Al Arabiya kanalı 20. yıldönümünü kutluyor

Al Arabiya Yönetim Kurulu Başkanı: Al Arabiya genel merkezinin Riyad’a taşınması dijital genişleme ve yapay zeka başlıklı yeni bir aşamaya işaret ediyor

MBC Group ve Al Arabiya Yönetim Kurulu Başkanı Velid bin İbrahim Al İbrahim
MBC Group ve Al Arabiya Yönetim Kurulu Başkanı Velid bin İbrahim Al İbrahim
TT

Al Arabiya kanalı 20. yıldönümünü kutluyor

MBC Group ve Al Arabiya Yönetim Kurulu Başkanı Velid bin İbrahim Al İbrahim
MBC Group ve Al Arabiya Yönetim Kurulu Başkanı Velid bin İbrahim Al İbrahim

Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) merkezli Al-Arabiya haber kanalı, 3 Mart 2003’te yayına başlamasının 20. yıldönümü kutlamalarıyla bağlantılı olarak, dürüstlük ve güvenilirlik taahhüdünü yansıtan bir haber yaklaşımı olarak ‘daha fazlasını bilmek’ sloganını açıkladı.
Kanalın 2003’teki ilk yayını, o dönemde başta Irak savaşı olmak üzere, Arap bölgesi ve dünyanın yaşadığı büyük tarihsel ve jeopolitik dönüşümlerle başladı.
Son 10 yıl
Al Arabiya, son 10 yılda Mısır’daki siyasi hareketi, Lübnan ve İran’daki halk hareketini, Suriye, Libya ve Yemen savaşlarını, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınına dair gelişmeleri, ABD’nin Afganistan’dan çekilmesini, Taliban hareketinin kontrolünü, Azerbaycan ve Ermenistan savaşı ve Rusya ve Ukrayna savaşının yanı sıra tedarik zinciri ve küresel enerji krizini tarafsız bir şekilde izleyicilerine aktardı.
Al Arabiya’nın geleceği
MBC Group ve Al Arabiya Yönetim Kurulu Başkanı Velid bin İbrahim Al İbrahim, 20. yıl dönümü kutlamalarında kanalın geleceği hakkında şunları söyledi;
“Al Arabiya’nın bir sonraki aşaması için yürürlükte olan ‘yeni bir strateji’ var. Bu, grubun genel merkezinin Suudi Arabistan’ın başkenti Riyad’a taşınması ve Riyad’daki yeni haber merkezinden canlı yayına geçmesiyle başladı.  Riyad’dan yayın yapmak, Al Arabiya’da yeni bir aşamaya işaret ediyor. Daha geniş stratejimizdeki bu yeni aşama, aynı zamanda dijital genişleme, yapay zeka ve sürekli bölgesel liderliğin yanı sıra küresel liderliğe odaklanmayı da içeriyor.”
Al Arabiya’nın son 20 yılda hem yatay, hem de dikey olarak büyüyerek, tamamen entegre bir haber ağına dönüştüğünü vurgulayan Velid bin İbrahim, 2003’teki yayına başlamasından bu yana vizyonuyla uyumlu olan hak edilmiş bir itibarla, kendisini dünya çapında medya güvenilirliği, tarafsız gazetecilik ve teknolojik ilerleme konusunda bir dönüm noktası olarak kabul ettirdi” dedi.
Dönüşümlere ayak uydurmak
Al Arabiya Genel Müdürü Memduh el-Muhayni ise şunları söyledi;
