkanlığı ile ilişkilerde bardağı taşıran son damla gibi görünse de el-Meşhedani televizyonda yaptığı açıklamalarda, Irak'ta önümüzdeki ay gösteriler düzenleneceğini ve bir güvenlik sorunu yaşanması halinde ‘acil durum hükümetine’ gidilebileceğini söylemek gibi başka önemli konuları da gündeme getirdi. ABD'nin Halk Seferberlik Güçleri (Haşdi Şabi) ile ilgili olarak tüm siyasi liderlere mesaj gönderdiğini de doğrulayan el-Meşhedani, ABD'nin yaklaşımının Halk Seferberlik Güçleri’ni yapılandırmak değil, güvenlik güçlerine entegre etmek olduğunu belirtti.

‘Boşluğu doldurmak’

Araştırmacı Yahya el-Kubeysi Şarku’l Avsat'a yaptığı açıklamada şöyle dedi: “Devlet içindeki Sünni temsiliyeti sadece bir boşluğu dolduruyor, çünkü bu boşluğu Şii siyasi aktörler yönlendiriyor.”

El-Kubeysi'ye göre bu durum, Federal Yüksek Mahkeme'nin Irak Temsilciler Meclisi eski Başkanı Muhammed el-Halbusi'yi görevinden alma ve parlamentodan ihraç etme kararına kadar uzanıyor.

El-Kubeysi, “Bu karar anayasal ya da yasal bir argümana dayanmıyordu; daha ziyade siyasi bir karardı. Federal Yüksek Mahkeme de bu kararı almak için bir araçtı” ifadelerini kullandı.

Araştırmacı Seyf es-Saadi'ye göre ‘Temsilciler Meclisi'nin krizi 61. madde ve fıkralarında öngörülen yasama sürecinden sapması ve siyasi bloklar ile liderlerinin meclisin genel gidişatını kontrol etmesidir. Tüm sorumluluk meclis başkanlığına atfedilemez; aksine Temsilciler Meclisi Başkanı’nın sorumluluğu milletvekillerinin sorumluluğunu tamamlayıcı niteliktedir. Milletvekillerinin çoğu kendi bloklarının direktiflerini takip etmekte ve başkanlarının kararlarına uymamakta, bu da parlamento içinde tıkanıklığa yol açmaktadır.’

Es-Saadi Şarku’l Avsat'a verdiği demeçte, ‘beşinci parlamento döneminin sona erdiğini ve halen yürütme makamının performansını denetleyecek anayasal bir dayanaktan yoksun olduğunu’ ifade etti.