Cezayir Genelkurmay Başkanı Said Şankariha, Libya'daki siyasi krizin çözümüne katkı sözünü verdi. Cezayir Savunma Bakanlığından yapılan açıklamaya göre, Şankariha bakanlık merkezinde Libya Genelkurmay Başkanı Muhammed el-Haddad ile gerçekleştirdiği görüşmede, “Ortak tarihimiz ve Libya halkının Cezayir Bağımsızlık Savaşı’nda verdiği destek, bölge güvenliğini etkileyen krizlerin çözümü için birlikte çalışmamızı zorunlu kılıyor” vurgusunda bulundu.
İkili, kuvvet komutanları, jandarma komutanı ve bakanlıktaki merkez yöneticilerin huzurunda gerçekleşen görüşmede bölgedeki gelişmelere dair görüş alışverişinde bulunarak sorunları çözme yönünde ikili işbirliğinin ilerleyişi hakkında konuştu. Şangariha, söz konusu görüşmenin önemini vurguladı.
Cezayir ile Libya arasında en az 900 kilometre uzunluğundaki sınır; silah, uyuşturucu ve insan kaçakçılığı, militan sızıntısı gibi güvenlik sorunlarına tanık oluyor. Cezayir ordusu, 2011'de Libya'da patlak veren olayların ardından sınırlarda gelişmiş kontrol noktaları bulunduruyor. O zamandan bu yana Libya güvenlik krizinin bölgedeki sonuçlarından en çok kendisinin mustarip olduğunu söyleyen Cezayir, Libyalı tarafları bir araya getirme yönünde çabalar yürütüyor. Krizi sona erdirmek amacıyla ülkede genel seçimlerin düzenlenmesine yardımcı olmaya istekli olduğunu ifade eden Cezayir, yabancı ve Batılı ülkeleri Libya işlerine müdahalelerini durdurmaya çağırıyor.
Şarku’l Avsat’ın aktardığı habere göre Cezayir’in doğusundaki bir askeri bölgeyi ziyaret eden Şankariha, Cezayir'in Afrika'daki rolünü ve konumunu bozmaya yönelik sefil girişimleri kınadı. Bu girişimlerin hangi taraflarca yürütüldüğünden bahsetmeyen Şankariha, ülkesinin Afrika denkleminde önemli bir figür ve bu hayati alanda kilit bir oyuncu olmaya devam ettiğini vurguladı. Ayrıca üstü kapalı bir şekilde Mali ve Libya'daki çalkantılı duruma atıfta bulunan Şankariha, yakın çevresinde hüküm süren istikrarsızlığın kendi güvenliğine ve halkına yansımalarının farkında olan Cezayir'in her zaman bölgede dengeleyici bir faktör olmayı amaçladığını, komşu ülkelerin sürdürülebilir kalkınmasına katkıda bulunduğunu vurguladı.
Cezayir’den Libya’ya siyasi çözüme destek mesajı
https://turkish.aawsat.com/home/article/4204526/cezayir%E2%80%99den-libya%E2%80%99ya-siyasi-%C3%A7%C3%B6z%C3%BCme-destek-mesaj%C4%B1
Cezayir’den Libya’ya siyasi çözüme destek mesajı
Cezayir Genelkurmay Başkanı, Libya krizinde çözüme yardımcı olacağı sözünü verdi
Cezayir Ordusu Genelkurmay Başkanı (Cezayir Savunma Bakanlığı)
Cezayir’den Libya’ya siyasi çözüme destek mesajı
Cezayir Ordusu Genelkurmay Başkanı (Cezayir Savunma Bakanlığı)
لم تشترك بعد
انشئ حساباً خاصاً بك لتحصل على أخبار مخصصة لك ولتتمتع بخاصية حفظ المقالات وتتلقى نشراتنا البريدية المتنوعة
Sudan'ın Darfur bölgesindeki Faşir sokaklarında silahlarıyla kutlama yapan HDK üyeleri, 26 Ekim 2025 (AFP)
Sudan'ın Kuzey Darfur’un Faşir şehri yakınlarındaki Zemzem Mülteci Kampı, Ocak 2024 (Reuters)
Sudan'ın Port Sudan kentinde, HDK’ya ait İHA’ların yakıt depolama tesislerini hedef alan saldırısının ardından yakıt deposundan yükselen alev ve dumanlar, 5 Mayıs 2025 (Reuters)
Suriye hükümet güçleri, 19 Ocak 2026'da Suriye'nin doğusundaki Deyrizor'da konuşlandı (AFP)
Halep Valisi Azzam el-Garib, Abdurrahman Selame’nin Rakka Valiliği görevine atanması münasebetiyle X üzerinden tebrik mesajı yayınladı.
Suriye Cumhurbaşkanı Ahmed eş-Şera, 10 Mart 2025 tarihinde Suriye'nin başkenti Şam'da ABD destekli Suriye Demokratik Güçleri'nin (SDG) lideri Mazlum Abdi ile tokalaşırken (SANA)