“Al Arabiya, 20 yıl boyunca nerede olurlarsa olsunlar, olayları Arap izleyicilerle paylaşan son derece nitelikli bir gazeteci ve yapımcı ekibi sayesinde güvenilir bir haber kaynağı olmak için çalıştı. Al Arabiya, Arap dünyasının ve genel olarak dünyanın tanık olduğu büyük dönüşümlere sürekli olarak ayak uydurdu. Medya endüstrisinin sunduğu ileri teknolojiden yararlanma konusundaki sürekli liderliğin yanı sıra, günün her saati güvenilir bir haber hizmeti sunarak izleyicilerinin ihtiyaçlarını karşılayabildi. Tüm bunlar, ilk günden beri yapay zekayı sürekli ve tutarlı bir şekilde geliştirmeye ve ilerletmeye odaklanan profesyonel bir strateji oluşturmaya kararlı Şeyh Velid bin İbrahim Al İbrahim ve yönetim kurulu olmasaydı mümkün olmazdı.”
Haber üretimi için yapay zekayı benimsemede öncü olarak kabul edilen Al Arabiya, Tamara adında bir yapay zeka ‘gazetecisi’ başlatan öncü ilk yayıncı oldu.
2018’de düzenlenen Arap Medya Forumu’nda, milyonlarca bilgiyi birkaç milisaniyede analiz edip işleyebildiği gibi, sahte veya yanlış haberleri tespit eden ve haber makalelerini farklı formatlara göre yeniden ifade edebilen Tamara duyuruldu.
Al Arabiya 2022 sonlarında ise, ilk yapay zeka sunucusu Mira’yı tanıttı. 
Al Arabiya’nın bir parçası olan Al Hadath, Arap dünyası ve ötesinde meydana gelen olayların TV ve sosyal medya aracılığıyla kapsamlı canlı yayınına ve haber bültenlerine odaklanıyor.
Al Arabiya, bünyesinde bir dizi dijital platformun yanı sıra bölgede bir podcast hizmeti de veriyor.
Al Arabiya Genel Müdürü Memduh el-Muhayni, “Bugün ağın sosyal medya platformlarındaki takipçileri yaklaşık 180 milyona ulaşırken, yayın ekibi ve kanalın muhabirleri tarafından üretilen içerikler ayda bir milyardan fazla görüntüleniyor. Bu rakamlar şüphesiz Al Arabiya’yı  bölgesel haber kanallarının ön saflarına yerleştiriyor ve aynı zamanda küresel muadilleriyle aynı seviyede olduğunu gösteriyor” dedi.
Başarılar ve ödüller
Son aylarda Al Arabiya, Ürdün’ün başkenti Amman’da düzenlenen Dünya Sosyal Medya Forumu’nun bir parçası olan 2022 Peacock Sosyal Medya Ödülleri’nde, ‘Ortadoğu’daki En İyi Podcast Hizmeti’ ödülü de dahil olmak üzere dört ödül aldı.
Bir başka önemli ödül ile, Al Arabiya Dubai’de düzenlenen BroadcastPro ME Summit and Awards 2022’de ‘Görsel Hikaye Anlatmada Mükemmellik’ ödülüne layık görüldü.
Al Arabiya Genel Müdürü Muhayni, kanalın Arap gençliğine fırsatlar sağlama taahhüdüne de değinerek şunları söyledi;
“Genç gazetecilerimiz ve editörlerimiz, yeni neslin yaşam tarzı ve içerik gereksinimleriyle yankı uyandıran çağdaş bir tarzda haber ve bilgi sunmak için mevcut en son teknolojileri kullanıyor.”
Al Arabiya, 20. yıldönümünde, savaş bölgeleri ve çatışmalarda habercilik yaptıkları sırada hayatlarını kaybedenleri de andı.
Bu gazetecilerin fedakarlıklarına dikkat çeken Muhayni sözlerini şu ifadelerle noktaladı;
“Bu vesileyle kaybettiğimiz meslektaşlarımızı bir kez daha anıyoruz. Kaçırılmalar, hapsedilmeler ve yaralanmalar da dahil olmak üzere önemli olayları haber yaparken hayatlarını riske atanları da saygıyla anmak istiyorum. Yaralanma da dahil olmak üzere karşılaştıkları tehlikelere rağmen, bu gazeteciler Al Arabiya adına halka doğru ve gerçek haberler vermeye kararlıydılar.”



