Nadir bir kuş türü Madagaskar'da yeniden ortaya çıktı

Madagaskar'ın ücra bir ormanında görülen ‘Esmer Tetraca’ kuşu. (AFP)
Madagaskar'ın ücra bir ormanında görülen ‘Esmer Tetraca’ kuşu. (AFP)
TT

Nadir bir kuş türü Madagaskar'da yeniden ortaya çıktı

Madagaskar'ın ücra bir ormanında görülen ‘Esmer Tetraca’ kuşu. (AFP)
Madagaskar'ın ücra bir ormanında görülen ‘Esmer Tetraca’ kuşu. (AFP)

Nesli tükendiği düşünülen ve sadece Madagaskar'da yaşadığı bilinen ‘Esmer Tetraca’ kuşunun 24 yıl aranın ardından Afrika ülkesinde yeniden ortaya çıkması bilim camiasını sevindirdi.
Sarı boğazıyla ayırt edilen bu türden iki kuş aralık ayında kuzeydoğu Madagaskar'da uzak bir ormanda ornitologlar tarafından yapılan bir araştırma sırasında gözlemlendi.
Gözlem ekibinin, bu nadir kuş türünün en son görüldüğü 1999 yılındaki yere ulaşmak için 40 saat araba kullanması ve yarım gün yürümesi gerekti.
Uzmanlar, korunan orman sahalarından birinin vanilya üretimi için çiftliklere dönüştürüldüğünü gözlemledi. Kuş, birkaç gün sonra kayalık bir nehrin yakınındaki çalıların arasında hareket ederken görüntülendi.
American Bird Conservancy'deki soyu tükenmiş kuşlar programının yöneticisi ve söz konusu ekibin üyelerinden olan John Mittermeier şu açıklamada bulundu:
“Esmer Tetraca kuşunun nehir kenarlarını tercih etmesi, uzun süre ortadan kaybolmasının nedenini açıklayabilir. Yağmur ormanlarında kuşları izlemek, seslerini dinlemekten ibarettir. Bu yüzden gürültülü nehirlerin yanında uzun zaman geçirmekten kaçınma eğilimindeyiz.”
Çoğu zaman bir nehrin yakınındaki yoğun bitki örtüsünde uçan böcekleri ve kuşlar için diğer avları arayan başka bir ekip, ikinci bir Esmer Tetraca kuşunu daha tespit etti.
The Peregrine Fund'daki Madagaskar programının yöneticisi Lily-Arison Rene de Roland şunları söyledi:
“Esmer Tetraca'yı bulduğumuz ve bu kuşların yaşadığı habitatları daha iyi anladığımız için söz konusu kuşu Madagaskar'ın diğer bölgelerinde de arayabiliyoruz.”
Esmer Tetraca kuşu, uzmanların yoğun bir şekilde aradığı soyu tükenmiş on türden biri. Nesli tükenmiş türler listesi, Re:Wild, American Bird Conservancy ve Bird Life International tarafından yönetiliyor. Bu üç kuruluş ortak misyona sahip. Bu listede Madagaskar'daki kuşların yarısı; yani sadece bu ülkede yaşayan yaklaşık 115 tür bulunuyor. Bu kuşların 40'tan fazla türü, Dünya Doğa ve Doğal Kaynakları Koruma Birliği Kırmızı Listesi'nde (IUCN) ‘tehlike altında’ olarak listelenmiş durumda. Esmer Tetraca kuşu, veri eksikliği nedeniyle listeye dahil edilmedi.
Madagaskar'da biyoçeşitlilikte kayba yol açan ana faktörler, istilacı türlerin yayılması, iklim değişikliği ve kaçak avlanmanın yanı sıra ormanların yok edilmesi ve hayvan yaşam alanlarının bozulması olarak gösteriliyor.



