Mısırlılara kaçak at eti satan kasap tutuklandıhttps://turkish.aawsat.com/home/article/4190221/m%C4%B1s%C4%B1rl%C4%B1lara-ka%C3%A7ak-eti-satan-kasap-tutukland%C4%B1
Düşük fiyatları ile dikkat çeken satıcı, at eti sattığı için tutuklandı
Ele geçirilen kaçak at etleri (Dehakliye Valiliği)
Kahire / Raşa Ahmed
TT
TT
Mısırlılara kaçak at eti satan kasap tutuklandı
Ele geçirilen kaçak at etleri (Dehakliye Valiliği)
Mısırlı yetkililer, sığır eti diye at eti satan bir kişiyi tutukladı. Mansura kentindeki polis, Dehakliye Vilayetinin Mansura kentine bağlı Berk el-İz köyünde vatandaşlara at etini sığır eti olarak sattığı için Pakistan uyruklu bir kişiyi tutukladı. Köydeki görgü tanıklarının ifadesine göre, tutuklanan kişi bir kilogram eti sadece 160 cüneyhe (egp) sattığı için müşteri akınına uğradı. Belediyenin devlet desteğiyle sattığı bir kilogram etin fiyatı ise 220 ile 260 cüneyh arasında değişiyor.
Mısır, cüneyhin dolara karşı değer kaybetmesi ve Rusya’nın Ukrayna’yı işgali nedeniyle küresel tedarik zincirinde yaşanan kıtlık krizinin bir sonucu olarak temel gıda ürünlerinde yüksek enflasyona tanık oluyor.
Zaman zaman kaçak eşek eti satma krizi özellikle köylerde karşımıza çıkıyor. Mısırlı yetkililer zaman zaman bazı eşeklerin kafalarının atık toplama noktalarından birine atılmış olarak bulunduğunu duyuruyor.
Gözlemcilere göre, 1966 tarih ve 53 sayılı kanunun 3. maddesi uyarınca Mısır’da insan tüketimi amacıyla sadece inek, manda, keçi, deve, domuz ve kümes hayvanlarının kesilebileceği, at ve eşek kesiminin yasak olduğu belirtiliyor. Ayrıca kesimler yetkili valinin kararı ile kesimhanelerde, Veteriner Genel Müdürlüğü’nün önerisi üzerine yapılabiliyor.
Şarku’l Avsat’ın edindiği bilgilere göre at ve eşek eti ticareti, dolandırıcılık ve tüketime uygun olmayan malların vatandaşlara satılmaya teşebbüs edilmesi suçuyla cezalandırılıyor. Mısır Ceza Kanunu’na göre bunun cezası bir ila üç yıl arasında hapis, on bin liraya kadar da para arasında değişiyor.
Şarku’l Avsat’a konuşan Minufiye Veterinerlik Dairesi Başkanı Dr. Samih Nuh şunları söyledi:
“Bir tüccarın, inek ve manda gibi meşru et satan kasap dükkanlarında at veya eşek eti sunması çok zordur. Karıştırılmış et hızla maviye döner ve hayvan pisliği kokusuna benzer dayanılmaz keskin bir koku yayar”
Nuh, Mısırlılara, sadece çok güvenilir yerlerden et almalarını ve et alırken hayvanın kesimden önce muayeneye tabi tutulduğunu gösteren veteriner mührünün varlığını görmeleri çağrısında bulundu.
Magen Oz... İsrail neden Han Yunus'ta yeni bir eksen inşa ediyor?https://turkish.aawsat.com/d%C3%BCnya/5165370-magen-oz-i%CC%87srail-neden-han-yunusta-yeni-bir-eksen-in%C5%9Fa-ediyor
Magen Oz... İsrail neden Han Yunus'ta yeni bir eksen inşa ediyor?
İsrail ordusu bugün, aynı bölgede Hamas'a ait üç kilometreden uzun büyük bir tünelin imha edildiğini duyurduktan bir gün sonra, kuvvetlerinin “Majin Oz” adı verilen yeni bir eksenin açılışını tamamladığını açıklayarak Gazze Şeridi'ndeki Filistinlileri, özellikle de Han Yunus sakinlerini şaşırttı.
İsrail ordusundan yapılan açıklamada, “188. Tugay ve Golani Tugayı güçleri Han Yunus'un doğusu ve batısını ayıran Majin Oz ekseninin açılışını tamamladı. Eksen yaklaşık 15 kilometrelik bir mesafe boyunca uzanıyor.”
Yeni “Majin Oz” ekseni Han Yunus'un doğusunu batıdan ayıracak ve Han Yunus'un Refah'tan ayrılmasını “Morag” ekseniyle de devam ettirecek.
Resim İsrail ordusu tarafından yayınlanan, soldan sağa çapraz olarak uzanan ve Morag ekseni ile bir noktada kesişen Magen Oz ekseninin görüntüsü
Han Yunus bölgesindeki son hamleler, İsrail'in “insani şehir” olduğunu iddia ettiği ve Refah'taki (Gazze Şeridi'nin güneyi ve Han Yunus) yüz binlerce Gazzeli’nin bir çadır alanına tıkıştırılmasına yol açacak planla aynı zamana denk geliyor.
İsrail ordusuna göre bu yeni eksen, Hamas üzerindeki “baskının” ve Han Yunus Tugayı'na karşı yürütülen savaşın çözümünün merkezi bir parçası.
Bir parçalama politikası
Ancak İsrail, Gazze'yi parçalamak ve Doha'da devam eden dolaylı müzakerelerde İsrail'in Şerit'ten tamamen çekilmesinde ısrar eden Hamas üzerinde baskı kurmak için tesadüfi coğrafi eksenler dayatma politikası izliyor.
