Irak: 3. Bağdat Konferansı için hazırlıklar başladı

BM Genel Sekreteri Guterres ile yaptığı görüşmede, Irak'ın bölgedeki krizlerin çözümünde rol oynamaya hazır olduğunu vurguladı

Sudani dün Bağdat'ta Guterres ile görüştü (Irak Başbakanlık Ofisi)
Sudani dün Bağdat'ta Guterres ile görüştü (Irak Başbakanlık Ofisi)
TT

Irak: 3. Bağdat Konferansı için hazırlıklar başladı

Sudani dün Bağdat'ta Guterres ile görüştü (Irak Başbakanlık Ofisi)
Sudani dün Bağdat'ta Guterres ile görüştü (Irak Başbakanlık Ofisi)

Irak Başbakanı Muhammed Şiya es-Sudani, Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri António Guterres’e hükümetinin vizyonuna göre üçüncü kez yapılacak Bağdat Konferansı’na hazırlık çalışmalarının başladığını bildirdi.
Guterres, geçtiğimiz Salı günü altı yıl sonra ilk kez Bağdat’a bir ziyaret gerçekleştirdi. BM Genel Sekreteri ziyaretine Irak Dışişleri Bakanı Fuad Hüseyin ile yaptığı basın toplantısıyla başladı. Ardından Irak Cumhurbaşkanı Abdullatif Reşid, Başbakan Muhammed Şiya Sudani ve Meclis Başkanı Muhammed el-Halbusi ile görüşmeler gerçekleştirdi. Guterres’in, Kürt liderlerle görüşmek üzere Erbil’e gitmesi bekleniyor.
Başbakanlık Ofisi’nden yapılan açıklamaya göre Sudani ve Guterres, Irak ile uluslararası örgüt arasındaki ikili ilişkileri ele aldı. Yerinden edilenlerin dosyalarında iş birliği olasılıklarını ve gerekli uluslararası rolü gözden geçirdi. Bu dosyada iklim sorunlarıyla yüzleşmek ve uluslararası yardıma duyulan ihtiyaç vurgulandı. Ayrıca Irak'ın insan hakları kültürünü pekiştirme ve sürdürülebilir kalkınmayı teşvik etme çabaları ve bölgedeki gerilimlerin azaltılması ve istikrarın sağlanmasındaki öncü rolü üzerinde duruldu. Sudani, ‘Birleşmiş Milletler Irak Misyonu'na (UNAMI) ve Irak'a çeşitli aşamalarında yardım etme çabalarına’ teşekkür etti.
Açıklamaya göre Sudani, Guterres ile yaptığı görüşmede şunları söyledi: “Irak siyasi krizinin üstesinden geldi ve çabaları ekonomik ve çevresel zorluklara odaklandı. Hükümet bu zorlukların üstesinden gelmek için çeşitli öncelikler belirlemiştir. “Irak'ın DEAŞ terör çetelerine karşı kazandığı zafer, Iraklıların birleşmesi ve barış içinde bir arada yaşamaya olan inançlarının bir sonucu olarak gerçekleşti. Böylece Irak, bugün bölgedeki birçok krizin çözümünde bir anahtar haline geldi ve bölgesel krizlerin çözümünde olumlu bir rol oynadı.”
Öte yandan Guterres, Irak ziyaretini ‘ayrıcalıklı’ olarak nitelendirerek, uluslararası toplumun iklim sorunları ve yerinden edilmiş kişiler dosyasında Irak'a verdiği desteği vurguladı. Hükümetin önceliklerini ve yolsuzlukla mücadeleye odaklanmasını övgüde bulundu. Yerinden edilmiş kişileri bölgelerine geri gönderme kararını takdir etti. Irak'tan yapılan açıklamaya göre, bunu cesur ve olumlu bir karar olarak nitelendirdi. Guterres, BM’nin ‘karşılaştığı zorluklar karşısında Irak hükümetini desteklemeye’ hazır olduğunu teyit etti. Irak hükümetinin her alanda gösterdiği çabalar konusunda iyimser olduğunu ifade etti.
Irak Cumhurbaşkanı, Guterres ile yaptığı görüşmede, Irak, yerinden edilmiş kişileri ikamet bölgelerine geri döndürmek ve Sincar şehrini yeniden inşa etmek için BM örgütünü desteklemeye istekli olduğunu açıkça belirtti. Cumhurbaşkanı Reşid’in ofisinden yapılan açıklamada, ‘Irak'ın iklim değişikliğine karşı büyük savunmasızlığının bir sonucu olarak adil bir su paylaşımı elde etmeye çalıştığına’ işaret edildi.
