Zelenskiy: Rus kuvvetleri Bahmut’u ele geçirirse, diğer önemli şehirler için yol açılacak

Bahmut yakınlarındaki Ukraynalı asker (AP)
Bahmut yakınlarındaki Ukraynalı asker (AP)
TT

Zelenskiy: Rus kuvvetleri Bahmut’u ele geçirirse, diğer önemli şehirler için yol açılacak

Bahmut yakınlarındaki Ukraynalı asker (AP)
Bahmut yakınlarındaki Ukraynalı asker (AP)

Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, Rus birliklerinin Bahmut’un kontrolünü ele geçirmesi halinde Ukrayna’nın doğusundaki önemli şehirleri ele geçirmek için ‘yolun açık olacağı’ konusunda uyardı.
Zelenskiy CNN’e verdiği röportajda, “Bahmut’tan sonra daha ileri gidebileceklerini anlıyoruz. Kramatorsk’a gidebilirler, Sloviansk’a gidebilirler. Bahmut’tan sonra Ruslar için Donetsk yönünde Ukrayna’nın diğer kasabalarına giden yol açık olur” dedi.
Bahmut’u savunmanın ‘stratejik bir mesele’ olduğunu vurgulayan Zelenskiy, Ukrayna kuvvetlerinin şehri savunmaya ve Rus ordusunun eline geçmesini engellemeye kararlı olduğunu da sözlerine ekledi.
Ukrayna kuvvetlerinin Bahmut’tan çekilmeyeceğini dile getiren Zelenskiy,  şu ifadelerle devam etti;
“Dün Genelkurmay Başkanı ve üst düzey askeri liderlerle online ve yüz yüze toplantılar yaptım. Hepsi Bahmut’ta güçlü durmamız gerektiğini söylüyor. Elbette askerlerimizin hayatını da düşünmek zorundayız. Ancak silahları ve malzemeleri alırken ve ordumuz bir karşı saldırıya hazırlanırken elimizden gelen her şeyi yapmalıyız.”
Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu ise dün yaptığı açıklamada, “Bahmut, Donbass bölgesindeki Ukrayna savunmasının önemli bir düğüm noktasını oluşturuyor. Rusların şehri kontrol etmesi, Ukrayna Silahlı Kuvvetlerinin savunma hatlarının derinliklerine ek saldırılara izin verecektir” dedi.
Bahmut, her iki tarafın da ağır kayıplar verdiği yedi aydan fazla süren şiddetli muharebelere rağmen, Rus kuvvetlerinin onu kontrol edememesinin ardından sembolik ve taktiksel önem kazandı.
Bahmut savaşı, 24 Şubat 2022’de Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinin başlamasından bu yana en uzun ve en ölümcül çatışma alanı oldu.
Savaştan önce yaklaşık 70 bin kişilik bir nüfusa sahip olan şehirde artık sadece 4 bin kişi ikamet ediyor ve şehir neredeyse tamamen yok olmuş durumda.



Polonya Başbakanı: Avrupa “savaş öncesi döneme” girdi

Polonya Başbakanı Donald Tusk (DPA)
Polonya Başbakanı Donald Tusk (DPA)
TT

Polonya Başbakanı: Avrupa “savaş öncesi döneme” girdi

Polonya Başbakanı Donald Tusk (DPA)
Polonya Başbakanı Donald Tusk (DPA)

Polonya Başbakanı Donald Tusk, Ukrayna'daki çatışmanın Avrupa için oluşturduğu tehdit konusunda uyarıda bulunarak, kıtanın İkinci Dünya Savaşı'nın sona ermesinden bu yana ilk kez "savaş öncesi döneme" girdiğini söyledi.

Tusk, Avrupa gazetelerinin en büyük ittifakını içeren “LENA” medya ağına verdiği röportajda şunları söyledi:

 “Savaş artık geçmişte kalan bir kavram değil. Bu gerçek ve iki yıldan fazla bir süre önce başladı. Şu anda en endişe verici olan şey, herhangi bir senaryonun mümkün olmasıdır. 1945'ten beri böyle bir durum görmedik."

Tusk sözlerini şöyle sürdürdü: “Bunun özellikle genç nesil için kulağa yıkıcı geldiğini biliyorum, ancak yeni bir dönemin başladığı gerçeğine alışmamız gerekiyor: savaş öncesi dönem. Abartmıyorum, bu, her geçen gün daha da netleşiyor."

Rusya'nın iki yıldan fazla bir süre önce Ukrayna'yı işgal etmesi Avrupalı ​​liderlerin savaş sonrasındaki istikrarlı barış duygusunu sarstı ve birçok Avrupa ülkesini Kiev'e ve güçleri için ihtiyaç duyduğu silahları sağlamak için üretimlerini hızlandırmaya yöneltti.

Ülkesi komşu Ukrayna'nın en önde gelen destekçilerinden biri olan eski Avrupa Konseyi başkanı Cuma günü, Kiev'in savaşı kaybetmesi halinde Avrupa'da kimsenin kendini güvende hissetmeyeceğini belirtti.

Kıtanın endişelerinin başında, eski ABD Başkanı Donald Trump'ın, özellikle NATO'ya yönelik bilinen şüpheci duruşunun ardından Beyaz Saray'a dönme olasılığı da etkili oluyor.

Tusk verdiği röportajda, "Misyonumuz, Amerikan başkanının kim olduğuna bakılmaksızın transatlantik ilişkilerini güçlendirmektir" ifadelerini kullandı.