Diyala’da güvenlik operasyonları hız kazandı

Irak Başbakanı Muhammed Şiya es-Sudani. (Reuters)
Irak Başbakanı Muhammed Şiya es-Sudani. (Reuters)
TT

Diyala’da güvenlik operasyonları hız kazandı

Irak Başbakanı Muhammed Şiya es-Sudani. (Reuters)
Irak Başbakanı Muhammed Şiya es-Sudani. (Reuters)

Irak’ta başkent Bağdat'tan Diyala kentine (Bağdat'ın 60 km kuzeydoğusunda) geçen Irak Özel Kuvvetleri, Silahlı Kuvvetler Başkomutanı Başbakan Muhammed Şiya es-Sudani'nin verdiği emirleri uygulamaya başladı. Söz konusu güçler, son zamanlarda vatandaşlara, bilim insanlarına ve sağlı alanında çalışanlara yönelik bir dizi suikast gerçekleştiren şahısları aramak için kentin çeşitli bölgelerine yayıldılar. Beni Temim aşiretlerinin şeyhi Mustafa et-Temimi, ikisi kendi ailesinden olmak üzere aşiret mensubu toplam sekiz kişinin öldürülmesinin ardından Fatiha meclisini toplamayı reddettiğini belirterek hükümete katil zanlılarını tutuklaması için on gün süre verdi.
Sudani'nin talimatına göre eyaletin en büyük yerleşim birimi olan Bakuba'ya konuşlanan Özel Kuvvetler, şehrin mahallerinde yoğunlaştırdıkları denetim ve teftiş ile tutuklama kararlarını uygulamaya başladı. Eyaletteki bir güvenlik kaynağı yaptığı açıklamada “Sudani'nin Diyala kentine yaptığı önceki ziyarette onaylanan planlara göre Özel Kuvvetler diğer idari birimlerde güvenlik görevlerini yürütecek” dedi.
Geçtiğimiz çarşamba günü Diyala'yı ziyaret eden Sudani, emniyet müdürlerine eyalette güvenlik ve istikrarı yeniden sağlamaları için iki hafta süre vermişti. Kaynak konuya dair şunları söyledi:
“Başbakan'ın emriyle Diyala'ya giren Özel Kuvvetler, Bakuba ve Bakuba'nın kuzeydoğusundaki Mukdadiye ilçesinde yıllardır takip edilen tehlikeli şahısların peşine düşerek baskınlar düzenlediler. Bunlar arasında şu ana kadar kimlikleri açıklanmayan liderler ve etkili partilerle bağlantılı grupların yöneticileri var.”
‘Çok sayıda suça karışanlara yönelik yıllar önce çıkarılan tüm tutuklama emirlerinin uygulanması için operasyonların devam ettiğini’ belirten kaynak ‘operasyonların hedefinde birden çok çatışmanın yaşandığı bazı bölgelerde güvenlik ve istikrarı tesis etmek ve güvenlik kaosunu sona erdirmek olduğunu’ vurguladı. ‘Bağdat'tan gelen güçlerin, başta halka güven vermek, arananların izini sürmek, çeteleri, terör ve suç şebekelerini eylemlerinden caydırmak olmak üzere belirlenen önemli hedeflere ulaşmak amacıyla Diyala'da yaklaşık p bölgeye konuşlandırıldığına” dikkat çekti.
Başkent Bağdat’ın 60 km kuzeydoğusunda ve İran sınırında olan Diyala, son zamanlarda siviller de dahil olmak üzere onlarca ölüme yol açan bir dizi güvenlik ihlaline tanık oldu. Diyala dosyasını elinde tutan askeri güçlerin muharebe kabiliyetini artırmayı hedefleyen Özel Kuvvetler bölgede konuşlandırılsa da gerginlik devam ediyor. Ayrıca Beni Temim aşiretinin şeyhi Mustafa et-Temimi'nin hükümet operasyona karışanları tutuklamadan aile üyeleri için Fatiha meclisinin toplanmayacağını açıklaması dikkat çekti. Zira olaya karışanların yakalanmaması için hükümet güçlerine tanınan sürenin dolması halinde, özellikle de Diyala'nın etnik ve mezhepsel bileşenleri arasındaki suçlamaların artması nedeniyle güvenlik dosyasının daha ciddi bir boyut kazanması bekleniyor.
Bunun yanı sıra güvenlik kaynağına göre emniyet birimleri, Diyala kentinin Mukdadiye ilçesine DEAŞ militanlarının düzenlemeyi planladığı saldırıyı önledi. İçişleri Bakanlığı da İçişleri Bakanı Abdulemir eş-Şammari’nin Diyala'daki tüm liderlere güvenlik ve istihbarat çabalarını yoğunlaştırma ve güvenlik ihlallerini sona erdirme talimatı veren bir direktif yayınladığını duyurdu. İçişleri Bakanlığı Sözcüsü Tümgeneral Halid el-Muhanna yaptığı açıklamada şunları söyledi:
“Güvenlik güçleri, Diyala kentinin emniyetini bozmaya çalışan herkesi tutuklamak için çalışıyor. Güvenlik güçleri Diyala’da son yaşanan olayların faillerini yakalamak için büyük çaba sarf ediyor.”



Türkiye Dışişleri Bakanı: Suriye'deki durum “kırılgan ve tehlikeli”

Türkiye Dışişleri Bakanı Hakan Fidan (Türkiye Dışişleri Bakanlığı)
Türkiye Dışişleri Bakanı Hakan Fidan (Türkiye Dışişleri Bakanlığı)
TT

Türkiye Dışişleri Bakanı: Suriye'deki durum “kırılgan ve tehlikeli”

Türkiye Dışişleri Bakanı Hakan Fidan (Türkiye Dışişleri Bakanlığı)
Türkiye Dışişleri Bakanı Hakan Fidan (Türkiye Dışişleri Bakanlığı)

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Suriye'deki durumu "kırılgan ve tehlikeli" olarak nitelendirerek, ülkesinin güney komşusunun birliğinden yana olduğunu ve Şam'daki yeni yönetimi uluslararası topluma açılmaya teşvik ettiğini söyledi.

