Dış görünüş hayatın büyük bölümünü kaplıyor

Bazı insanlar hayatlarının altıda birini görünüşlerini iyileştirmek için harcıyor

Görünüşünü güzelleştirmek için günde 4 saat harcayan insanlar var (Shutterstock)
Görünüşünü güzelleştirmek için günde 4 saat harcayan insanlar var (Shutterstock)
TT

Dış görünüş hayatın büyük bölümünü kaplıyor

Görünüşünü güzelleştirmek için günde 4 saat harcayan insanlar var (Shutterstock)
Görünüşünü güzelleştirmek için günde 4 saat harcayan insanlar var (Shutterstock)

Sağlık, güvenlik ve çevre araştırmacılarından oluşan uluslararası bir ekip, görünüşü güzelleştiren davranışlarla ilgili şimdiye kadarki en büyük kültürler arası araştırmayı yürüttü. Araştırmacılar, dünyanın dört bir yanındaki birçok insanın güzelliklerini geliştirmek için günde ortalama dört saat (hayatlarının altıda biri) harcadığını ortaya koydular.
Araştırmacılar ayrıca “Journal of Evolution and Human Behavior” dergisinin son sayısında yayınlanan çalışmada, görünüşe önem vermenin sadece kadınlara özgü olmadığını ve ayrıca yaşla da ilgili olmadığını keşfettiler. Zira yaşlı insanlar da tıpkı gençler gibi görünüşleri konusunda endişeleniyorlar.
Çalışmanın eş araştırmacısı Dmitriy Dobrov'un Rusya'nın başkenti Moskova'daki Ulusal Araştırma Üniversitesi'ndeki Ulusal Ekonomi /  İktisat Fakültesi’nin web sitesinde yayınlanan bir raporda söylediğine göre araştırmacılar, 93 ülkedeki 93 bin kişiden fiziksel görünümlerini iyileştirmek için her gün ne kadar zaman harcadıkları hakkında bilgi topladı. Bu da araştırmayı evrimsel psikolojideki en büyük çalışma haline getirdi.
Araştırmanın örneklemi, yaş, eğitim ve gelir düzeyi açısından farklı gruplarda yer alan birçok katılımcıyı içermekte. Örneklemde sanayileşmemiş ülkelerden çok sayıda katılımcı yer alıyor.
Dmitriy Dobrov açıklamasında şu ifadelere yer verdi: "Hem erkeklerin hem de kadınların fiziksel çekiciliklerini artırmak için günde ortalama dört saat harcadıklarını fark ettik. Görünüşünü iyileştirmek amacıyla makyaj yapmak, saçı süslemek ve şekillendirmek, kıyafet seçmek, vücut hijyenine dikkat etmek, egzersiz yapmak veya belirli bir diyet uygulamak çekiciliği artırıcı davranışlar kapsamında yer alıyor.”
Dobrov, açıklamalarına şöyle devam etti: “Yaşlıların çekiciliğini artırmak için gençlerle aynı miktarda zaman harcaması şaşırtıcıydı. Ayrıca araştırmamıza göre romantik ilişkilerin başında olan insanlar, evli veya bir süredir flört edenlere kıyasla görünüşlerini iyileştirmek için daha fazla zaman harcıyorlar.” Beklendiği gibi, araştırmacılar, cinsiyet eşitsizliği olan ülkelerdeki kadınların, görünüşlerini güzelleştirmek için cinsiyet eşitliğinde ilerleme kaydeden ülkelerdeki kadınlara göre önemli ölçüde daha fazla zaman ve çaba harcama eğiliminde olduklarını ortaya koydular. Aynı şey, toplumsal cinsiyet rollerine yönelik geleneksel tutumlara sahip ülkeler ve kültürler için de geçerli.
Dobrov, “Sosyal medya kullanımı, çekiciliği artıran davranışların en güçlü belirleyicisi. Gerçekçi olmayan güzellik standartları için çabalayan ve fotoğrafları daha az beğeni aldığında endişelenen aktif kullanıcılar, sosyal ağlarda daha az zaman harcayan veya hiç zaman harcamayanlara göre görünüşlerini iyileştirmek için daha fazla zaman harcıyor” açıklamasında bulundu.