Guterres, Irak’taki koşulların iyiye doğru evrildiğini vurguladı. Açıklamada, görüşmede, ülkede güvenlik ve istikrarın pekiştirilmesi için yapılan çalışmalar, Irak'taki Birleşmiş Milletler Misyonu'nun çalışma mekanizmaları, ulusal çabaların yanı sıra oynadığı rol ve yerinden edilmiş kişilere destek konusunda dost kuruluş ve ülkelerin rolünün ele alındığı bildirildi. Irak Cumhurbaşkanı, Irak'ın yerinden edilmiş ailelerin insani ihtiyaçlarına yanıt vermek için uluslararası toplumun desteğine, iş birliğine ve ortak eyleme yönelik isteğini teyit etti. Reşid, “Çok trajik ve karmaşık koşullarda yaşayan yerinden edilmiş binlerce aile var. Bu insani dosyanın çözüme kavuşturulmasında, yerinden edilenlerin yaşadıkları bölgelere geri gönderilmeleri ve Sincar şehrinin Sincar Anlaşması'na uygun olarak yeniden inşa edilmesi konusunda BM ile iş birliği yapmayı umuyoruz” ifadelerini kullandı.
Irak Temsilciler Meclisi Başkanlığı'ndan yapılan açıklamada Halbusi'nin Guterres ile yaptığı görüşmede ‘Irak'ta zor koşullarda yaşayan yerinden edilenlerin dosyasına son verilmesi gerektiğini’ vurguladığı belirtildi. Bu insani dosyanın çözüme kavuşturulması ve bölgelerine iade edilmesi için BM ile daha fazla iş birliği çağrısında bulundu. Açıklamada ayrıca “Temsilciler Meclisi, hükümet programıyla teyit edilen bu dosyayla hükümeti destekliyor” ifadelerine yer verildi. UNAMI ve Irak’ın zorluklarla yüzleşmesine yardım etme çabalara övgüde bulunuldu.
Öte yandan BM Genel Sekreteri Irak’ı ziyaret etmekten duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Yapılan açıklamaya göre Irak Temsilciler Konseyi ile dayanışmasını ifade edildi. Aynı zamanda uluslararası toplumun her düzeyde Irak'a verdiği desteğin vurgulandığı belirtildi.
Irak parlamentosundan yapılan açıklamaya göre, Guterres, ‘Bağdat'ın bu dönemde bölgedeki gerilimi azaltma, istikrarı sağlama çabalarına ve rolüne’ övgüde bulundu. Ayrıca Arap Parlamentolar Arası Birliği konferansının Bağdat'ta toplanmasının ve Suriye'yi ziyaret etmenin önemine atıfta bulunuldu.
Guterres, Dışişleri Bakanı ile düzenlediği basın toplantısında şunları söyledi: “Bağdat'ta olmaktan mutluyum. Irak'la dayanışma, kurumlara destek olmak ve Iraklıların karşılaştıkları zorlukların üstesinden gelebileceklerine olan güvenimi ifade etmek istiyorum. Iraklılarla dayanışmamı ifade ediyor, Irak için refah ve istikrar dolu bir gelecek temenni ediyorum.”
Öte yandan Dışişleri Bakanı Hüseyin, “Bağdat, Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres'in bölgedeki duruma ilişkin tezlerini dört gözle bekliyor. Bu ziyaret bizim davetimiz üzerine gerçekleşmiş olup, Irak ile Birleşmiş Milletler arasındaki ilişkiler interaktiftir. Siyasi ve demokratik sürecin çeşitli aşamalarındaki desteği için Genel Sekreter'in rolüne teşekkür ediyoruz. Genel Sekreter ile Irak'taki siyasi durum, bölge ve dünyadaki durum hakkındaki gelişmeler hakkında yoğun toplantılar ve tartışmalar yapmayı dört gözle bekliyoruz. Büyük ulusal, bölgesel ve küresel sorunlar var, görüş alışverişinde bulunmamız gerekiyor. Genel Sekreter'in bu zorluklarla yüzleşmesini desteklemeyi ve özellikle bölgesel durum ve güvenlikle ilgili fikirlerini ve tezlerini dinlemeyi önemsiyoruz” dedi.