Fidan, Türkiye'nin Suriye'ye yaklaşımının, Suriye'ye ilişkin temel kararların Suriyeliler tarafından alınması ilkesine dayandığını belirtti. Hem Suriye hem de Irak'ta "kaygan zemin" ve "kırılgan ve tehlikeli" bir durum olduğunu, Türkiye'nin genel olarak bu durumu ele alma ve iyileştirme kapsayıcılığına dayanan son derece yapıcı bir dış politika izlediğini vurguladı.

Suriye tarafının Türkiye'nin kendileri için neyi temsil ettiğini iyi fark ettiğini vurgulayarak, "Oradaki kardeşlerimizle (yeni Suriye yönetimi) bazı istişarelerde bulunuyoruz ve Suriye bölgesinin birliğine önem veriyoruz" ifadelerini kullandı.

Görsel kaldırıldı.
Fidan, dün gece televizyon röportajında ​​konuşuyor (TC Dışişleri Bakanlığı)

Fidan, dün gece 24TV'ye verdiği röportajda, yeni Suriye hükümetinin diğer ülkelerle çıkarlarını ilerletmek için atacağı adımların önemli olduğunu söyledi.

Türkiye'nin, Suriye hükümetinin üçüncü ülkelerle görüşmeler yapmasını, uluslararası topluma yeni Suriye'nin mahiyetini anlatma çabalarının doğal bir adımı olarak gördüğünü ve bunu önemli bulduğu için açıkça teşvik ettiğini ifade etti. Fidan, hedeflediği üçüncü ülkelerin hangileri olduğunu belirtmezken, Suriye Devlet Başkanı Ahmed el-Şara son günlerde ülkesindeki durumu yatıştırmak için İsrail ile dolaylı temaslarda bulunduğunu söyledi. Şara yönetimi, İbrani devletiyle dolaylı temasların yanı sıra Batı ve Arap ülkeleriyle de temaslarını sürdürüyor.

Eski rejim döneminde Suriye'ye uygulanan yaptırımların kaldırılması gerektiğini vurgulayan Fidan, Avrupa Birliği ve ABD tarafından uygulanan yaptırımların kaldırılması için çaba sarf edilmesi gerektiğini, bölgedeki bazı ülkelerin tutumlarındaki ayrışmanın diyalog ve ikna yoluyla çözülmesi gerektiğini kaydetti.

PKK'nin Suriye'deki varlığına, örneğin Suriye Demokratik Güçleri'nin (SDG) öncülüğündeki Kürt Halk Koruma Birlikleri (YPG) üzerinden ve Suriye Kürt Demokratik Birlik Partisi'nin (PYD) Türkiye'de devam eden PKK'yi tasfiye sürecine yönelik izleyeceği yola ilişkin soruya Fidan, "Bizim için önemli olan, Türkiye'yi başından beri etkileyen silahlı terörist unsurların artık bölgede olmamasıdır" dedi.

"PKK kendini feshedip silah bırakmaya karar verirse, bunun Suriye ve Irak'taki varlığını nasıl etkileyeceğini zamanla hep birlikte göreceğiz."

Fidan, "Suriye ve Irak'taki durum istikrarsız ve Kürdistan İşçi Partisi'nin (PKK) Türkiye içindeki varlığı neredeyse imkânsız hale geldi. Ancak bu iki ülkenin toprakları hala işgal altında. Onlara adım atmaları gerektiğini söylüyoruz ve topraklarının işgalinden de rahatsız olduklarını kaydediyoruz" diye devam etti.

Görsel kaldırıldı. Amerikan güçleri Suriye'nin kuzeydoğusundaki Kamışlı'da (AFP)

Geçtiğimiz hafta Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile ABD Başkanı Donald Trump arasında Suriye'deki durum ve ABD'nin çekilme planlarını ele alan telefon görüşmesiyle ilgili olarak Fidan, "ABD'nin Suriye'deki askeri varlığı mutlak gereklilik değildir" ifadelerini kullandı.

ABD'nin, terör örgütü DEAŞ'a karşı mücadelede müttefik olarak Kürt birliklerine verdiği destek, Ankara ile Washington arasındaki tartışmalı konulardan biri. Türkiye, DEAŞ'a karşı mücadelede Suriye hükümetine destek vermeyi ve binlerce DEAŞ üyesi ve ailelerinin tutulduğu cezaevlerinin güvenliğini SDG yerine sağlamayı teklif etti. Türkiye ayrıca Suriye'de örgütle mücadele etmek için Ürdün, Irak, Suriye ve Lübnan'ın da aralarında yer aldığı beşli bir mekanizma oluşturmak için çalışıyor. 

Fidan, Türk-Amerikan ilişkilerinin mükemmel olması gerektiğini belirterek, Erdoğan ve Trump'ın, eğer sorunlar varsa bunların çözülmesi gerektiği konusunda mutabakata vardıklarını söyledi. Trump yönetiminin, ABD'de yıllardır görülmemiş, klasik Cumhuriyetçi yaklaşımdan daha devrimci, radikal değişimi hedefleyen bir dış politika yaklaşımı benimsediğini kaydetti.

Trump'ın politikalarının Türkiye üzerindeki olası etkilerinin Türkiye tarafından yakından takip edildiğini ve birçok alanda yankılarının neler olabileceğinin görüşüldüğünü belirtti.