Deepfake videoları tespit etmek giderek zorlaşıyor: Artık gerçekçi kalp atışları var

Kişilerin rızası ve bilgisi dışında üretilen deepfake görüntüler endişe yaratıyor (Reuters)
Kişilerin rızası ve bilgisi dışında üretilen deepfake görüntüler endişe yaratıyor (Reuters)
TT

Deepfake videoları tespit etmek giderek zorlaşıyor: Artık gerçekçi kalp atışları var

Kişilerin rızası ve bilgisi dışında üretilen deepfake görüntüler endişe yaratıyor (Reuters)
Kişilerin rızası ve bilgisi dışında üretilen deepfake görüntüler endişe yaratıyor (Reuters)

Deepfake videoların gelişmiş saptama yöntemlerini yanıltabildiği ve her geçen gün daha gerçekçi hale geldiği tespit edildi. 

Bir kişinin yüzünün ya da vücudunun dijital olarak değiştirilmesiyle oluşturulan deepfake videolar endişe yaratmaya devam ediyor. 

Bu videolar gerçek bir kişinin görüntüsünün yapay zeka kullanılarak değiştirilmesiyle yapılıyor. Aslında bu teknoloji, kullanıcıların yüzünü kediye dönüştüren veya yaşlandıran uygulamalar gibi zararsız amaçlarla da kullanılabiliyor.

Ancak insanların cinsel içerikli videolarını üretmek veya masum insanlara iftira atmak için de kullanılabilmesi ciddi bir sorun teşkil ediyor.

Bu videoların sahte olup olmadığını anlamak için kullanılan gelişmiş yöntemlerden biri kalp atışlarını izlemek. 

Uzaktan fotopletismografi (rPPP) adlı araç, deriden geçen ışıktaki küçük değişiklikleri tespit ederek nabzı ölçüyor. Nabız ölçen pulse oksimetreyle aynı prensiple çalışan bu araç, çevrimiçi doktor randevularının yanı sıra deepfake videoları tespit etmek için de kullanılıyor.

Ancak bulguları hakemli dergi Frontiers in Imaging'de bugün (30 Nisan) yayımlanan çalışmaya göre deepfake görüntülerde artık gerçekçi kalp atışları var.

Bilim insanları çalışmalarına videolardaki nabız hızını otomatik olarak saptayıp analiz eden bir deepfake dedektörü geliştirerek başladı. 

Ardından rPPP tabanlı bu aracın verilerini, EKG kayıtlarıyla karşılaştırarak hassasiyetini ölçtüler. Son derece iyi performans gösteren aracın EKG'yle arasında dakikada sadece iki-üç atımlık fark vardı. 

Ekip aracı deepfake videolar üzerinde test ettiğindeyse rPPP, videoya kalp atışı eklenmese bile son derece gerçekçi bir kalp atışı algıladı. 

Bilim insanları kalp atışlarının videoya kasten eklenebileceği gibi, kullanılan kaynak videodan kendiliğinden geçebileceğini de söylüyor.

Almanya'daki Humboldt Üniversitesi'nden çalışmanın ortak yazarı Peter Eisert "Kaynak video gerçek bir kişiye aitse, bu artık deepfake videoya aktarılabiliyor" diyerek ekliyor: 

Sanırım tüm deepfake dedektörlerinin kaderi bu; deepfake'ler gittikçe daha iyi hale geliyor ve iki yıl önce iyi çalışan bir dedektör bugün tamamen başarısız olmaya başlıyor.

Araştırmacılar yine de sahte videoları saptamanın başka yolları olduğunu düşünüyor. Örneğin sadece nabız hızını ölçmek yerine, yüzdeki kan akışını ayrıntılı olarak takip eden dedektörler geliştirilebilir.

Eisert, "Kalp atarken kan, damarlardan geçerek yüze akıyor ve daha sonra tüm yüz bölgesine dağılıyor. Bu harekette gerçek görüntülerde tespit edebileceğimiz küçük bir gecikme var" diyor.

Ancak bilim insanına göre nihai çözüm deepfake dedektörlerinden ziyade, bir görüntünün üzerinde oynanıp oynanmadığını anlamaya yarayan dijital işaretlere odaklanmaktan geçiyor:

Bir şeyin sahte olup olmadığını tespit etmek yerine bir şeyin değiştirilmediğini kanıtlayan teknolojiye daha fazla odaklanmadığımız sürece, deepfake'lerin saptanmalarını zorlaştıracak kadar iyi olacağını düşünüyorum.

Independent Türkçe, BBC Science Focus, TechXplore, Frontiers in Imaging