Trump’tan Küba radyosuna yayın yasağı: Castro kardeşlerin yapamadığını gerçekleştirdi

Trump ilk döneminde de radyonun fonunda kesintiye gitmişti (Reuters)
Trump ilk döneminde de radyonun fonunda kesintiye gitmişti (Reuters)
TT

Trump’tan Küba radyosuna yayın yasağı: Castro kardeşlerin yapamadığını gerçekleştirdi

Trump ilk döneminde de radyonun fonunda kesintiye gitmişti (Reuters)
Trump ilk döneminde de radyonun fonunda kesintiye gitmişti (Reuters)

ABD Başkanı Donald Trump, Florida’dan Küba'ya İspanyolca haber akışı sağlayan Radyo Marti’nin faaliyetlerine son verdi.  

New York Times (NYT), Trump yönetiminin cumartesi günü gönderdiği bir e-postayla 40 yıllık Radyo Marti’nin faaliyetlerinin sonlandırılacağını duyurduğunu aktarıyor.

ABD’de yaşayan ve 2021’de Küba’da patlak veren protestoları destekleyen Ramon Saul Sanchez, bu haberin radyo çalışanlarının kendisiyle söyleşi yapmayı planladığı sırada geldiğini belirtiyor:

Kafaları çok karışmıştı. Bana ‘İşimize son verildiğini öğrendik. Gitmemiz gerekiyor’ dediler.

Trump, başta Amerika’nın Sesi (VOA) olmak üzere federal hükümet tarafından finanse edilen bazı medya kuruluşlarında bütçe ve personel sayısının azaltılması kararını vermişti.

Kararda, VOA, Özgür Avrupa ve Asya Radyosu’yla Küba'ya İspanyolca haber akışı sağlayan Radyo Marti'ye ev sahipliği yapan ABD Küresel Medya Ajansı'nın fonksiyonlarının minimum seviyeye çekilmesi yönünde talimatlar yer almıştı.

VOA çalışanları ve bazı medya örgütleri, “hukuka aykırı” olduğu gerekçesiyle kararı mahkemeye taşımıştı.

ABD Kongresi’ndeki Küba kökenli üç siyasetçiden biri olan Mario Diaz-Balart, Trump’la görüşerek radyonun faaliyetlerinin yeniden başlamasını talep edeceğini belirtiyor.

ABD Dışişleri Bakanlığı ise “durumun karmaşık ve değişken olduğunu” bildiriyor. Trump’ın atadığı Dışişleri Bakanı Marco Rubio da Küba kökenli. Cumhuriyetçi liderin Latin Amerika Özel Temsilcisi Mauricio Claver-Carone sınırlı da olsa radyonun faaliyetlerini sürdüreceğini düşündüğünü ifade ediyor.

Radyo, 1983’te dönemin ABD Başkanı Ronald Reagan tarafından kurulmuştu. Fidel Castro ve Küba Komünist Partisi karşıtı lobicilik faaliyetleriyle tanınan Küba kökenli iş insanı Jorge Mas Canosa’nın talebiyle hayata geçirilen radyo, Soğuk Savaş’ta adaya sansürsüz yayın yapmayı hedefliyordu.

NYT, Trump’ın bu kararla “Castro kardeşlerin 40 yıldır yapamadığını tek hamlede gerçekleştirdiğini” yazıyor.

Diğer yandan Radyo Marti, Soğuk Savaş'tan kalma modası geçmiş bir yayın kuruluşu olarak da görülüyordu. Radyoyu eleştirenler, Küba’daki komünist yönetim hakkında tek taraflı yayınlar yapıldığına dikkat çekiyor. Radyo, defalarca Kongre raporlarına konu olan yolsuzluk skandallarına da karışmıştı. Kuruluşa bağlı televizyon kanalı TV Marti ise Küba’da o kadar sık engellendi ki adada “Görünmeyen TV” diye adlandırılıyor.

ABD'nin Küba'ya yönelik ambargoları ilk kez 1960'da başlatıldı ve ilerleyen yıllarda kapsamı daha da genişletildi. Öte yandan ABD'nin Küba'ya yönelik ambargosunu kaldırmasına dair karar tasarısı 2012'den bu yana her yıl Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nda (BMGK) kabul ediliyor. Fakat bağlayıcılığı bulunmayan BMGK kararı sadece tavsiye niteliği taşıyor ve uluslararası toplumun tutumunu gösteriyor.

Independent Türkçe, New York Times, El Pais