AB, Suriye'ye yönelik tüm yaptırımları kaldırmayı kabul etti

Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Kaja Kallas (EPA)
Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Kaja Kallas (EPA)
TT

AB, Suriye'ye yönelik tüm yaptırımları kaldırmayı kabul etti

Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Kaja Kallas (EPA)
Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Kaja Kallas (EPA)

AFP'ye konuşan diplomatlara göre Avrupa Birliği (AB) ülkeleri bugün, yıkıcı çatışmaların ve Devlet Başkanı Beşşar Esed'in devrilmesinin ardından Şam'ın toparlanmasına destek olmak amacıyla Suriye'ye uygulanan tüm ekonomik yaptırımların kaldırılmasına yeşil ışık yaktı.

Kaynaklar, AB’nin 27 üye ülkesinin büyükelçilerinin konuyla ilgili bir ön anlaşmaya vardığını ve bu anlaşmanın bugün ilerleyen saatlerde dışişleri bakanları tarafından resmen açıklanmasının beklendiğini söyledi.

AB'nin kararı, ABD Başkanı Donald Trump'ın geçen hafta Washington'un Suriye'ye yönelik yaptırımlarını kaldıracağını açıklamasının ardından geldi.

Suriye’nin yeni yöneticileri, Beşşar Esed rejiminin muhaliflere yönelik baskısı sonucu başlayan çatışmaların ardından uygulanan sert uluslararası yaptırımların hafifletilmesini talep ediyor.

AB diplomatları anlaşmanın Suriye bankalarının küresel sistemden izolasyonunu sona erdireceğini ve merkez bankasının varlıklarının dondurulmasına son vereceğini söyledi.

Ancak diplomatlar, AB’nin Alevi azınlığa yönelik ölümcül saldırıların ardından etnik gerilimleri körüklemekten sorumlu olanlara yeni bireysel yaptırımlar uygulamayı planladığını belirtti.

Esed rejimini hedef alan ve sivilleri bastırmak için kullanılabilecek silah ya da teçhizat satışını yasaklayan diğer tedbirler de sürdürülecek.

AB'nin bu son hamlesi, şubat ayında Suriye'nin kilit ekonomik sektörlerine yönelik bazı yaptırımları askıya alan ilk adımın ardından geldi.

Yetkililer, Suriye'nin yeni liderlerinin azınlık haklarına saygı gösterme ve demokrasiye doğru ilerleme sözlerini tutmamaları halinde bu tedbirlerin yeniden uygulanabileceğini ifade etti.

AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Kaja Kallas yaptığı açıklamada, Brüksel'de bugün bir araya gelecek olan dışişleri bakanlarının Suriye'ye yönelik ekonomik yaptırımların kaldırılması konusunda bir anlaşmaya varabileceklerini umduğunu söyledi. Kallas, “Açıkçası Suriye'nin daha istikrarlı bir ülke haline gelmesi için Suriye halkına iş ve geçim kaynağı sağlamak istiyoruz” dedi.