Gazze'deki saha kaynakları Şarku’l Avsat'a yaptıkları açıklamada, "Yeni eksen İsrail'in kontrolü altındaki birçok bölgeyi kapsıyor: Kizan en-Neccar, Curti el-Lut, Şeyh Nasır, Mean, Menara, Huza'a, Absan, al-Kara'a ve Beni Suheyla." Kaynaklar, “bu bölgenin, herhangi bir Filistinlinin sınıra yaklaşmasını önlemek için sınırdan 2 kilometreden daha uzağa ulaşan geniş tampon bölgeler oluşturmayı amaçladığını,
bunun da Han Yunus'un doğu bölgesinde yaşayan yüz binlerce kişinin İsrail güçlerinin orada kalması halinde, evlerine dönmesini engellemek anlamına geldiğini” belirtti.
İsrail ordusundan yapılan açıklamaya göre yeni “Magen Oz” ekseninin ilan edilmesiyle Hamas üzerinde daha fazla baskı kurulması amaçlanıyor.
İsrail, Refah'ı Han Yunus'tan ayıran Morag ekseninden çekilmemekte ısrar ederken, İbrani medyasının Refah'ın yaklaşık 2 kilometreye kadar olan bazı bölümlerinde askeri kontrolü sürdürmesi koşuluyla “eksenden çekilmek için müzakerelerde esneklik önerdiği” yönündeki haberleri Hamas reddediyor. Hamas, tamamen çekilene kadar kademeli bir çekilme için harita ve belirli tarihler konusunda ısrar ediyor.
Hamas, özellikle geçtiğimiz ocak ayında gerçekleşen ateşkes sırasında İsrail ordusu tarafından kurulan Netzarim ekseninin (Gazze Şehri'nin güneyinde, Gazze Şeridi'nin kuzeyini merkezinden ve güneyinden ayıran) büyük bir kısmı ve Gazze Şeridi'nin kuzeyinde geçici olarak kurulan eksenlerin bir kısmını ortadan kaldırmayı başardıktan sonra, kademeli geri çekilme ve bu yeni eksenlerin ortadan kaldırılması taleplerinde ısrarcı görünüyor.
Büyük Tünel Yıkıldı
Bu arada İsrail ordusu dün, iki aydan uzun bir süre önce Han Yunus'ta yapılan operasyonlar sırasında keşfedilen büyük bir Hamas tünelini yıktığını duyurdu.
İsrail ordusundan yapılan açıklamada, güçlerinin "merkezi bir yeraltı yolunda bulunan tüneli keşfettiğini ve tamamen yok ettiğini" belirterek, tünelin "yaklaşık 3,5 kilometre uzunluğunda olduğunu ve içinde birkaç sığınak bulunduğu" kaydedildi.
Şarku'l Avsat'a konuşan Filistinli saha kaynaklarına göre “bu tünel Hamas'ın askeri kolu olan El Kassam Tugaylarına ait en uzun tünellerden biri ve tünelden birçok tünel ve açılım bulunuyor, savunma tünelleri, komuta ve kontrol için kullanılan tüneller var.”
“Tünelin Mean, Al-Menara ve Han Yunus'un güneydoğusundaki diğer bölgelerde yer aldığını” belirten kaynaklar, “tünelin Kassam Tugayları savaşçıları için savaş düğümleri içerdiğine ve bu tüneli gerek bu bölgelerde gerekse büyük tünelin açıldığı yakın bölgelerde İsrail güçleriyle savaşmak için kullandıklarına” işaret etti.
⭕️DISMANTLED: A 3.5 km long underground tunnel route, that included several tunnel hideouts, was located & dismantled by IDF troops in Khan Yunis.
During the operation, weapons and terrorist infrastructure storing explosives, intended to harm our forces, were also dismantled. pic.twitter.com/hxc2tsxw3x
Kaynaklar, son birkaç haftalarda bu bölgelerde çok sayıda operasyon gerçekleştirildiğini ve İsrail araçlarının patlayıcı düzenekler ve tanksavar füzeleriyle hedef alındığını belirtti.
Kaynaklar, savaşın belirli bir döneminde, büyük tünelin içinde, saha komutanlarının İsrail güçlerine karşı muharebeleri yönettiği, bu güçlerin hareketlerinin izlendiği ve onlara karşı saldırı planlamak için hareketlerinin belgelendiği komuta ve kontrol için özel tüneller bulunduğuna dikkat çekti.
Gazze tünelinin içindeki bir İsrail askeri, Kasım 2023 (Reuters)
İsrail güçleri, savaşın başlangıcında ve Netzarim ekseninin kontrolünde duyurulduğu gibi, bazıları 2 ve 3 kilometre uzunluğa ulaşan, bazıları Gazze Şeridi'nin kuzeyi ile merkezini birbirine bağlayan ve araçların geçtiği çeşitli büyüklükteki tünellerin imha edildiğini sık sık duyurdu.
İsrail güçleri Gazze Şeridi'nde 20 aydan fazla bir süredir faaliyet göstermelerine, Hamas'ın kabiliyetlerini önemli ölçüde yok etmeyi başardıklarını iddia etmelerine rağmen, Han Yunus örneğinde olduğu gibi girdikleri bölgelere her yeniden girişlerinde daha fazla tünel ortaya çıkarmakta ve bunları yok etmek için çalışmaktadırlar. Saha kaynakları İsrail ordusunun daha önce bu bölgede en az bir kez, bazı bölgelerde ise iki kez operasyon düzenlediğini vurguluyor.