Çekiciliği artırmak için botokstan çok daha basit ve etkili bir yöntem bulundu

Araştırmaya göre Botoks kişiyi daha genç gösterse de daha çekici yapmıyor (Pexels)
Araştırmaya göre Botoks kişiyi daha genç gösterse de daha çekici yapmıyor (Pexels)
TT

Çekiciliği artırmak için botokstan çok daha basit ve etkili bir yöntem bulundu

Araştırmaya göre Botoks kişiyi daha genç gösterse de daha çekici yapmıyor (Pexels)
Araştırmaya göre Botoks kişiyi daha genç gösterse de daha çekici yapmıyor (Pexels)

Rebecca Whittaker 

Botoks daha pürüzsüz, kırışıksız bir cilt ve daha taze bir yüz vaat ediyor ancak araştırmacılar, amaç çekici görünmekse çok daha ucuz bir seçenek olduğunu keşfetti: gülümsemek.

Araştırmacılar, dermal dolgu maddeleri ve Botoks gibi enjekte edilerek uygulanan işlemlerin, katılımcıların çekiciliğini 7 puanlık bir ölçekte 0,07 puan artırdığını buldu.

Yani işlem öncesinde çekicilik açısından 7 üzerinden 4 puan alan bir kişi, operasyonun ardından 7 üzerinden 4,07 puan alabiliyor.

Ancak iğne gerektirmeden daha da büyük sonuçlar veren çok daha basit yöntemler de vardı.

Boş bir ifadeyle oturmak yerine sadece gülümsemek, çekicilik algısını 7 üzerinden yaklaşık 0,4 puan artırdı. Bu, Botoks'un etkisinin 6 katı.

Makyaj da çekiciliği yaklaşık 0,6 puan daha yükselterek çok daha büyük bir artış sağladı.

Botulinum toksininin marka ismi olan Botoks, kaslara giden sinir sinyallerini geçici olarak bloke ederek kasları gevşetip böylece kırışıklıkları düzeltmek için kullanılan, reçeteyle satılan enjekte edilebilir bir ilaç.

Ancak işlemin başlangıç fiyatlarının 300 sterlin (yaklaşık 16 bin TL) civarında olması, daha çekici görünmek amaçlanıyorsa makyajı çok daha ucuz bir seçenek haline getiriyor.

Hollanda'daki araştırmacıların yürüttüğü ve hakemli dergi Perception'da yayımlanan çalışma, Botoks ve dermal dolgu tedavisi gören 114 kişiyi takip etti.

3 binden fazla jüri üyesi, öncesi ve sonrası fotoğraflarıyla katılımcıların görünümündeki değişiklikleri puanladı.

Sadece dış görünüşe bakarak çekicilik ve zeka, karizma, sağlık, cana yakınlık veya güvenilirlik gibi diğer karakter özelliklerini değerlendirdiler.

Botoks, bir kişinin zeki veya saklıklı algılanma derecesini artırmasa da genç algılanma seviyesini 0,13 puan artırdı.

Kısa süreli romantik kaçamaklar için ne kadar azulandıklarıyla ilgili de küçük ama istatistiksel açıdan anlamlı bir artış (0,09 puan) görüldü.

Benzer şekilde Botoks platonik olarak beğenilme oranını da 0,09 puan artırdı.

Ancak insanların uzun vadeli bir ilişkide potansiyel bir partner olarak ne kadar çekici algılandıklarına dair istatistiksel açıdan anlamlı bir iyileşme görülmedi.

Çalışmanın yazarları şöyle diyor:

Sonuçlarımız, minimal seviyede kesi gerektiren tek seanslık yüz estetik işleminin, çekicilikle ilgili alanlarda daha olumlu algılara yol açtığına ancak bu etkilerin nispeten küçük olduğuna işaret ediyor.

Ancak araştırmacılar, insanların çekiciliklerinden ziyade "özdeğer, kendine güven ve mutluluk duygularını geliştirmek" için de Botoks gibi işlemleri istediğini öne sürüyor.

Tilburg Üniversitesi'nden Bastian Jaeger, yönettiği araştırma hakkında Times'a şöyle diyor: 

İnsanların sosyal ortamlarda daha başarılı olmasının, farklı görünmelerinden ve başkalarının onlara farklı davranmasından değil, kendilerini öyle görmeleri ve başkalarına karşı daha özgüvenli davranmalarından kaynaklanması muhtemel; bir tür kendini gerçekleştiren kehanet.

 Independent Türkçe, independent.co.uk/news